Whiskey Sour je v podstatě kyselá whisky, která obsahuje pouze základní lihovinu, citrusy a cukr. V pozdějším období se k tomu přidal i vaječný bílek. Historie tohoto drinku je poměrně dlouhá, jeho původ byl zaznamenán ještě někdy v 60. letech 19. století. Připravovali si ho námořníci, kteří takto chtěli předcházet skorbutu a jiným nemocím.
Kyselá whisky však zůstala populární i nadále. Není se ani čemu divit. Příprava koktejlu je totiž jednoduchá a zaručeně potěší nejen milovníky whisky. V následujících řádcích najdete nejen recept na tento míchaný koktejl, ale také něco málo z jeho historie a také recepty na různé variace originál Whiskey Sour (🍹 projít rovnou recept).
- typ nápoje: koktejl
- hlavní alkohol: bourbon whiskey
- doplňkový alkohol:
- ostatní ingredience: citrónová šťáva, vaječný bílek, cukrový sirup, led, plátek pomeranče a maraschino třešeň na ozdobu
- typ sklenice: Double Rocks glass (sklenice na whisky)
Recept na Whiskey Sour
Koktejl Whiskey Sour je poměrně jednoduchý, ale zato určitě elegantní koktejl. K jeho přípravě vám postačí kvalitní whisky, doporučuje se bourbon, čerstvá šťáva z citrusů, cukrový sirup a vaječný bílek. I když se whisky tradičně podává s ledem, do tohoto drinku jej použijete jen při míchání, aby se ingredience spolu trochu zachladily. K ozdobě pak můžete použít plátek citronu nebo limetky, případně jen kůru a maraschino třešeň.
Budeme potřebovat:
- 60 ml bourbon
- 30 ml citrónová šťáva
- 15 ml cukrový sirup
- 15 ml vaječný bílek
Ingredience
Bourbon
Základem tohoto míchaného drinku je samozřejmě whiskey, doporučen je ale především bourbon. Ten je vlastně specifický druh whiskey. Aby se alkohol mohl nazývat bourbon, musí splňovat řadu podmínek, jako například musí být vyroben na území USA, musí obsahovat minimálně 51 % kukuřičného sladu, musí zrát nejméně 2 roky v sudech z bílého amerického dubu a nesmí obsahovat žádné příměsi.
My vám doporučujeme bourbon značky Jim Beam. Pokud byste ho zrovna neměli po ruce, samozřejmě můžete použít i jakoukoli whiskey. U nás jsou známé a oblíbené především značky Tullamore Dew nebo Jameson.
Značka Jim Beam začala psát svou historii ještě koncem 18. století, kdy rodina Boehmových (později si změnili jméno na Beam) dorazila do Ameriky. V centru Kentucky začaly pěstovat kukuřici a vyrábět whiskey. Jejich bourbon se stal okamžitě populární a postupně začaly expandovat. V současnosti patří rodinná firma Jim Beam k nejúspěšnějším a nejoblíbenějším na trhu.
Tento bourbon zraje až 4 roky v sudech z amerického bílého dubu. Má krásnou jantarovou barvu a elegantní a rafinovanou chuť, jemně pikantní, zároveň sladkou s vanilkou a ovocem. Je nejprodávanějším bourbonem, jelikož se výborně pije s ledem a zároveň je vhodný i do různých koktejlů.
Citronová šťáva
Jelikož se jedná o míchaný drink kyselá whiskey, podstatnou součást nápoje tvoří právě kyselá složka v podobě citrónové, resp. limetkové šťávy. Nejlepší je samozřejmě čerstvě vymačkaná.
Cukrový sirup
K doladění chuti je fajn použít i nějakou sladkou složku. Tou je jednoduchý cukrový sirup. Připravit si jej samozřejmě můžete i doma. Postačí, pokud smícháte 100 g cukru a 100 ml vody. Pro urychlení to můžete také trochu přihřát. Co se týče cukru, použít můžete i bílý, ale zdravější je třtinový. Cukrový sirup si samozřejmě můžete i pořídit a mít ho vždy po ruce. Doporučujeme sirup značky Monin.
Vaječný bílek
Vaječný bílek se nepoužívá ve všech receptech, ale musíme podotknout, že s ním nápoj získá nový rozměr. Koktejlu dodá hladkou a hedvábnou texturu. Mnoho lidí se bojí použít syrová vejce, proto je třeba použít opravdu kvalitní suroviny, nejlépe z domácího chovu. Alternativou je použití veganské náhrady, oblíbená je především aquafaba.
Příprava nápoje
K přípravě nápoje budete potřebovat šejkr. Důležitou součástí přípravy je totiž dobré protřepání nápoje. Především pokud používáte vaječný bílek, je opravdu třeba dobře a dlouho koktejl protřepat. Vytvoří se tak krásná pěna. Jinak je příprava jednoduchá, všechny ingredience nalijte do šejkru naplněného ledem a promíchejte. Potom přeceďte přes sítko do sklenic, ozdobte plátkem pomeranče nebo citronu a maraschino třešní.
Sklenice na Whiskey Sour – Double Rocks glass
Pro podávání koktejlu Whiskey Sour jsou vhodné sklenice na whisky, Old Fashioned nebo Double Rocks glass. Jsou to nižší sklenice s tlustým dnem a objemem cca 200 až 350 ml.
Několik tipů na sklenice na whisky:
- 1 cl = 10 ml
- 1 unce (oz) je přibližně 30 ml
- whiskey nebo whisky? – určitě jste si všimli, že někdy je na lahvích whisky a jindy whiskey, jedná se o geografické označení, destilát z Kanady, Japonska a Skotska je označen jako whisky a destilát z Irska a Ameriky zase whiskey
- jde to i bez vaječného bílku – pokud se bojíte použití syrového vejce, existuje i jeho veganská náhrada zvaná aquafaba, což je vlastně hustá tekutina, která vzniká namáčením nebo vařením luštěniny, nejčastěji cizrnou
Whiskey Sour – obsah alkoholu
Jediný alkohol v tomto drinku je bourbon. Ten má však poměrně vysoký obsah alkoholu a tak i v tomto koktejlu je obsah alkoholu vyšší, kolem 16 %. Při popíjení tedy buďte obezřetní, abyste neskončili s bolestí hlavy.
Další recepty
Jak jiné koktejly, tak i v případě Whiskey Sour naleznete také různé variace receptu, čímž vzniknou nové chutné drinky. Pokud vás oslovil originál recept, určitě vyzkoušejte i jeho obměny.
Pickle Juice Whiskey Sour
Pro milovníky kyselých nakládaných okurek je zde drink s názvem Pickle juice whiskey sour. Nálev z nakládaných okurek dodá tomuto drinku opravdu zajímavou chuť, která ale nemusí ulahodit každému. Pokud ale rádi experimentujete, ať se líbí, tady je recept.
- 1 a půl unce bourbonu
- tři čtvrtiny unce citrónové šťávy
- půl unce sirupu z nakládaných okurek
- 1 vaječný bílek
- led
- cornichon (malé kyselé okurky) na ozdobu
V šejkru smíchejte bourbon, citrónovou šťávu, sirup z nakládaných okurek a vaječný bílek. Pořádně protřepejte. Následně přidejte led a pokračujte v protřepávání. Nalijte do sklenic a ozdobte malými nakládačkami.
New York Sour
Přidáte-li do klasického receptu na Whiskey Sour červené víno, vznikne vám drink s příjemnou atmosférou.
- 2 unce žitné whisky nebo bourbonu
- 1 unce čerstvé citrónové šťávy
- tři čtvrtiny unce jednoduchého sirupu
- 1 vaječný bílek
- půl unce červeného vína
Všechny ingredience kromě vína dobře protřepejte v šejkru s ledem, než vychladne. Přeceďte do sklenice a nakonec pomalu nalijte červené víno po zadní straně barové lžíce.
Drink Whiskey Sour podle IBA
Mezinárodní barmanská asociace (International Bartenders Association, zkratka IBA), která spojuje nejlepší barmany z celého světa, uvádí takový recept na Whiskey Sour:
- 45 ml bourbon whisky
- 25 ml čerstvá citrónová šťáva
- 20 ml cukrový sirup
- 20 ml vaječný bílek (volitelné)
Všechny ingredience dejte do šejkru s ledem. Dobře protřepejte. Použijete-li i vaječný bílek, dejte si záležet na pořádném protřepání, aby se uvolnila pěna z bílku. Přeceďte do cobbler sklenice a ozdobte plátkem pomeranče a maraschino třešní.
*Oficiální seznam koktejlů IBA uznává nejžádanější recepty, které v průběhu let používají barmani obsluhující nejvýznamnější bary po celém světě. Seznam oficiálních koktejlů IBA.
Pár zajímavostí o drinku Whiskey Sour
Kyselá whisky, jak je tento drink označován, má svoji minulost ještě v 19. století. Jeho počátky jsou spojovány s námořníky, kteří při dlouhých plavbách po moři často neměli přístup k čisté pitné vodě a aby se vyhnuli nemocím, popíjeli raději whisky. Následně k tomu přidávali i šťávu z citrusových plodů. V původním receptu těchto námořníků vaječný bílek tedy nenajdete, ale jakmile se dostal koktejl Whiskey Sour do barů, dodal nápoji tu správnou chuť.
Největší popularitu měl drink v období let cca 1860 až 1960. V tomto období jste našli v podnicích několik verzí Whiskey Sour. Originální receptura by ale určitě měla obsahovat také vaječný bílek. Záležet byste si měli dát také při výběru alkoholu, tedy bourbonu. Pokud použijete např. skotskou whisky, tehdy se nápoj nazývá Scotch Sour, přidáním červeného vína dostanete New York Sour. V každém případě, tento drink je natolik oblíbený, že má dokonce svůj vlastní svátek – Národní den Whiskey Sour, který je vždy 25. srpna.
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- variace receptu na whiskey sour – www.tastingtable.com
- historie vzniku drinku – vinepair.com
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z whisky
Mohlo by vás zajímat
- Rob Roy koktejl – skotská verze Manhattanu, recept (do 5 minut máte hotovo)
- Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
- Sazerac - jeden z nejstarších klasických koktejlů máte hotový do 5 minut (recept + pár zajímavostí)
- High Society drink - klasický recept, ale také jeden z osvěžujícím grapefruitem (do 5 minut)
- Připravte si Bourbon Old Fashioned drink - ingredience + postup (5 minut)
- Recept na Manhattan drink - připravíte doma za 5 minut