Horké italské Bombardino – ingredience a postup jak na to (5 minut)

Erik Havlík
10. listopadu 2023 0
Bombardino recept

Bombardino je tradiční italský zimní nápoj, který pochází z oblasti Alp. Je oblíbený především v lyžařských střediscích. Název „Bombardino“ jinak v překladu znamená „malá bomba“. Toto své pojmenování pravděpodobně získal kvůli své silné chuti a schopnosti zahřát i v tom nejchladnějším počasí.

Bombardino recept

  • chuť: bohatá, krémová chuť s jemnými tóny vaječného likéru, karamelu a alkoholu, která je zároveň sladká a silná
  • doba přípravy: přibližně 5 minut
  • obtížnost: středně těžká – vyžaduje zahřívání a míchání několika ingrediencí (samotná příprava je ale docela rychlá)
  • hlavní alkohol: vaječný likér a brandy případně tmavý rum
  • typ sklenice: ideálně sklenice na svařené víno, nebo jakýkoliv hrnek z hrubšího skla

Bombardino je tradiční italský zimní nápoj, který má své kořeny v Alpách, a kde je obzvláště oblíbený v lyžařských střediscích. Původ jeho názvu, který v překladu znamená „malá bomba“, je často spojován s jeho silnou a chutnou „výbušností“ a schopností rychle zahřát v mrazivém počasí.

Bombardino byl podle některých zdrojů vynalezen již v 70. letech 20. století. Co říká legenda? Dvojice zmořených lyžařů se tehdy vrátila do horské chaty po těžké sněhové bouři, poprosili barmana o nápoj, který by je co nejdříve zahřál. Chatař proto mixoval vaječný likér s brandy a nápoj podával se šlehačkou na vrchu. Lyžaři byli nadšeni a nápoj rychle získal na oblibě.

Dnes je Bombardino populární po celém světě, ale nejvíc je stále spojen s italskými Alpami. Mnohé bary a chaty v této oblasti mají své vlastní varianty a tajné recepty, takže každá návštěva nového podniku dokáže překvapit. Pokud se vydáte do Itálie na lyžování, je téměř až vaší „svatou“ povinností vyzkoušet tento tradiční nápoj a zažít jeho hřejivé účinky.

Ingredience

  • 30 ml brandy nebo rumu
  • 30 ml vaječného likéru (tip: zkuste zaměnit s Bumbu Cream)
  • šlehačka (na ozdobu)
  • čokoládový prášek/kakao (k ozdobě)

Postup přípravy

  • v malém hrnci zahřejte vaječný likér
  • přidejte brandy alebo rum
  • směs míchejte dokud se pořádně neohřeje, ale nedovolte aby sevřela
  • nalijte do sklenice a na vrch přidejte šlehačku a posypte kakaem

Video

Pokud vás zajímá jak se připravuje horký nápoj Bombardino, zde naleznete názornou ukázku. V tomto případě k vaječnému likéru jde francouzské brandy. Klidně jej však doma můžete zaměnit za kvalitní rum.

How To Make A Bombardino - Crystal Ski


Jak se vám líbil tenhle článek?
Autor článku
Erik Havlík

Představte si všechny ty nekonečné možnosti, které whisky nabízí. Zmapovat je, je tedy pořádná fuška. A protože dobrá whisky mi nikdy nebyla cizí, na tento úkol jsem se s „malou dušičkou“ ujal v rámci Alkotipu já. I díky tomu mám nyní neustálý přísun nových a nových lahví, které můžu ochutnat a zprostředkovat vám své dojmy. Skotské single malt? Irské jemňoučké whisky? Bourbony? A co ostatní svět? To vše se vám pokusím v dohledné době představit co nejdetailněji. Apropo a víte, že whisky patří mezi nejvýnosnější artikl mezi alternativními investičními příležitostmi? Trochu se v tom orientuji a docela rád se s vámi podělím o tipy na láhve, které z tohoto pohledu vypadají opravdu zajímavě.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

🔥 nový Rumový kalendář 2023