Kdo namíchal první Martini na světě? Byl to kalifornský prospektor během zlaté horečky v roce 1849 nebo barman v newyorském hotelu o 50 let později? Když stále více barmanů začalo experimentovat s ginem a vermutem, tak to byl s největší pravděpodobností právě koktejl Martini, který se objevil na více místech najednou.
- chuť: suchá, nahořklá, chladná, elegantní s nádechem citrusů
- doba přípravy: 3 minuty
- obtížnost: středně těžká
- hlavní alkohol: London Dry Gin (náš výběr nejlepších ginů ), suchý vermut – Martini Bianco
- doplňkový alkohol: pomerančový bitter
- typ sklenice: sklenice na Martini
Jeden fakt však víme: Původní podoba nápoje byla podle prvních receptů sladká. V knihách o koktejlech z 19. století se pravidelně uváděl italský (sladký) vermut. Suché Martini nabylo svoji současnou podobu na přelomu století, kdy se začal používat suchý (dry) gin, suchý vermut a možná i troška pomerančového bitteru.
Při přípravě tohoto nápoje je nezbytné začít s dobrými ingrediencemi – v takovém jednoduchém drinku se nenajde místo pro nekvalitní gin nebo vermut. Určitě začněte s london dry gin. Potom přidejte trochu dry vermutu. O poměru lze jednat, ale běžné vzorce na suché Martini se obvykle pohybují v rozmezí čtyř až osmi dílů ginu na jeden díl vermutu. Pomerančový bitter spojí chutě dohromady.
Navzdory náročným požadavkům jistého fiktivního britského špiona se má Martini míchat, ne protřepávat. Drink by měl být čirý a bez ledových úlomků. Nezapomeňte jej míchat alespoň 20 až 30 sekund, aby se dosáhlo správného zředění potřebné k dosažení rovnováhy ingrediencí. Potom ho přeceďte do sklenice pojmenované podle samotného koktejlu. Navrch otočte citrónovou kůru a je to: Dry Martini. Je to nápoj, kterému se vyplatí „přijít na chuť“.
Je to také nápoj, který podnítil vznik nesčetných variací. Ne, nemluvíme o všudypřítomných “Tini” z 80. a 90. let. Máme na mysli legitimní variace, jako například Vodka Martini (samozřejmost), Reverse Martini (výměna poměru ginu a vermutu) a Perfect Martini, které obsahuje stejný podíl suchého a sladkého vermutu, Dirty Martini, Porn Star Martini, či Espresso Martini. Nejprve si osvojte suché Martini a poté zkuste míchat jeho příbuzné.
Ingredience
- 75 ml London Dry Gin-u
- 45 ml suchého vermutu
- 1 kapka pomerančového bitteru
- ozdoba: plátek citrónové kůry
Postup přípravy
- do míchací sklenice s ledem přidejte gin, suchý vermut a pomerančový bitter
- míchejte, dokud není sklenice úplně studená
- přeceďte do vychlazeného koktejlové sklenice
- ozdobte plátkem citrónové kůry
Video
Pokud vás zajímá jak se připravuje Dry Martini, zde naleznete názornou ukázku. Jedná se o recept s poněkud jiným poměrem ginu (60ml) a vermutu (15ml), bez bitteru.
Zajímavosti
🥃 Co dělá Martini suchým?
„Suché“ tedy dry, je běžná úprava koktejlu, která obecně znamená vyšší podíl destilátu s vyšší koncentrací alkoholu (v tomto případě ginu s 37,5% a více) v poměru k doplňkovému „míchači“ s nižší koncentrací alkoholu (v tomto případě vermutu, Martini Bianco má jen 15%). V případě Martini to znamená více ginu a méně vermutu.
Suché drinky mají často výraznější chuť alkoholu, přestože jejich přesný poměr se velmi liší a často závisí na konkrétních nápojích a osobních chutích. Za zmínku stojí, že v suchém Martini se vermut nevynechává úplně, a to navzdory klišé refrénu, ve kterém se barmani žádají, aby se jen „podívali na vermut”.
🥃 Jaký je nejlepší poměr ginu a vermutu v Dry Martini?
Poměr ginu a vermutu pro suché Martini může velmi kolísat v závislosti na subjektivních chutí. Pravidlem je však poměr ginu a vermutu 5:1, který je standardem pro suché Martini. V jiných klasických koktejlech s vysokým obsahem alkoholu (jako například Manhattan) se používá poměr 2:1 alkoholu a vermutu, který se upraví tak, aby funkčně znamenal dodatečných 15 ml alkoholu a 15 ml méně vermutu, čímž se stane „suchým“.
🥃 Má Martini obsahovat kapku „bitteru“?
Za více než sto let, během kterých byl moderní recept na Martini kodifikován, vývoj chutí výrazně posunul akceptované ingredience a styly přípravy. Kapka pomerančového bitteru (nahořklý aromatický přípravek na dochucování míchaných nápojů) byla běžnou součástí většiny raných Martini receptů. Používala se na zvýraznění a podtržení přirozených citrusových tónů ginu a vermutu. Ve druhé polovině 20. století, kdy se prosadily stále sušší verze drinku (s těžšími alkoholovými profily), se bittery přestaly používat a téměř se na ně zapomnělo. V současnosti, s oživením tradiční koktejlové kultury a barmanů, kteří opět objevují původní receptury klasických koktejlů, si pomerančový bitter opět našel cestu do mnoha moderních Martini.
🥃 Jak si připravit Vesper Martini James-a Bond-a
- 90 ml ginu
- 30 ml vodky
- 15 ml Lillet Blanc, nebo suchý vermut
- plátek citrónové kůry
Do shakeru nalijte gin, vodku, Lillet Blanc nebo suchý vermut. Dobře protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobte velkým plátkem citrónové kůry.
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z ginu
Mohlo by vás zajímat
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Paradise koktejl - recept na osvěžení z ráje (rychlá příprava 2 minuty)
- Singapore Sling - recept na tradiční koktejl s exotickým nádechem (5 minut)
- Bramble je ikonický koktejl z ginu a ostružinového likéru – recept a jeho příprava (5 minut)
- Espresso tonic - osvěžující kávový nápoj na léto bez alkoholu (výborná je ale také varianta s ginem)
- Gin fizz - jednoduchý osvěžující drink s ginem (příprava 3 minuty)
- Gimlet - pro přípravu tohoto osvěžujícího drinku z ginu potřebujete jen 2 minuty
- Míchaný nápoj Dirty Martini - recept + postup (5 minut), několik zajímavostí a trochu historie
- Drink z ginu Tom Collins - recept a rychlá příprava (3 minuty)
- Neoficiální král míchaných nápojů Gin tonic - jak ho správně připravit?