
Death in the Afternoon, známý také jako „Hemingway Champagne“, je koktejl, který vytvořil slavný americký spisovatel Ernest Hemingway. Tento nápoj kombinuje absint s chlazeným šampaňským a je známý svou silnou a výraznou chutí. Chcete vědět, jak ho připravit? Ať se líbí – tady je recept i pár zajímavostí k tomu.
- chuť: absint přináší silný anýzový a bylinný nádech, zatímco šampaňské nápoj zjemňuje a přidává bublinky a jemnou sladkost
- doba přípravy: 1-2 minuty
- obtížnost: nízká – zahrnuje pouze smíchání dvou základních ingrediencí
- hlavní alkohol: kvalitní absint, a šampaňské
- typ sklenice: tradičně širší sklenice na šampaňské, nebo to mohou být i užší „flauty“ na sekt, které jsou ideální pro zachycení perlivosti a elegantního vzhledu nápoje
Zajímavosti a pár slov z historie Death in the Afternoon
Death in the Afternoon je koktejl, který reálně vytvořil slavný americký spisovatel Ernest Hemingway. Spisovatel známý svou bezbřehou láskou k alkoholu a dobrodružství, vytvořil tento koktejl pro knihu So Red the Nose, nebo Breath in the Afternoon z roku 1935, ve které různí spisovatelé (kromě Hemingwaye to byl například i Edgar Rice Burroughs či Theodore Dreiser) uvedli své oblíbené recepty na koktejly.
Hemingway se při vytvoření tohoto drinku inspiroval nejen svojí láskou k absintu, ale také svým pobytem v Evropě, kde měl možnost ochutnat různé druhy alkoholických nápojů. „Smrt odpoledne“ odráží Hemingwayovu fascinaci silnými, charakteristickými chutěmi a jeho schopnost kombinovat neobvyklé ingredience do jedinečného koktejlu.
Hemingway navrhl tento koktejl dokonce i s přesnými pokyny, jak ho pít: „Drink three to five of these slowly“ (pomalu vypijte tři až pět z nich). Silná chuť a vysoký obsah alkoholu v tomto nápoji skutečně vyžadují opatrnost a umírněnost. Jinak, název tohoto koktejlu, Death in the Afternoon, je také názvem Hemingwayovy knihy z roku 1932, ve které se s čtenářem dělí o svou náklonnost pro španělskou kulturu – a jeho fascinaci smrtelným rizikem při býčích zápasech.
Ingredience
- 30-45 ml absintu, například Absinth Tabu Classic
- vychlazené šampaňské na doplnění sklenice, například Moët & Chandon Impérial Brut
Postup přípravy
- do šampaňské sklenice nalijte absint
- pomalu doplníte chlazené šampaňské tak, aby se nápoj jemně smíchal a vytvořil charakteristický opálový efekt
- nápoj podávejte bez ledu
Video
Koktejl Death in the Afternoon je nejen svěžím a silným nápojem, ale také důkaz Hemingwayovy nekonvenční osobnosti a jeho neustálé snahy o hledání nových, vzrušujících zkušeností. Toto je krátká video prezentace varianty nápoje se zeleným absinthem – pokud byste ho náhodou sháněli, toto je on: Suicide Absinth Green.
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z absintu, Drinky z vína
Mohlo by vás zajímat
-
Bahama Mama koktejl - příprava skvělého tropického „tiki“ drinku vám zabere jen pár minut (recept)
-
Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
-
Frosé (Frozen Rosé) - recept na osvěžující mražený koktejl z růžového vína
-
Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
-
Sidecar je excelentní koktejl s koňakem - prozkoumejte recept na klasiku míchaných nápojů
-
Rob Roy koktejl – skotská verze Manhattanu, recept (do 5 minut máte hotovo)
-
Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
-
Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
-
Beton, alias becher-tonic – recept na originální český drink, který je za minutku hotov
-
Bellini recept osvěžujícího drinku - kombinaci prosecco a broskev jednoduše neodoláte