Bowle je tradiční německý nápoj, který je letním hitem na oslavách a piknicích po celém světě. V článku vám představím klasický recept na Bowle, do kterého se zamilujete hned po prvním ochutnání. Zjistěte jak snadno jej lze připravit, jaké ingredience k tomu budete potřebovat, nebo do jaké sklenice nápoj servírovat. Plus pár zajímavostí z historie.
- chuť: kombinace ovocných tónů a vinné chuti, sladká, ale ne příliš, s jemnými náznaky citrusového ovoce
- doba přípravy: minimální doba přípravy je přibližně 15 až 20 minut, nápoj pak nechte odpočívat v chladničce, což ještě více zlepší jeho chuť (ideálně připravovat několik hodin předem)
- obtížnost: nízká – příprava nevyžaduje žádné speciální kulinářské dovednosti, stačí dát dohromady suroviny a nechat je v drinku spojit
- hlavní alkohol: bílé víno (například Riesling nebo Sauvignon Blanc), ke zvýraznění chutí můžete přidat i ovocný likér (meruňkový), nebo červený vermut
- typ sklenice: Bowle můžete podávat v sklenicích na víno, alebo klasických koktejlových sklenicích, existují i speciální nádoby na bowle (viz bowle set v eshopu)
Pár zajímavostí o Bowle
Bowle je symbolem tradiční německé pohostinnosti a je stále oblíbeným nápojem na různých společenských akcích po celém světě. Je to jednoduchý nápoj s bohatou historií, který stále oslovuje chuťové pohárky lidí všech věkových kategorií. Má bohatou a zajímavou historii, která sahá až do středověkého Německa. Slovo „Bowle“ pochází z německého slova „Bolle“, což znamená koule nebo koule, a původně se používalo k označení široké nádoby na míchání a servírování nápojů. Původně se připravoval z vína, ovoce a pepře. Byla oblíbená na různých slavnostních událostech a banketech.
Kromě základního receptu existuje mnoho dalších tradičních variant Bowle v různých zemích. Například ve Švédsku se připravuje „Swedish Punsch“, který obsahuje rum a čaj. Kromě základního citrusového ovoce a hroznové šťávy se Bowle často připravuje s jiným čerstvým ovocem podle aktuální sezóny (například takové „Erdbeerbowle“, které obsahuje jahody).
Ingredience
- 1 láhev (750 ml) bílého vína (například Riesling nebo Sauvignon Blanc)
- 250 ml růžové nebo bílé hroznové šťávy
- 100 g cukru
- 1 citron, nakrájený na tenké kroužky
- 1 pomeranč, nakrájený na tenké kroužky
- 1 meruňka, nakrájená na tenké kroužky
- 1 láhev (330 ml) perlivé vody
- kostky ledu
Postup přípravy
- ve velké misce smíchejte bílé víno, hroznovou šťávu a cukr (ten tam nechte rozpustit)
- přidejte nakrájené plody (citrony, pomeranče, meruňku) a důkladně promíchejte
- přidejte perlivou vodu a kostky ledu podle potřeby
- zamíchejte – ale opatrně, abyste udrželi bublinky
- Bowle nakonec nechte alespoň chvíli odpočívat v chladničce, aby se chutě spojily
Alternativní recepty
- Bowle s hrozny: Přidejte do základního receptu za hrst čerstvých nebo naložených hroznových bobulí pro další nádech sladkosti.
- S extra ovocem: Experimentujte s různými druhy ovoce, jako jsou jahody, maliny, broskve nebo ananas, abyste dali nápoji novou chuťovou dimenzi.
- Bowle s likérem: Přidejte do základního receptu malé množství vašeho oblíbeného likéru, jako je meruňkový likér nebo červený vermut, pro zvýraznění chuti.
Video
Bowle je oblíbený nápoj na letních oslavách, svatbách, grilovačkách a piknicích. Proč? Protože je lehký, osvěžující a vhodný pro velké skupiny lidí. Pokud vás zajímá jak se připravuje, zde je názorná ukázka:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z vína
Mohlo by vás zajímat
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayův koktejl (1 minuta)
- Bellini recept osvěžujícího drinku - kombinaci prosecco a broskev jednoduše neodoláte
- Vinný střik - jednoduchý recept na ideální nápoj na léto, za minutku je hotovo
- Klasická červená Sangria – recept na typický španělský nápoj s vínem a brandy
- Mimosa drink – osvěžující letní nápoj máte za minutku hotový
- Připravte si Porn Star Martini jednoduše - ingedience + postup (4 minuty)
- Připravujeme drink Hugo Spritz - recept a návod k přípravě
- Nejnovější letní hit Aperol Spritz, jak a do jakých sklenic ho namíchat