Celkoví víťezové testu
Absinthe St. Antoine Žufánek | Tabu Classic Absinth | Bairnsfather Absinth | Mansinthe Absinthe |
---|---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | Zlatá střední cesta | Pro náročné |
|
|
|
|
Žufánek to prostě ví. Jeho St. Antoine absint je nejen v mimořádné kvalitě, ale i za dostupnou cenu. Chcete-li se seznámit s pravým absintem, tento by měl být vaše první volba. A asi při něm i zůstanete. | Zajímavá volba pro fanoušky, kteří mají rádi i více bylinovější absinthy se starou recepturou. | Absint (bylinný macerát) z dílny ověřeného domácího výrobce postavený striktně na vlastních přírodních ingrediencích. | Absinth, který vám do rukou podá extravagantní Marilyn Manson. On samotný už tak šokující není – tradiční pravý „absinthe“ ve výborné kvalitě však potěší mnohé příznivce zelené víly. |
849 Kč (1 698 Kč/l) | 584 Kč (834 Kč/l) | 740 Kč (740 Kč/l) | 1 399 Kč (1 999 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
Pití absinthu je jinak až malý rituál a mnohé možná překvapí, že se zapalováním ho moc nevylepší, akorát tak zvýší riziko popálení. Dobrý absint se totiž pije striktně s ledovou vodou a pěkně pomalu. Do našeho srovnání jsem proto pro vás vybral rovnou 8 absinthů, které byste mohli ochutnat i vy a vybrat si z nich ten svůj.
V článku se pak dozvíte více z jeho historie, o jeho účincích (žádné halucinogenně nehrozí), základní rozdělení… A hlavně: jak ho správně pít!
Nejlepší Absinty na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo | 7. místo | 8. místo |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Pro náročné | Lidová volba | Zlatá střední cesta | ||||
Absinthe St. Antoine Žufánek | Mansinthe Absinthe | Tabu Classic Absinth | Bairnsfather Absinth | Žufánek Absinth Amave | Bairnsfather Bitter | Hill's Suicide Absinth Red | Hill's Absinth |
849 Kč (1 698 Kč/l) | 1 399 Kč (1 999 Kč/l) | 584 Kč (834 Kč/l) | 740 Kč (740 Kč/l) | 729 Kč (1 458 Kč/l) | 799 Kč (799 Kč/l) | 679 Kč (1 358 Kč/l) | 709 Kč (1 013 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
4 nejlevnější kvalitní Absinty do 799 Kč
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo |
---|---|---|---|
Bairnsfather Absinth | Tabu Classic Absinth | Bairnsfather Bitter | Hill's Absinth |
740 Kč (740 Kč/l) | 584 Kč (834 Kč/l) | 799 Kč (799 Kč/l) | 709 Kč (1 013 Kč/l) |
Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
Srovnání - Parametry absintů
Absinthe St. Antoine Žufánek | Mansinthe Absinthe | Tabu Classic Absinth | Bairnsfather Absinth | Žufánek Absinth Amave | Bairnsfather Bitter | Hill's Suicide Absinth Red | Hill's Absinth | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 849 Kč | 1 399 Kč | 584 Kč | 740 Kč | 729 Kč | 799 Kč | 679 Kč | 709 Kč |
Cena za jednotku | 1 698 Kč/l | 1 999 Kč/l | 834 Kč/l | 740 Kč/l | 1 458 Kč/l | 799 Kč/l | 1 358 Kč/l | 1 013 Kč/l |
Značka | Žufánek | Mansinthe | Tabu | Bairnsfather | Žufánek | Bairnsfather | Hill's | Hill's |
Objem láhve (l) | 0,50 | 0,70 | 0,70 | 1,00 | 0,50 | 1,00 | 0,50 | 0,70 |
Balení | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev |
Původ absintu | Česko | Švýcarsko | Německo | Česko | Česko | Česko | Česko | Česko |
Typ | Absinthe | Absinthe | Absinth | Absinth | Absinthe | Absinth | Absinth | Absinth |
Zařazení | Verte | Verte | Verte | Herbal macerate | Blanche | Herbal macerate | Rouge | Verte |
Obsah alkoholu (%) | 70,0 | 66,6 | 55,0 | 55,0 | 53,0 | 55,0 | 70,0 | 70,0 |
Obsah thujonu (mg/kg) | - | - | 35,0 | 8,0 | - | 35,0 | 35,0 | - |
Recenze 8 nejlepších absintů pro rok 2024
Vítěz testu
1. Absinthe St. Antoine Žufánek
Vlastnosti absintu a zkušenosti s ním
Tento absint je zcela přírodní včetně barvy, která je čistá a jasná, zelenožlutá se zlatým nádechem. Pokud jste ještě nezažili ukázkový louche efekt, tak s ním ho opravdu zažijete. Pomalu přilévejte do skleničky s absintem co nejstudenější vodu a výsledek vás ohromí. Neprůhledný bílý nápoj se zeleným odstínem se stává realitou. Vůně je typická – nejprve za anýzem a trochu pelyňkem, po zředění se do popředí již dostává pelyněk. Chuťově lahodný a komplexní, příjemně trpký, přičemž anýz není až tak dominantní jako bývá u některých dalších známých značk.
Krátké zhodnocení
Pokud hledáte pravý „francouzský“ český absint, tak už nemusíte. St. Antoine od Žufánka je považován mezi odborníky a širokou veřejností na našem trhu za nejlepší (dokonce hned od jeho vzniku v roce 2008). A my s tím zcela souhlasíme. Podávejte zředěný ledovou vodou v poměru 1:3. S kostkou cukru nebo i bez ní.
Verdikt: Žufánek to prostě ví. Jeho St. Antoine absint je nejen v mimořádné kvalitě, ale i za dostupnou cenu. Chcete-li se seznámit s pravým absintem, tento by měl být vaše první volba. A asi při něm i zůstanete.
Výhody
- originální francouzská receptura
- bez přídavných látek
- výborná cena
Pro náročné
2. Mansinthe Absinthe
Vlastnosti absinthu a zkušenosti s ním
Barva absintu je přirozená, před přidáním vody velmi jemná světle zelená s náznaky žluté a hnědé. Vůně je tlumená a jemná, voda následně zvýrazní bylinky se zřetelnějším anýzovým tónem. Poměrně sladká. Sladkost očekávejte i v jeho chuti – ne kvůli přidávání cukru, to se zde neděje, spíše kvůli nižšímu obsahu pelyňku. Na rituál se lžičkou vám tak bude naprosto stačit jen 1 kostka cukru. Louche efekt je rychlý a intenzivní, s poněkud zpožděným nástupem.
Krátké zhodnocení
Tento absinth by neměl vynechat žádný fanoušek Marylina Mansona. Já jím sice nejsem, ale Mansinthe mi popravdě docela ulahodil. Myslím si, že právě tento absint dokáže začátečníka bez šoku uvést do tajů absintového světa. Pokročilé, troufám si říct, že zase neurazí. Absinth bez triků, bez přetvářky, žádné uměliny. Velmi dobrý počin, který se na trhu drží už opravdu dlouhodobě – poprvé se objevil již v roce 2007 na nějaké výstavě v Německu.
Verdikt: Absinth, který vám do rukou podá extravagantní Marilyn Manson. On samotný už tak šokující není – tradiční pravý „absinthe“ ve výborné kvalitě však potěší mnohé příznivce zelené víly.
Výhody
- dlouhodobě oblíbený absint přímo ze Švýcarska
- jemný, decentní absinth bez přidávání cukru, barviv či aroma
- Marilyn Manson jako hlavní tvář značky
Lidová volba
3. Tabu Classic Absinth
Vlastnosti absinthu a zkušenosti s ním
Už na první pohled vás dostane krásná peridotově zelená barva absinthu – jasná až neonová. Ve vůni se míchá jemný a svěží anýz v kombinaci se lékořicí. Chuť je silná a sladká, s velmi pěkně rozeznatelnými tóny lékořice, koření a hořkých bylin. Dozvuk je solidně dlouhý s poněkud sušším závěrem.
Krátké zhodnocení
Autentický německý absinth se starou recepturou. Ve sklenici je velmi atraktivní – ačkoli to tak nevypadá, jeho barva je výsledkem macerace a přidávání čistě přírodních látek – žádná umělá barviva. V chuti příjemně sladký s delším poněkud suchým ocasem. Za mě vhodný i na popíjení samostatně s trochou ledové vody – poměr max. 100% 1:2 ve prospěch vody. V této ceně mi ho nebude líto obětovat i na přípravu míchaného drinku. Komu nestačí voltáž 55% ABV, ať si pořídí verzi Classic Strong se 73% ABV.
Verdikt: Zajímavá volba pro fanoušky, kteří mají rádi i více bylinovější absinthy se starou recepturou.
Výhody
- až neonová zelená barva – čistý peridot
- zajímavá poněkud méně obvyklá chuť a vůně
- thujon 35 mg/kg
- cena
Zlatá střední cesta
4. Bairnsfather Absinth
Vlastnosti absintu a zkušenosti s ním
Zelená barva je přirozená bez dobarvování (pouze chlorofyl). Chuť je poněkud hořká ale celkově jemná. Pouze decentně za anýzem, na konci je pak ale výraznější fenykl. Doporučujeme pít klasicky zředěný s ledovou vodou v poměru 1:3. Případně si můžete namíchat jednoduchý drink, kde k němu přidáte limonádu typu sprite či 7up.
Krátké zhodnocení
Solidní přírodní absint, který je postaven na macerování příslušných bylin (palina, anýz, fenykl). Ověřená domácí rodinná značka likérů k tomu používá vlastnoručně vypěstované rostliny v nejvyšší možné kvalitě. Pokud pak chcete zůstat věrni značce zkuste i Absinth Bitter, který má více tujónu (32-35 mg/kg), nebo pak už pravý absinthe, také však z české produkce – Žufánek Absinthe St. Antoine.
Verdikt: Absint (bylinný macerát) z dílny ověřeného domácího výrobce postavený striktně na vlastních přírodních ingrediencích.
Výhody
- solidní absintový macerát
- přírodní ingredience
- dobrá cena
5. Žufánek Absinth Amave
Vlastnosti absinthu a zkušenosti s ním
Zajímavý absint má příjemnou sladkou chuť, ale například ve srovnání s „verte“ verzí od Žufánek Absinthe St. Antoine mu chybí výraznější palinové aroma. Jinak louche efekt je velmi pěkně zřetelný a v tomto směru mu opravdu není co vyčítat. Pár slov k vůni. Ta je po naředění docela decentní, ale zase celkem trvalá a jemná.
Krátké zhodnocení
Žufánek Absinthe Amave je třeba ředit s vodou v menším poměru, klidně i 1:2, maximálně 1:3, už jen z toho titulu, že má nižší obsah alkoholu – jen 53% ABV. S cukrem to také moc nepřehánějte – tento absint na klasický „cukrový“ rituál moc nebude, neboť je opravdu dost sladký.
Verdikt: Trochu nasládlý čirý absinth vyrobený tradičním švýcarským stylem. Jelikož má méně % ABV, bude se docela hodit i do míchaných drinků – vyzkoušejte.
Výhody
- absinth à la blanche – čirý „švýcarský“ styl
- jemná chuť i vůně
- výrazný louche efekt
6. Bairnsfather Bitter
Vlastnosti absintu a zkušenosti s ním
Absint s výrazným bylinným zastoupením je docela dost hořký i díky větší koncentraci pelyňku. Anýzu je už pomálu ale jaký takový pendrek je opravdu alespoň trochu cítit, fenykl je však stále docela výrazný i na konci. Louche efekt je slabší, ale při větší námaze lze dosáhnout v přijatelné formě (extra pomalé překapávání extra chlazenou vodou). Kromě klasického naředění ledovou vodou (1:3), jej směle můžete použít i na nějaký osvěžující míchaný drink.
Krátké zhodnocení
Tento absint uspokojí ty, kteří hledají menší sílu nápoje a je pro ně důležitý fakt, že je na 100% přírodní bez přídatných látek. Mnoha uživateli považován za nejlepší ve své kategorii.
Verdikt: Absint z domácí produkce – bylinný macerát, který chutná opravdu docela obstojně. Každopádně, originální absinthe hledejte někde jinde.
Výhody
- přírodní složení
- ověřený výrobce
- dobrá cena
7. Hill’s Suicide Absinth Red
Vlastnosti absinthu a zkušenosti s ním
V chuti se projevuje hořkost pelyňku, anýz a fenykl. Ve srovnání s green verzí je to ale o dost méně. No a díky přítomným chilli papričkám je absinth v ústech dost pálivý – tedy pro někoho spíše zajímavě ochucený 🙂
Krátké zhodnocení
Červený, v lidské lebce – absint, který má šokovat. Chutí a vůní to ale nebude. Pro koktejlové nadšence ke zkoušení nových drinků. Ti, kdo to myslí s absintem vážně, se mu asi budou vyhýbat obloukům. Ještě dodám, že kromě červené je dostupný ve verzi Black, Green a Blue. Odlišují se od sebe nejen barvou, ale také chutí a vůní.
Verdikt: Chcete-li někoho překvapit neobvyklou lahví s nečekaně červenou barvou destilátu uvnitř, ať se líbí. Absinthovým fajnšmekrem jen na vlastní riziko,
Výhody
- neobvyklá červená barva
- zajímavý design láhve
8. Hill’s Absinth
Vlastnosti absinthu a zkušenosti s ním
Absinth je více alkoholový v chuti i vůni a celkově chuťově dost nevýrazný. Louche efekt minimální, což svědčí o slabém zastoupení anýzu a fenyklu. Prý je to kompromis mezi recepturami švýcarského a francouzského předválečného absinthu – uzpůsobeno pro chuť českého zákazníka 🙂
Krátké zhodnocení
Takže tento „pravý“ český absint půjde nejspíš asi jen do nějakého mixu. Evidentně umělé dobarvení a aroma jsou už jen třešničkou na dortu. Za mě – je třeba se vyhnout těmto masovkám a sáhnout po opravdové bohemian kvalitě (St. Antoine od Žufánka například).
Výhody
- jeden z prvních českých „porevolučních“ absinthů
Nevýhody
- složení líh, barvivo a aroma
Verdikt: Jeden z prvních porevolučních absintů, který si stále drží svoji „kvalitu“ – dobarvovaný, aromatizovaný…
Naše hodnocení:
Ukázat nabídku
Alkohol.cz
Detail
Absint, absinth, absinthe
Co je absinth? Jednoduše řečeno – alkoholický nápoj vyráběný z pelyňku. To je základní charakteristika tohoto až mýtického nápoje. Na začátek si ale řekněme, který název je vlastně ten pravý. Absint je u nás pravopisně v pořádku, mezinárodně uznávaný název je však absinth, případně absinthe (z francouzštiny). Jinak jde o odvozeninu od latinského slova absinthium, které ne/překvapivě označuje rostlinku, která za ním stojí – pelyněk, přesněji léčivo vyrobené z pelyňku pravého (Artemisia absinthium).
Z historie absinthu
Pokud si odmyslíme prvopočátky, kdy by se k absintu dalo snad přirovnat i starořecké popíjení vína s přídavkem anýzu, tak první zmínka o absintu se vynořuje až v 18. století. Jeho původ můžeme klidně připsat Švýcarsku – původní recept totiž vznikl v „ordinaci“ doktora Pierra Ordinairiho v Neuchâtelu s patentem z roku 1792 (tehdy ještě jako „lék na všechno“). V roce 1797 vzniká první destilérka zaměřená na absinth Dubied Fére et Fils, Hned nato se nedali zahanbit ani Francouzi a v roce 1805 otevírají destilérku Maison Pernod Fils, která fungovala až do roku 1914. A tak jak byl (a stále je) v Británii znám čaj o páté, tak na sklonku 19. století to byl ve Francii absinthe o páté – tak velká byla v těch dobách popularita tohoto skvělého nápoje.
Absinth jako oblíbený nápoj umělců na začátku minulého století
K jeho popularitě přispěla i tragédie vinařského průmyslu – fyloxéra. Absinth se následně pomalu ale jistě natlačil v celkové spotřebě na přední příčky. Napomohlo i výrazné snížení ceny a dostupnost nápoje i u méně majetnějších. Právě v té době se stal nejoblíbenějším nápojem mnoha umělců a bohémů. Při této příležitosti zmíním taková věčná jména jako je Van Gogh, Lautrec, Modigliani, Degas, Picasso, Rimbaud, Verlaine. Absinth však prý učaroval i Hemingwayovi, Jamesi Joyci, Lewisu Carrollovi, Byronovi, Edgaru Allanu Poeovi, Jarrymu a mnoha dalším legendárním umělcům.
Zákaz absinthu
Ale i pro absinth brzy nastaly špatné časy – vinaři se vzpamatovali a prý právě díky nim se do světa začaly dostávat „zaručené“ zprávy o škodlivosti absinthu, ergo thujonu, který byl dokonce přirovnáván k nebezpečné droze. V roce 1905 byl nejprve zakázán ve Švýcarsku, později i v Belgii, v roce 1912 v USA a od roku 1915 i ve Francii. Naopak takové Československo, nebo třeba i Velká Británie, nikdy podobný zákaz nevydaly. Jaký je momentální stav? Všechno už je v nejlepším pořádku. Absint je v rámci Evropské unie opět povolen od roku 1989, ve Švýcarsku zrušili tento zákaz až v roce 2005. To, že je absint znovu bezproblémů dostupný, můžete oslavit i vy. Například na Mezinárodní den absintu vždy 5. března.
Jak se absinth vyrábí
Absinth – to je hlavně spojení tří rostlin, které jsou pro jeho výrobu opravdu nezbytné. Jaké? Spolu s pelyňkem je tam i fenykl a anýz. Kromě toho někteří výrobci do něj kvůli vyladění chuti, vůně, ale i barvy přidávají i další botanika. Nejčastěji je koriandr, yzop, meduňka, badyán a různé další bylinky. Takže složení absinthu nakonec může být docela pestré.
Postup výroby
Takže základní materiál pro výrobu absinthu už máme, nyní ho už jen je třeba dostat na světlo světa ve formě v jaké ho dobře známe. První krok je macerace bylin v alkoholu. Následně se tento macerát destiluje. Většinou na dvakrát, ale někde destilace proběhne i na třikrát. Výsledkem je víceméně čirý alkohol, takzvaný blanche. Odkud se pak bere zelená, případně poněkud nahnědlá barva absintu? Tak ti kvalitní výrobci v tomto destilátu opět namáčejí pelyněk, nebo yzop či meduňku, tentokrát s cílem uvolnit z nich chlorofyl a nápoji dodat přírodní zelenou barvu. Ti méně snaživí si často dovolí zkratku ve formě přidávání umělých barviv. Takhle z toho zelená až svítí, ale nazvat takový absinth přírodním nejde ani zdaleka.
Apropo, nezarazilo vás náhodou, že zmiňuji možnou hnědavou barvu absintu? Nelekejte se, není to žádná závada – zelený chlorofyl časem hnědne a takto víte už na první pohled, že nabídnutý absint je z nějakého staršího vydání – a je také výborný, nezřídka více než ten „čerstvý“. Mimochodem – takový zelený absinth ve finální fázi nazývají Verde, nebo Verte.
- čirý absinth = blanche
- zelený = verte
- červený = rouge
Absint procenta
Absinth je jinak znám také tím, že má vysoké procento alkoholu – nezřídka i 70% či 80% ABV. Na trhu se ale setkáte i se slabšími, které mají jen něco přes 50% ABV.
Absinth a jeho účinky
Absinthu se připisují až legendární účinky – ten největší mýtus však je, že jeho popíjení způsobuje halucinace. Což by měl být mimochodem důsledek účinků hlavní účinné látky – thujonu, který obsahuje každá pelyněk. To se v současnosti chválabohu konečně vyvrátilo.
Pravdou však je, že thujon má nežádoucí vedlejší účinky – tedy pokud ho přijímáte v opravdu velkých množstvích (ale která látka ne?). Tehdy by měl způsobovat svalové křeče a další problémy. I z toho důvodu je jeho koncentrace v absintu legislativně omezená – v Evropě může absint obsahovat do 35 mg thujonu na litr. Nebezpečnější látkou v absintu tak pak zůstává „akorát“ samotný alkohol. Popíjejte ho proto s mírou. Podobně jako ostatní alkoholické nápoje.
Druhy absintu
Absinth se v zásadě dělí na dva druhy. Prvním typem je pravý – tedy francouzský absinthe. No a tím druhým je český absinth, nebo jinak i „Bohemian“ absinth, či východoevropský. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Pravý francouzský absinthe
Pravý francouzský absint (stejně jako švýcarský) se vyrábí přesně tak jak jsem to popsal výše. To znamená nejprve macerace, poté destilace, nakonec barvení. Pojmenování „francouzsky“ tedy neoznačuje původ, ale postup při výrobě.
Český absinth
Při našem absintu, tedy takovém, který našinec nevyrábí podle francouzského postupu výroby, se některé kroky vynechávají. Například se macerovat nemusí všechny použité rostliny. Rovněž se macerát nemusí destilovat, ale v takovém případě se už jen přefiltruje a může jít rovnou do láhve. Tady ale můžete počítat s tím, že v chuti bude o něco hořčí než pravý absint.
Jak vybrat absinth podle ceny
Absinth si umíte pořídit za přijatelnou cenu. Ty úplně nejlevnější stojí většinou jen něco málo přes 280-300 Kč. Ale zase je u nich velká pravděpodobnost, že jsou dobarvovány (čest výjimkám). „Pěkný“ a kvalitní absinth hledejte v ceně 500 – 1 200 Kč. Většinou za sedmičku nápoje (ne vždy, stále častěji se objevují také 0,5 l balení). Nad tento interval se pak většinou dostanou už jen nějaké speciální edice absinthu vydávané v menším počtu lahví.
Nejprodávanější absinthy (srpen 2023)
Nejprodávanější absinty v eshopu alkohol.cz
- Absinthe Exclusive mini collection 4×0,05l
- Suicide Absinth Red Chilli
- Suicide Absinth Gothic
- Absinth Blatná
- Suicide Super Strong Cannabis Absinth
- Absinth Beetle
Nejprodávanější absinty v eshopu bestdrink.cz
- Absinth Bairnsfather Bitter
- Absinth Bairnsfather
- Bohemian Absint 1917
- Žufánek Justifiée & Ancienne
- Žufánek Absinthe Amave
- Absinth Michlers Bohemicum
Nejznámější značky absintů
Absint vyrábí řada výrobců. Určitě jich není tolik, co výrobců whisky nebo rumu, ale přesto je v tomto segmentu zcela na výběr. U nás, ale i ve světě, bodují také mnohé české značky. Kdo například z fanoušků absinthu nezná ten od Žufánka. Nebo Absinth Hill´s či L´OR Special drinks a jeho Absinth Beetle. Od „nás“ také pochází i Bairnsfather Absinth. Abychom nekřivdili ostatním zemím, Francouzi mají svůj Absinthe de Pontarlier, Bourgeois, Combier, La Maison Fontaine, Lemercier, Pernot a mnohé další. Ve Francii se dokonce výrobě absinthu věnuje více než 65 lihovarů! Ze Švýcarska zase pochází Oliver Matter a jeho nejznámější Absinth Mansinthe. Němci mají svůj Absinth Tabu.
Jak pít absinth
Absinth se pije s vodou! Proč? Protože pro vysoký obsah alkoholu to prostě jinak ani nejde. Takže svůj absint si můžete popíjet s extra vychlazenou až ledovou vodou, přičemž poměr dle vaší chuti a „odvahy“ zvolte někde v rozmezí 1 díl absintu k 3-6 dílům vody. Ideálně pomocí absinthové fontány. K ředění se však často používá i speciální „děravá“ lžička. Na takovou lžičku se pak položí kostka cukru k překonání počáteční hořkosti nápoje a následně pomaličku přelévá ledovou vodou. Díky pomalému přidávání vody se můžete těšit také na louše efekt* a rozvití aroma a chuti vašeho absinthu.
*Absinth Louche efekt
Je to vlastně reakce absintu na ledovou vodu. Stojí za tím anetol, aktivní látka anýzu a fenyklu. Jelikož se špatně rozpouští ve vodě, začne se místo toho srážet a po čase tvořit jemnou mléčně zakalenou směs. To samé je vlastně i Ouzo efect. Známá řecká pálenka Ouzo totiž také obsahuje anýz. Připojuji naučné video pro inspiraci jak na to u vás doma:
Absint v míchaných drincích?
Absinth do koktejlu? To co je za výmysl. Ale opravdu je tomu tak. Absinth si totiž nemusíte vychutnávat pouze samostatně, s ledovou vodou abych byl přesnější, ale také v míchaném drinku. A pro chladný anýzový tón bývají takové drinky vyhledávány právě během horkého léta. Stačí k absintu přidat další ingredience jako limonáda, kola, džus, nebo poté i gin, rum, nebo i curacao likér a můžete začít lenošit v zahradním křesle.
Několik tipů na koktejly s absinthem
- London fog – absinth (2 cl), gin (6 cl), plátek limetky a alespoň 5 velkých kostek ledu
- Absinthe alligator – absinth (2 cl), blue curacao (2 cl), pomerančový džús (8 cl), marakujový džús (8 cl), kostky ledu a plátek pomeranče
- Vinyl Sunset – absinth (3 cl), cassis/ribízový likér (2 cl), soda (2 cl), kapka limetkové šťávy
Zdroje a zajímavé odkazy
- Absinthe – https://en.wikipedia.org/wiki/Absinthe
- Guide to the elegant spirit known as Absinthe – https://www.absinthe101.com
- Absinthe: what’s your poison? – https://www.bmj.com/content/319/7225/1590
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Do testu jsme vybrali Absinty pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Barbados, země rumu zaslíbená - velký přehled o rumové perle Karibiku
- Luca Gargano (Velier) - poznejte jednu z největších osobností rumového světa
- Jak vybrat rumový dárek – nejen pro muže, i na poslední chvíli
- Rakija je známá balkánská ovocná pálenka, co všechno o ní je třeba vědět?
- Piráti - Rum - Karibik: legendární spojení, které zná každý, chcete vědět víc?
- Nejlepší borovička není jen slovenská, nebo spišská. Z těchto 7 prémiových si určitě vyberete
- Foursquare Rum Distillery a Richard Seale, legendární dvojka z Barbadosu
- Nejlepší slivovice - z Moravy či ze Slovenska? Z těchto 8 si vybere každý
- Rum Paranubes - jak se čistá šťáva z Mexického puebla dostala na světové výsluní
- Investiční rum - pravidelně aktualizované tipy + základní rady pro potenciální investory