
Bombardino je tradiční italský zimní nápoj, který pochází z oblasti Alp. Je oblíbený především v lyžařských střediscích. Název „Bombardino“ jinak v překladu znamená „malá bomba“. Toto své pojmenování pravděpodobně získal kvůli své silné chuti a schopnosti zahřát i v tom nejchladnějším počasí.
- chuť: bohatá, krémová chuť s jemnými tóny vaječného likéru, karamelu a alkoholu, která je zároveň sladká a silná
- doba přípravy: přibližně 5 minut
- obtížnost: středně těžká – vyžaduje zahřívání a míchání několika ingrediencí (samotná příprava je ale docela rychlá)
- hlavní alkohol: vaječný likér a brandy případně tmavý rum
- typ sklenice: ideálně sklenice na svařené víno, nebo jakýkoliv hrnek z hrubšího skla
Bombardino je tradiční italský zimní nápoj, který má své kořeny v Alpách, a kde je obzvláště oblíbený v lyžařských střediscích. Původ jeho názvu, který v překladu znamená „malá bomba“, je často spojován s jeho silnou a chutnou „výbušností“ a schopností rychle zahřát v mrazivém počasí.
Bombardino byl podle některých zdrojů vynalezen již v 70. letech 20. století. Co říká legenda? Dvojice zmořených lyžařů se tehdy vrátila do horské chaty po těžké sněhové bouři, poprosili barmana o nápoj, který by je co nejdříve zahřál. Chatař proto mixoval vaječný likér s brandy a nápoj podával se šlehačkou na vrchu. Lyžaři byli nadšeni a nápoj rychle získal na oblibě.
Dnes je Bombardino populární po celém světě, ale nejvíc je stále spojen s italskými Alpami. Mnohé bary a chaty v této oblasti mají své vlastní varianty a tajné recepty, takže každá návštěva nového podniku dokáže překvapit. Pokud se vydáte do Itálie na lyžování, je téměř až vaší „svatou“ povinností vyzkoušet tento tradiční nápoj a zažít jeho hřejivé účinky.
Ingredience
- 30 ml brandy nebo rumu
- 30 ml vaječného likéru (tip: zkuste zaměnit s Bumbu Cream)
- šlehačka (na ozdobu)
- čokoládový prášek/kakao (k ozdobě)
Postup přípravy
- v malém hrnci zahřejte vaječný likér
- přidejte brandy alebo rum
- směs míchejte dokud se pořádně neohřeje, ale nedovolte aby sevřela
- nalijte do sklenice a na vrch přidejte šlehačku a posypte kakaem
Video
Pokud vás zajímá jak se připravuje horký nápoj Bombardino, zde naleznete názornou ukázku. V tomto případě k vaječnému likéru jde francouzské brandy. Klidně jej však doma můžete zaměnit za kvalitní rum.
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z likérů, Drinky z rumu
Mohlo by vás zajímat
-
Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
-
Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
-
Sidecar je excelentní koktejl s koňakem - prozkoumejte recept na klasiku míchaných nápojů
-
Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
-
Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
-
Beton, alias becher-tonic – recept na originální český drink, který je za minutku hotov
-
Singapore Sling - recept na tradiční koktejl s exotickým nádechem (5 minut)
-
Alžírská káva - náš oblíbený kávový pamlsek s vaječným likérem a šlehačkou (kompletní recept)
-
Bavorák drink - rychlý recept na oblíbený ČR & SR nápoj (2 minuty)
-
Bramble je ikonický koktejl z ginu a ostružinového likéru – recept a jeho příprava (5 minut)