Hugo Spritz (vyslovuje se ugo špric) patří do rodiny nápojů, které označujeme jako Spritz. U nás ho známe jako střik, neboli víno ředěné vodou. Počátky spritzu sahají do 19. století do oblasti severní Itálie. Je složen v podstatě ze 3 ingrediencí, a to prosecca, sody a likéru. Podle zvoleného likéru se mění i názvy, a tedy i druh Spritzu. Asi nejznámější je míchaný nápoj Aperol Spritz. My si dnes představíme variaci s bezovým likérem neboli Hugo Spritz.
V následujících řádcích se tedy dozvíte něco víc o tomto příjemném letním drinku. Naleznete zde recept a návod na jeho přípravu. Také si napíšeme i pár zajímavostí z jeho historie (🍹 projít rovnou recept).
- typ nápoje: koktejl
- hlavní alkohol: Prosecco
- doplňkový alkohol: bezový likér
- ostatní ingredience: soda, led, máta a citron na ozdobu
- typ sklenice: velké vínové sklenice
Recept na Hugo Spritz
Klasický recept na Hugo Spritz, ten přímo z Itálie, používá bezový sirup z květin, ve většině receptů však naleznete použitý právě bezový likér. Při přípravě byste se měli jednoduše řídit poměrem 3:2:1. Tedy 3 díly prosecca, 2 díly likéru a 1 díl sody. Na ozdobu se skvěle hodí máta a plátek citronu, které dodají nápoji také svěží chuť.
Budeme potřebovat:
- prosecco
- bezový likér
- soda
- led a na ozdobu máta a citron
Ingredience
Prosecco
Prosecco je suché, šumivé víno, které dostalo název podle vesnice nedaleko Terstu. Jeho původ sahá až do roku 200 před naším letopočtem. Vyrábí se z odrůdy hroznů Glera, které mu dodávají charakteristickou svěží a aromatickou chuť. Prosecco se označuje jinak než klasická vína, vybrat si můžete podle chuti col fondo, extra brut, brut, dry a extra dry. Nejsladší odrůda je extra dry, nejsušší zase extra brut. Do míchaného drinku Hugo Spritz se ideálně hodí suché prosecco, tedy s označením brut.
Několik tipů na Prosecco:
Bezový likér
V původních italských receptech na Hugo Spritz naleznete kromě prosecca bezový sirup. V našem případě jsme zvolili pro použití alko verzi, a tedy bezový likér. My se přikláníme k použití likéruSaint Germain Elderflower. Vyměnit jej samozřejmě můžete i za jiný, chcete-li méně alkoholu, tak použijte bezový sirup. Výborný bezový likér si ale můžete připravit i doma.
Tento bezový likér je vyráběn v oblasti Dijon ve Francii. Jedna láhev obsahuje až 1000 květů bezu sklizených koncem jara. Chuť likéru je tak velmi jemná, vyniká svěží přírodní sladkostí a tóny hrušky a meduňky.
Likér Saint Germain Elderflower se skvěle hodí do různých míchaných drinků a je pro to i velmi oblíbený u barmanů. Vychutnat si tak můžete např. bezovou variaci Mojita, Margarity či Daiquiri.
Soda
Prosecco a bezový likér doléváte ještě sodou, použít můžete více méně jakoukoli perlivou vodu. Pokud vám stačí bublinky z vína, vsaďte už jen na mírně sycenou vodu.
Příprava nápoje
A můžete se klidně pustit do přípravy nápoje. Připravte si sklenice, do kterých nasypte led. Potom vezměte pár lístků máty a vložte je k ledu, zamíchejte. Následně nalijte bezový likér, dolijte proseccom a zamíchejte. Na závěr přidejte sodu a promíchejte. Můžete přidat ještě pár lístků máty a citron či limetku na ozdobu.
Sklenice na Hugo Spritz – velké vínové sklenice
Tento míchaný drink se obvykle podává ve sklenicích na víno. Lepší jsou sklenice o objemu alespoň 200 ml. To, zda si vyberete sklenici na bílé nebo červené víno už nehraje roli. Někdy se můžete setkat také s podáváním drinku v tzv. old-fashioned glass.
Několik tipů na sklenice na Hugo Spritz:
- 1 cl = 10 ml
- kolik kalorií má Hugo Spritz? – jedna sklenice drinku obsahuje jen 75 kcal, což je poměrně nízká hodnota, pokud bychom do nápoje přidali bezový sirup, kalorie by stouply
- čím nahradit prosecco? – namísto klasického prosecca můžete klidně použít i jiné suché šumivé víno, popřípadě šampaňské, existují dokonce i nealko verze prosecca i šampaňského
Hugo Spritz – obsah alkoholu
Obsah alkoholu v tomto drinku není příliš vysoký. Oproti drinku Aperol Spritz však bude vyšší, jelikož bezový likér má vyšší podíl alkoholu. Podíl alkoholu je přibližně 10%. Stále však tento drink řadíme k těm příjemným letním drinkům na osvěžení, ze kterého byste při přiměřené konzumaci neměli mít bolesti hlavy.
Další recepty
Spritz, neboli strik, je populární nápoj pocházející původně z Itálie. Základem bývá bílé víno a soda. Doplňovány jsou různými likéry, které jim dodají tu správnou chuť. Asi nejznámější je Aperol Spritz, ale oblíbené jsou i jiné hořké likéry, jako například. Gran Classico, Select nebo Cynar. Problémem není ani nealko verze, jelikož na trhu bez problémů najdete i prosecco bez obsahu alkoholu. Nyní si představíme pár zajímavých střiků s použitým bezového likéru a také recept na domácí bezový likér.
Brits Spritz
Tento střik je typicky britský a zajímavý je použitím ženšenového aperitivu.
- 5 cl prosecco
- 2,5 cl ženšenový aperitiv
- 2,5 cl bezový likér
- 5 cl soda
Všechny ingredience nalijte do sklenice naplněné ledem a promíchejte. Na ozdobu můžete použít plátek grapefruitu a okurky.
Hi Life Spritz
Míchaný koktejl opět na bázi bezového likéru, tentokrát s přídavkem ginu.
- 3 cl suchý gin
- 3 cl Chardonnay
- 2 cl bezový likér
- 6 cl soda
Všechny ingredience vlijte do sklenice s ledem a promíchejte. Na ozdobu můžete použít plátek limetky.
Recept na domácí bezový likér
Jak jsme již výše zmiňovali, do míchaného drinku Hugo Spritz si můžete bezový likér i připravit doma. Není to nic těžkého a potřebujete jen pár surovin.
- 25 velkých bezových květin
- 1 l vodky (použít můžete i bílý rum nebo jiný bílý alkohol)
- citron
- 500 ml vody
- 230 g medu
- půl čajové lžičky kyseliny ascorbové (můžete ji nahradit šťávou ze 2 citronů)
K přípravě budete potřebovat umytou láhev. Do alkoholu naložte květiny bezu a kolečka citrónu. Takto nechte macerovat 2 týdny. Po tom bez přeceďte, nejlépe přes gázu a smíchejte s medovým rozvarem. Ten si připravíte převařením vody a medu, poté přidejte půl lžičky kyseliny ascorbové. Likér můžete dát zachladit do ledničky a popíjet.
Pár zajímavostí o drinku Hugo Spritz
Jak jsme již zmínili, nápoj Hugo Spritz vychází z klasických vinných střiků, které mají původ v Itálii. Oproti slavnějšímu Aperol Spritzu, Hugo vznikl podstatně později, namíchal jej v roce 2005 barman Roland Gruber v Jižním Tyrolsku. Původně se však do drinku používal meduňkový sirup. Ten však nebyl natolik dostupný a tak jej později nahradil bezový sirup a následně likér.
Drink dostal nejprve název Otto, avšak zanedlouho jej Gruber změnil. Pod tímto názvem je dodnes populární nejen v Itálii, ale také ve Švýcarsku, Rakousku a Německu. Díky sladké chuti bezového květu je velmi příjemným zpestřením letních večerů.
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- recept na Hugo Spritz – casualfoodist.com
- historie vzniku drinku Hugo Spritz – thepalladiantraveler.com
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z vína
Mohlo by vás zajímat
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayův koktejl (1 minuta)
- Bellini recept osvěžujícího drinku - kombinaci prosecco a broskev jednoduše neodoláte
- Vinný střik - jednoduchý recept na ideální nápoj na léto, za minutku je hotovo
- Klasická červená Sangria – recept na typický španělský nápoj s vínem a brandy
- Osvěžující Bowle - tradiční recept, postup (15-20 minut) a pár zajímavostí
- Mimosa drink – osvěžující letní nápoj máte za minutku hotový
- Připravte si Porn Star Martini jednoduše - ingedience + postup (4 minuty)
- Nejnovější letní hit Aperol Spritz, jak a do jakých sklenic ho namíchat