Bavorák drink – rychlý recept na oblíbený ČR & SR nápoj (2 minuty)

Erik Havlík
23. listopadu 2023 0

Bavorák drink, tajemný a hořký nápoj ze střední Evropy, kombinuje intenzivní chuť fernetu s osvěžujícím tonikem. V tomto článku vám prozradíme jednoduchý recept, rychlou přípravu a povíme si něco i k jeho zajímavé historii, která je hluboce zakořeněna v české a slovenské „podnikové“ kultuře. Ponořte se do příběhu tohoto lokálního favorita, který si získává srdce mnoha milovníků míchaných drinků svou skvělou hořkosladkou harmonií.

Bavorák drink

  • chuť: kombinace hořkosti fernetu a osvěžující, mírně sladké chuti toniku, přítomnost citronu nebo pomeranče dodává jemnou citrusovou notu
  • doba přípravy: 2-3 minuty
  • obtížnost: nízká – nepotřebuje žádné speciální dovednosti, ani barmanské náčiní (akurát odměrka na alkohol a lžička na míchání)
  • hlavní alkohol: fernet
  • typ sklenice: vysoká sklenice Highball glass

Zajímavosti a pár slov o Bavoráku

Bavorák, známý také jako fernet s tonikem, či „bavorské pivo“ je populární nápoj hlavně u nás a na Slovensku (a kupodivu i v takové Argentině, kde ale tedy více preferují kombinaci s kolou). Jeho přesný původ není zcela jasný. Název „Bavorák“ může naznačovat spojení s Bavorskem, ačkoli tento nápoj je nejvíce spojován právě se střední Evropou. Každopádně však je ale všeobecně dobře znám svou jednoduchostí a jedinečnou chutí.

Klíčovou složkou Bavoráku je fernet, bylinný likér, který má hořkou a bylinnou chuť a je znám především v Itálii (kde podle všeho vznikl) a v zemích střední Evropy. Jeho kombinace s tonikem, která dodává nápoji osvěžující a mírně sladké tóny, vytváří zajímavý kontrast mezi hořkostí a sladkostí.

Bavorák se stal populárním v českých a slovenských barech a pubech, kde je oblíbený pro svou jednoduchost přípravy a osvěžující vlastnosti. Často je vnímán jako dobrá alternativa k pivu, zejména pro ty, kteří upřednostňují silnější a charakteristické chutě. Navzdory své oblíbenosti v těchto zemích, Bavorák není na mezinárodní scéně tak známý jako jiné koktejly, což mu dodává jistý lokální charakter a zachovává jeho autentičnost jako typicky středo- a východoevropský nápoj.

Ingredience

Postup přípravy

  • do vysoké sklenice vložte led
  • přidejte fernet
  • doplňte tonikem
  • jemně promíchejte a ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče

Alternativa: Bavorák Twist

V tomto případě se nejedná o žádnou velkou změnu. Zrovna do nápoje přidáte pár kapek Angostura bitters. A to ještě před doplněním sklenice tonikem.

A přestože se klasický Bavorák drink dělá s tonikem, existují i variace, kde se může nahradit jinými druhy nápojů, jako je kola nebo soda, čímž se vlastně mění chuťový profil nápoje.

Video

Pokud vás zajímá jak se připravuje krásný dvouvrstvý Bavorák (fernet jde jako poslední…), mám tu pro vás nachystané jedno kratičké názorné video. Přímo z dílny plzeňského Stocku:

Ako si namiešať "dvojvrstvový" BAVORÁK?


Jak se vám líbil tenhle článek?
Autor článku
Erik Havlík

Představte si všechny ty nekonečné možnosti, které whisky nabízí. Zmapovat je, je tedy pořádná fuška. A protože dobrá whisky mi nikdy nebyla cizí, na tento úkol jsem se s „malou dušičkou“ ujal v rámci Alkotipu já. I díky tomu mám nyní neustálý přísun nových a nových lahví, které můžu ochutnat a zprostředkovat vám své dojmy. Skotské single malt? Irské jemňoučké whisky? Bourbony? A co ostatní svět? To vše se vám pokusím v dohledné době představit co nejdetailněji. Apropo a víte, že whisky patří mezi nejvýnosnější artikl mezi alternativními investičními příležitostmi? Trochu se v tom orientuji a docela rád se s vámi podělím o tipy na láhve, které z tohoto pohledu vypadají opravdu zajímavě.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..