Sangria je tradiční španělský nápoj, který spojuje sladkost vína s bohatostí ovoce a nabízí dokonalý letní osvěžující zážitek. V tomto článku vám prozradíme recept na klasickou červenou sangrii (ale také variantu s bílým vínem), jednoduchý postup přípravy a poodhalíme i některé fascinující momenty z její bohaté historie.
- chuť: bohatá a ovocná chuť, která kombinuje sladkost vína a přidaného cukru s kyselostí a svěžestí citrónové šťávy a různých ovocných přísad
- doba prípřavy: 10-15 minut (a následně by měla odpočívat v chladničce ještě alespoň 2 hodiny, aby se chutě spojily)
- obtížnost: nízká – nepotřebuje žádné speciální dovednosti ani barmanské náčiní
- hlavní alkohol: víno (červené nebo bílé), které doplňuje brandy, případně ovocný likér
- typ sklenice: širší skleněné sklenice nebo sklenice na víno, aby se umožnilo plné vnímání jejích aroma a chutí a zároveň poskytlo dostatek prostoru na ovoce
Sangria – zajímavosti a pár slov z historie
Sangría ve Španělsku, respektive Sangria v Portugalsku, patří mezi nejpopulárnější nápoje na Pyrenejském poloostrově. Má fascinující historii, která sahá až do starověku. Je také úzce spojena s historií vína ve Španělsku, které se zde pěstovalo již během období Římské říše. Původní nápoj, podobný „naší“ sangrii, se tehdy dělal z vína, vody, ovoce a koření a sloužil jako osvěžující nápoj během horkých letních dnů.
Slovo „sangría“ pochází ze španělského slova „sangre“, což znamená krev, a odkazuje na jeho typickou červenou barvu, kterou mu dodává červené víno. Sangria, jak ji známe dnes, se ve světě stala velmi populární až ve 20. století, zejména po jejím představení na světové výstavě v New Yorku v roce 1964. Zajímavost: v Evropské unii má sangria chráněné označení původu. Pod tímto názvem se tak smí prodávat pouze produkt, který byl vyroben ve Španělsku nebo Portugalsku. Jakékoli jiné nápoje vyráběné mimo tyto země musí být jasně označeny jako „styl sangria“ nebo „inspirované sangrií“.
Dnes existuje řada variací sangrie, který zahrnuje bílou sangrii a také ty, při kterých se využívají různé druhy ovoce a příchutí. Sangria se stala symbolem španělské pohostinnosti a radosti ze života, často se podává na sociálních setkáních a oslavách.
Ingredience
- 1 láhev (0,7 l) suchého červeného vína (například Tempranillo, Merlot, atď.)
- 60 ml brandy (například i přímo španělské Soberano nebo Lepanto)
- 30 ml pomerančového likéru (například Cointreau)
- 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
- 1 pomeranč, nakrájený na plátky
- 1 citron, nakrájený na plátky
- 1 jablko, nakrájené na kousky
- 120 ml sody nebo minerálky
- led
Postup přípravy
- ve velkém džbánu smíchejte víno, brandy, pomerančový likér a cukr (dokud se úplně nerozpustí)
- přidejte připravené nakrájené ovoce
- nechte odstát v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě spojily
- před podáváním přidejte sodu a led
Recept na bílou sangrii
Ingrediencee a postup
- 1 láhev suchého bílého vína (například Chardonnay, Sauvignon Blanc, atd.)
- 60 ml brandy nebo ovocného likéru
- ovoce podle chuti (například kiwi, hrozny, jahody a další, které se hodí k bílému vínu)
- 120 ml sody nebo minerálky
- led
- postup je pak naprosto stejný jako u červené sangrie
Video
Pokud vás tento nápoj zaujal a chcete si jej vyzkoušet, tak tady je názorný videonávod jak snadno připravit opravdu autentickou červenou sangrii:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z vína
Mohlo by vás zajímat
- Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
- Death in the Afternoon - recept na drsný Hemingwayův koktejl (1 minuta)
- Bellini recept osvěžujícího drinku - kombinaci prosecco a broskev jednoduše neodoláte
- Vinný střik - jednoduchý recept na ideální nápoj na léto, za minutku je hotovo
- Osvěžující Bowle - tradiční recept, postup (15-20 minut) a pár zajímavostí
- Mimosa drink – osvěžující letní nápoj máte za minutku hotový
- Připravte si Porn Star Martini jednoduše - ingedience + postup (4 minuty)
- Připravujeme drink Hugo Spritz - recept a návod k přípravě
- Nejnovější letní hit Aperol Spritz, jak a do jakých sklenic ho namíchat