Jak si připravit skvělý domácí vaječný likér – 9 receptů

Veronika Štrbová
18. prosince 2022 0

Vaječný likér, občas nazývaný také vaječný koňak, je klasický sváteční nápoj, který si můžete připravit v alko i nealko verzi. Lidé si ho nejčastěji dopřejí ve vánočním období, ale i velikonočním a někteří i během celého roku, pokud na něj dostanou chuť. Jak už samotný název napovídá, jeho základ tvoří žloutky vajíček, avšak existuje i veganská verze, do které vajíčka nejdou.

Domácí vaječný likér lze připravit na mnoho způsobů a také si můžete zvolit různé přísady podle toho, co máte rádi. Samozřejmě můžete vsadit na klasiku v podobě vanilkového vaječného likéru, vyzkoušet však můžete i jeden z našich dalších receptů, o kterých se více dočtete níže. Ať už je to vanilkový, čokoládový nebo karamelový vaječný likér, určitě si tuto dobrotu dopřejte i vy.

🔥 Hotová alternatíva? 🥂 Bumbu Cream

Bumbu Cream
Bumbu Cream 15% 0,7 l
  • Bumbu Cream je krémový rumový likér
  • rum zraje 18 let v sudech po bourbonu a 6 měsíců v sudech po sherry
  • přidává se smetana a koření (chai, kokos, skořice)
859 Kč

Recept na domácí vaječný likér

Receptů na domácí vaječný likér je spousta. Dá se říci, že každý si ho doma dělá „po svém“. Avšak nějaký základ je tam stejný, a tak si nyní můžete přečíst, jak postupovat při jeho přípravě. Vzhledem k tomu, že obsahuje vajíčka, někteří lidé mají respekt před syrovými vajíčky. Ale i tady je řešení. Domácí vaječný likér můžete připravit klasicky ze syrových vajíček nebo je vymíchat nad párou. Popíšeme si obě možnosti přípravy.

Co se týká dalších přísad, i zde platí, co recept, to jiné přísady. Ve většině se však opakují suroviny jako vaječné žloutky, moučkový cukr, kondenzované mléko, smetana ke šlehání, plnotučné mléko a k dochucení buď vanilka, skořice nebo kakao. A zbývající ingredience závisí na konkrétním receptu. Jako alkohol se přidává rum, někteří však mají raději čistou jemnou vodku nebo whisky nebo brandy. Chcete-li nealko verzi vaječného likéru, jednoduše tam alkohol na konci nepřidáte.

1. verze – Domácí vaječný likér míchaný nad párou

Co budete potřebovat:

  • 8 žloutků
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1/2 vanilky z vanilkového lusku
  • 300 ml rumu

Postup: Žloutky mixérem vymíchejte do pěny, přilijte jedno balení slazeného kondenzovaného mléka (nevařeného), dále přimíchejte smetanu ke šlehání, litr plnotučného mléka a důkladně promíchejte, aby se vše pěkně spojilo. Tuto směs nyní začněte míchat nad párou ve vodní lázni, přidejte polovinu vanilky z vanilkového lusku a stále míchejte až do zhoustnutí. Když směs zhoustne, misku vyjměte z vodní lázně a za občasného míchání nechte směs vychladnout. Teprve nyní přilijte rum (nebo jiný váš oblíbený alkohol) a pořádně promíchejte. Přeceďte přes sítko a skladujte ve skleněné uzavíratelné láhvi v ledničce. Domácí vaječný likér se doporučuje připravovat minimálně týden před jeho konzumací, aby si chutě za tu dobu dobře „sedly“.

2. verze – Domácí vaječný likér bez vaření

Potřebné přísady:

  • 4 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 1 neslazené kondenzované mléko
  • 400 ml rumu

Postup: Tento postup je opravdu velmi jednoduchý a rychlý. Všechny přísady kromě rumu pořádně vymixujte ručním ponorným mixérem dohladka. Když je směs důkladně vymixovaná, přidejte rum a už jen promíchejte. Celou směs přeceďte přes sítko a skladujte v ledničce, ideálně ve skleněné uzavíratelné nádobě.

 

Ingredience

→ Rum

Rum je hlavní alkoholová složka vaječného likéru. Jelikož ho budete potřebovat větší množství, nejen za degustační skleničku, nemusíte kupovat žádné drahé rumy. Do tohoto likéru zcela postačí i známý tuzemák, který naleznete v každém obchodě s potravinami a nápoji. Samozřejmě není to podmínka, pokud máte mlsný jazýček a nevadí vám i dražší alkohol, klidně přidejte ten svůj oblíbený druh. Tipy na levnější rum:

💡 Chcete-li si připravit vaječný likér z pravého, prvotřídního, kvalitního rumu, například. karibského, použijte náš výběr nejlepších rumů.

Pravdou je, že do vaječného likéru nemusíte požít výhradně jen rum. Někteří mají raději jemnou vodku, použít můžete například známou vodku St. Nicolaus nebo St. Nicolaus KLASIK. Dokonce nic nezkazíte dobrou whisky, brandy či bourbonem.

→ Kondenzované mléko

Na trhu naleznete mnoho druhů a značek kondenzovaného mléka. Je to vlastně zahuštěné mléko, resp. mléčný výrobek získaný z mléka odpařením části vody. Může být buď slazené nebo neslazené zahuštěné kondenzované mléko. Slazené kondenzované mléko vzniká odpařením části vody z mléka a přidáním cukru. Cukr působí jako konzervační látka, takže sterilizace není nutná. Vyznačuje se delší trvanlivostí. Neslazené kondenzované mléko vzniká jen odpařením části vody z mléka.

→ Plnotučné mléko nebo smetana

Do některých receptů se přidává také mléko. Ideální je použít plnotučné. Osoby trpící intolerancí laktózy mohou vaječný likér připravovat i z kokosového nebo sójového mléka. Ke zjemnění chuti je zase k dispozici smetana ke šlehání. Není však při přípravě nezbytná. Smetana ke šlehání se nikdy nešlehá, na to dejte pozor. Do směsi se jen přilije a zamíchá. Vždy je třeba dávat pozor na to, děláte-li vaječný likér nad párou, aby se směs nezačala vařit.

→ Vajíčka

Vajíčka, resp. vaječná žloutky jsou nedílnou součástí každého vaječného likéru bez rozdílu na to, jakou příchuť nápoje si nakonec zvolíte. Mohou se buď vymíchat nad párou nebo jednoduše jen vymixovat s ostatními přísadami. Je pravda, že někteří lidé mají respekt před syrovými vajíčky, avšak při důkladné přípravě a skladování v ledničce by se nemělo nic stát. Pokud si chcete být opravdu jisti, zvolte postup přípravy, kdy vajíčka utřete nad párou, tedy tepelně upravíte. Zde však dejte pozor na to, aby se nesrazily.

Možná vám to přijde zvláštně, narazili jsme i na veganskou verzi vaječného likéru bez vajíček. Tady by se dalo polemizovat, jestli vlastně stále mluvíme o vaječném likéru, avšak proč nedopřát sváteční likér i veganům, no ne? Níže se dočtete, z jakých surovin můžete tento veganský likér připravit.

→ Dochucovadla

Ať už pro dochucení nebo v konečném výsledku ke zdobení, mějte připraveny i další přísady. Třeba takový vanilkový lusk by vám určitě neměl chybět. Dodá likéru úžasnou vůni i chuť. K dozdobení je vhodné použít skořici, muškátový oříšek, badyán nebo kakaový prášek. Kdo má rád šlehačku, může si ji přidat také. Vznikne tak docela pěkný a chutný dezert. Dětem určitě udělá radost sladká nealko verze se šlehačkou, kakaem a čokoládovou trubičkou.

 

Příprava domácího vaječného likéru (video)

Nejlepší vaječný koňak provoněný vanilkovým luskem připravíte během chvíle

 

Sklenice na domácí vaječný likér

Co se týká sklenic, ve kterých budete vaječný likér podávat, výběr je jen na vás. V čem vám likér nejvíc chutná, do toho si ho nalijte. Můžete zvolit menší množství do tvz. „štamperlíků, klidně i větší množství do sklenice na whisky, nebo klasické sklenice na kávu a čaj. Tento si můžete dozdobit šlehačkou, skořicí či kakaem. Zajímavé sklenice na vaječný likér:

Lamart VASO termo hrnky na čaj 420 ml, 2 ks
321 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Lamart VASO termo hrnky na cappuccino 270 ml, 2 ks
317 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Lamart VASO COFFEE termo hrnky 350 ml, 2 ks
306 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Lamart VASO CAFÉ termo hrnky 220 ml, 2 ks
285 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz

Ukázat více

 

8 dalších receptů na přípravu vaječného likéru

Jak jsme již výše zmínili, receptů na domácí vaječný likér existuje mnoho. Různé příchutě, přísady či postupy. Proto si kromě základního vanilkového vaječného likéru, který jsme si popsali v úvodu, vzpomeneme i dalších osm druhů likéru. Takže dohromady až 9 příchutí vaječného likéru, které si můžete připravit sami doma. Který se vám nejvíc zamlouvá a připravíte si ho také?

1. Čokoládový vaječný likér

Dvě sklenice s čokoládovým likéremIngredience:

  • 100 g hořké čokolády
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 ml medu
  • 1 PL kakaa
  • 3 vaječné žloutky
  • 300 ml rumu

Postup: V misce ve vodní lázni zahřívejte nalámanou čokoládu, smetanu ke šlehání, kondenzované mléko, med a kakao. Míchejte, až čokoláda roztaje a všechny suroviny se spojí do jednotné tekutiny. Nyní za stálého míchání přidávejte po jednom žloutky. Míchejte rychle, aby se žloutky nesrazily. Vařte ve vodní lázni ještě asi 5 minut. Směs vyjměte z vodní lázně a za občasného míchání nechte vychladnout. Nakonec přidejte rum, důkladně promíchejte a nalijte do lahví. Nechte „sednout“ všechny chutě a skladujte v ledničce.

 

2. Karamelový vaječný likér

Karamelový likér ve sklenici a vedle skořiceIngredience:

  • 100 ml rumu
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup: Do misky nalijte rum a přidejte husté karamelové kondenzované mléko. Důrazně vymixujte dohladka ručním ponorným mixérem. Přidejte smetanu ke šlehání a jemně promixujte. Hotovou směs přelijte do skleněných sklenic a skladujte v ledničce.
TIP: Pokud nemáte husté karamelové kondenzované mléko, můžete použít klasické, které dáte vařit na dvě hodiny.

 

3. Perníkový vaječný likér

Dvě šálky s perníkovým likérem a perníkIngredience:

  • 5 žloutků
  • 170 g moučkového cukru
  • 20 ml jemné vodky 37,5 %
  • 1 ČL perníkového pepře
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka 9%-ního

Postup: Den předem si připravte extrakt z perníkového pepře. Do uzavíratelné nádoby dejte 200 ml vodky a lžičku perníkového pepře, pořádně protřepejte, zavřete a nechte odležet do dalšího dne. Druhý den si tento extrakt přeceďte přes sítko, aby vám vznikl jemný, čistý alkoholový výluh. Nyní si připravte vodní koupel, kde v misce rozmícháte nad párou žloutku do pěny. Misku vyjměte z koupele a zamíchejte cukr. Přidejte kondenzované mléko a míchejte. Za stálého míchání nyní postupně přilévejte připravený perníkovo-alkoholový extrakt. Hotovou likérovou směs přelijte do skleněné láhve a dolijte zbývajícími 50 ml vodky. Uzavřete láhev, protřepejte a skladujte v ledničce.

 

4. Kávovinový vaječný likér

Dvě sklenice s kávovinovým likéremIngredience:

  • 4 žloutky
  • 170 g moučkového cukru
  • 2 PL kávovinového prášku (Caro, Inka, Melta)
  • 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka 7,5 %-ního
  • 250 ml jemné vodky

Postup: Ve vodní lázni rozmíchejte žloutky s cukrem. Odeberte z koupele a přimíchejte kávovinový prášek. Dále přilijte kondenzované mléko a důkladně míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí kávovinový prášek. Následně za stálého míchání přilévejte postupně vodku. Hladkou likérovou směs nalijte přes sítko do skleněných lahví, uzavřete a skladujte v ledničce.

 

5. Kokosový vaječný likér

Polovina kokosového ořechu a likér ve skleniciIngredience:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 500 ml jemné vodky
  • 100 g moučkového cukru

Postup: Do misky nalijte kokosové i kondenzované mléko a metličkou promíchejte. Přilijte vodku a neustále míchejte. Přisypte moučkový cukr a míchejte tak dlouho, aby se rozpustil a nevytvářely se hrudky. Hotovou směs přelijte do skleněných lahví, uzavřete a skladujte v ledničce. Tento likér neobsahuje vajíčka.

 

6. Pistáciový vaječný likér

Nalévání pistáciového likéru z láhve do skleniceIngredience:

  • 10 žloutků
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%-ní
  • špetka soli
  • 1/2 ČL mleté vanilky
  • 300 ml rumu
  • 4 PL pistáciové pasty

Postup: Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přidejte špetku soli a mletou vanilku (nebo vanilku z lusku). Promixujte a přilijte smetanu ke šlehání a opět jemně promíchejte. Nyní tuto směs za stálého míchání zahřívejte ve vodní lázni, dokud se vám na povrchu nevytvoří pěna. Směs se nesmí začít vařit, aby se nesrazily žloutky, proto dávejte pozor. Následně směs nechte vychladnout a přilijte postupně za stálého míchání rum. Do likéru přidejte pistáciovou pastu. Tu si můžete buď koupit hotovou nebo vyrobit z pražených blanšírovaných pistácií, arašídového másla a trochu rumu (na ředění). Když pastu do směsi důkladně zapracujete a dohladka rozmícháte, můžete hotový likér nalévat do lahví a skladovat v ledničce.

 

7. Vaječný likér nealkoholický

Sklenice s vaječným likérem a šlehačkou a škoricíIngredience:

  • 3 žloutky
  • 3 PL moučkového cukru
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 500 ml mléka
  • 2 PL rumového aroma (volitelné)

Postup: Do misky dejte žloutky, moučkový cukr a rozmixujte do hladké pěny. Přidejte kondenzované mléko a promíchejte metličkou. Přilijte mléko a opět důkladně míchejte. Likér máte hotový. Chcete-li alespoň rumovou vůni, na konci přimíchejte i dvě polévkové lžíce rumového aroma (ta není alkoholická). Směs přelijte do skleněných lahví, uzavřete je a likér skladujte v ledničce. Likér při servírování můžete ozdobit také šlehačkou podle chuti.

 

8. Veganský vaječný likér bez vajec

Veganský vaječný likér ve dvou sklenicíchIngredience:

  • 60 g kokosu
  • 150 g mandlí (namočte je přes noc)
  • 8 ks datlí (1 hodinu namočit a scedit)
  • 1 vanilkový lusk
  • rum podle chuti
  • 1 ČL muškátového oříšku
  • 600 ml vody

Postup: Kokos nasypte na plech a opečte dozlatova 3 minutky na 170 stupních. Všechny přísady kromě rumu rozmixujte dohladka. V závislosti na výsledné konzistenci této směsi postupujte následovně. Chcete-li, aby byl likér hladší a řidší, přidejte vodu, znovu rozmixujte a přeceďte přes sítko. Chcete-li hustší, můžete přidat trochu kokosu. Podle toho, jestli chcete tento likér v alko nebo nealko verzi, přidejte rum podle chuti, vše celé znovu promíchejte a nalijte do skleněných lahví. Skladujte v ledničce.

 

Zajímavosti o vaječném likéru

Využití vaječného likéru

Vaječný likér se kromě jeho samotné konzumace může využít také v jiných nápojích. Určitě vám je dobře známá alžírská káva, do které se likér přidává nebo tak chutné Bombardino. Kromě nápojů si můžete vaječný likér dopřát například na kopečku zmrzliny nebo v pudinku. A samozřejmě může být součástí také mnoha sladkých dobrot, jako například likérové špice. Zaujal vás nápoj Bombardino? Tak si ho připravte i vy se svým domácím vaječným likérem

Bombardino

Dvě sklenice s nápojem bombardinoCo budete potřebovat:

  • 8 cl vaječného likéru
  • 4 cl brandy
  • 4 cl mléka
  • šlehačka

Postup: V hrníčku smíchejte vaječný likér, brandy a mléko. Zahřejte na teplotu 80 °C, přelijte do sklenic a ozdobte vyšlehanou šlehačkou. Tento nápoj vás skvěle zahřeje a určitě si na něm pochutnáte.

 

Vaječný likér ve světě

Jižní Amerika – zde se vaječný koňak vyrábí s bourbonem
Portoriko – vaječný likér se nazývá „coquito“, kde se k jeho přípravě používá rum a čerstvá kokosová šťáva nebo kokosové mléko.
Mexiko – vaječný likér je zde znám jako „rompope“, byl vyvinut v Santa Claru a od běžného vaječného likéru se liší použitím mexické skořice a rumu nebo obilného alkoholu
Peru – v Peru se vaječný likér nazývá „biblia con pisco“ a vyrábí se z peruánské brandy z výlisků zvaných pisco
Německo – německý vaječný likér, zvaný „biersuppe“, se vyrábí z piva. „Eierpunsch je německá verze vaječného koňaku vyrobená z bílého vína, vajec, cukru, hřebíčku, čaje, citrónové nebo limetkové šťávy a skořice. Další recept z roku 1904 obsahuje vejce, citrónovou šťávu, cukr, bílé víno, vodu a rum.
Island – v této zemi se vaječný likér podává jako horký dezert

 

Trochu z historie vaječného likéru

Vaječný likér se připravoval v západní Evropě již ve středověku. Sváteční nápoj z vajec, smetany a pepře – mnoho drahých surovin – si opravdu dlouho dopřála pouze šlechta. Ne každý ale tuto lahůdku uměl ocenit. Podle legendy král Ludvík IX. Francouzsky odmítl na smrtelné posteli tento nápoj, aby neporušil půst. Ve Francii byl vaječný likér nazýván lait de poule. Od 18. století získával velkou oblibu v Severní Americe, kde se do něj přidával bourbon nebo karibský rum, z původního názvu egg’n’grog vnikl zkrácením eggnog.

 

Zdroje informací a zajímavé odkazy:

‼️ Upozornění:

Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.6/5 - (19 votes)
Autor článku
Veronika Štrbová

Ráda si vychutnávám skvělé drinky v příjemné společnosti rodiny či přátel. Přestože mám své favority, nebráním se novým chutím a vyzkouším i zatím nepoznané míchané nápoje, o kterých se vám ráda zmíním i zde. Samozřejmě dbám i na profesionální stránku, a proto si dávám na obsahu záležet. Tak, na zdraví!

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..