Celkoví víťezové testu
Perrier Jouët Grand Brut | Moët & Chandon Impérial Brut | Veuve Clicquot Brut 12% 0,75 l |
---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | Zlatá střední cesta |
|
|
|
|
|
|
Za mě velmi velmi příjemné překvapení – šampaňské zdobí opravdu úžasná ovocná chuť a jiskřivé perlení. Všem, kterým je blízká secese a noblesnost, jiné šampaňské asi ani není třeba nabízet. | Je to šampaňské, které je prémiové a zároveň cenově dostupné – od jedné z nejoblíbenějších značek na světě. | Jedno z nejoblíbenějších šampaňských na světě. Zdobí ho skvělá ovocná svěžest ve vůni i chuti s hedvábnou texturou. Opravdový požitek při každém doušku. |
1 599 Kč (2 132 Kč/l) | 1 299 Kč 999 Kč (1 332 Kč/l) | 1 333 Kč (1 777 Kč/l) |
Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Zlevněná cena Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
V našem srovnání si představíme ty nejlepší značky šampaňského – v rámci nabídky na našem trhu. Ve výběru najdete základní „neročníková“ vína nejznámějších šampaňských domů, ale i nějaké to ročníkové, které se bude hodit zejména fajnšmekrům a sběratelům.
Plus, nezapomeňte si samozřejmě také přečíst článek pod krátkými recenzemi, kde se o šampaňském dozvíte vše co je třeba. Včetně jeho základní definice, rozdělení podle více kritérií, výroby, uchovávání a správného podávání.
Nejlepší Šampaňské na základe porovnávacího testu 2025
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo | 7. místo |
---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Zlatá střední cesta | Lidová volba | ||||
Perrier Jouët Grand Brut | Veuve Clicquot Brut 12% 0,75 l | Dom Pérignon Vintage 2013 | Moët & Chandon Impérial Brut | G.H. Mumm Cordon Rouge Brut | Pommery Brut Royal | Moët & Chandon Ice Rosé |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
1 599 Kč (2 132 Kč/l) | 1 333 Kč (1 777 Kč/l) | 6 099 Kč (8 132 Kč/l) | 1 299 Kč 999 Kč (1 332 Kč/l) | 1 299 Kč (1 732 Kč/l) | 1 159 Kč (1 545 Kč/l) | 1 599 Kč (2 132 Kč/l) |
Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Zlevněná cena Alkohol.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
4 nejlevnější kvalitní Šampaňské do 1333 Kč
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo |
---|---|---|---|
G.H. Mumm Cordon Rouge Brut | Moët & Chandon Impérial Brut | Pommery Brut Royal | Veuve Clicquot Brut 12% 0,75 l |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
1 299 Kč (1 732 Kč/l) | 1 299 Kč 999 Kč (1 332 Kč/l) | 1 159 Kč (1 545 Kč/l) | 1 333 Kč (1 777 Kč/l) |
Ukázat nabídku bestdrink.cz | Zlevněná cena Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
Srovnání - Vlastnosti šampaňských
![]() Perrier Jouët Grand Brut | ![]() Veuve Clicquot Brut 12% 0,75 l | ![]() Dom Pérignon Vintage 2013 | ![]() Moët & Chandon Impérial Brut | ![]() G.H. Mumm Cordon Rouge Brut | ![]() Pommery Brut Royal | ![]() Moët & Chandon Ice Rosé | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cena | 1 599 Kč | 1 333 Kč | 6 099 Kč | 999 Kč | 1 299 Kč | 1 159 Kč | 1 599 Kč |
Cena za jednotku | 2 132 Kč/l | 1 777 Kč/l | 8 132 Kč/l | 1 332 Kč/l | 1 732 Kč/l | 1 545 Kč/l | 2 132 Kč/l |
Značka | Perrier Jouët | Veuve Clicquot | Dom Pérignon | Moët & Chandon | G.H. Mumm | Pommery | Moët & Chandon |
Objem láhve (l) | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 | 0,75 |
Balení | Čistá láhev | Čistá láhev | Karton | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev | Čistá láhev |
Oblast | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne | Champagne |
Typ | Neročníkové | Neročníkové | Ročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové | Neročníkové |
Kategorie | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru | Autre Cru |
Odrůda vína | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier |
Převládající odrůda | Pinot Noir, Pinot Meunier | Pinot Noir | Pinot Noir, Chardonnay | Pinot Noir | Pinot Noir | Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier | Pinot Noir |
Barva vína | Bílá | Bílá | Bílá | Bílá | Bílá | Bílá | Růžová |
Styl | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Brut | Demi-sec |
Cukernatost (g/l) | 10,0 | 9,0 | - | 9,0 | 8,0 | - | 38,0 |
Obsah alkoholu (%) | 12,0 | 12,0 | 12,5 | 12,0 | 12,0 | 12,5 | 12,5 |
Ideální teplota při podávání (°C) | 7 až 9 | 6 až 8 | 8 až 10 | 6 až 8 | 6 až 8 | 6 až 8 | 7 až 8 |
Archivace | 2 až 5 | 5 | 10 až 15 | 3 až 5 | 5 | 5 až 8 | 3 až 5 |
Recenze 7 nejlepších šampaňských pro rok 2025
Vítěz testu
1. Perrier Jouët Grand Brut
Perrier Jouët Grand Brut je na neročníkové šampaňské velmi jemné, elegantní a vyvážené. Vytvořeno z odrůd hroznů regionu Vallée de la Marne a zraje 3 roky ve sklepích ve vesničce Épernay (Autre Cru). Základ tvoří Pinot Noir a Pinot Meunier (40 a 40 %), zbytek je Chardonnay (20 %). Všechny hrozny Chardonnay pocházejí z vinic Grand cru a Pinot Noir z vinic Grand a Premier cru. Cukr? 10 gramů na litr.
Šampaňské má krásnou světle žlutou zlatou barvu s jemným nazelenalým odstínem. Bublinky jsou středně jemné a pěkně živé. Ve vůni čekejte květiny a ovoce (jablko, hruška, bílá broskev), ale také karamel a briošku. V chuti zase potěší ovocné tóny a květiny, opečené mandle, kvasnice/brioška a trochu zázvoru, na konci s příslibem citrusů. Velice dobře vyvážené víno. Pro každou noblesní příležitost. Ale doporučuji si ho „střelit“ i jen tak doma…
Co říká o tomto šampaňském světoznámý sommeliér Séverine Frerson?
„Perrier-Jouët Grand Brut popisuji jako chameleonské cuvée. Má v sobě podstatu a osobnost, která se dokáže přizpůsobit každé situaci, od aperitivu až po hlavní chod z bílého masa nebo ryby v krémové omáčce.“
Verdikt: Za mě velmi velmi příjemné překvapení – šampaňské zdobí opravdu úžasná ovocná chuť a jiskřivé perlení. Všem, kterým je blízká secese a noblesnost, jiné šampaňské asi ani není třeba nabízet.
Výhody
- bohaté a harmonické šampaňské se skvělým perlením
- perfektní barva se zelenkastými odstíny, vynikající chuť i vůně
- dvorní šampaňské Belle Époque
- poměr kvalita/cena – top
Zlatá střední cesta
2. Veuve Clicquot Brut 12% 0,75 l
Ale zpět k šampaňskému. Yellow label brut tvoří 30-40 různých vín z regionu Montagne de Reims (Remeš) rovnou ze srdce Champagne. A z toho je přibližně 45% rezervy – to jest starších vín, díky kterým si toto skvělé šampaňské dlouhodobě zachovává svůj styl. Směs tvoří klasicky směs všech tří hlavních odrůd, přičemž největší zastoupení má Pinot Noir.
Veuve Clicquot Yellow Label je referenčním šampaňským značky a lze říci že představuje ideální rovnováhu struktury a jemnosti. Zlatožlutý mok má skvělou perlivost s ideálním pěněním. Ve vůni se objevuje náznak ovoce, vanilky i briošky, které získává tříletým zráním v láhvi. Chuť je svěží a silná s množstvím ovoce a citrusů s náznakem mandlí a toastu na konec. Toto víno je skvělý aperitiv a budete si ho umět vychutnat i s jídlem (ryby, sýry, mořské plody, kaviár…).
Verdikt: Jedno z nejoblíbenějších šampaňských na světě. Zdobí ho skvělá ovocná svěžest ve vůni i chuti s hedvábnou texturou. Opravdový požitek při každém doušku.
Výhody
- svěží a výrazná ovocná chuť
- hedvábná krémová textura
- elegantní láhev s charakteristickou žlutou vinětou
- prémiové, ale stále cenově dostupné
3. Dom Pérignon Vintage 2013
Letošní ročník 2013 vznikl v roce, kdy panovala nejprve studená a vlhká zima a poměrně pochmurné deštivé jaro. Léto bylo naproti tomu velmi horké a suché, takže kvalita hroznů musela být na mimořádné úrovni. Víno se vyrábí pouze ze dvou odrůd – Pinot Noir a Chardonnay a ve sklepích zraje 10 let. Takže toto víno bude vhodné i k okamžité konzumaci, ale podle názoru odborníků mu ještě pár let archivace určitě prospěje.
K vůni a chuti tohoto šampaňského asi jen tolik… Známý sommeliér James Suckling udělil tomuto opravdu zajímavému ročníkovému šampaňskému až 98 bodů a označil ho za cituji: „dravý a seriózní Dom Pérignon“, „také elegantní a sofistikované šampaňské, drsné a s dlouhým, kořeněným závěrem“.
A přidám ještě i oficiální popis: Dom Pérignon Vintage 2013 má jemnou elegantní vůni s tóny eukalyptu, máty, žlutých mirabelek, meruněk a pomerančových květů. V ústech přináší éterický, rafinovaný a hedvábný základ, závěru dominuje slanost, která zanechává hluboký pocit konzistence.
Verdikt: Dom Pérignon je pojem ve světě ročníkového šampaňského. Toto elegantní a prestižní víno by podle mě mělo být první volbou všech začínajících ročníkových nadšenců. A pak se lze posunout i k méně mainstreamovým šampaňským…
Výhody
- prestižní šampaňské – ročník 2013
- jen z odrůd Chardonnay a Pinot Noir
- komplexní chuť i vůně
- klidně ho doneste na každou významnou společenskou událost či do daru
Lidová volba
4. Moët & Chandon Impérial Brut -300 Kč ve slevě
Impérial Brut je elegantní a krémové šampaňské s jemnou pěnou a bezvadné kvality. Je vytvořeno z více než 100 různých vín z regionu Vallée de la Marne a obce Épernay (Autre Cru), přičemž 20-30% tvoří rezervní vína (starší ročníky, speciálně vybrané pro zlepšení a posílení komplexnosti šampaňského). Jedná se o směs všech tří hlavních odrůd, přičemž největší podíl cca 80% tvoří Pinot Noir a Pinot Meunier (zbylých 20% je samozřejmě Chardonnay).
I díky tomu můžete u něj očekávat svěží a „křupavou“ chuť se závanem citrusů a bílého zahradního ovoce (jablko, hruška, bílá broskev, angrešt). Nechybí květinové tóny, brioška a čerstvé ořechy. S dlouhým osvěžujícím závěrem. Toto suché „Brut“ šampaňské se bude hodit jako aperitiv, ale také k sýru, rybám, mořským plodům a kaviáru… Pokud se šampaňským začínáte, toto je za mě jednoznačně první volba (spolu se žlutým Veuve Clicquot ). Jen na doplnění: vyzkoušejte také výborné růžové šampaňské značky Moët & Chandon Ice Impérial Rosé – vychutnáte si jej klidně i na ledě v letním drinku.
Verdikt: Je to šampaňské, které je prémiové a zároveň cenově dostupné – od jedné z nejoblíbenějších značek na světě.
Výhody
- referenční šampaňské značky
- příjemně ovocný základ s citrusovými tóny
- jemná a krémová struktura
- výborné šampaňské za dobrou cenu
5. G.H. Mumm Cordon Rouge Brut
G.H. Mumm Cordon Rouge Brut je směs 77 vín z regionu Montagne de Reims (Remeš), které se nachází přímo v srdci Champagne. Kromě toho je dobré vědět, že 25 až 30% tvoří rezervní vína ze všech tří hlavních odrůd (dominuje Pinot Noir se 45%, následovaný Chardonnay 30% a Pinot Meunier 25%). I díky nim si šampaňské udržuje standardní kvalitu. Zraje trochu méně než jiná vína v této kategorii, konkrétně 2,5 roku. A jak víte už z názvu, je to suché „brut“ víno s obsahem cukru 8 g/l.
Šampaňské je v chuti i vůni zejména ovocné s decentním citrusovým nádechem, vanilkou, ořechy a sušenkami/brioškou. Tak trochu tlumené s téměř křupavou strukturou orámované pěknou pevnou kyselinkou. Solidní zlatý odstín jinak signalizuje, že se ve výsledku jedná o poměrně zralé víno (i když v láhvi tráví jen zmiňovaného 2,5 roku). Bublinky jsou dostatečně energické, ale o chlup méně rafinované. Jako aperitiv dobrá volba, co se týče párování, tak toto šampaňské se bude hodit k rybám a kaviáru, ústřicím, ale i slaným jednohubkám či bílému masu. K sýrům ale ani k dezertům už ani moc ne. K prvnímu mu chybí silnější charakter, k druhému zase cukr.
Verdikt: Známé a oceňované šampaňské… ležérní, ale zároveň docela rafinované. Obecně méně výrazné a za mě více vhodnější pro běžnou spotřebu.
Výhody
- šampaňské za rozumnou cenu ve velmi slušné kvalitě
- trochu svérázné, ale výborné i pro začátečníky
6. Pommery Brut Royal
Brut royal tvoří přibližně 40 různých vín z oblasti Montagne de Reims a co je velmi zajímavé, všechny tři hlavní odrůdy (Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay v něm mají stejný podíl. Je to Brut, čili suché šampaňské, přesný zbytkový cukr se ale neuvádí, měl by být někde v rozmezí 9-10 g / l. Stárne přibližně 3 roky ve zmiňovaných křídových sklepech s konstantní teplotou a vlhkostí.
Víno má světle žlutou barvu s jemně světlým zeleným akcentem. Se středně jemným perlením. Ve vůni je svěží a živé, ale také jemné a delikátní (citrusy, bílé květy, bobulové a zahradní ovoce). V chuti kulaté a plné, na úvod ovoce se zralými citróny a grapefruitem s nádechem kvasnic a s kratším, ale zato pěkným závěrem přiměřené hloubky a bez nadměrné kyselosti.
Verdikt: Svěží a chutné referenční šampaňské značky v dobré ceně, ideální pro rodinné oslavy a posezení s přáteli.
Výhody
- elegantní aroma s intenzivními ovocnými tóny a brioškou
- v chuti příjemná kyselinka a vyvážená ovocná chuť
- dobrá cena
7. Moët & Chandon Ice Rosé
Víno je samozřejmě z hroznů z regionu Vallée de la Marne a obce Épernay (Autre Cru), přičemž i zde, podobně jako u základního referenčního šampaňského značky Imperial Brut, 20-30% tvoří rezervní vína pro udržení konzistentní kvality vína. Klasicky se jedná o směs tří hlavních odrůd, přičemž největší podíl cca 45-55% má Pinot Noir (z toho jsou desetina červené hrozny), následuje Pinot Meunier 35-45% (desetina je červená) a nakonec Chardonnay s 5-10%- ním podílem.
Servírování jsem už zmínil na úvod, ale velmi rád to ještě zopakuji: do široké sklenice s vychlazeným šampaňským přidejte 3 větší kostky ledu a na ozdobu pár kousků zralého ovoce. Nejvíce se bude hodit růžové pomelo, pomeranč, kokos, ananas, zelené jablko, máta, červený grapefruit, červené bobulové ovoce… K chuti a vůni řeknu jen tolik, že těšit se můžete na intenzivní ovocnost s náznakem decentní kyselinky na osvěžení. A dokonalé bublinky samozřejmě…
Verdikt: Výborné růžové šampaňské pro skvělé letní osvěžení na ledě – jistě osloví mnohé milovníky a milovnice růžových drinků a sladšího vína (demi-sec šampaňské). Škoda té vyšší ceny (která ale reflektuje náročnější podmínky výroby).
Výhody
- růžová barva
- skvělé letní osvěžení na ledě (prý první a jediné kde se hodí led)
- mnohé dámy potěší i vyšší cukernatost
- jinak pěkný balance mezi sladkostí a kyselinkou
Šampaňské (definice, výroba, zajímavosti)
Šampaňské je skvělé víno plné kouzelných bublinek, které je symbolem elegance a přepychu. To je definice, kterou dá asi každý z nás. Oficiálně však zní takto: Šampaňské je typ šumivého vína, které se vyrábí sekundárním kvašením v láhvi a je produkcí omezeno striktně na oblast Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Šampaňské však kromě geografického omezení musí splňovat i další kritéria:
Základní kritéria
Ty má pod palcem obchodní sdružení s názvem Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC). To má za úkol chránit označení Champagne po celém světě a dohlíží na to, aby výrobci dodržovali všechny stanovené podmínky. Jinak, kontrolované označení původu „Champagne“ (AOC) bylo oficiálně uznáno v roce 1936.
- šampaňské musí pocházet z oblasti Champagne-Ardenne*, přičemž tento region má 5 základních podoblastí:
- Montagne de Reims (department Marne) – převážně jižně orientované svahy vinic na křídovém podloží, dominuje odrůda Pinot Noir
- Valée de la Marne (Údolí Marny) – převážně na svazích s jílovito-vápenatou půdou, dominuje odrůda Pinot Meunier
- Côte des Blancs (Marne) – svahy s křídovým podložím, naprostá dominance odrůdy Chardonnay (až 96%)
- Côte de Sézanne (Marne) – je ve skutečnosti „pouze“ rozšířením Côte des Blancs, v této podoblasti se nachází 12 obcí s 1 417 hektary vinic, převládá Chardonnay
- Aube / Côte des Bar (Bar-sur-Aube a Bar-sur-Seine v Aube) – vinice na slínovitém podloží, dominuje Pinot Noir
- musí být z těchto odrůd hroznů (vypěstovaných v oblasti):
- Chardonnay – charakteristické jemné aroma a výrazná kyselinka, svěží květinové a ovocné tóny, zraje pomaleji
- Pinot Noir (Rulandské modré) – aroma dozrálého ovoce, šampaňské je tělnatější a silnější
- Pinot Meunier (Mlynářka) – starobylá, středně pozdní moštová odrůda, není tak plné jako rulandské modré a má menší potenciál zrání
- ostatní, takzvané původní odrůdy: Pinot Blanc (Rulandské bílé), Pinot Gris (Rulandské šedé), Arbane, Petit Meslier
- musí být vyrobeno takzvanou šampaňskou metodou – což je jinak dodatečná karbonizace, která je dosažena sekundárním kvašením přímo v láhvi (více o výrobě šampaňského níže)
*fr.wikipedia.org: V roce 2014 tvořilo zeměpisnou oblast AOC Champagne 635 obcí, z toho 319 obcí na produkci hroznů, které se rozprostírají v pěti departementech Marne (51), Aisne (2), Aube (10), Seine-et -Marne (77) a Haute-Marne (52).
Původ a něco málo z historie šampaňského
Šampaňské, tedy víno z oblasti Champagne má dlouhou tradici, která sahá až do římských dob. Ve středověku se pak vína z této oblasti stávají zajímavým doplňkem na francouzských dvorech – původně kyselejší víno se zvyklo doslazovat. V 17. století se už začíná objevovat konečně i to „naše“ šampaňské, tedy perlivé víno, které se ještě před ukončením fermentace stáčí do lahví. Což zpočátku přinášelo producentům velké problémy, protože přirozené kvašení v láhvi způsobovalo vybuchování lahví a vystřelování zátek.
Tyto problémy koncem 17. století rázně ukončil legendární mnich otec, „dom“ Pierre Pérignon (1638 – 1715), který vynalezl způsob jak šampaňské bezpečně uskladnit – nechal zesílit lahve a korkovou zátku (tehdy čerstvá novinka) přidržovaly konopné. Rovněž však navrhl spojování různých druhů hroznů, čímž zlepšil kvalitativní vlastnosti vína, a také vylepšil konzervační vlastnosti tím, že jej začal skladovat v křídových lomech s konstantní teplotou a vlhkostí.
V 18. století vznikají první velké vážené domy „Champagne House“ jako Ruinart (1729), Chanoine (1730), Moët (1743) či Clicquot (1772) a šampaňské se postupně stává celosvětově oblíbeným nápojem. Jinak, oficiální ochrana názvu „Champagne“ pak přichází již v roce 1891!
Jak se šampaňské vlastně vyrábí
Pokud bychom měli jít do podrobností tak o výrobě šampaňského by se toho dalo napsat opravdu hodně. Nám běžným příznivcům dobrého vína však určitě postačí stručný přehled (mýlím se?):
- sběr hroznů (Vendage) – probíhá hlavně ručně
- lisování (Pressage) – hrozny se lisují i se slupkou a zrnky
- primární fermentace (Bouillage) – vzniká takzvané základní víno
- do základního vína se následně přidávají kvasinky, alias tirážní likér (Tirage) a zahájí sekundární fermentace – ta probíhá v uzavřené láhvi, přičemž kvasinky metabolizují cukr na malé množství alkoholu a hlavně bublinky, tedy CO₂ (oxid uhličitý), celé to může probíhat až několik let
- odstranění již neaktivních kvasinek (Remuage) – ty se „střásáním“ dostanou až k hrdlu láhve, dělá se to několik týdnů před vyskladněním ze sklepa
- odkalení (Dégorement) – zmrazení a odstřelení kalů z láhve probíhá pod tlakem, po odkalení již šampaňské v láhvi nezraje
- doplnění láhve expedičním dosážním likérem (Dosage) – tímto způsobem se upravuje chuť šampaňského podle zařazení do jednotlivých „dosage“ kategorií, šampaňské se podle toho pak dělí na:
- Brut Natur: do 3 g cukru/litr (bez dosage)
- Extra Brut: 3-6 g/l
- Brut: 6-12 g/l
- Extra Dry: 12-17 g/l
- Sec: 17-32 g/l
- Demi Sec: 32-50 g/l
- Doux: viac ako 50 g/l
Jak má šampaňské „vypadat“
- má být čisté s intenzivním, ale jemným perlením
- barva má být vodově světlá s možným velmi jemným zelenkavým nebo slámově žlutým náznakem, vyzrálé šampaňské má pak i zlaté či jantarové odlesky (růžové šampaňské může být „růžové“ v celém spektru barvy)
- chuť a vůně se má nést hlavně na ovocných tónech (zelená jablka, citrusy, peckové ovoce, bobuloviny, zahradní ovoce), při vyzrálejším šampaňském lze nalézt i náznak másla, smetany, toastu, medu, včelího vosku, kakaa, ale i kvasnic, arašídového másla či karamelu
Kategorie šampaňského
Šampaňské se dělí na základě obsahu zbytkového cukru – to jsem už tedy zmiňoval výše. Další kategorizace je v rámci kvality vinic (Grand Cru, Premier Cru, Autre Cru), ale také podle ročníku (vintage, non vintage), či použitých odrůd hroznů (víceodrůdové, jednoodrůdové, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs) nebo barvy (růžové, bílé).
Grand Cru
Nejvyšší kategorie (Prestige Cuvée) – takto se označuje šampaňské z nejlepších vinic na základě speciálního hodnotícího systému (Echelle des Crus System). Momentálně je těchto oblastí/obcí 17 (z 321 vesnic celkem). Tyto šampaňské pak mají logicky i vyšší cenu. Mezi nejvyhlášenější patří vinice z vesnic Aÿ, Bouzy či Cramant.
Premier Cru
Toto je zase označení pro „prvotřídní“ vinice. Obcí s tímto označením je momentálně 44. V hodnotícím systému se nacházejí v rozpětí 90-99%.
Autre Cru
Zbývající obce, tedy momentálně 260, se řadí do nejnižší kategorie. Co popravdě řečeno asi nikoho neodradí, je to přece stále pravé šampaňské. V hodnotícím systému se jinak nacházejí v rozpětí 80-89%.
Neročníkové (Non Vintage Champagne)
Šampaňské bez udání ročníku jsou vlastně nejrozšířenější na trhu. Jsou určeny k okamžité spotřebě a k její výrobě se používají všechny tři hlavní odrůdy, tedy Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Toto víno jinak může být scelováno (cuveé) až ze sedmi posledních ročníků – tak aby měly ve výsledku stejnou kvalitu po každý rok.
Ročníkové (Vintage Champagne)
Ročníkové šampaňské se vyrábí pouze tehdy, když mají vyprodukovaná vína co nejlepší potenciál ke zrání. Typicky tak odrážejí kvalitu a charakter ročníku. Zpravidla bývají ze dvou odrůd – Chardonnay a Pinot Noir (poslední odrůda Pinot Meunier není úplně nejvhodnější ke zrání a také se nevyskytuje v nejprémiovější oblasti Grand Cru). Ve sklepech si ještě předtím než se dostane k zákazníkovi zvykne pobýt i 7-10 let.
Víceodrůdové
Základní šampaňské (většina na trhu) je víceodrůdové a vyrábí se mícháním ze tří základních odrůd. Nejčastěji se jedná o poměr 40% Chardonnay, 40% Pinot noir a 20% Pinot meunier.
Jednoodrůdové
Takové šampaňské je vyrobeno z jedné odrůdy a jde tedy o charakteristická vína, která jsou vyrobena primárně z Chardonnay, čili pro ně platí i označení Blanc de Blancs.
Blanc de Blancs
Blanc de Blancs, tzn. „bílé z bílých“ hroznů, se vyrábí z jediné odrůdy – Chardonnay. Díky tomu je šampaňské poměrně svěží a jemné, s věkem se však jejich chuť dále rozvíjí. Jinak může být ročníkové i neročníkové.
Blanc de Noirs
Blanc de Noirs, tzn. „bílé z tmavých“ hroznů se vyrábí z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier, které mají bílou dužninu ale modrou slupku. I proto je pak nutné dávat velký pozor na to, aby se šťáva od ní nezabarvila (bobule se musí sklízet velmi opatrně, do lisu mohou jít pouze nepoškozené). Tato vína jsou charakteristická plnějším tělem a výraznější ovocnou chutí.
Růžové šampaňské (Rosé)
Rosé Champagne se nejčastěji vyrábí přidáním malého množství tichého červeného vína. Případně to může být náročnější způsob, kdy se barva do vína dostává ze slupek tmavých hroznů (obvykle Pinot Noir). Většinou jsou více ovocnější, natrefit však můžete i na svěžejší růžové šampaňské s vyšším podílem odrůdy Chardonnay. Může být ročníkové i neročníkové.
Jak vybrat nejlepší šampaňské podle ceny
Cena se odvíjí například i od oblasti v rámci Champagne. Nejdražší jsou tedy šampaňské pocházející z vinic vesniček Grand Cru. Ještě dražší jsou ty, kterým vyšel ročník – ročníkové šampaňské. Nejvyšší cenovku pak hledejte u šampaňského z ročníků 2002, 2000, 1999, 1998, 1996, 1959, 1928…
Cena do 1 500 Kč – takové „nejlevnější“ šampaňské je zpravidla Brut a Extra brut s nízkým obsahem cukru. Nejznámější značky v této cenové relaci: Moët & Chandon, Piper Heidsieck a Charles le Bel. Bavíme se samozřejmě o běžné láhvi o objemu 0,75l.
Cena do 5 000 Kč – tak v této kategorii bude samozřejmě nejpestřejší výběr, jak z pohledu obsahu zbytkového cukru, tak i prémiových vinic (Premier Cru ale už i Grand Cru). I zde se najdou láhve známé a oblíbené značky Moët & Chandon, ale už se zde objevuje i Veuve Clicquot, Ruinart, Perrier či Dom Perignon.
Cena nad 5 000 Kč – nejluxusnější láhve šampaňského stojí bez problémů i stovky eur. Jsou to často ročníková vína, která se budou hodit i pro archivaci. V této ceně je již téměř samozřejmost i elegantní dárkové balení a v něm se bude nejčastěji nacházet šampaňské od značek Mumm, Veuve Clicquot, Armand de Brignac či Dom Perignon.
Samozřejmě cena šampaňského je závislá i na velikosti/objemu láhve. Právě u šampaňského máte toho na výběr v tomto směru opravdu docela dost (otázná je ale dostupnost v našich obchodech a eshopech). Nejběžnější 0,75 litrová láhev se nazývá Bouteille, a co ostatní?
- Bouteille – 0,75 l (1 běžná láhev)
- Huitieme – 0,100 l (osminka běžné láhve)
- Quart – 0,187 l (štvrtinka běžné láhve)
- Demie – 0,375 l (polovica běžné láhve)
- Medium – 0,50 l
- Magnum – 1,5 l (2 běžné láhve)
- Jeroboám – 3 l (4 běžné láhve)
- Réhoboam – 4,5 l (6 běžných lahví)
- Mathusalem – 6 l (8 běžných lahví)
- Salmanazar – 9 l (12 běžných lahví)
- Balthazar – 12 l (16 běžných lahví)
- Nabuchonodosor – 15 l (20 běžných lahví)
Nejprodávanější šampaňské (červenec 2023)
Nejprodávanější šampaňské v eshopu alkohol.cz
- Moët & Chandon Impérial Brut
- Champagne Jean Guérinot Blanc de Blancs
- Veuve Clicquot Brut
- Moët & Chandon Nectar Imperial
- Moët & Chandon Impérial Rose
Nejprodávanější šampaňské v eshopu warehouse1.cz
- Moët & Chandon Impérial Brut
- Moët & Chandon Rosé Impérial
- Henri Giraud Esprit Nature Brut
- Perrier-Jouët Belle Epoque
- Henri Giraud Hommage au Pinot Noir
Nejprodávanější šampaňské v eshopu bestdrink.cz
- Yves Jacques MCM32 Brut
- Moët & Chandon Brut Impérial
- Yves Jacques MCM82 Rosé
- Krug Grande Cuveé ED170
- Joseph Perrier Cuvée Royal Brut Blanc de Blancs
Nejprodávanější šampaňské v eshopu topalkohol.cz
- Moët Chandon Brut Imperial
- Dom Perignon Rose Lady Gaga 2006
- Dom Perignon Brut Lady Gaga 2010
- Moët Chandon Gr.Vintage 2015 Rosé
- Moët Chandon Brut Imperial thermo
Nejprodávanější šampaňské v eshopu drinkcentrum.cz
- Moët & Chandon Impérial Brut
- Veuve Clicquot Yellow Label Brut
- Pol Roger Réserve Brut
- Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec
- Moët & Chandon Rosé Impérial Brut
Nejvýznamnější značky
Nejvýznamnější a nejváženější šampaňské prezentují hlavně „Les Grandes Marques“ (Velké značky) a v současnosti se za takovou považuje 24 šampaňských domů. Pro inspiraci připojuji jmenoslov:
Ayala, Billecart-Salmon, Bollinger, Canard-Duchêne, Deutz, Gosset, Charles Heidsieck, Heidsieck & Co Monopole, Krug, Lanson, Laurent-Perrier, Mercier, Moët & Chandon, GH Mumm, Joseph Perrier, Perrier-Jouët, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Louis Roederer, Ruinart, Salon, Taittinger, Veuve Clicquot.
V rámci vinařské oblasti samozřejmě existuje řada dalších producentů šampaňského a šumivých vín obecně. V podstatě na tisíce. Největší podíl na celosvětovém trhu mají již zmiňované šampaňské domy, kromě již zmiňované „promi“ 24 jsou tam i další stovky méně prestižních výrobců (jen namátkově zmíním Henriot, Bruno Paillard, Philipponnat, Cristian Senez, Pierre Gobillard, či Roger Manceuax a další, celkem jich je momentálně dokonce více než 340). Šampaňský dům jinak přesně znamená, že tento výrobce má dovoleno nakupovat hrozny i ve větším množství od menších pěstitelů (těch je více než 19 tisíc).
Jak ho pít
Už víme, které šampaňské je nejoblíbenější, i to, jak má vypadat a jaké mít vlastnosti… Teď by bylo fajn konečně říct si i to, jak se má správně pít!
Při jaké příležitosti
Šampaňské se v podstatě dá servírovat při jakékoli příležitosti (jako přípitek je stále nejoblíbenější volbou) a hodí se k nejrůznějším jídlům a pokrmům. Jako aperitiv zvolte ideálně šampaňské typu Brut a Blanc der Blancs, ty se rovněž budou více hodit k rybám a mořským plodům, předkrmům… Růžové a ročníkové má více do sebe s masem a sýry. No a ty sladší typy Sec či Demi-sec si nejlépe vychutnáte při dezertech. A podle některých se k šampaňskému dokonce hodí i doutníky…
V čem ho podávat
Šampaňské určitě podávejte v úzkých sklenicích – flétnách, ve kterých vynikne perlení a lépe se v nich rozvíjí barva, chuť a vůně (ve srovnání se širokými skleničkami). Flétna se naplňuje ideálně jen do poloviny (max. 2/3), aby se šampaňské uchovalo v ideální teplotě. Při ročníkovém šampaňském zase ale můžete klidně použít i větší burgundské balonové skleničky. Sklenice před použitím vypláchněte studenou vodou a jen otřeste – nikdy nepoužívejte utěrku, která na skle může zanechat chloupky nebo dokonce nežádoucí „aroma“. Víno pak nalévejte po skle, aby ve sklenici nedocházelo ke zbytečnému pěnění šampaňského.
Při jaké teplotě
Ideální teplota šampaňského při servírování je 6 až 8 ° C (já osobně se přikláním k horní hranici, kdy lépe vynikne jeho chuť, ročníkové mohou být ještě teplejší, klidně i 10 ° a více). Jinak, čím starší je šampaňské, tím vyšší teplota mu svědčí – ta úplně stará šampaňská vína se dokonce servírují až při 14 °C, což je jinak přibližná hodnota teploty ve sklepě odkud víno vzešlo. Abychom dosáhli ideální teploty na servírování, je třeba jej samozřejmě vychladit.
Jak jej ideálně vychladit
Nejlepší bude, pokud jej přibližně půl hodinku před podáváním dáte ochladit do kbelíku, které je přibližně do poloviny naplněno vodou s plovoucími kousky ledu. Nebo ho v den popíjení dáte rovnou do chladničky (na spodní polici to bývá ideálních 5 stupňů).
Jak se o něj během popíjení postarat
Šampaňské je náchylné na světle (hlavně umělém) poměrně rychle degradovat, proto se doporučuje servírování právě v kbelíku a zakryté ubrouskem. To doporučuji udělat hned poté, co jej vytáhnete z chladničky.
Pro kolika bude stačit láhev
Když podáváte šampaňské „jen“ jako aperitiv, tak jedna běžná láhev (0,75 l) bude stačit pro 4 osoby. Pokud ho podáváte k jídlu, tak počítejte maximálně se 2 osobami na běžnou láhev (závisí i na počtu chodů, pokud jich bude více – tak je to rovnou 1 láhev na 1 osobu). K dezertu si s 1 lahví zase vystačí i 8 osob.
Jak ho otevřít
Šampaňské je již nachystáno v kbelíku, vychlazené tak akorát, už jen je třeba ho otevřít. Pokud si nevěříte na sabráž, a tedy otevírání šampaňského šavlí, tak k tomu přistupte maximálně prakticky – co jiného vám zbývá 🙂 Šampaňské podle etikety nemá bouchat jak to zvyknou někteří jedinci řešit na Silvestra, ale při otevírání má vydat jen jemný „pšouk“… Jak na to? Nejprve odstraňte ochrannou fólii, poté i drátěný košík (jmenuje se to že agrafa). Palcem samozřejmě stále přidržujte korkovou zátku, neboť ta je z ničeho nic schopna vystřelit z hrdla láhve i 300 kilometrovou rychlostí! Zátku pak uvolňujte pootáčením láhve, nikdy ne ní. Při otevírání láhve držte úhel přibližně 45 stupňů a nikdy jí nemiřte do tváře.
Šampaňské v míchaných drincích?
Ale jasně. Pokud vám nebude líto obětovat na něj pravé šampaňské (klidně ho nahraďte jiným šumivým vínem, například proseccem). Mezi nejoblíbenější patří například Kir royale, kde ke sektu jde grenadina, nebo Bellini, kde ho pěkně rozmixujete s přezrálým mangem.
Máte k šampaňskému nějaké dotazy? Zde jsou některé z těch častějších (FAQ)
❓ Kolik bublinek je v jedné láhvi šampaňského?
No, to asi ještě nikdo nespočítal, ale odhaduje se, že v jediné láhvi tohoto šumivého vína se nachází na 50 milionů bublinek. Po otevření z nich jde téměř okamžitě pryč desetina. Jen naokraj, na jednu průměrně naplněnou flétnu to vychází přibližně na 6 milionů. Na zdraví!
❓ Proč tolik stojí?
Tak šampaňské je šampaňské a hodně dělá jeho exkluzivita (pochází u jediné unikátní oblasti Champagne-Ardenne). Rovněž se jedná o finančně náročnější výrobu, počínaje výkupem hroznů – hrozny z této oblasti jsou 2-3 násobně dražší než kdekoli jinde ve Francii, přes šetrné lisování a kvašení, až po zrání ve sklepech s optimálními podmínkami (často i několik let).
❓ Jaké šampaňské preferují dámy, a které zase pro změnu pánové?
Dámy preferují spíše sladší šampaňské (sec, demi-sec) a více je osloví vzhled láhve a balení. V oblibě docela mají také růžové šampaňské, či různá speciální vydání (aktuálně je to například Dům Pérignon Lady Gaga). Muži jsou v tomto konzervativnější a preferují tradiční značky šampaňského a typu brut.
❓ Jak lze poznat šampaňské vhodné k archivaci?
Je to v podstatě velmi jednoduché, pro delší archivaci volte pouze ročníkové šampaňské. Odrůdy vhodné k archivaci jsou Chardonnay a Pinot Noir (Prestige Cuvée) – osvědčené zrání, během kterého dokáže takové šampaňské kvalitativně opravdu hodně narůst. Doporučená doba archivace šampaňského v takovém případě většinou bývá vyznačena na etiketě. Běžně je to 5-8 let, ty nejstarší i 15 a více.
❓ Jak jej správně archivovat?
Šampaňské se musí archivovat za podmínek, které musíte přísně dodržovat. V první řadě to musí být stálá teplota v rozmezí 10 až 12 °C, pozor – bez jakýchkoli větších teplotních výkyvů. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat někde kolem 80%. Co potom do určité míry brání vysychání korku a nežádoucí oxidaci vína – to, ale i vodorovná poloha láhve samozřejmě. Kvalitní domácí vinotéka je tedy nezbytnost.
❓ Je pravda, že šampaňské a další šumivé sekty mají silnější alkoholový účinek?
No je. Souvisí to s obsahem oxidu uhličitého v šumivém víně. Když si porovnáme obsah alkoholu v krvi po vypití sklenice šampaňského a sklenice s tichým vínem, tak ty hodnoty mohou být až dvojnásobně vyšší v „prospěch“ šumivého vína.
❓ A co legendární kombinace šampaňské a jahody?
Šampaňské a jahody je ideální kombinace na léto (a Wimbledon). Základ je, aby jahoda byla čistá a akurátně dozrálá. Jen tak si to budete umět pořádně vychutnat. Nejprve si odpijete ze šampaňského a sníte jahodu. Hned na to se znovu napijete, přičemž si do úst vpustíte trochu vzduchu, aby se vám to v ústech hezky rozšumělo… voilá.
❓ Jaká jsou další světová šumivá vína?
Hned za šampaňským je to další známé víno, tentokrát pocházející ze Španělska s názvem „Cava“. To se jinak vyrábí velmi podobně jako šampaňské, a také má i přísně stanovené podmínky. Jen je tedy výrazně levnější. V Německu, u nás a dále ve východní Evropě je to sekt. Itálie zase v poslední době ohromuje svým proseccem.
Zdroje a zajímavé odkazy
- The history of Champagne – https://thechampagnecompany.com/blog/history-of-champagne.html
- The fascinating world of Champagne – https://www.champagne.fr/en
- Les Grandes Marques – https://grapeescapes.net/les-grandes-marques/
- Champagne (AOC) – https://fr.wikipedia.org/wiki/Champagne_(AOC)
- Champagne – https://en.wikipedia.org/wiki/Champagne
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Do testu jsme vybrali Šampaňské pouze z ověřených eshopů



Mohlo by vás zajímat
-
Sabráž - aneb jako na efektní otevírání šampaňského šavlí (přesný postup i s videem)
-
Na přípitek hlavně šampaňské a prosecco, ale i jiné nápoje - kdy se hodí a z jakých sklenic?
-
Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve - jak jsou na tom pivo, víno, destiláty?
-
Vybíráme nejlepší Prosecco - tyto láhve jsou v roce 2025 top, pro náročnější i lidová volba
-
Kolik kalorií má alkohol - dejte pozor nejen při hubnutí