Alžírská káva – náš oblíbený kávový pamlsek s vaječným likérem a šlehačkou (kompletní recept)

Erik Havlík
25. listopadu 2023 0

Alžírská káva, jak ji známe u nás, je zajímavou adaptací tradičního kávového nápoje, kde hlavní roli hraje vaječný likér. Oblíbený nápoj v mnoha českých a slovenských kavárnách, si lidé cení zejména pro jeho jedinečnou chuť a bohatou texturu. Což má na svědomí kombinace silné kávy a sladkého likéru, doplněná šlehačkou a kořením.

Alžírská káva ve skleněném hrníčku - káva s vaječným likérem

  • chuť: bohatá a intenzivní kávová chuť s krémovým až sladkým nádechem od vaječného likéru, doplněná jemnými tóny skořice
  • doba přípravy: cca 10 minut včetně přípravy espressa a přidání likéru
  • obtížnost: nízká – zahrnuje přípravu kávy a přidání likéru s dozdobením šlehačkou a kořením
  • hlavní alkohol: vaječný likér
  • typ sklenice: lowball sklenice alebo klasické sklenice na kávu a čaj

Pár zajímavostí o alžírské kávě

Alžírská káva, jak ji známe v česko-slovenském kontextu s vaječným likérem, je spíše moderní adaptací než historickým nápojem. Původní alžírská káva má samozřejmě kořeny v severní Africe a je součástí bohaté kávové kultury v této oblasti, kde se tradičně připravuje s různými kořeninami a někdy také s přidáním alkoholu.

U nás a na Slovensku se tento nápoj začal objevovat pravděpodobně ve druhé polovině 20. století, kdy se svět otevíral novým gastronomickým vlivům a receptům z různých koutů světa. Příchod alžírské kávy do střední Evropy byl součástí tohoto trendu, ale s jedinečnou místní změnou – přidáním vaječného likéru, který je u nás velmi oblíbený.

Tato verze alžírské kávy je tedy zajímavým příkladem kulinární adaptace, kdy tradiční recept z jedné kultury je transformován tak, aby vyhovoval chutím a zvykům jiné. Vaječný likér, který se přidává do československé verze, přidává kávě zvláštní sladkost a krémovost, čímž vytváří zcela nový zážitek.

Ingredience

  • 60 ml espressa (dvojité)
  • 10-20 ml vaječného likéru
  • šlehačka
  • cukr podle chuti
  • špetka mleté skořice nebo muškátového oříšku na ozdobu

Postup přípravy

  • připravte si nejprve espresso
  • do vyhřáté sklenice nalijte vaječný likér (pokud to chcete mít po vrstvách, tak likér musíte nalévat do sklenice s již připraveným espressem – pěkně pomalu po stěně sklenice, nebo lžičce)
  • přidejte horké espresso
  • podle chuti oslaďte
  • na vrch dejte šlehačku
  • nakonec posypte mletou skořicí nebo muškátovým oříškem

Zahraniční variantou „naší“ alžírské kávy je takzvané „eggnog laté“. Oblíbené zejména v Anglii, USA a Kanadě o Vánocích. Místo šlehačky se tam spíše však přidává napěněné mléko.

Video

Chcete-li vidět návod na přípravu alžírské kávy, jeden originální a vtipný jsem pro vás našel:

ALŽÍRSKÁ KÁVA - Návod na přípravu


Jak se vám líbil tenhle článek?
3.6/5 - (5 votes)
Autor článku
Erik Havlík

Představte si všechny ty nekonečné možnosti, které whisky nabízí. Zmapovat je, je tedy pořádná fuška. A protože dobrá whisky mi nikdy nebyla cizí, na tento úkol jsem se s „malou dušičkou“ ujal v rámci Alkotipu já. I díky tomu mám nyní neustálý přísun nových a nových lahví, které můžu ochutnat a zprostředkovat vám své dojmy. Skotské single malt? Irské jemňoučké whisky? Bourbony? A co ostatní svět? To vše se vám pokusím v dohledné době představit co nejdetailněji. Apropo a víte, že whisky patří mezi nejvýnosnější artikl mezi alternativními investičními příležitostmi? Trochu se v tom orientuji a docela rád se s vámi podělím o tipy na láhve, které z tohoto pohledu vypadají opravdu zajímavě.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

🔥 nový Rumový kalendář 2023