Relicario Ron Dominicano Superior je lehčí solera blend 5-10 letých dominikánských rumů se zráním v ex-bourbon sudech. Láhev vypadá velmi pěkně, rum nese jméno po relikviáři, čili něčeho, co v sobě nese nějaký předmět uctívání… No uvidíme. Jak tedy chutná.? To vám prozradím právě v této recenzi. Samozřejmě s mnoha zajímavostmi.
Relicario Ron Dominicano Superior je nejlevnější v Heureka.cz za 789 Kč. Je o 110 Kč levnější než v bestdrink.cz.
⭐️ 97% zboží skladem! ⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... ⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč | 789 Kč | Do obchodu Alkohol.cz | |
⭐️ doba dodání zhruba 2 dny ⭐️ způsob platby: platební karta, bankovní převod, dobírka, hotově (v prodejně) | 899 Kč | Do obchodu bestdrink.cz | |
⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech ⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem" | 789 Kč | Do obchodu Heureka.cz |
Vlastnosti
Relicario Ron Dominicano Superior | |
---|---|
Cena | 789 Kč |
Cena za jednotku | 1 127 Kč/l |
Značka | Relicario |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Karton |
Původ rumu | Dominikánská republika |
Lahvovaný | Dominikánská republika |
Styl | Golden, Solera |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrání (roků) | 5 až 10 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Americký dub, Bourbon |
Barva | Jantarová |
Chuť | Vanilka, Dřevo, Sušené švestky, Dub, Koření |
Vůně | Dřevo, Čokoláda, Med, Sušené švestky, Dub, Koření |
Relicario Ron – pár slov o značce
Relicario Ron je blend rumů z domácích dominikánských destilérek. Jaké to jsou? Tak to se z oficiálních zdrojů nedá dopátrat. A popravdě ani z těch neoficiálních. Za značkou jinak stojí společnost Beveland, SA,/Beveland Distillers, ze španělské/katalánské Girony, a jejíž karibská větev (Beveland Caribe SRL) sídlí na Dominice v San Pedro de Macorís. Beveland Distillers , která se již více než 20 let zabývá výrobou a prodejem nejrůznějších lihovin a destilátů, má ve svém portfoliu několik zajímavých značek. Kromě Relicario je to například i Caracas Rum, Jodhpur (gin), Glen Silver’s (whisky), Iganoff (vodka), Tres Sombreros (tequila).
Proč právě název Relicario?
Proč právě Relicario Ron? Cituji z oficiálního webu značky: „Jako ten, kdo hlídá cenný poklad, je naše láhev rumu inspirována právě relikviářem, který uchovával tak jedinečnou vůni, chuť a historii.“
relicario = relikviář = schránka na uchovávání relikvií / relikvie = předmět uctívání
Z produktového portfolia značky (všechny rumy jsou lahvovány při 40% ABV)
- Relicario Superior – blend 5-10 letých rumů, ex-bourbon
- Relicario Supremo – blend 10-15 letých rumů, ex-bourbon
- Peated Finish – základ je Superior s finišem v dubových sudech, kde dříve dozrávala peated singlemalt whisky ze Speyside
- Vermouth Finish – základ je Superior, rum pak zral ještě dalších 6 měsíců v sudech po vermutu Mancino Vecchio z italského Piemontu
Juan Alberto Álvarez – Master Blender Relicario Ron
Tvůrcem rumu Relicario je Juan Alberto Álvarez Carmona. Pravý kubánský Maestro Ronero pracuje s rumy už téměř 35 let. Vystudovaný chemik na Kubě nejprve řídil společnost na výrobu rumu a dalších destilátů, později přešel na pozici technického ředitele ve společnosti TecnoAzúcar. Ta se zabývá komplet vším co se cukrové třtiny týká. To znamená hlavně výrobě cukru a samozřejmě alkoholu – pravého kubánského rumu. Kromě dominikánských rumů už pracoval také na rumech z Venezuely, Fidži, Thajska a dalších zemí Tichomoří a Karibiku.
Žije a pracuje v Gironě. Aktuálně se věnuje „domácímu rumu“ Ron Siete Villas, což je jinak blend karibských rumů, který stárne ve specifickém prostředí vulkanického parku La Garrotxa.
Relicario Ron Dominicano Superior
Rum je vyroben z domácí dominikánské cukrové třtiny. Šťáva fermentuje pomocí vlastních kvasinek 20-24 hodin a následná destilace probíhá ve sloupové koloně. Do sudů na stárnutí jde při cca 75-80% ABV. Pokud by to bylo více než 85%, alkohol vytáhne ze dřeva nežádoucí složky. Pokud by to bylo zase méně než 70%, tak díky vodě se z něj naopak nevytáhne dostatek komponentů a transformace na zralý rum by trvala déle. Sudy používané ke zrání jsou z bílého amerického dubu (ex-bourbon) v objemech 180-200 litrů. Klasicky se jedná o Solera systém, přičemž výsledkem je blend 5-10 letých rumů.
Přidám ještě pár zajímavostí. Juan Alberto Álvarez v jednom z rozhovorů vzpomíná, že při výrobě rumů se často používají speciální „matrice“, které se přidávají do rumu k posílení vlastností daných stárnutím (extra staré a velmi odleželé lihoviny, ve kterých se macerovaly ořechy, ovoce…). A mělo by tomu tak být i u našeho Relicaria. Každopádně však platí, že v Dominikánské republice je reálně povoleno při výrobě rumu používat přírodní přísady.
Finální směs – tedy čerstvě namíchaný blend – se ještě před stáčením do lahví nechává 6 měsíců zcelit. Aby se rum vyhladil a zaokrouhlil. V polovyprázdněných sudech, aby se aroma nerozpadlo. A kolik lahví Ron Relicario se ročně vyprodukuje? Tak před 6 lety to bylo 17 tisíc Relicario Superior a 10 tisíc lahví exkluzivnějšího Relicario Supremo. Dnes jich bude určitě víc, minimálně proto, že do základního portfolia značky přibyly i další láhve.
Jak vypadá láhev
Relicario si docela snadno zapamatujete i díky pěkné masivní láhvi, která má narozdíl od jiných značek rumů hranatý obdélníkový tvar (jednoduše „relikviář“). Ukončena je velkým dřevěným šroubovacím uzávěrem, který má připomínat sud. Jen pro zajímavost: zátka Relicario Superior má světlejší barvu než zátka Supremo. Celkové designové pojetí láhve a kartonu má vzdávat hold „mateřskému“ ostrovu Dominiky – Hispaniole (o který se dělí s Haiti) a její bohaté historii.
Vůně a chuť rumu
Nos je okamžitě plný dubového dřeva. Sekunduje mu koření, med a sušené švestky. Po ochutnání a dalším čichání se objevují také tóny vysokoprocentní čokolády.
V prvním doušku se chuť točí hlavně kolem suchého dubového dřeva a koření. Dřevitost však nepřechází do hořkosti, to nemám rád. Naopak, s přibývajícími doušky tělo rumu zesládne a vstoupí v širší rozměr vanilky a sušených švestek. Alkohol je v chuti slušně integrován, není to žádný dochucený lihový spirit. Je to vynikající rum na popíjení, decentní oslavy či degustace pro běžné publikum. Ideální k relaxaci ke knize, filmu či hudbě.
Dozvuk je sice bez širokého spektra chutí, ale je překvapivě dlouhý. V krku doznívají hlavně dubové tóny dřeva a cosi ze sušeného ovoce.
Jak Relicario Ron Dominicano Superior chutná ostatním
- RumRatings.com – 6,3/10
- rum-x.com – 7,0/10
- distiller.com – 3,45/5,00
Hodnocení z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Zkušenosti z Distiller
dobře vyvážená sladkost.
Cena
V době psaní recenze stojí láhev zhruba 700 Kč, což je naprosto adekvátní cena vzhledem k původu, kvalitě a chuti rumu.
Moje hodnocení na závěr
Výhody
- v této cenovce pěkně integrovaný alkohol
- dřevité, no ne nahořklé chutě
Závěr recenze: Nemohu souhlasit s několika kritickými hodnoceními. V době psaní recenze stojí tento rum zhruba 700 Kč, což je naprosto adekvátní cena. Četl jsem oslavné ódy na komplexní plné chutě rumů, které si to vůbec nezasloužily. Relicario Ron Dominicano Superior je skvělá volba na popíjení, decentní oslavy, či degustace pro běžné publikum. Ideální rum k relaxaci ke knize, filmu či hudbě. Ale vždy je to i o osobních preferencích. Musí vám sedět suchost dubového dřeva, vanilka, koření či sušené ovoce. Pokud je tomu tak, rozhodně doporučuji.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Relicario Ron Dominicano Superior
Mohlo by vás zajímat
- Relicario Ron Dominicano Supremo – takto chutná starší dominikánská solera (recenze)
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Ron Patridom XO Oloroso Cask Finish - jak chutná dominikánská limitka s finišem v ex-sherry sudech?
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?