Alžírská káva, jak ji známe u nás, je zajímavou adaptací tradičního kávového nápoje, kde hlavní roli hraje vaječný likér. Oblíbený nápoj v mnoha českých a slovenských kavárnách, si lidé cení zejména pro jeho jedinečnou chuť a bohatou texturu. Což má na svědomí kombinace silné kávy a sladkého likéru, doplněná šlehačkou a kořením.
- chuť: bohatá a intenzivní kávová chuť s krémovým až sladkým nádechem od vaječného likéru, doplněná jemnými tóny skořice
- doba přípravy: cca 10 minut včetně přípravy espressa a přidání likéru
- obtížnost: nízká – zahrnuje přípravu kávy a přidání likéru s dozdobením šlehačkou a kořením
- hlavní alkohol: vaječný likér
- typ sklenice: lowball sklenice alebo klasické sklenice na kávu a čaj
Pár zajímavostí o alžírské kávě
Alžírská káva, jak ji známe v česko-slovenském kontextu s vaječným likérem, je spíše moderní adaptací než historickým nápojem. Původní alžírská káva má samozřejmě kořeny v severní Africe a je součástí bohaté kávové kultury v této oblasti, kde se tradičně připravuje s různými kořeninami a někdy také s přidáním alkoholu.
U nás a na Slovensku se tento nápoj začal objevovat pravděpodobně ve druhé polovině 20. století, kdy se svět otevíral novým gastronomickým vlivům a receptům z různých koutů světa. Příchod alžírské kávy do střední Evropy byl součástí tohoto trendu, ale s jedinečnou místní změnou – přidáním vaječného likéru, který je u nás velmi oblíbený.
Tato verze alžírské kávy je tedy zajímavým příkladem kulinární adaptace, kdy tradiční recept z jedné kultury je transformován tak, aby vyhovoval chutím a zvykům jiné. Vaječný likér, který se přidává do československé verze, přidává kávě zvláštní sladkost a krémovost, čímž vytváří zcela nový zážitek.
Ingredience
- 60 ml espressa (dvojité)
- 10-20 ml vaječného likéru
- šlehačka
- cukr podle chuti
- špetka mleté skořice nebo muškátového oříšku na ozdobu
Postup přípravy
- připravte si nejprve espresso
- do vyhřáté sklenice nalijte vaječný likér (pokud to chcete mít po vrstvách, tak likér musíte nalévat do sklenice s již připraveným espressem – pěkně pomalu po stěně sklenice, nebo lžičce)
- přidejte horké espresso
- podle chuti oslaďte
- na vrch dejte šlehačku
- nakonec posypte mletou skořicí nebo muškátovým oříškem
Zahraniční variantou „naší“ alžírské kávy je takzvané „eggnog laté“. Oblíbené zejména v Anglii, USA a Kanadě o Vánocích. Místo šlehačky se tam spíše však přidává napěněné mléko.
Video
Chcete-li vidět návod na přípravu alžírské kávy, jeden originální a vtipný jsem pro vás našel:
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z likérů
Mohlo by vás zajímat
- Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Sidecar je excelentní koktejl s koňakem - prozkoumejte recept na klasiku míchaných nápojů
- Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
- Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
- Beton, alias becher-tonic – recept na originální český drink, který je za minutku hotov
- Singapore Sling - recept na tradiční koktejl s exotickým nádechem (5 minut)
- Bavorák drink - rychlý recept na oblíbený ČR & SR nápoj (2 minuty)
- Bramble je ikonický koktejl z ginu a ostružinového likéru – recept a jeho příprava (5 minut)
- Horké italské Bombardino – ingredience a postup jak na to (5 minut)