Sazerac je jeden z nejstarších známých amerických koktejlů, který má své kořeny v legendárním New Orleans v americké Louisianě. Tento klasický drink je známý svou jedinečnou kombinací americké whisky (žitné), případně bourbonu (nebo původně koňaku), absintu, kostky cukru a hořkých bitters.
- chuť: komplexní a výrazná, kombinace sladkosti a kořenitosti bourbonu či žitné whisky, bylinný a anýzový tón absintu, sladké a květinové tóny od Peychaud’s bitters, s jemným sitrusovým náznakem od citrónové kůry
- doba přípravy: do 5 minut, včetně míchání a dekorace
- obtížnost: středně těžká – vyžaduje základní barmanské dovednosti, včetně správného opláchnutí sklenice absintem a správného míchání ingrediencí
- hlavní alkohol: kvalitní bourbon/americká rye whisky, původní alternativa je koňak, doplňkovým alkoholem je absint
- typ sklenice: širší staromódní sklenice (Old Fashioned glass) – je ideální pro podávání klasických koktejlů a zároveň zdůrazňuje klasický styl tohoto koktejlu
Sazerac koktejl – zajímavosti a pár slov z jeho historie
Sazerac, často označovaný jako jeden z nejstarších amerických koktejlů, má své kořeny v New Orleans v 19. století. Jeho historie je úzce spjata s francouzským lékárníkem Antoine Amédée Peychaudem, který se přestěhoval do New Orleans z Haiti a začal tam vyrábět Peychaud’s Bitters. Což je tedy klíčová součást našeho nápoje.
Začátky Sazeracu sahají do roku 1838, kdy byl nápoj poprvé smíchán v Peychaud’s apotek. Původně byl vyroben s francouzským koňakem Sazerac de Forge et Fils a Peychaud’s Bitters. Název nápoje se odvozuje právě od této značky koňaku. V 70. letech 19. století došlo k důležité změně, kdy byl koňak nahrazen žitnou whisky z důvodu „révokazové krize“ a zvyšující se popularity americké žitné whisky. Tento krok ještě více upevnil Sazerac jako typicky americký nápoj. Absint, další složka, byla přidána později, čímž se nápoj ještě více odlišil a získal svůj charakteristický anýzový nádech. Nicméně, v období, kdy byl absint v USA zakázán, byl nahrazen bylinnými likéry.
Sazerac drink se stal symbolem New Orleans a jeho bohaté koktejlové historie. Jeho unikátní chuť a komplexní příprava odrážejí kulturní rozmanitost a historii tohoto města. Sazerac není jen obyčejným nápojem, ale spíše kulinářským dědictvím, které přetrvalo generace.
Ingredience
- 60 ml žitné whisky například Bulleit Rye, nebo bourbon (Four Roses), případně koňak
- absint k opláchnutí sklenice
- 3-4 kapky Peychaud’s bitters, alternativa Angostura bitters
- kostka cukru
- kapka vody pro rozpuštění cukru
- citrónová kůra na ozdobu
Postup přípravy
- opláchněte ochlazený koktejlový pohár absintem a přebytečný vylijte
- v míchací sklenici rozdrťte kostku cukru s Peychaud’s bitters a přidejte trochu vody
- přidejte rye whisky nebo bourbon a naplňte míchací sklenici ledem
- důkladně promíchejte
- přeceďte do připravené Old Fashioned sklenice
- ozdobte twistem z citrónové kůry
Videorecept
Tento koktejl je nejen výborný, ale se také hrdí bohatou historií a kulturou, odrážející jedinečnou atmosféru starého New Orleans. Podívejte se na názornou ukázku jak se připravuje:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z bourbonu, Drinky z whisky
Mohlo by vás zajímat
- Mint Julep - recept na tradiční americký koktejl s bourbonem a mátou (5 minut)
- Připravte si Bourbon Old Fashioned drink - ingredience + postup (5 minut)
- Bahama Mama koktejl - příprava skvělého tropického „tiki“ drinku vám zabere jen pár minut (recept)
- Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Sidecar je excelentní koktejl s koňakem - prozkoumejte recept na klasiku míchaných nápojů
- Rob Roy koktejl – skotská verze Manhattanu, recept (do 5 minut máte hotovo)
- Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
- Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)