Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks je originální rum z amerického Key West. Značka k výrobě svých rumů používá opravdu různorodý blend z celého Karibiku, domácí Floridy, ale také z destilérek ve Střední a Jižní Americe. Papa’s Pilar se hlásí k legendárnímu americkému spisovateli Ernestovi Hemingwayovi, mně se do rukou jako první dostala verze, při které základní směs finišovala v sudech po španělském sherry. Jak chutná? V recenzi se to dozvíte, spolu s mnoha zajímavostmi ze zákulisí této značky.
⭐️ 97% zboží skladem! ⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... ⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč | 1 349 Kč | Do obchodu Alkohol.cz | |
⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech ⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem" | 1 349 Kč | Do obchodu Heureka.cz |
Vlastnosti
Papa's Pilar Sherry Casks | |
---|---|
Cena | 1 349 Kč |
Cena za jednotku | 1 927 Kč/l |
Značka | Papas Pilar |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Čistá láhev |
Původ rumu | Carribean Blend, blend Central America and West Indies |
Lahvovaný | USA |
Styl | Dark, Blend |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 |
Doba zrání (roků) | 24 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Bourbon, Sherry Cask, Port Cask |
Barva | Tmavě mahagonová |
Chuť | Vanilka, Karamel, Sušené ovoce, Sherry, Ořechy, Portské |
Vůně | Dřevo, Koření, Ořechy, Červené ovoce |
Papa's Pilar Spanish Sherry Casks - navigace v článku
O značce Papa’s Pilar
Papa’s Pilar je značka originálního rumu inspirovaná slavným spisovatelem Ernestem Hemingwayem. Papa ho totiž volali jeho blízcí a Pilar byla zase jeho oblíbená rybářská loď. O tom se ale ještě zmíním níže. Nyní si řekněme více o samotném výrobci. Za značkou stojí americká společnost Papa’s Pilar Distillery z Key West na Floridě. A to ve spolupráci se společností Hemingway Ltd., kterou ještě v roce 1988 založil nejstarší Hemingwayův syn Jack, a která poskytuje různým výrobcům a společnostem licenci na používání jména Hemingway ke komerčním účelům.
Rum se produkuje ve Spojených státech od roku 2013 a jedná se vlastně o zcela komplikovanou směs různých rumových základů z celého Karibiku, Střední a Jižní Ameriky. Všechno solery, které stárnou v ex-bourbon, ex-port a ex-sherry sudech. Základní rozdělení je Blonde a Dark. Bílý rum je bílý, tam není moc co řešit, Dark rum naproti tomu zase není nijak právně zadefinovaná kategorie – ten z dílny Papa’s Pilar směřuje k těm prémiovějším (včetně našeho Sherry Cask).
Na lahvích pak najdeme výrazné číslo, které by mohlo označovat věk rumu – Blonde 7 a Dark 24. Je to opravdu tak, ale jelikož je to blend typicky solera rumů, označuje „jen“ věk nejstaršího rumu ve směsi, kterého tam může být (a pravděpodobně i je) opravdu jen minimální množství. Papa’s Pilar pak při výrobě jistě používá aditiva, to jest sladidla a barviva – o čemž vás ale oficiální zdroje informovat nebudou. Funguje to tak jak to funguje, pokud chcete rum, který je zaručeně bez přidaných látek obraťte se například na barbadoský Foursquare 🙂 Tím nechci říci, že takový postup je vysloveně špatný, jednoduše existuje velká skupina konzumentů, kteří si takový rum přímo vyžadují, tak proč jim nevyhovět.
Pár postřehů z výroby rumů
Takto vzletně popisuje vznik svých rumů oficiální web značky: „ Rumové výrazy Papa’s Pilar pocházejí z ručně vybraných rumů pokrývajících karibskou pánev a smíšených v patentovaném procesu solera do jednoho celku s čerstvým floridským rumem. Rumové výrazy se pak dále dotvářejí a zdokonalují v sudech po bourbonu, sudech od portského vína a španělských sudech po sherry Oloroso .“
Nyní trochu na reálnější notu. Původ rumů v Papa’s Pilar se nejčastěji připisuje Barbadosu, Dominikánské republice, Panamě, Venezuele a také zmiňované Floridě. Odtud se po základním staření doveze do USA, kde pokračuje v zrání („Double Age“) v ex bourbon a ex-port sudech, s finišem v ex-sherry. Nakonec se zde nablenduje a stáčí do lahví. Tento solera blend by měl obsahovat pot still i column still rumy. Platí pro Blonde i Dark verzi.
Ron Call – Papa’s Pilar Master Blender
Master Blender rumů Papa’s Pilar se jmenuje Ron Call. Tento veterán svou kariéru začínal ještě v roce 1974 u bourbonového giganta Jim Beam jako laboratorní technik. Za 16 let se tam propracoval až na manažera kvality. Během té doby pracoval s jedním velikánem destilářského umění. „The Virtuoso“ Master Distiller – Frederick Booker Noe II, pro Jim Beam pracoval více než 40 let a mimochodem byl rodinným přítelem Call-ových. Ten ho naučil umění destilace a stárnutí – což je podle něj něco, co se ve škole jen tak nenaučíte.
V roce 1990 pak „přestoupil“ z Kentucky na Floridu a whisky vyměnil za rum. Ve společnosti Florida Distillers pracoval na známém rumu Cruzan, přičemž jeho dílem jsou všechny jeho chuťové varianty, ale také oceňovaný single barrel rum. Pro Papa’s Pilar začal pracovat jako Master Blender (či Master Distiller chcete-li) již od počátku, to znamená v roce 2012 (první rumy z jejich dílny pak spatřily světlo světa již následující rok). Na starosti má nejen výběr destilátů z nejrůznějších rumových destinací, ale i sudů, které se používají pro finiš jednotlivých vydání.
Jelikož je ze sedmé generace rodiny „whiskydistillerů“ jeho první vášeň byla samozřejmě whisky. Ale jak sám říká, vždy ho to táhlo k rumu. Proč? Protože je jemný a vyvážený a líbí se mu, že můžete zcela změnit jeho profil prostřednictvím umění míchání a stárnutí. Některý bourbon může být drsný, připálený nebo má i nějaké „zelené“ tóny, které se mu ne vždy líbí, ale pěkně vyzrálý rum má krásně hladký, středně plný profil.
„Papa“ Hemingway a jeho Pilar
Ernesta Hemingwaye mnohým určitě není třeba moc představovat. Legendární americký spisovatel je znám nejen svou tvorbou, ale také poměrně dobrodružným a bouřlivým způsobem života, který odráží i mnohá jeho díla. Ernest Hemingway byl mezi přáteli a obdivovateli znám pod přezdívkou „Papa“. Ta se začala používat ještě někdy ve 30. letech 20. století. Proč ho tak vlastně volali? Za prvé – Ernest na první pohled působil jako otcovský typ (a čím byl starší, tím více). Rovněž je známo, že byl mentorem mnoha nadějných spisovatelských adeptů, kteří k němu s obdivem vzhlíželi. Jednoduše řečeno, tato přezdívka mu přischla pro jeho silnou osobnost, životní zkušenosti a úspěchy v literatuře.
Hemingwaye spojovalo silné pouto s více místy. Nepochybně vás mezi prvními napadne jeho věčná láska Kuba. Také ale nesmíme zapomenout na Key West (kde mimochodem sídlí i naše destilérka). Hemingway se přestěhoval do Key West ještě v roce 1928 a žil tam téměř deset let. A toto období bylo také jedním z nejproduktivnějších v jeho kariéře. Jeho dům v Key West, kde žil a pracoval, je nyní muzeem a je otevřen pro veřejnost. Se životem na Floridě úzce souvisí i Pilar – jeho oblíbená rybářská loď. Tu si pořídil v roce 1934 a sloužila k jeho mnoha rybářským výpravám v okolí Key West ale i Kuby. Právě tato loď mu posloužila jako inspirace několika silných literárních děl. Nejznámější z nich je Stařec a moře, kde hlavní hrdina, Santiago, bojuje s velkou rybou, podobně jako Hemingway během svých nesčetných rybářských výletů.
Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks
Základ tohoto konkrétního rumu tvoří klasický „dark“ blend (Papa’s Pilar Dark Rum), přičemž v tomto případě ještě následuje extra finiš v sudech po sherry Oloroso.
Ocenění rumu
Rum Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks získal již několik ocenění, mezi nejvýznamnější patří Zlatá medaile z The Best Aged Rum (2020), Zlatá medaile z The MicroLiquor Spirit Awards (2021) či Dvojitá zlatá medaile z Sip Awards (2022).
Láhve Papa’s Pilar stojí zato
Designové ztvárnění lahví Papa’s Pilar opravdu stojí zato. Na barové poličce se budou bezpochyby vyjímat. Je vidět, že si s tím na Floridě pohráli. Už jen ten tvar, který připomíná polní láhev z dob druhé světové války, které se Hemingway aktivně zúčastnil. A se šroubovým uzávěrem ve stylu kompasu, který je mimochodem pro každé vydání jiný.
I ostatní prvky mají připomínat spojení s legendárním americkým spisovatelem. V rámci loga na přední straně jsou to například i pera, která mají být připomenutím spisovatelova nesmazatelného příspěvku do světové literatury. Výrazný červený kohout v kruhovém emblému zase symbolizuje štěstí, bohatství, nový den a naději, a je neoficiálním maskotem Key West.
Nyní pár praktických připomínek . Láhev tohoto rumu vypadá opravdu fantasticky, ale nalévání do sklenic je jemně řečeno dosti problematické. Bez hrdla je to prostě trápení a ideální bude, pokud si proto pro něj přichystáte nějakou širší sklenici.
Jak voní a chutná?
Do nosu okamžitě udeří výrazná oříšková vůně, doplněná pepřem a tmavým zralým bobulovým ovocem. Dřevo je již spíše na pozadí.
Vliv sherry na chuť je citelný už v prvním doušku, ale v dalších doušcích se objeví i známky zrání v sudech po portském. Tělo je sice méně komplexní, ale rum se pije náramně jednoduše – je hladký, jemný a hřejivě nasládlý. Cítit hlavně oříšky (mandle, vlašské ořechy), ale také tóny sladkého sušeného ovoce, vanilky, karamelu. Je to rum, který nemáte problém nalít rumařům i nerumařům.
Na závěr doznívá sladkost tmavého třtinového cukru, vanilky a sušeného ovoce.
Jak chutná ostatním
- rum-x.com – 7,5/10
- RumRatings.com – 8,1/10
- distiller.com – 4,19/5,00
Recenze z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Zkušenosti z Distiller
Cena
Cena kolem 1 400 – 1 500 Kč je podle mně naprosto adekvátní. Rum je vytvořen tak, aby chutnal většině, můžete ho tak nabídnout prakticky komukoliv. U mě zapadá do skupiny v podobné cenovce – Carúpano Reserva Privada 21, Matusalem Gran Reserva 23, či o něco levnější Dos Maderas Selección. Všechno jsou to podobné, jemné, lehce pitelné rumy.
Základní přehled rumů Papa’s Pilar
Papa’s Pilar rumy mají v core range (základní řadu značky) samozřejmě základní verze Blonde a Dark. K těm se postupně přidala i další speciální vydání, kde se ještě pracuje s finiši v zajímavých sudech, včetně našeho Sherry Oloroso casks. Značka však také vydává i limitky, naposledy to byl například Papa’s Pilar Ernest v počtu pouhých 400 ks a v ceně 599 dolarů za láhev (primárně určeno na americký trh).
- Papa’s Pilar Blonde Rum – bílý rum , nejstarší destilát v blende má 7 let
- Papa’s Pilar Dark Rum – tmavý prémiový rum, nejstarší rum v blende má 24 let
- Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks – finiš v sudech po španělském sherry Oloroso
- Rye Whiskey Barrel Finished Rum – finiš v sudech po žitné whisky
Krátké zhodnocení
Výhody
- lehce pitelný elegantní nasládlý rum
- zrání po sherry a portském
- odkaz na Ernesta Hemingwaye
Závěr recenze: V poslední době jsem objevil hotový zástup rumů, které se pijí velmi lehce, mají jemné elegantní a nasládlé chutě. Papa's Pilar Spanish Sherry Casks rozhodně patří mezi ně. Tento rum je kombinací více rumových (i méně rumových) destinací, pot stillu i column stillu, různých druhů sudů (důležité je zde sherry a portské) a je poněkud doslazený. Rozhodně ho doporučuji rumařům, kteří trvale zakotvili v přístavech sladkých spiritů a neumí najít cestu ven. Designově zajímavá láhev a adekvátní cena kolem 1 400-1 500 Kč.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Papa's Pilar Sherry Casks
Mohlo by vás zajímat
- Papa's Pilar Dark Rum – jak chutná zajímavý solera blend z Floridy vyrobený na počest Hemingwaye?
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Ron Patridom XO Oloroso Cask Finish - jak chutná dominikánská limitka s finišem v ex-sherry sudech?
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?