Aperol Spritz (vyslovuje se aperol špric) je oblíbený italský letní koktejl, který je velmi osvěžující a zároveň příjemně sladký. Jeho základní ingrediencí je Aperol, což je aperitiv s pomerančovou chutí a jemnými akcenty bylin. Kromě Aperolu budete do tohoto nápoje potřebovat i prosecco a sodu (🍹 projít rovnou recept).
Jak vidíte, Aperol Spritz drink je nenáročný na suroviny a jednoduchá je také jeho příprava. Pokud tedy hledáte recept na Aperol Spritz, jste na správném místě. S naší pomocí vykouzlíte osvěžující nápoj ideální k posezení s přáteli či na oslavu, který je hotový během pár minut. Kromě receptu na tento oblíbený míchaný nápoj se podíváme také na to, jak tento drink vznikl.
- typ nápoje: koktejl
- hlavní alkohol: Aperol
- doplňkový alkohol: Prosecco
- ostatní ingredience: soda, led, pomeranč na ozdobu
- typ sklenice: velký vínový pohár nebo originál sklenice na Aperol
Recept na Aperol Spritz
Populární míchaný nápoj Aperol Spritz tvoří jen tři ingredience a k jeho přípravě budete potřebovat Aperol, Prosecco a sodu. Samozřejmě, tak jako do většiny koktejlů, i do Aperol Spritzu můžete přidat led a na ozdobu se doporučuje použít plátek nebo měsíček pomeranče. Aperol drink s podává v originální sklenici na Aperol nebo můžete použít větší sklenici na víno. Podívejte se tedy, co budete potřebovat pro tento recept na Aperol Spritz v poměru 3:2:1.
Budeme potřebovat:
- 9 cl Prosecca
- 6 cl Aperolu
- 3 cl sody
- led, plátek pomeranče na ozdobu
Ingredience
Aperol
Aperol je ovocný likér, který se řadí mezi kořeněné likéry označené jako bittery, přičemž je zvláštní tím, že obsah alkoholu je jen 11%. Jeho barva je typicky oranžovočervená, ale chuť je ovocná s jemnou hořkostí. Vyrábí se z hořce, výtažků z pomeranče a jeho součástí jsou také aromatické byliny. Vůni bychom popsali jako jemně alkoholickou s výrazným pomerančovým aroma doplněným o vůně bylin a vanilky. Chuť likéru je nejspíš sladká, ale po doznění sladkosti cítíte příjemnou a kořeněnou hořkost. Zajímavostí je, že Aperol vznikl v Itálii v roce 1919 v Padově.
Aperol je nezaměnitelný a nenahraditelný likér pro přípravu oblíbeného drinku Aperol Spritz, ale použít jej můžete i pro přípravu jiných míchaných nápojů. Jeho sladká chuť se závěrečnými nahořklými kořeněnými tóny výborně osvěží například v kombinaci s pomerančovým džusem.
Aperol se používá také do drinku Aperol Cosmopolitan či do nápoje Aperol Gin a využijete jej i pro přípravu horkého Aperol Spritz drinku.
Prosecco
Druhou přísadou potřebnou pro originál Aperol Spritz je Prosecco, které by mělo být v ideálním případě suché. Toto italské šumivé víno, které se vyrábí v oblasti Benátska, je však označováno poněkud jiným způsobem než je tomu u vín. Pokud hledáte chuťově co nejvíce suché Prosecco, měli byste sáhnout po tom, které je označeno jako „Extra Brut“. Chuť označená jako „Dry“ bude nejsladší. Nejčastěji se však můžete setkat se suchým Proseccem, které je označováno jako „Brut“.
Několik tipů na Prosecco:
Soda
K dolití budete potřebovat sodu nebo jakoukoli perlivou vodu, přičemž si můžete zvolit perlivost ve stupni, jaký vám vyhovuje. V originálním receptu na Aperol Spritz se však uvádí plně perlivá voda, resp. soda.
Příprava nápoje
Ptáte-li se, jak se dělá Aperol Spritz, v následujících řádcích si jednoduchý způsob jeho přípravy popíšeme. Návod na to, jak připravit Aperol Spritz vůbec není náročný a zvládne jej i naprostý začátečník bez zkušeností s přípravou míchaných nápojů. Postup je následující – do sklenice na Aperol vložte led a následně nalijte 3 díly Prosecca. Potom dolijte dva díly Aperolu a dolejte jedním dílem sody, promíchejte. No a pokud nevíte, jak se pije Aperol, tak odpověď je jednoduchá – sklenici ozdobte plátkem pomeranče, můžete přidat brčko a vychutnejte si tento osvěžující míchaný nápoj.
Takto vypadá příprava nápoje:
Sklenice na Aperol Spritz
Aperol Spritz se podává buď v originálních sklenkách na Aperol, nebo můžete použít i velké sklenice na víno. Sklenice na Aperol mají svěží a nadčasový design a na první pohled zaujmou. Jejich výhodou je, že je můžete použít ik podávání jiných míchaných drinků a hodí se i na víno. Jedná se o sklenice na stopce, jejichž objem se pohybuje od 450 až do 650 ml.
Několik tipů na sklenice na Aperol:
- 1 cl = 10 ml
- kolik má Aperol Spritz kcal? – jedna sklenice tohoto drinku má kolem 150 kcal, což je v porovnání s jinými míchanými nápoji taková průměrná hodnota
- čím nahradit prosecco? – pokud nemáte doma prosecco, ale chcete si připravit Aperol Spritz, můžete použít klidně i šampaňské nebo suché šumivé víno. Samozřejmě, už to nebude originál Aperol Spritz, ale chuťově bude k nerozeznání.
Aperol Spritz – obsah alkoholu
V případě, že zachováte u drinku Aperol Spritz poměr 3:2:1, tedy tři díly Prosecca, dva díly Aperolu a jeden díl sody, měl by být podíl alkoholu zhruba 9%. To je opravdu málo, vezmeme-li si, že například Mojito může mít 15% alkoholu a takový Long Island Iced Tea až 22% alkoholu.
Další recepty s Aperolem
Horký Aperol Spritz
Recept na horký Aperol Spritz drink oceníte během chladných zimních večerů, kdy si můžete připravit něco, co se poněkud podobá punči. Aperol spritz v teplé podobě vás příjemně zahřeje a potěší vaše chuťové pohárky.
Na 6 porcí budete potřebovat:
- menší bio pomeranč
- 750 ml bílého vína
- 500 ml jablečné šťávy
- 4 lžíce pomerančového sirupu
Návod na tento horký Aperol drink je velmi jednoduchý. Nejprve si omyjte pomeranč v horké vodě, osušte jej a nakrájíte na 6 plátků. Bílé víno, jablečnou šťávu, Aperol, pomerančový sirup a plátky pomeranče dejte do hrnce a pomalu zahřívejte. Důležité je, aby nedošlo k varu. Pak už jen stačí Aperol drink rozdělit do 6 sklenic a do každého vložit plátek pomeranče. Můžete podávat s brčkem nebo bez nej.
Aperol s džusem (Aperol Orange)
Na dvě porce budete potřebovat:
- 80 ml Aperolu
- litr pomerančové šťávy
- led, pomeranč na ozdobu
Postup pro přípravu tohoto nápoje s Aperolem je mimořádně snadný, stejně jako jiné Aperol recepty. Do každé sklenice nalijte nejprve 40 ml Aperolu, poté přidejte led a doplňte pomerančovou šťávou. Můžete ozdobit snítkou rozmarýnu a plátky pomeranče.
Aperol Spritz podle POUZE
Podle IBA, čili podle Mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders Association) je recept na Aperol Spritz * takový:
- 90 ml Prosecca
- 60 ml Aperolu
- střik sody
Postup spočívá v tom, že všechny přísady nalijete do sklenice na víno nebo na Aperol naplněného ledem a jemně promícháte. Ozdobíte plátkem pomeranče a můžete podávat.
*Oficiální seznam koktejlů IBA uznává nejžádanější recepty, které v průběhu let používají barmani obsluhující nejvýznamnější bary po celém světě. Seznam oficiálních koktejlů IBA.
Máte-li ve svém okolí milovníka drinku Aperol Spritz, máme pro vás tip na dárek v podobě tohoto setu.
Naleznete v něm samotný Aperol spolu s Cinzano Prosecco, které se do Aperol Spritzu používalo v původním receptu.
Původ drinku Aperol Spritz
Historie Aperolu sahá do roku 1919, kdy bratři Luigi a Silvio Barbierovci vytvořili aperitiv Aperol. Až dodnes se Aperol vyrábí podle jejich původní receptury, která je tajná, ale víme, že obsahuje sladké i hořké pomeranče. Popularita tohoto likéru vzrostla pod 2. světové válce, do té doby se tento nápoj popíjel spíše lokálně v oblasti Benátek a Padovy.
Recept na Aperol Spritz světlo světa spatřil až v 50. letech minulého století a vznikl jako lehký drink vhodný k podávání před večeří. Nápoj měl přinést osvěžení po horkém italském letním dni a připravit člověka na příjemný večer ve společnosti.
Nejčastěji se Aperol Spritz míchal s Cinzano Prosecco, které se vyrábí na severu Itálie. No a jelikož Italové milují prosecco, drink, který v sobě spojoval toto šumivé víno a citrusový hořký aperitiv si zamilovali. Netrvalo dlouho a drink se dostal za oceán, kde si také získal spoustu fanoušků a velké oblibě se tam těší až dodnes. Zajímavostí je, že původní recept na Aperol Spritz měl poměr prosecca a Aperolu 1:1, no a soda byla opravdu jen na doplnění sklenice.
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- recept na horký Aperol Spritz – https://www.lecker.de/hot-aperol-72739.html
- historie drinku Aperol Spritz – https://www.tuscanynowandmore.com/discover-italy/wine-other-italian-drinks/aperol-spritz
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z likérů, Drinky z vína
Mohlo by vás zajímat
- Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Sidecar je excelentní koktejl s koňakem - prozkoumejte recept na klasiku míchaných nápojů
- Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
- Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
- Beton, alias becher-tonic – recept na originální český drink, který je za minutku hotov
- Singapore Sling - recept na tradiční koktejl s exotickým nádechem (5 minut)
- Alžírská káva - náš oblíbený kávový pamlsek s vaječným likérem a šlehačkou (kompletní recept)
- Bavorák drink - rychlý recept na oblíbený ČR & SR nápoj (2 minuty)
- Bramble je ikonický koktejl z ginu a ostružinového likéru – recept a jeho příprava (5 minut)
Děkuji za tento recept 3 2 1 a další zajímavosti s Aperolem. Hodí se na párty. Mám ho ráda.