U rumů existuje velké množství nejrozmanitějších hledisek, na jejichž základě se pak rozdělují. Jak se v tom všem vyznat? Hlavně nováčci by se určitě chtěli v této problematice lépe zorientovat a rozeznávat všechny druhy rumů. Pokud patříte mezi ně, určitě nevynechejte tento článek.
Druhy rumů - navigace v článku
- Druhy rumů – základní kritéria
- Druhy rumů podle barvy
- Rumy podle objemu alkoholu
- Rumy podle základní suroviny
- Rumy podle chutě
- Druhy rumů podle příchutě
- Rumy podle země původu
- Druhy rumů podle oblastí
- Rumy podle způsobu destilace
- Druhy rumů podle zrání
- Rumy podle délky a způsobu zrání/stárnutí
- Druhy rumů podle složení
- Rumy podle jejich využití
Co-to jsme si už o kategorizaci řekli v našem velkém srovnání tmavých rumů*, nyní nastal ten správný čas, abychom se tomu věnovali o kousek podrobněji.
*Tipy na nejlepší rumy z našeho srovnání
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Druhy rumů – základní kritéria
Na začátek zde máte stručně vypsána možná kritéria dělení rumů a v další části pak najdete k jednotlivým heslům i podrobné vysvětlivky.
- bílé
- zlaté
- tmavé
- černé
- rumy se standardní silou 37,5-40%
- silné overproof rumy
- lektvary
🍷 Rumy podle základní suroviny
- agricole rumy
- melasové rumy
- sladký rum
- suchý rum
- kořeněné spiced rumy
- karibské rumy
- asijské rumy
- evropské rumy
- ostatní rumy
- ron
- rum
- rhum
🍷 Rumy podle způsobu destilace
- pot still
- column still
- zrající
- nezrající
🍷 Rumy podle doby a způsobu stárnutí
- Extra Old (XO) rumy
- Barrel Proof
- Reserva
- Solera
- Cask finish
- blended rumy
- jednodruhové Vintage rumy
- námořnické Navy rumy
Druhy rumů podle barvy
Bílý rum
Další označení: silver, blanco. Jedná se nejčastěji o průzračný rum, někdy s mírným nádechem do žluta. Zraje většinou 6 měsíců (ale může i několik let, poté se však filtruje) a jeho chuť je v porovnání s tmavým rumem méně výrazná a bohatá. Používá se do míchaných drinků, některé lze pít i samostatně. Podívejte se na naše srovnání nejlepších bílých rumů*.
Zlatý rum
Další označení: gold, oro. V sudech zraje déle než bílý rum (většinou 3 roky a více). Díky tomu má plnější chuť i intenzivnější aroma. U nás se jedná o nejznámější a nejprodávanější typ rumu. Pije se samostatně, ačkoli i na ledě, mnohé se hodí do některých míchaných nápojů, či do pečení a na dezerty.
Tmavý rum
Charakterizuje jej plná a velmi výrazná chuť (nejvíce melasa a pepř) a samozřejmě i vůně. Bývá asi o jeden stupeň tmavší než zlatý rum. Ideální pro samostatné pití při pokojové teplotě.
Černý rum
Je naprosto nejtmavší a nejtěžší a často se používá do těch míchaných nápojů, kde nejde klasický bílý rum, pro lepší vyvážení jejich chuti. Nezbytný v pekárenském a cukrárenském průmyslu – je totiž výrazně sladký a výrazně kořeněný. Což je často důsledek velmi silně vypálených sudů, ve kterých zraje. Oblíbený v anglicky mluvících oblastech.
*Tipy na bílé rumy z našeho srovnání
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Rumy podle objemu alkoholu
Standardní rum s 37,5 až 40% obj. alkoholu
V Evropě se za rum považuje nápoj, který má minimálně 37,5%. Obsah alkoholu se při těchto rumech pohybuje nejčastěji někde kolem 40%. Čím je vyšší, tím větší je předpoklad, že rum je chuťově i aromaticky výraznější.
Silný „Overproof“ rum
Většina rumů dostupných na našem trhu nepřesahuje 50% alkoholu. Až na výjimky. Ty s vyšší koncentrací (nad 54,5%) se pak označují jako Overproof rumy. Takové nadměrně odolné rumy se mohou využívat i k flambování potravin či přidávání do nápojů kde chcete zvýšit procento alkoholu (Hurricane a další). Nejsilnější rumy mají běžně i 151 proof, čili 75,5% obj.
Rumový elixír
Jedná se vlastně o rumový likér s obsahem alkoholu do 37,5% obj. Rumové elixíry se hodí jak pro začátečníky, tak i milovníky sladkých alkoholických nápojů.
- silný Overproof rum (69%) – blend rumů z Guyany, Jamajky a Barbadosu
- mahagonová barva s aroma po hřebíčku, skořici, vanilce, dubu a hnědém cukru
- v chuti dominuje káva, švestky, pomeranče + hřebíček, karamelizovaná jablka a pečené banány
- viz další Overproof rumy v eshopu
TIP č.1: dodání zhruba do 2 dnů od objednání TIP č.2: způsoby platby: kartou, převodem, na dobírku TIP č.3: poštovné 150 Kč, při objednávce nad 2900 Kč zdarma
Rumy podle základní suroviny
Rumy z melasy (industriel)
Melasa, jako odpadní látka při výrobě cukru, je nejčastěji používaná surovina při výrobě rumu (přibližně 80% ze všech rumů na trhu). Díky tomu jsou aromatičtější a sladší než rumy vyráběné „pouze“ ze šťávy cukrové třtiny
Rumy ze šťávy třtiny (agricole rhum)
Tyto rumy se vyrábějí přímo z čisté šťávy cukrové třtiny. Jsou jemnější a méně sladké než rumy z melasy. Mají jemnější tóny a jsou ve více směrech osobitější. Nazývají se také agricole, tedy zemědělské rumy a produkují se tradičně v rámci bývalých francouzských území. Rhum blanc před plněním odpočívají 6 měsíců, Rhum vieux zase zrají 3 roky. Na podobném principu funguje i výroba „brasilského rumu“ Cachaça, nebo i pálenky Aguardiente („pravé“ aguardiente jsou vždy z cukrové třtiny, jinak se na výrobu používají různé zdroje – vlastně vše co kvasí…).
Tip na kvalitní Agricole rum
- Agricole rhum destilovaný z čerstvě lisované šťávy z cukrové třtiny
- jemná a květinová vůně s náznaky zimolezu, pomerančového květu a čerstvé skořice a podtóny dýmovosti
- velmi měkká chuť s citrusovými tóny a jemným nádechem bílého pepře
- podívejte se na i další Agricole rumy v eshopu
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Rumy podle chutě
Sladký rum
Nejvíce rumů na trhu je opravdu velmi sladkých. Kromě vlastního cukru jsou často i přislazovány (pro zjemnění hran a vlastně zušlechtění vydestilovaného rumu). Nařízení EU z roku 2021 omezuje přidávání cukru do pravého rumu na maximálně 20 g na litr. Pravdou ale je, že údaj o doslazování svého rumu (Dosage) mnoho výrobců na etiketě stále neuvádí.
Suchý rum
Za suchý rum se považuje nedoslazovaný rum – to jest takový, ve kterém se nachází 0-5 g cukru na jeden litr. Není to však žádný striktní pojem, rumy obecně se na sladké a suché oficiálně nedělí. Je to z hlediska chuti dost subjektivní, někdo například bude rum s 10 g cukru na litr považovat ještě za sušší, jiný už za sladký. Na suchý nedoslazovaný rum natrefíte nejčastěji v nabídce agricole rumů nebo rumů britského (aglického) stylu.
Tip na kvalitní suchý rum
- směs prémiových jamajských rumů, které zrají nejméně 8 let v sudech po bourbonu
- tradičně jamajský – robustní a spíše suchý s decentní stopou sladkosti
- čekejte vůni tmavého cukru, medu, vanilky a chuť marcipánu, karamelu, melasy s náznakem dřeva
- podívejte se i na další suché rumy v eshopu
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Druhy rumů podle příchutě
Ochucený a kořeněný rum (Spiced rum, flavoured)
Tento typ rumu je ochucený různými kořeninovými přísadami, například skořicí, vanilkou, muškátovým ořechem, hřebíčkem, zázvorem atd., případně i některými ovocnými výtažky. Často se vyrábí z klasických zlatých rumů, ty levnější i z bílých rumů, přičemž se pak ještě dobarvují karamelem. Spiced rum se pít samostatně, s ledem, jistě zajímavý bude v míchaných nápojích, nebo i při pečení.
- směs pot still rumů, do kterého se přidává specifická směs koření
- velmi tmavý, pikantní chuť zahrnuje například lékořici, skořici, hřebíček a náznak sherry
- láhev je povedená replika historického Victorian Rumu
- podívejte se i na další spiced rumy v eshopu
TIP č.1: 97% zboží skladem! TIP č.2: doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... TIP č.3: doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč
Rumy podle země původu
Nejznámější a nejvyhledávanější jsou karibské rumy. Ale nesmíme zapomenout na ostatní, které mají svůj domov v podstatě ve všech koutech světa (všude tam, kde je přístup k cukrové třtině). V krátkém seznamu uvádím nejznámější země a jejich značky. Kdybych měl uvést každou palírnu a značku rumu, rozsah tohoto článku by byl už asi neúnosný.
Karibské rumy
Anguilla (Pyrat), Barbados (Bumbu, Plantation Barbados, Doorly’s, Mount Gay, Foursquare), Dominikánská republika (Barceló, Matusalem, Capitan Bucanero, Brugal, El Clásico), Guatemala (Botran, Zacapa, Malteco), Jamajka (Captain Morgan, Michlers, Appleton Estate), Kolumbie (Dictador), Kuba (Havana Club, Legendario, Eminente, Pacto Navio, Bacardí, Santiago de Cuba, Mulata, Varadero), Mexiko (Dead Head), Panama (Bumbu, Demon’s Share), Panenské Ostrovy (AHRiise), Peru (Millonario), Portoriko (Bacardí), Trinidad a Tobago (Angostura, Plantation, Kraken), Venezuela (Diplomático, Pampero)
Asijské rumy
Filipíny (Don Papa), Indie (Old Monk), Indonésie (Naga)
Evropské rumy
Česko a Slovensko (Božkov Republica, Heffron, Professore, Jogaila), Francie (Saison), Rakousko (Stroh), Španělsko (Dos Maderas), Velká Británie (Austrian Empire Navy)
Ostatní
Austrálie (Plantation Australia), Brazílie (Pitu, Ypioca – obě cachaca*, Santos Dumont), Madagaskar (Dzama), Mauricius (Gold of Mauritius, Blue Mauritius, Zaka)
*Pár tipů na pravé Cachaca
Druhy rumů podle oblastí
Existují tři hlavní označení rumů podle tradiční oblasti, kde vznikl. Buď je to Ron, nebo Rum, nebo ještě Rhum. Každý z nich je rum, jen trochu jiný.
Ron
Základem těchto rumů je melasa. Nejčastěji pocházejí z Kuby, Panamy, Venezuely, Portorika, Kolumbie, Dominikánské republiky, Guatemaly a dalších karibských států. Při jejich destilaci se používají hlavně sloupová destilační zařízení (Column Still). Takový rum bývá sladší a lehčí.
Rum
I při těchto rumech tvoří základ většinou melasa. Destilace probíhá v kotlíkových zařízeních (Pot Still). I proto jsou tyto rumy o něco silnější. Takový rum produkují destilerie například v Jamajce, Barbadosu, Trinidadu a Tobago či Svatém Kryštofovi (anglické kolonie).
Rhum
Rhum je označení pro rum vyráběný ze šťávy z cukrové třtiny (agricole/zemědělské rumy, už jsme je zmiňovali výše). Tyto rumy jsou o něco sušší, ale stále s dostatečně plnou chutí. Vyrábějí se zejména na Haiti, Martiniku, Guadeloupe (Francouzská Západní Indie), nebo další bývalé francouzské kolonii Madagaskar.
Tip na kvalitní karibský Ron
- oceňovaný solera rum z Guatemaly, jeden z nejvyhledávanějších
- blend rumů, z nichž nejstarší má až 23 let
- plná chuť, primárně za sušeným ovocem a medovinou, ale i čokoládou či rozinkami, závěr je mírně trpký
- podívejte se i na další Rony v eshopu
TIP č.1: dodání zhruba do 2 dnů od objednání TIP č.2: způsoby platby: kartou, převodem, na dobírku TIP č.3: poštovné 150 Kč, při objednávce nad 2900 Kč zdarma
Rumy podle způsobu destilace
Column Still
Rumy připravované pomocí destilačního zařízení Column Still jsou často lehčí a sladší. Jedná se o destilační přístroj (kontinuální) sestávající ze dvou sloupců. Výsledkem je rektifikovaný líh (líh nejvyšší kvality). Zařízení tohoto typu se používají hlavně v bývalých španělských koloniích.
Pot Still
Rumy, které vznikají pomocí destilačního zařízení Pot Still, jsou naopak těžší a hutnější. Nejčastěji se s ním můžeme setkat při výrobě whisky a brandy. Takové zařízení není vhodné pro výrobu rektifikovaného lihu, protože neodděluje příbuzné látky od ethanolu tak účinně jako jiné metody destilace (column still například). Sestává z měděných kotlů různých rozměrů.
- venezuelský pot still rum, u nás jeden z nejprodávanějších
- blend reserva rumů, které zraly 12 let
- rum s vůní karamelu, pečených banánů, sušeného zázvoru, vanilky…
- sladká chuť medu, zázvoru, skořice, pomeranče, čokolády a dubu
- podívejte se i na další pot still rumy v eshopu
TIP č.1: průměrná doba dodání 2 dny TIP č.2: platby: převodem, kartou, Twisto, dobírka, hotovost/karta na pobočkách
Druhy rumů podle zrání
Zrající druhy rumů
Rum je alkohol, který v drtivé většině případů zraje v dřevěných sudech, nejčastěji dubových, různě dlouhou dobu. Takto získává chuťovou komplexnost, díky které je oblíbený po celém světě. Některé prémiové rumy dokonce zrají i více než 10 let, aby dosáhly co nejlepšího chuťového profilu – jemného, hladkého a bohatého.
Nezrající
Tyto rumy nedozrávají v sudech, maximálně se nechají pár měsíců odpočívat v nerezových kádích. Jsou ve většině případů čiré a bílé, i když některé se mohou i dobarvovat. Chuť je ostřejší a hlavně je takový rum sušší než většina vyzrálých rumů. Patří mezi například již zmíněné aguardiente destiláty.
Tip na dlouhozrající rum
- prémiový rum z Peru, který zraje v dubových sudech po bourbonu a nakonec v sudech po sherry
- až 5-stupňový solera systém – nejstarší rum ve směsi má minimálně 20 let
- bohatá a vyvážená chuť, příjemně sladká v kombinaci s ostřejšími tóny
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Rumy podle délky a způsobu zrání/stárnutí
XO rum
XO rum, nebo jinak Extra Old, neboli extra starý rum má podle více výrobců (není to totiž žádná závazná norma) ve směsi/blende nejmladší rum, kterému je minimálně 10 let. U prémiových značek to může být klidně i více – 12 až 25 let. Jen pro srovnání, standardně má nejmladší rum v blende u většiny dostupných rumů 3 až 8 let.
Barrel Proof
Rumy Barrel Proof jsou specifické v tom, že zrání rumu probíhá v jediném sudu a následně se rovnou lahvuje. Tedy už neproběhne žádné blendování – míchání s jinými rumy různého věku a kvality.
Solera
Solera rumy jsou takové, které zrají ve 3 vrstvách sudů. Na vrchu jsou nejmladší rumy, které postupně překapávají do středně starých a ty do nejstarších. Tady se pak taková směs rumů postupně stáčí do lahví.
Reserva
Reserva rumy vznikají pomocí speciální metody, při které se smíchávají nejlepší a nejvyzrálejší rumy. S cílem dosáhnout co nejlepšího a nejkvalitnějšího „ročníkového“ rumu.
Cask finish
Takto označené rumy nakonec zrají v jiném typu sudu (jen pár měsíců nebo i několik let), do jakého ho původně uskladnily. Cílem této metody je poněkud pozměnit charakter rumu. Například ze sudu po whisky se rum ještě naskladní do sudu po sherry nebo portském a podobně.
Tip na kvalitní Extra Old rum
- prémiový XO solera rum (zraje ve třech typech sudů), blend 10-25 letých rumů
- tmavomáhagonový rum s mírně nasládlým aroma a výraznějším kouřovým akcentem
- v luxusní láhvi ve tvaru kapky a se zlatým uzávěrem
- podívejte se i na další XO rumy v eshopu
TIP č.1: dodání zhruba do 2 dnů od objednání TIP č.2: způsoby platby: kartou, převodem, na dobírku TIP č.3: poštovné 150 Kč, při objednávce nad 2900 Kč zdarma
Druhy rumů podle složení
Nemyslíme tím nyní jeho chemické složení, ale to, jestli je rum v láhvi složen z více rumů a tedy zda je blendovaný (míchaný), nebo se jedná striktně o jednodruhový rum.
Míchané Blended rumy (blend)
Nejčastější typ klasických tmavých rumů. Mícháním, nebo jinak blendingem, více typů nebo ročníků rumů stejné značky vzniká Blend. Přesný postup a samotné složení má Master Blender (Maitre rhumier/Maestro ronero), který se tak snaží docílit co nejlepší výsledné chuti a aroma rumu.
Jednodruhové Vintage rumy (ročníkové)
Jednodruhové rumy, jinak označované také jako Single Barrel, Single cask, či Barrel Proof, jsou opakem blendů. Tedy se nemíchají a po dozrání v jednom typu sudu se stáčejí rovnou do lahví. Takové Vintage edice jsou často vzácné a jsou vydávány pouze v limitovaném množství. I proto jsou oblíbeným artiklem pro sběratele a pro případné zájemce o investiční alkohol.
- směs/blend výběrových 12 letých rumů reserva
- rum z úspěšné série limitovaných ročníkových rumů značky Diplomático
- bohatá a intenzivní chuť, nejvíce zaujmou pikantní tóny pepře a dřeva, tmavé čokolády, vanilky, karamelu…
- podívejte se i na další Vintage rumy v eshopu
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Rumy podle jejich využití
Námořnický „Navy“ rum
Jedná se o tradiční tmavé rumy, které se spojují zejména s britským královským námořnictvem a jeho „operacemi“ v oblasti Západní Indie (Bahamy, Antily…). Přesná definice navy rumů není stanovena, mělo by jít nejprve o tmavší silnější rum s výrazným aroma. Dnes mezi oblíbené námořní rumy patří značky jako Lamb’s Navy Rum, Pusser’s, Lemon Hart, Skipper Demerara nebo Wood’s 100.
- rum ve stylu Britského námořnictva inspirovaný tradiční recepturou admirality (naposledy použita, když Britské námořnictvo přerušilo denní dávku 31. července 1970)
- tmavý jantarový rum voní po tmavém třtinovém cukru, melasu, sušeném ovoci, koření a karamelu
- chuť je plná, příjemně kulatá, s výraznými ovocnými tóny, nádechem vanilky, karamelu a s typickým silným kořeněným závěrem
- podívejte se i na další Navy rumy v eshopu
TIP č.1: doprava zdarma při nákupu nad 2000 Kč TIP č.2: doprava: Zásilkovna (79 Kč), DPD (99 Kč), Messenger (129 Kč), osobní odběr (Karlín) TIP č.3: doručení do 3 dnů od objednávky
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Článek je zařazený do kategorie: Články, Rumy
Mohlo by vás zajímat
- Den svatého Patrika na zeleno - historie, tradice a zvyky (kde a s čím ho slavit)
- Co nemíchat s alkoholem - kratom, CBD, antikoncepce, antibiotika a jiné?
- Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve - jak jsou na tom pivo, víno, destiláty?
- Vybíráme nejkrásnější dárková balení Jack Daniels
- Co pomáhá na kocovinu? 6 fungujících tipů
- Katar 2022: pivo STOP, nevadí, takhle to někteří fanoušci umí obejít...
- Vybíráme alkohol a přípitek na svatbu - jaký a kolik
- Jak rychle vystřízlivět – fungují rady na odbourání alkoholu v krvi?
- Jak si připravit domácí punč (alko i nealko)
- Tatratea - jak chutná tradiční slovenský tatranský čaj?