Sidecar je klasický koktejl, který patří mezi velké klasiky světa míchaných nápojů. Je to osvěžující a elegantní drink, který kombinuje koňak (brandy), Cointreau (nebo jiný pomerančový likér) a citrónovou šťávu. Chcete vědět, jak tento slavný nápoj připravit pro své přátele? Ať se líbí, tady je recept is pár zajímavostmi o drinku navíc.
- chuť: vyvážená, osvěžující a mírně kyselou chuť, kombinuje hloubku a bohatost koňaku s citrusovou svěžestí citrónové šťávy a sladkou komplexností Cointreau
- doba přípravy: 3 až 5 minut, včetně míchání a přípravy sklenice
- obtížnost: středně těžká – vyžaduje přesné dávkování ingrediencí a techniku míchání, aby bylo dosaženo harmonické chuti
- hlavní alkohol: kvalitní koňak, a Cointreau
- typ sklenice: koktejlové sklenice (cocktail glass) nebo sklenice na martini
Sidecar – zajímavosti a pár slov z historie nejznámějšího „koňak“ drinku
Historie vzniku koktejlu Sidecar sahá do období po první světové válce a je úzce spojena s rozmachem barové kultury v Paříži. Sidecar je často připisován Harry’s New York Bar v Paříži, místu, které bylo oblíbeným místem expatriotů a kde se mísily nápoje pro mezinárodní klientelu. Legenda říká, že název Sidecar pochází od neznámého vojenského důstojníka, který se často vozil na motocyklu s bočním vozíkem neboli sájdkou (sidecar). Tento důstojník si údajně objednal nápoj, který kombinoval brandy a citrónovou šťávu, a tak vznikl Sidecar.
Kromě Harry’s New York Bar se ale jinak než místo vzniku nápoje často zmiňuje také Ritz Hotel v Paříži. Navzdory nejasnostem ohledně jeho přesného původu se Sidecar rychle stal populárním a je považován za jeden z velkých klasických koktejlů. Sidecar představuje dokonalý příklad koktejlu, který vznikl v období, kdy se barmanské umění začalo zaměřovat na vytváření sofistikovaných a vyvážených nápojů. Jeho popularita vydržela až do současnosti, a Sidecar zůstává ikonou mezi koktejly, který představuje jednoduchost, eleganci a dokonalou harmonii chutí.
Ingredience
- 60 ml koňaku, například Hennessy VS (nejznámější a nejprodávanější koňak značky)
- 30 ml Cointreau nebo jiný pomerančový likér
- 20 ml čerstvé citrónové šťávy
- ovocný sirup nebo cukr na okraj sklenice (volitelné)
- led
Postup přípravy
- citronem potřete okraj koktejlové sklenice a ponořte ji do cukru, abyste vytvořili cukrový okraj (pokud ho tam tedy chcete)
- do šejkru naplněného ledem přidejte koňak, Cointreau a citrónovou šťávu
- dobře protřepejte
- přeceďte do připravené koktejlové sklenice
Video
Sidecar si stále drží své postavení jako jeden z nejoblíbenějších klasických koktejlů a je vyhledávaným pro jeho vyváženou chuť i historický původ. Recept už máte, nyní si prohlédněte video jak probíhá jeho příprava:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z koňaku, Drinky z likérů
Mohlo by vás zajímat
- Bahama Mama koktejl - příprava skvělého tropického „tiki“ drinku vám zabere jen pár minut (recept)
- Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Rob Roy koktejl – skotská verze Manhattanu, recept (do 5 minut máte hotovo)
- Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
- Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
- Beton, alias becher-tonic – recept na originální český drink, který je za minutku hotov
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayův koktejl (1 minuta)
- Bellini recept osvěžujícího drinku - kombinaci prosecco a broskev jednoduše neodoláte