
Caipirinha je nejznámější brazilský národní nápoj, který má zajímavou a bohatou historii. Klíčovou složkou caipirinhy je cachaça, tradiční brazilský alkohol, který se vyrábí z fermentované šťávy cukrové třtiny. Drink podávají v mnoha barech a restauracích po celém světě, jeho popularitu můžeme dokonce klidně přirovnat k mojitu či margaritě.
- chuť: svěží a osvěžující, s výraznou kyselkavostí z limetky, sladkým podtónem od cukru a jedinečným profilem cachaçy, který může mít mírně třtinový nebo ovocný nádech
- doba přípravy: do 5 minut, co zahrnuje krájení limetky, drcení s cukrem a míchání s cachaça a ledem
- obtížnost: nízká – nevyžaduje speciální dovednosti nebo nástroje, kromě muddleru (barmanské nářadí na drcení ovoce)
- hlavní alkohol: cachaça – brazilský destilát z třtiny
- typ sklenice: širší staromódní (Old Fashioned glass), nebo malý tumbler, který je ideální pro podávání nápojů se směsí ovoce a ledu
Caipirinha – zajímavosti a pár slov z historie
Caipirinha je brazilský národní nápoj s bohatou historií, která se odvíjí od konce 19. a začátku 20. století. Původně byl tento nápoj považován za lidový lék, kde se k původní směsi limetky, cukru a ledu přidávala cachaça – brazilský destilát z cukrové třtiny, aby se zvýšil její účinek při léčbě chřipky a nachlazení. Ve svých začátcích byla v Brazílii (hlavně tedy ve státě São Paulo, který se považuje za její domov) vnímána jako kvalitní místní náhrada za dováženou whisky a víno. A zvykla se často podávat například i na koktejlových večírcích brazilských velkofarmářů, při prodeji dobytka a na různých dalších významných akcích.
Postupem času se Caipirinha stala oblíbeným nápojem ve všech brazilských barech a restauracích, kde se stala symbolem brazilské kultury a životního stylu. Její popularita později přerostla brazilské hranice a stala se celosvětově známým koktejlem, oblíbeným pro jeho jednoduchost, svěžest a osvěžující chuť. Caipirinha je unikátní hlavně tím, že je jedním z mála koktejlů, který používá cachaçu jako hlavní alkoholický základ.
Název „Caipirinha“ je odvozen od slova „caipira“, které v portugalštině označuje obyvatele venkova, čímž se odkazuje na její skromné kořeny. Možná jste se už setkali také s označením Caipiriña. To je vlastně jen španělský ekvivalent jejího názvu.
Ingredience
- 60 ml cachaça (například Cachaça Magnífica Bica do Alambique)
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 limetka
- led
Postup přípravy
- limetku nakrájejte na kousky
- kousky limetky vložte do sklenice a přidejte cukr
- limetku s cukrem rozdrťte, aby se uvolnily šťávy a smíchaly se s cukrem.
- přidejte cachaçu a led, dobře promíchejte
Alternativa: Ovocná Caipirinha
Použijte všechny ingredience z předchozího receptu. Jen k tomu ještě přidáte 30 ml ovocné šťávy dle vlastního výběru (malinová, mangová, marakujová…). Šťávu přidejte ještě před cachaçou.
Video
Pokud vás zajímá, jak se připravuje tradiční klasická Caipirinha, zde najdete názornou ukázku. Nejdůležitější složkou nápoje je brazilská cachaça. Pokud ji zrovna nebudete mít doma dobře poslouží i bílý rum (ale ovšem nebude to docela ono).
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z rumu
Mohlo by vás zajímat
-
Bahama Mama koktejl - příprava skvělého tropického „tiki“ drinku vám zabere jen pár minut (recept)
-
Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
-
Horké italské Bombardino – ingredience a postup jak na to (5 minut)
-
Recept na míchaný nápoj Painkiller - ingredience a postup (2 minuty)
-
Recept na drink B-52 - ingredience a postup (3 minuty)
-
Připravte si míchaný nápoj Dark 'n Stormy se základem z tmavého rumu (2 minuty)
-
Hurricane drink - exotický drink, který vás zláká svojí sladkostí
-
Drink Long Island Iced Tea - recept na míchaný nápoj, který rozhodně není čajový
-
Blue Hawaii - recept na modrý tropický drink nezaměnitelné chuti
-
Mai Tai - recept na „nadpozemsky vynikající“ koktejl, který vás svou chutí opantá