Bellini recept osvěžujícího drinku – kombinaci prosecco a broskev jednoduše neodoláte

Erik Havlík
30. listopadu 2023 0
Bellini koktejl

Bellini je populární italský koktejl, který kombinuje Prosecco a broskvové pyré. Tento nápoj je známý svou osvěžující a jemně sladkou chutí. Jednoduchý drink dokážete velmi snadno připravit i doma. A pak jej můžete podávat také v každý letní pohodový podvečer na terase. Trocha italského stylu a elegance nikdy nezaškodí.

Bellini koktejl

  • chuť: jemně sladká a osvěžující chuť s výrazným nádechem broskví
  • doba přípravy: 2 až 3 minuty
  • obtížnost: nízká – vyžaduje pouze smíchání dvou ingrediencí
  • hlavní alkohol: prosecco
  • typ sklenice: ideálně „flauta“ na šampaňské, pomáhá zachovat bublinky a zdůrazňuje elegantní charakter nápoje

Zajímavosti a pár slov z historie Bellini koktejlu

Bellini, jeden z nejkonečnějších italských koktejlů, byl vytvořen barmanem Giuseppem Ciprianim ve 40. letech minulého století ve slavném Harry’s Bar v Benátkách. Cipriani byl inspirován bohatou kulturou a uměním svého města, a konkrétně jej inspirovaly obrazy renesančního malíře Giovanniho Belliniho, který byl známý pro své použití teplých, zářivých růžových barev. Právě tyto barvy se staly hlavní inspirací pro vzhled nápoje.

Cipriani původně vytvořil Bellini jako sezónní nápoj, využívající čerstvé broskve, které byly v Itálii během léta snadno dostupné. Kombinace broskvového pyré a Prosecca se ukázala být tak osvěžující a populární, že zanedlouho získává mezi klientelou baru spoustu fanoušků. Mimochodem, Harry’s Bar, kde byl Bellini vytvořen, byl známý tím, že jej navštěvovaly mnohé literární a umělecké celebritami, jako byly Ernest Hemingway, Truman Capote či Orson Welles, což přispělo k velké popularitě nápoje po celém světě.

Ingredience

  • 90 ml prosecca, například La Tordera Prosecco
  • 60 ml broskvové pyré (alternativa: kvalitní broskvový džus)

Postup přípravy

  • do vychlazené sklenice na šampaňské nalijte broskvové pyré
  • pomalu přilijte prosecco
  • jemně zamíchejte, aby se ingredience spojily
  • podávejte ideálně bez ledu, abyste zachovali perlení a chuť prosecca

Videorecept

Toto je názorný příklad toho, jak jedna geniální myšlenka dokázala stvořit jeden z nejikoničtějších letních nápojů na světě. A to „pouze“ spojením dvou ingrediencí – prosecca a broskvového pyré. Krátké video jeho přípravy:

Bellini Cocktail Recipe


Jak se vám líbil tenhle článek?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Představte si všechny ty nekonečné možnosti, které whisky nabízí. Zmapovat je, je tedy pořádná fuška. A protože dobrá whisky mi nikdy nebyla cizí, na tento úkol jsem se s „malou dušičkou“ ujal v rámci Alkotipu já. I díky tomu mám nyní neustálý přísun nových a nových lahví, které můžu ochutnat a zprostředkovat vám své dojmy. Skotské single malt? Irské jemňoučké whisky? Bourbony? A co ostatní svět? To vše se vám pokusím v dohledné době představit co nejdetailněji. Apropo a víte, že whisky patří mezi nejvýnosnější artikl mezi alternativními investičními příležitostmi? Trochu se v tom orientuji a docela rád se s vámi podělím o tipy na láhve, které z tohoto pohledu vypadají opravdu zajímavě.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..