Bellini je populární italský koktejl, který kombinuje Prosecco a broskvové pyré. Tento nápoj je známý svou osvěžující a jemně sladkou chutí. Jednoduchý drink dokážete velmi snadno připravit i doma. A pak jej můžete podávat také v každý letní pohodový podvečer na terase. Trocha italského stylu a elegance nikdy nezaškodí.
- chuť: jemně sladká a osvěžující chuť s výrazným nádechem broskví
- doba přípravy: 2 až 3 minuty
- obtížnost: nízká – vyžaduje pouze smíchání dvou ingrediencí
- hlavní alkohol: prosecco
- typ sklenice: ideálně „flauta“ na šampaňské, pomáhá zachovat bublinky a zdůrazňuje elegantní charakter nápoje
Zajímavosti a pár slov z historie Bellini koktejlu
Bellini, jeden z nejkonečnějších italských koktejlů, byl vytvořen barmanem Giuseppem Ciprianim ve 40. letech minulého století ve slavném Harry’s Bar v Benátkách. Cipriani byl inspirován bohatou kulturou a uměním svého města, a konkrétně jej inspirovaly obrazy renesančního malíře Giovanniho Belliniho, který byl známý pro své použití teplých, zářivých růžových barev. Právě tyto barvy se staly hlavní inspirací pro vzhled nápoje.
Cipriani původně vytvořil Bellini jako sezónní nápoj, využívající čerstvé broskve, které byly v Itálii během léta snadno dostupné. Kombinace broskvového pyré a Prosecca se ukázala být tak osvěžující a populární, že zanedlouho získává mezi klientelou baru spoustu fanoušků. Mimochodem, Harry’s Bar, kde byl Bellini vytvořen, byl známý tím, že jej navštěvovaly mnohé literární a umělecké celebritami, jako byly Ernest Hemingway, Truman Capote či Orson Welles, což přispělo k velké popularitě nápoje po celém světě.
Ingredience
- 90 ml prosecca, například La Tordera Prosecco
- 60 ml broskvové pyré (alternativa: kvalitní broskvový džus)
Postup přípravy
- do vychlazené sklenice na šampaňské nalijte broskvové pyré
- pomalu přilijte prosecco
- jemně zamíchejte, aby se ingredience spojily
- podávejte ideálně bez ledu, abyste zachovali perlení a chuť prosecca
Videorecept
Toto je názorný příklad toho, jak jedna geniální myšlenka dokázala stvořit jeden z nejikoničtějších letních nápojů na světě. A to „pouze“ spojením dvou ingrediencí – prosecca a broskvového pyré. Krátké video jeho přípravy:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z vína
Mohlo by vás zajímat
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayův koktejl (1 minuta)
- Vinný střik - jednoduchý recept na ideální nápoj na léto, za minutku je hotovo
- Klasická červená Sangria – recept na typický španělský nápoj s vínem a brandy
- Osvěžující Bowle - tradiční recept, postup (15-20 minut) a pár zajímavostí
- Mimosa drink – osvěžující letní nápoj máte za minutku hotový
- Připravte si Porn Star Martini jednoduše - ingedience + postup (4 minuty)
- Připravujeme drink Hugo Spritz - recept a návod k přípravě
- Nejnovější letní hit Aperol Spritz, jak a do jakých sklenic ho namíchat