Na přípitek hlavně šampaňské a prosecco, ale i jiné nápoje – kdy se hodí a z jakých sklenic?

Erik Havlík Téma
25. června 2023 0

Co myslíte, jaký alkohol je nejoblíbenější na přípitek? Moc se nemusíte namáhat (hlavně teď před Silvestrem), ano je to opravdu šampaňské. No na druhou stranu, už i další druhy vína mu pěkně „šlapou na paty“ (zejména takové prosecco nabírá na velké popularitě, případně i ostatní šumivá vína/sekty). Nemusí to být ovšem jen víno, leckde na světě se připíjí i pivem, na slavnostnější příležitosti to může být i tvrdší alkohol (whisky, rum, vodka, gin, různé likéry a bitters), nebo i míchané drinky…

Příležitostí k přípitku je opravdu hodně (narozeniny, svatby, poslední den v roce Silvestr) a pro každou příležitost se bude hodit něco jiného. Nebo ani ne? Pojďme se spolu podívat na přípitky – o co vlastně jde a jak vznikla tradice, kdy je ten nejlepší čas na jeho přednesení, pár slov o etiketě a servírování – výběru alkoholu a sklenic, ve kterých by se měl podávat.

Hledáte dobré Prosecco na přípitek? Toto je nejlepší z našeho srovnání…

La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG
La Tordera Brunei Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore Brut 0,75 l
  • prémiové prosecco známé značky
  • pochází z nejlepší oblasti (Valdobbiadene)
  • nejvyšší známka kvality „DOCG“
  • příjemně jemné a svěží, ani příliš sladké, ani příliš suché
  • viz všechny prosecco v našem srovnání

Původ a něco málo z historie přípitků

Přípitek jako takový je nápoj, který se pije při nejrůznějších příležitostech. Nejdříve u těch společenských jako je svatba, narozeniny, různá výročí ale také Silvestr či jiné oslavy. Přípitky se začaly objevovat už ve starověku*, kdy se přednášely a pily na počest různých božstev a oslavu králů a jiných významných osobností.

Později se začalo připíjet i na završení dobrého obchodu a při politických událostech jako jsou volby a podobně. A odkdy je na světě nejznámější „přípitkový“ alkohol, tedy šampaňské (již od 17. století), tak se slaví ještě více a lépe.

*Jsou dvě teorie, které vysvětlují, proč se začalo při přípitcích připíjet s plnými skleničkami. První tvrdí, že tak bylo proto, aby se nápoj z jedné sklenice alespoň částečně přelil do druhé. Ve starověkém Římě byla totiž běžným způsobem jak sjet ze světa otrava jedem v nápoji či jídle. Ta druhá zase tvrdí, že ve starém Římě se říkalo, že víno se ochutnává všemi smysly kromě sluchu. No a to cinknutí sklenic do něj zapojilo konečně i naše uši.

 

Při jaké příležitosti?

Kdo chce, příležitost si vždy najde 😉, pravdou však je, že nejčastěji se připíjí při významných společenských událostech. U nás jsou to už tradičně Vánoce a Silvestr, oslava narozenin, oslava narození dítěte, samozřejmě i svatba a oslavy dalších významných výročí.

Přípitek - připíjení se skleničkami sektu, šampaňského nebo prosecca

Co říká o přípitcích etiketa?

Víte, že i o přípitcích pojednává etiketa, tedy pravidla společenského chování? Ale vždyť vlastně proč ne, přípitek je jednoznačně společenský akt. Toto jsou základní pravidla:

  • přípitek se přednáší vždy ve stoje (a má trvat maximálně 3 minuty)
  • na závěr přípitku všichni pozvednou své sklenice a napijí se, tedy kromě oslavence, ten potvrdí přípitek úsměvem a/nebo přikývnutím
  • štrngá se pouze sektem či vínem, při komornějších příležitostech to může být i likér
  • štrngnutí není vyžadováno, klidně stačí zvednout sklenice a dívat se navzájem do očí
  • abstinent si může štrnknout i nealko nápojem, dokonce je povolena i prázdná sklenice, jen pak dále nesmí naznačovat pití, je to nezdvořilé
  • první přípitek na oslavě má přednést hostitel (pokud se tak nestane, může to udělat i host – přípitek na pozdrav hostitelem)
  • přípitek se má přednést ideálně hned po servírování nápoje, nejčastěji před jídlem nebo podáváním dezertu

 

Přípitek: šampaňské, prosecco, sekt nebo jiný alkohol?

Nejčastěji se k přípitku používá šampaňské, zejména při slavnostnějších událostech. Obecně jsou při tom populární i další šumivá vína a sekty jako je italské prosecco anebo španělská cava. Ale závisí na konkrétních preferencích a klidně si můžete připít i tvrdším alkoholem.

Toto je 10 nejčastějších alkoholických nápojů používaných na přípitek:

  1. šampaňské: jeden z nejoblíbenějších druhů přípitků, oceňované zejména pro jeho jemnou perlivost a osvěžující charakter
  2. prosecco: stále oblíbenější nápoj na přípitky, hlavně pro svou dobrou dostupnost a příznivou cenu, má také velmi osvěžující chuť a jemnou perlivost (podívejte se na nejlepší prosecco)
  3. cava: španělské perlivé víno, které je rovněž oblíbené na přípitky (zejména ve světě), svými vlastnostmi má trochu blíže k šampaňskému než například takové prosecco
  4. sekt: je vlastně označení jakéhokoli perlivého alias šumivého vína (šampaňské, prosecco nebo cava jsou regionální produkty, které nesou vlastní originální označení)
  5. whisky: originální tvrdý alkohol, který se na přípitek používá hlavně pro svou výraznou chuť a originální charakter (podívejte se na nejlepší whisky)
  6. gin: originální alkohol s přídavkem bylinek (základ je jalovce), který se používá na přípitky pro svou osvěžující chuť, boom momentálně zažívá zejména růžový „pink“ gin (podívejte se na nejlepší růžové giny)
  7. vodka: tento neutrální alkohol se používá na přípitek zejména díky své univerzálnosti, a dobře se mísí s dalšími nápoji (nejlepší vodky v našem srovnání)
  8. rum: alkohol vyráběný z cukrové třtiny je zase oblíbený pro svou příjemnou sladkou chuť a pověstnou „karibskou“ atmosféru (zde najdete nejlepší rumy)
  9. brandy/koňak: alkohol vyrobený z fermentované hroznové šťávy („vínovice“), na přípitky se používá pro svou výraznou chuť a charakter (nejlepší koňaky v našem srovnání)
  10. martini: alkoholický míchaný nápoj z ginu nebo vodky a vermutu, který se na přípitek používá hlavně pro svou noblesní eleganci a výraznou chuť, z míchaných drinků se používá asi nejčastěji (přečtěte si ale i o dalších míchaných drincích, které se hodí na přípitek)

Výběr ideálního alkoholu na přípitek je samozřejmě na vás. Závisí to i na vašich osobních preferencích ale i na tom, jaké jídlo a pochutiny se budou na oslavě po přípitku podávat. Já vám představím dva nejoblíbenější nápoje na přípitek a rovnou i prozradím, jak si dobře vybrat.

 

Jak vybrat šampaňské na přípitek

Šampaňské je světoznámé perlivé víno, které se vyrábí striktně ve vinařské oblasti Champagne v severovýchodní Francii. Nápoj je považován za opravdový symbol luxusu a elegance a používá se k přípitku při těch nejvýznamnějších společenských událostech.

Šampaňské jako přípitek - láhev chladící se v kbelíku, sklenice se šampaňským

Jak vybrat?

Ještě předtím než se vydáte pořídit „basu“ šampaňského na oslavu, bylo by dobré vzít v úvahu několik faktorů. Kromě ceny a množství by to měla být jistě i samotná chuť šampaňského. S čím samozřejmě souvisí jeho značka.

  • cena: ta se bude lišit v závislosti na kvalitě, značky a ročníku šampaňského, kvalitnější a starší bude samozřejmě dražší, a naopak
  • množství: je lepší mít v zásobě více, než by se ho některým hostům na přípitek nedostalo, myslete na to a objednávejte raději s rezervou
  • chuť šampaňského: vybírejte hlavně podle sebe a preferencí oslavence, chybu ale neuděláte, když budete vybírat někde ze středu – Extra Brut (do 6 gramů cukru na litr), Brut (do 12 g/l), Extra Dry (12 až 17 g/ l), Sec (17 a 32 g/l), Demi-sec (32 a 50 g/l), Doux (50 g/l)
  • značka: existuje jich na trhu docela dost, jsou takové, které jsou opravdu prémiové, ale „vysolíte“ za ně i pěknou hromádku peněz, pak můžete vybírat i z mladších ročníků (či neročníkové), které se budou hodit při větší oslavě a spotřebě, mezi nejoblíbenější patří: Moët & Chandon, Dom Perignon, Veuve Clicquot, Deutz, Perrier Jouët

 

Jak vybrat prosecco

Prosecco je vynikající perlivé víno, které se produkuje v severní Itálii v regionu Veneto a Friuli. Vyrábí se striktně jen z odrůdy hrozna Glera. Prosecco je charakteristické opravdu osvěžující chutí a jemnou perlivostí. Při přípitcích velmi vyhledávaná alternativa šampaňského.

Prosecco jako přípitek - láhev chladící se v kbelíku, vedle prázdné sklenice

Jak vybrat?

Tak v podstatě byste měli brát na zřetel podobné věci jako u šampaňského. Kromě ceny (a ta je často o dost nižší), byste se měli zaměřit na jeho kvalitu (nejlépe prosecco je označeno známkou regionu DOCG) a chuť. V úvahu je třeba brát samozřejmě i značku, čili prestiž vinařství či producenta.

  • cena: prosecco dostanete koupit v různých cenových kategoriích, takže se s ním většinou umíte pěkně trefit ke svým finančním možnostem, i to levnější „pravé“ prosecco bývá často dobrou alternativou
  • kvalita prosecca: i zde samozřejmě záleží na kvalitě a prestiži výrobce, na trhu se setkáte s více kvalitativními standardy, pokud chcete jít na jistotu, poohlédněte se po prossecu s označením „superiore DOCG“
  • chuť: chuť prosecca je v podstatě podobná jako u šampaňského, takže můžete vybírat od těch nejsušších až po ty nejsladší (od Brut zero, přes Extra Brut a Brut, až po Extra Dry, Dry a Demi-sec)
  • značka: pravé prosecco vyrábí množství výrobců a v různé kvalitě, chybu ale neuděláte pokud se poohlédnete po značkách jako je Mionnetto, Bortolin Angelo, Bepin de Eto, Bisson, Cantine Vedova, Casa Belfi, Corvezzo, La Tordera, Giusti nebo i Ruggeri, De Stefani , Rebuli, Contarini, Maschio, nebo nějaké z dílny Hamsik Winery

 

Míchané nápoje jako přípitek? Ale jistě…

Vždyť proč ne, dokonce to může ještě větší výzva pro hostitele – ten míchaný drink je totiž třeba nejprve připravit. Odměnou však dozajista budou uznalé výrazy ve tvářích přítomných hostů. Některé z nich potěší více v létě než osvěžující Daiquiri, Margarita, Aperol Spritz, Gin tonic, Manhattan, Cosmopolitan, či Mojito. Jiné se zase budou hodit spíše na zimu, kdy vás krásně zahřejí (Negroni, Old fashioned…). A to jsem ještě zapomněl zmínit krále přípitků z míchaných drinků – Martini.

 

Jak ho servírovat + sklenice na přípitek

Jelikož jsme se při přípitku bavili hlavně o víně, tak si řekněme ještě o tom, v jakých sklenkách ho tedy podávat, pokud máte nachystané šampaňské, prosecco nebo jiný sekt…

V první řadě by mělo jít o kvalitní sklo, které se při štrnganí jen tak lehce nerozbije. Šumivé víno pak vynikne nejvíce v užších sklenicích ve tvaru flétny na stopce o objemu tak 160 až 220 ml. Takový tvar totiž podporuje tvorbu bublinek a bohatost pěny při nalévání. A zároveň se jich hodně vejde na podnos.

Drahé ročníkové šampaňské ale podávejte raději v širších a nižších sklenkách „na šampaňské“ – tam je to více o vychutnávání. Prosecco by se mělo po správnosti také podávat ve větších sklenkách na víno, ideálně tulipánového tvaru, ve kterém se dokáže krásněji rozvinout a více provonívat.

Pár tipů na sklenice na přípitek

Luigi Bormioli Sklenice na šampaňské ATELIER sparkling wine 200 ml, 6 ks
994 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Sklenice na sekt CRYSTALS MODERN 210 ml
472 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Luigi Bormioli Sklenice na sekt SUPREMO Champagne 240 ml
407 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Crystalex Sklenice na sekt SANDRA 200 ml, 6 ks
392 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz

Ukázat více

 

Zdroje informací a zajímavé odkazy:

‼️ Upozornění:

Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.


Jak se vám líbil tenhle článek?
3.3/5 - (3 votes)
Autor článku
Erik Havlík

Představte si všechny ty nekonečné možnosti, které whisky nabízí. Zmapovat je, je tedy pořádná fuška. A protože dobrá whisky mi nikdy nebyla cizí, na tento úkol jsem se s „malou dušičkou“ ujal v rámci Alkotipu já. I díky tomu mám nyní neustálý přísun nových a nových lahví, které můžu ochutnat a zprostředkovat vám své dojmy. Skotské single malt? Irské jemňoučké whisky? Bourbony? A co ostatní svět? To vše se vám pokusím v dohledné době představit co nejdetailněji. Apropo a víte, že whisky patří mezi nejvýnosnější artikl mezi alternativními investičními příležitostmi? Trochu se v tom orientuji a docela rád se s vámi podělím o tipy na láhve, které z tohoto pohledu vypadají opravdu zajímavě.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..