Espresso Tonic je ve své podstatě velmi osvěžující nealko nápoj. Je populární všude tam, kde je káva významnou součástí kultury a každodenního života. Jeho vznik se datuje do 20. století, kdy se začaly objevovat různé způsoby, jak kombinovat espresso s jinými nápoji. Přečtěte si recept – ingredience a postup přípravy, pár zajímavostí z historie drinku, ale také jeden tip na alko variantu (s ginem).
- chuť: kombinace hořké chuti dvojitého espressa a osvěžující nasládlé hořkosti toniku
- doba přípravy: přibližně 5 minut, zahrnuje i přípravu dvojitého espressa
- obtížnost: nízká
- hlavní alkohol: je to nealko nápoj (recept na variantu s ginem naleznete níže)
- typ sklenice: vyšší Highball sklenice nebo naopak i širší s hrubším dnem (na whisky) alias Old Fashioned glass
Espresso Tonic je osvěžující nápoj, který se stává stále populárnějším zejména v těch zemích, ve kterých je zavedena silná kávová kultura. Jeho vznik se datuje do 20. století, kdy se začaly objevovat různé varianty kávy s jinými alko či nealko nápoji. Za předchůdce Espresso Tonic můžeme vzdáleně považovat například také Kaffeost, který je dosud velmi oblíbený ve Švédsku či Finsku. V kávě rozpuštěný sýr dodává tomuto nápoji opravdu neobvyklý, ale velmi chutný kontrast.
Podobně jako to dokáže tonik. Právě jednoduchá kombinace dvojitého espressa a toniku na ledových kostkách oslovila mnohé, protože přinášela silnou chuť kávy se sladko-hořkým kontrastem toniku. Espresso Tonic se později dostal do světových kaváren, kde je oblíben pro svoji neobvyklou chuťovou kombinaci. Zajímavostí je, že výběr toniku má velký vliv na výslednou chuť nápoje, neboť různé značky toniku mají různé chutné tóny.
Ingredience
- 1 dvojité espresso (cca 60 ml)
- 100 ml toniku (ideálně chuťově jemnější)
- kostky ledu
- plátek citronu nebo pomeranče na případné ozdobení sklenice
Postup přípravy
- nejprve si připravte dvojité espresso
- do sklenice s ledovými kostkami nalijte 100 ml toniku
- pomalu nalijte dvojité espresso nad tonik, může se s ním trochu smíchat, ale nenechte ho úplně, aby se zachovala pěkná vizuální vrstva
- pokud chcete, můžete ozdobit sklenici plátkem citronu nebo pomeranče
Recept na Espresso tonic s ginem
Existují varianty receptu na Espresso Tonic, které obsahují alkohol. Nejoblíbenější je ten s ginem. Postup je podobný jako u nealkoverzie, jen v tomto případě přidáte do drinku ještě 50 ml dobrého ginu (například Hendrick’s). Postup: nejprve půjde do sklenice s ledem gin. Potom dvojité espresso a doplníme tonikem. Na závěr už jen důkladně promíchat.
Tento recept na Espresso Tonic s Ginem přidává další rozměr chuti k tradičnímu receptu a vytváří osvěžující koktejl s kombinací ginu, kávy a toniku. Nezapomeňte na zodpovědnou konzumaci alkoholu a množství ginu vždy upravte podle vašich preferencí.
Video
Espresso Tonic je známý pro svůj kontrast chutí mezi espressem a tonikem, který dodává nápoji zajímavý charakter. Protiklady se vzájemně doplňují a vytvářejí harmonickou kombinaci chutí, která z něj činí zajímavý a chutný nápoj. Pokud vás zajímá jak se připravuje Espresso tonic, zde naleznete názornou ukázku:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z ginu
Mohlo by vás zajímat
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Paradise koktejl - recept na osvěžení z ráje (rychlá příprava 2 minuty)
- Singapore Sling - recept na tradiční koktejl s exotickým nádechem (5 minut)
- Bramble je ikonický koktejl z ginu a ostružinového likéru – recept a jeho příprava (5 minut)
- Gin fizz - jednoduchý osvěžující drink s ginem (příprava 3 minuty)
- Gimlet - pro přípravu tohoto osvěžujícího drinku z ginu potřebujete jen 2 minuty
- Jak připravit legendární suché Dry Martini - ingredience a postup (3 minuty)
- Míchaný nápoj Dirty Martini - recept + postup (5 minut), několik zajímavostí a trochu historie
- Drink z ginu Tom Collins - recept a rychlá příprava (3 minuty)
- Neoficiální král míchaných nápojů Gin tonic - jak ho správně připravit?