Jak připravit legendární suché Dry Martini – ingredience a postup (3 minuty)

Vladimír Rejholec
15. března 2023 0
suché Dry Martini

Kdo namíchal první Martini na světě? Byl to kalifornský prospektor během zlaté horečky v roce 1849 nebo barman v newyorském hotelu o 50 let později? Když stále více barmanů začalo experimentovat s ginem a vermutem, tak to byl s největší pravděpodobností právě koktejl Martini, který se objevil na více místech najednou.

suché Dry Martini 3 sklenice, s citrónovou kůrou

Jeden fakt však víme: Původní podoba nápoje byla podle prvních receptů sladká. V knihách o koktejlech z 19. století se pravidelně uváděl italský (sladký) vermut. Suché Martini nabylo svoji současnou podobu na přelomu století, kdy se začal používat suchý (dry) gin, suchý vermut a možná i troška pomerančového bitteru.

Při přípravě tohoto nápoje je nezbytné začít s dobrými ingrediencemi – v takovém jednoduchém drinku se nenajde místo pro nekvalitní gin nebo vermut. Určitě začněte s london dry gin. Potom přidejte trochu dry vermutu. O poměru lze jednat, ale běžné vzorce na suché Martini se obvykle pohybují v rozmezí čtyř až osmi dílů ginu na jeden díl vermutu. Pomerančový bitter spojí chutě dohromady.

💡 London Dry Gin London Dry Gin je druh ginu, který je vyráběn v souladu s určitými pravidly. Musí být vyroben v Anglii, nemůže obsahovat žádné přidané cukry nebo barviva a musí mít minimální obsah alkoholu 37,5%. Londýnský suchý gin se vyrábí pomocí dvojité destilace, která zahrnuje maceraci kořenů a bylin v základním alkoholu z obilovin nebo řepy. Chuť londýnského suchého ginu je výrazně suchá a je často používán pro přípravu koktejlů.

Navzdory náročným požadavkům jistého fiktivního britského špiona se má Martini míchat, ne protřepávat. Drink by měl být čirý a bez ledových úlomků. Nezapomeňte jej míchat alespoň 20 až 30 sekund, aby se dosáhlo správného zředění potřebné k dosažení rovnováhy ingrediencí. Potom ho přeceďte do sklenice pojmenované podle samotného koktejlu. Navrch otočte citrónovou kůru a je to: Dry Martini. Je to nápoj, kterému se vyplatí „přijít na chuť“.

Je to také nápoj, který podnítil vznik nesčetných variací. Ne, nemluvíme o všudypřítomných “Tini” z 80. a 90. let. Máme na mysli legitimní variace, jako například Vodka Martini (samozřejmost), Reverse Martini (výměna poměru ginu a vermutu) a Perfect Martini, které obsahuje stejný podíl suchého a sladkého vermutu, Dirty Martini, Porn Star Martini, či Espresso Martini. Nejprve si osvojte suché Martini a poté zkuste míchat jeho příbuzné.

Ingredience

Postup přípravy

  • do míchací sklenice s ledem přidejte gin, suchý vermut a pomerančový bitter
  • míchejte, dokud není sklenice úplně studená
  • přeceďte do vychlazeného koktejlové sklenice
  • ozdobte plátkem citrónové kůry

Video

Pokud vás zajímá jak se připravuje Dry Martini, zde naleznete názornou ukázku. Jedná se o recept s poněkud jiným poměrem ginu (60ml) a vermutu (15ml), bez bitteru.

Classic Dry Gin Martini Cocktail Recipe

Zajímavosti

🥃 Co dělá Martini suchým?

„Suché“ tedy dry, je běžná úprava koktejlu, která obecně znamená vyšší podíl destilátu s vyšší koncentrací alkoholu (v tomto případě ginu s 37,5% a více) v poměru k doplňkovému „míchači“ s nižší koncentrací alkoholu (v tomto případě vermutu, Martini Bianco má jen 15%). V případě Martini to znamená více ginu a méně vermutu.

Suché drinky mají často výraznější chuť alkoholu, přestože jejich přesný poměr se velmi liší a často závisí na konkrétních nápojích a osobních chutích. Za zmínku stojí, že v suchém Martini se vermut nevynechává úplně, a to navzdory klišé refrénu, ve kterém se barmani žádají, aby se jen „podívali na vermut”.

🥃 Jaký je nejlepší poměr ginu a vermutu v Dry Martini?

Poměr ginu a vermutu pro suché Martini může velmi kolísat v závislosti na subjektivních chutí. Pravidlem je však poměr ginu a vermutu 5:1, který je standardem pro suché Martini. V jiných klasických koktejlech s vysokým obsahem alkoholu (jako například Manhattan) se používá poměr 2:1 alkoholu a vermutu, který se upraví tak, aby funkčně znamenal dodatečných 15 ml alkoholu a 15 ml méně vermutu, čímž se stane „suchým“.

🥃 Má Martini obsahovat kapku „bitteru“?

Za více než sto let, během kterých byl moderní recept na Martini kodifikován, vývoj chutí výrazně posunul akceptované ingredience a styly přípravy. Kapka pomerančového bitteru (nahořklý aromatický přípravek na dochucování míchaných nápojů) byla běžnou součástí většiny raných Martini receptů. Používala se na zvýraznění a podtržení přirozených citrusových tónů ginu a vermutu. Ve druhé polovině 20. století, kdy se prosadily stále sušší verze drinku (s těžšími alkoholovými profily), se bittery přestaly používat a téměř se na ně zapomnělo. V současnosti, s oživením tradiční koktejlové kultury a barmanů, kteří opět objevují původní receptury klasických koktejlů, si pomerančový bitter opět našel cestu do mnoha moderních Martini.

🥃 Jak si připravit Vesper Martini James-a Bond-a

  • 90 ml ginu
  • 30 ml vodky
  • 15 ml Lillet Blanc, nebo suchý vermut
  • plátek citrónové kůry

Do shakeru nalijte gin, vodku, Lillet Blanc nebo suchý vermut. Dobře protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobte velkým plátkem citrónové kůry.


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.2/5 - (19 votes)
Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitních rumů. Několik let jsem úplně abstinoval i kvůli tomu, že mi obyčejný alkohol vlastně nikdy moc nechutnal a nechyběl mi. Potom jsem objevil rumy. Začalo mě bavit jejich ochutnávání a publikační činnost. Rozmanitost chutí a vůní, svět zrání v dřevěných sudech, na tropických ostrovech, tradice, historie. Pravidelně se účastním rumových degustací ve všech formách: offline, online i soukromých. Můj Instagram @alko.tip.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..