Celkoví víťezové testu
Žufánek Slivovica | Tri Stromy Slivovica | Spišská Originál Slivovice Kosher | Žufánek Slivovica z Dubového Sudu |
---|---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | Zlatá střední cesta | Pro náročné |
|
|
|
|
|
|
|
|
Slivovice, které neodolá žádný příznivec tohoto ovocného destilátu. Jemná a voňavá, ze švestek z domácího sadu, kvalita Žufánek. | Slovenská Kosher slivovice Tri Stromy vyrobená z výběrových švestek podle mě také potěší všechny milovníky ovocných destilátů. | Po Original Spišské borovičce byste měli vsadit i na tuto kvalitní slivovici. Oblíbený ovocný destilát této značky se totiž neztratí nikde na světě. | Zlatá slivovice od Žufánka s přirozeně jemným nádechem vanilky a dřeva - pro fajnšmekry. |
639 Kč (1 278 Kč/l) | 369 Kč (527 Kč/l) | 569 Kč (813 Kč/l) | 759 Kč (1 518 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
Jinak se také dozvíte i něco z historie, jak má vypadat kvalitní slivovice a co si při tom všímat, jak se slivovice vyrábí a také jak se správně pije. Hned na úvod to však budou krátké recenze nejlepších slivovic, které jsou na trhu běžně dostupné, a ze kterých si podle mě vybere každý. A že slivovice se dá pít při každé příležitosti to vám asi nemusím moc připomínat. Ideální pro narozeniny, při svatbě, výročích, křtinách…, nebo jen tak pro chuť vždy když je pohoda. Ale i když máte splín, nebo na vás zrovna něco leze.
Nejlepší Slivovice na základe porovnávacího testu 2025
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo | 7. místo | 8. místo |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Pro náročné | Zlatá střední cesta | Lidová volba | ||||
Žufánek Slivovica | Žufánek Slivovica z Dubového Sudu | Baron Hildprandt Slivovice | Spišská Originál Slivovice Kosher | Bošácka slivovica | R. Jelínek Slivovice Zlatá 3y | Marsen Slivovica Traditional 42% | Tri Stromy Slivovica |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
639 Kč (1 278 Kč/l) | 759 Kč (1 518 Kč/l) | 719 Kč (1 027 Kč/l) | 569 Kč (813 Kč/l) | 623 Kč (623 Kč/l) | 459 Kč (656 Kč/l) | 464 Kč (928 Kč/l) | 369 Kč (527 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Heureka.cz |
4 nejlevnější kvalitní Slivovice do 623 Kč
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo |
---|---|---|---|
Tri Stromy Slivovica | Bošácka slivovica | Spišská Originál Slivovice Kosher | R. Jelínek Slivovice Zlatá 3y |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
369 Kč (527 Kč/l) | 623 Kč (623 Kč/l) | 569 Kč (813 Kč/l) | 459 Kč (656 Kč/l) |
Ukázat nabídku Heureka.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
Srovnání - Parametry slivovic
![]() Žufánek Slivovica | ![]() Žufánek Slivovica z Dubového Sudu | ![]() Baron Hildprandt Slivovice | ![]() Spišská Originál Slivovice Kosher | ![]() Bošácka slivovica | ![]() R. Jelínek Slivovice Zlatá 3y | ![]() Marsen Slivovica Traditional 42% | ![]() Tri Stromy Slivovica | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 639 Kč | 759 Kč | 719 Kč | 569 Kč | 623 Kč | 459 Kč | 464 Kč | 369 Kč |
Cena za jednotku | 1 278 Kč/l | 1 518 Kč/l | 1 027 Kč/l | 813 Kč/l | 623 Kč/l | 656 Kč/l | 928 Kč/l | 527 Kč/l |
Značka | Žufánek | Žufánek | Baron Hildprandt | Original Spišská Kosher | Bošácka | Rudolf Jelínek | Marsen | Tri Stromy |
Objem láhve (l) | 0,50 | 0,50 | 0,70 | 0,70 | 1,00 | 0,70 | 0,50 | 0,70 |
Balení | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev |
Původ slivovice | Česko | Česko | Česko | Slovensko | Slovensko | Česko | Slovensko | Slovensko |
Typ slivovice | Bílá | Zlatá | Bílá | Bílá | Bílá | Zlatá | Bílá | Bílá |
Obsah alkoholu (%) | 50,0 | 45,0 | 50,0 | 52,0 | 52,0 | 50,0 | 42,0 | 42,0 |
Staření v dubovém sudu | Ne | Ano | Ne | Ne | Ne | Ano | Ne | Ne |
Kosher certfikát | Ne | Ne | Ne | Ano | Ne | Ne | Ne | Ano |
Recenze 8 nejlepších slivovic pro rok 2025
Vítěz testu
1. Žufánek Slivovica
Chuť a vůně slivovice? Jemná a výrazná za švestkami. Na prvním místě tohoto žebříčku určitě není náhodou. Kromě toho ji zdobí také velké množství příznivých referencí (stačí se podívat na Heureku). Fajnšmekrům pak doporučuji ochutnat i zlatou Žufánek slivovici z dubového sudu.
Verdikt: Slivovice, které neodolá žádný příznivec tohoto ovocného destilátu. Jemná a voňavá, ze švestek z domácího sadu, kvalita Žufánek.
Výhody
- výborná chuť i vůně
- vlastní švestky z ekologického zemědělství
- blend 8 odrůd destilovaných zvlášť
Pro náročné
2. Žufánek Slivovica z Dubového Sudu
Podobně jako průzračná Slivovice Žufánek, i tato je z 8 odrůd švestek z vlastních sadů ekologického zemědělství a destilovaných zvlášť. Každá šarže má limitované množství – v tomto případě jde ven z každé edice jen 225 litrů. Za mě jednoznačně nejlepší stařená slivovice na našem trhu (komerční). A 45% ABV potěší zase ty, kterým se 50-52% švestka už zdá trochu ostrá.
Verdikt: Zlatá slivovice od Žufánka s přirozeně jemným nádechem vanilky a dřeva – pro fajnšmekry.
Výhody
- zlatá stařená slivovice nejvyšší kvality
- lahodná luxusní slivovice, která se pije sama
- z nejlepších švestek, bez dochucování a barvení
3. Baron Hildprandt Slivovice
Jinak slivovici zdobí výrazné ovoce a v chuti je spíše sušší bez zbytečné sladkosti. Celkově díky tomu působí bohatěji a kultivovaněji s komplexním portfoliem ovocných tónů.
Verdikt: Kvalitní jemná slivovice, která se velmi dobře pije. Ten rok odpočinku před stáčením jí opravdu svědčí.
Výhody
- výrazná ovocná chuť i vůně
- renomovaná destilérka z Blatné
- elegantní láhev
Zlatá střední cesta
4. Spišská Originál Slivovice Kosher
Chuť slivovice je jemně nasládlá s decentním „mandlovým“ buketem z pecek, příjemná vůně také velmi výrazná za ovocem. O její popularitě svědčí fakt, že jen na Slovensku se jí ročně prodá více než 100 tisíc litrů.
Verdikt: Po Original Spišské borovičce byste měli vsadit i na tuto kvalitní slivovici. Oblíbený ovocný destilát této značky se totiž neztratí nikde na světě.
Výhody
- jemná vypracovaná chuť i vůně
- nejmodernější destilační zařízení
- kosher certfikát
5. Bošácka slivovica
Odměnou pro vás bude typické ovocně-květnaté švestkové aroma a chuť, spolu s náznakem mandlově-muškátových tónů.
Verdikt: Bošácka je nejznámější slovenská slivovice. Byl by hřích neochutnat tekuté ovoce v tom nejlepším provedení.
Výhody
- nejznámější slovenská slivovice
- tradičně výborná chuť i vůně
- skvělý poměr cena vs kvalita
6. R. Jelínek Slivovice Zlatá 3y
Slivovice se vyrábí tradičním výrobním postupem z vyzrálého švestkového kvasu. Ten následně prochází třístupňovou destilací a končí na tři roky v dubovém sudu. Díky tomu má svéráznou nejen barvu, ale i aroma a chuť. Ty jsou sice stále velmi pěkně rozpoznatelné za švestkami, zároveň se tam však objevují třísloviny a dřevitost jako u pěkného brandy či rumu.
Verdikt: Jelínkova zlatá slivovice v budíku je jednoduše řečeno zlatý standard slivovic stařených v dubových sudech.
Výhody
- tradiční receptura
- 3 roky v dubovém sudu
- legendární Jelínek budík
7. Marsen Slivovica Traditional 42%
Vůně této slivovice je intenzivně ovocná s pěknými tóny plně zralých švestek a jemným náznakem dřeva. Chuť je plná a harmonická. Samozřejmě pěkně ovocná, s příjemnou sladkostí, slaboučkými kořeněnými tóny s nádechem mandlí a hladkým dozvukem.
Verdikt: Slivovice Marsen pro milovníky jemnějších destilátů, kde pozornost na sebe nevztahuje vyšší % alkoholu, ale bohatá a snáze rozeznatelná ovocná struktura.
Výhody
- moderní destilérka
- i při 42% je to slivovice s velkým „S“
- „folklorní“ design láhve
Lidová volba
8. Tri Stromy Slivovica
Slivovice výrazně voní za šťavnatými švestkami, v chuti se projevuje až překvapivě velkou silou – na to jakou má „nízkou“ voltáž.
Verdikt: Slovenská Kosher slivovice Tri Stromy vyrobená z výběrových švestek podle mě také potěší všechny milovníky ovocných destilátů.
Výhody
- jemná chuť
- certifikát Kosher
- design láhve
Slivovice (definice, výroba, zajímavosti)
Na úvod nejprve základní definice a pár faktů. Slivovice je alkoholický nápoj vyrobený destilací švestek. Pokud obsahuje líh, slivovicí se již označovat nesmí – ve výsledku tak na láhvi v názvu naleznete pouze „Švestka“ nebo „Slivka“ (nejčastěji).
Největší tradice výroby slivovice je ve středoevropských zemích jako Česko, Slovensko, či Polsko, ale také na Balkáně – Bulharsko, Srbsko, Chorvatsko, Rumunsko, Slovinsko. I když tam se slivovice jmenuje zase rakije – což je jinak obecný název pro ovocný destilát*.
V Česku se za „mateřský region“ slivovice považuje Morava a hlavně Valašsko či Slovácko. Na Slovensku je to zase západ země sousedící s ČR (Záhoří a Bošáca například), ale také východ (Spiš). Slivovice patří mezi nejprodávanější alkohol u nás a vyrábí jej řada výrobců. A to ani nemluvě o drobných regionálních producentech, kde se často dostanete k opravdu výjimečným pálenkám.
Slivovice patří mezi silnější destiláty, i když v obchodech se můžete setkat se zcela širokým rozpětím 40-52% ABV. Jinak se bere za normu, že nejkvalitnější slivovice mají většinou 50-52% ABV (i ve vyhledávačích se nejčastěji hledá „slivovice 52“).
*Nejznámější ovocné destiláty
- slivovice
- hruškovice
- jablkovice (calvados)
- meruňkovice
- borovička
- vínovice (po staření v dubovém sudu = brandy)
Kosher slivovice
Při slivovici, ale i dalších destilátech, se můžete setkat i s pojmem „Kosher“. Jedná se vlastně o speciální certifikaci, která uznanému produktu, v našem případě slivovici, přiznává prémiovou kvalitu. V doslovném významu vlastně potvrzuje, že všechny složky produktů, zařízení ani výroba neobsahují žádné stopy nekošer látek.
Původ a něco málo z historie slivovice
Pálení alkoholu ze švestek má opravdu dlouhou tradici, která podle některých pramenů sahá až do 14. století (bulharské kláštery). U nás se první zmínky objevují někdy od začátku 17. století (Vizovice jak jinak). Na Slovensku je to zase slivovice z Bošácké doliny zmiňovaná v 18. století. O veleznámé valašské slivovici doporučuji alespoň prolistovat skvělou publikaci „O slivovici a její duši“, nebo alespoň podívat pár fotek z výstavy.

Vizovická palírna (archiv R. Jelinek)
Jak se slivovice vyrábí
Pálení slivovice není žádný výjimečný proces a nějaké tajné receptury zde asi budete hledat marně. Základ je samozřejmě dokonale vyzrálé ovoce*, bez plísně nahnití, lístků a větviček. Jako první krok je pak kvašení švestek v sudu 6-8 týdnů – pokud se tam dají švestky vypeckované, tak výsledná chuť alkoholu bývá pěkně ovocná. Pokud to bude s peckami, tak chuť bude trochu víc i do ořechova/za mandlemi. Hotový kvas se poté destiluje. Na litr čisté slivovice je třeba vypálit asi 10 kg plodů. Po vypálení je hodnota alkoholu 60-65% a před lahvováním se tak ještě „odvětrává“ na požadovanou hodnotu (50-52% nejčastěji – což je podle odborníků ideální poměr mezi jemností, chutí a silou).
Slivovice na staření se pak ještě na nějakou dobu 3-5 let ukládají do sudů. Výsledkem je zlatavá barva slivovice (zlatá slivovice), ale zejména její jemnější chuť. U starších destilátů (10 let a více) se pak již ovocná složka poměrně rychle vytrácí.
*Na výrobu slivovice se používají všechny dostupné odrůdy domácí švestky (Prunus domestica), ale i její podruhy, „poloslivky“, jako mirabelky, ringloty, durancie. Může to ale být i trnka, čili švestka trnková (Prunus spinosa) – typické pro Valašsko například.
Jak na domácí slivovici
Máte na zahradě spoustu švestek? Klidně si je nechte zkvasit ve vlastním sudu a kvas poté odvezte do ověřené palírny. Ověřené, to znamená odzkoušené vámi nebo vašimi známými. A domácí slivovice je hned doma. Výhoda? Jistota, že v ní nenajdete žádné umělé příchutě či barviva, průmyslový líh či rafinovaný cukr. A každá švestka vaší švestky přece přešla vašima rukama – tak ať to stojí zato!
Nejznámější a nejvyhledávanější značky slivovice u nás
Mezi nejznámější slivovice v Čechách i na Slovensku jednoznačně patří ta od R. Jelínka z Vizovic. Podobně je na tom Bošácka slivovica, která je také velmi dobře známá na obou březích řeky Morava. Mezi oblíbené kousky v Čechách však patří také Žufánek Slivovica, Baron Hildprandt, Anton Kaapl a mnohé další.
Na Slovensku je to zase Spišská slivovica, Goral, Zbojnická, Tři Stromy či Marsen slivovica. No, a o stovkách malých regionálních palírnách, kde vám dokážou nabídnout domácí řemeslný destilát z domácích ovocných sadů, ani nemluvím.
Nejprodávanější slivovice (září 2023)
Nejprodávanější slivovice v eshopu alkohol.cz
- Slivovica Žufánek
- Slivovica Žufánek z dubového sudu
- Baron Hildprandt Zralá Švestka
- Slivovice Zubří
- Kleiner Silver Plum
- Anton Kaapl Slivovice
Nejprodávanější slivovice v eshopu bestdrink.cz
- Slivovica Žufánek
- Sejvojice Žufánek
- Baron Hildprandt Slivovice
- Baron Hildprandt Zralá Švestka
- Slivovica Žufánek z dubového sudu
- Agnes Slivovice
Nejprodávanější slivovice v eshopu lihovarek.cz
- Horňácká Slivovice z Kuželova
- Radlík Slivovice (Karlátka)
- Ullersdorf Slivovice
- Slivovica Žufánek
- Galli Slivovice
- Slivovica Žufánek z dubového sudu
Cena slivovice
Čím je slivovice starší, tím je kvalitnější a dražší? Inu, v tomto případě to až tak neplatí. Jasné, pár let odležení je přidá na jemnosti, ale více než po 10 letech se ztrácí její hlavní spirit – ovocná chuť a vůně po švestkách. Samozřejmě ale s tou kvalitou nejsme zase tak vedle. Kvalitní „švestka“ totiž něco stojí. Ty nejdražší a nejlepší slivovice bývají vypáleny z jedné odrůdy švestek a z jedné sklizně. Což pro fajnšmekry znamená vždy trochu jinou chuť i vůni a tak i jiný degustační zážitek. Při takové slivovici se už potom moc nespekuluje a nečeká na nějakou akci v obchodě 🙂
Jak chutná kvalitní slivovice a jak ji pít
Kvalitní slivovice musí být příjemně cítit za ovocem – tedy švestkami v chuti i vůni. Chuť je jemná a po doušku má na patře a v krku pěkně zahřát – bez jakéhokoli nepříjemného chuťového dozvuku. Určitě ne škrábat či pálit, žádný náznak syrového lihu či acetonu po nedozrálém ovoci. Slivovice je nejběžněji průzračná, ale můžete se setkat i se slivovicí zlatou. Což je výsledek, jak jsem již zmiňoval výše, zrání slivovice v dubovém sudu. V tom horším případě je to jen přidané barvivo (karamel).
Pokud jde o známé „řetízkování“, tak takto si znalci ověřují kvalitu slivovice ještě před okoštováním. Je to vlastně stav, kdy pramínky alkoholu hned po nalití do skleničky kondenzují po jeho okraji. Další ověřený způsob je, když si slivovici kápnete mezi palec a ukazováček a nebude vám tam moc drhnout (nebo naopak?).
Co se týče obsahu alkoholu, tak slivovice má nejběžněji 52% ABV. Trochu méně – tedy 50% ABV je zase podle některých ideálnější poměr k rozvinutí její chuti a vůně. Ale o tom se dá určitě polemizovat. Každopádně na trhu se setkáte se slivovicí, která má % alkoholu v rozmezí 40-55% ABV.
Jak ji pít
Slivovice se nejčastěji pije na „ex“ z malých skleniček (panáků) a většinou i pořádně vychlazená. Nevidím důvod, proč byste to měli měnit. Pokud si ji však chcete vychutnat trochu víc, tak kvalitní slivovice se bude hodit i do skleničky na stopce s mírně se otevírajícím hrdlem (můžete jej potom použít i na grappu). A při pokojové teplotě. Tehdy se totiž mnohem lépe rozvine její vůně a chuť.
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Do testu jsme vybrali Slivovice pouze z ověřených eshopů

