Papa’s Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum je speciální karibský blend (Barbados, Dominikána, Venezuela, Panama a Florida), lahvovaný v USA. Základ tvoří Papa’s Pilar Dark Rum, rozdíl je „jen“ v tom, že tento finišuje ve vypálených sudech po žitné/žitné „rye“ whisky.
Vlastnosti
Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished | |
---|---|
Cena | 1 600 Kč |
Cena za jednotku | 2 286 Kč/l |
Značka | Papas Pilar |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Čistá láhev |
Původ rumu | Carribean Blend, blend Central America and West Indies |
Lahvovaný | USA |
Styl | Dark, Blend, Solera |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 |
Doba zrání (roků) | 5 až 24 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Americký dub, Bourbon, Sherry Cask, Port Cask, Whisky Finish |
Barva | Tmavě mahagonová |
Chuť | Vanilka, Čokoláda, Švestka, Koření, Pražené oříšky |
Vůně | Dřevo, Med, Koření, Muškátový oříšek, Pražené oříšky |
Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - navigace v článku
O značce Papa’s Pilar
Na úvod pár slov o výrobci a značce. Papa’s Pilar je rum z amerického Key West na Floridě. Od roku 2013 jej vyrábí společnost Hemingway Rum Company alias Papa’s Pilar Distillery pod záštitou Hemingway LTD (ta má na starosti udělování licencí ke komerčnímu využití produktů spojených s legendárním spisovatelem Ernestem Hemingwayem). V tomto případě se používá spisovatelova familiární přezdívka „Papa“ a název jeho rybářské lodi „Pilar“.
Papa’s Pilar rum je v současnosti dostupný ve 34 státech na domácím trhu v USA a také v několika zemích v Evropě (například Švédsko, Dánsko, Řecko, Česká republika a Slovensko).
Pár slov o výrobě rumu
Papa’s Pilar tvoří nejrůznější rumy z Karibiku, Střední a Jižní Ameriky – hlavně by to měl být Barbados , Dominikánská republika, Panama, Venezuela a nějaké rumy by měly pocházet přímo z Floridy. Poměrně komplikované směsi jsou destilovány column still a pot still. Jsou stařeny v soleře, nejprve v domovských zemích, následuje finish v USA, a v různých druzích sudů – ex-bourbon, ex-port a ex-sherry. Zajímavostí je, že rumy značky se pak lahvují v Kentucky, kde to má na starosti společnost Strong Spirits z Bardstownu.
Základní přehled rumů Papa’s Pilar
Papa’s Pilar rumy mají v core range (základní řadu značky) samozřejmě základní verze Blonde a Dark. K těm se postupně přidala i další speciální vydání, kde se ještě pracuje s finiši v zajímavých sudech, včetně našeho Rye Whiskey Barrel. Značka však také vydává i limitky, naposledy to byl například Papa’s Pilar Ernest v počtu pouhých 400 ks a v ceně 599 dolarů za láhev (primárně určeno na americký trh).
- Papa’s Pilar Blonde Rum – bílý rum, nejstarší destilát v blendu má 7 let
- Papa’s Pilar Dark Rum – tmavý prémiový rum, nejstarší rum v blendu má 24 let (moje recenze)
- Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks – finiš v sudech po španělském sherry Oloroso (moje recenze)
- Rye Whiskey Barrel Finished Rum – finiš v sudech po žitné whisky
Papa’s Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum
Papa’s Pilar Rye Whiskey Barrel Finished Rum je již čtvrtý přírůstek do stálého portfolia značky (na americkém trhu již od května 2023), kde patří, jak jsem již zmiňoval výše, také tmavý „Dark“ rum, bílý „Blonde“ a rum se sherry finish. Náš rum přímo vychází ze základního rumu „Dark“ , tedy je to blend karibských a amerických rumů destilovaných v koloně i pot stillu. Solera staření probíhá v ex-bourbon, ex-port a ex-sherry oloroso sudech. S nejstarším rumem ve směsi ve věku 24 let. Tento základ pak finišuje (jak dlouho výrobce neuvádí) v jednou plněných sudech z bílého dubu po žitné „rye“ whisky , které jsou silně vypáleny (heavy toast).
Ocenění rumu
Rum Papa’s Pilar Rye Whiskey Barrel Finished za ten krátký čas co je na trhu již získal několik ocenění. Mezi nejprestižnější patří Gold Medal na Bartender Spirits Awards 2023 .
Rum pro samostatné popíjení i do drinku
Rum Papa’s Pilar Rye Whiskey Barrel Finished si můžete dopřát jen tak na popíjení. Na druhou stranu, hodit se bude i do míchaných rumových drinků – tedy alespoň tak to prezentuje Kyle Cooper, který vede „bar“ program společnosti Papa’s Pilar. Ten vyvinul speciálně pro toto rum koktejl s názvem „62nd Street Manhattan“ – rumovou obměnu klasického koktejlu Manhattan, kterým vzdává hold Hemingwayovi, který po nějakou dobu pobýval i v New Yorku.
Recept ? Nic složitého. Smíchejte 60 ml našeho rye rumu s 20 ml sladkého vermutu a kapkou angostura bitters. Nalijte to do sklenice s ledem aby se drink ochladil a trochu zředil. Podávejte s velkou kostkou ledu, koktejlovou třešní nebo pomerančovou kůrou na ozdobu.
Jak vypadá láhev Papa’s Pilar
Balení Papa’s Pilar rumů je po designové stránce opravdu zajímavé. Originální tvar má připomínat polní láhev z doby druhé světové války, které se Hemingway aktivně zúčastnil. Šroubový uzávěr má zase tvar kompasu a je dokonce i na řetízku. Po praktické stránce, rozuměj nalévání rumu do sklenice, to ale není zrovna nejšťastnější řešení. S lahví, která je v podstatě bez hrdla, se při nalévání hlavně do užší sklenice tedy dost natrápíte. Ale vypadá fakt efektně a v barové skříňce zaujme hned na první pohled.
Na přední straně pak nechybí logo značky s názvem rumu. Pod ním je celkem výrazné „solera“ číslo 24. No a nad ním zase emblém s červeným kohoutem, který je jinak neoficiálním maskotem floridského Key West.
Jak rum voní a chutná?
Výrazná vůně udeří do nosu sladkými tóny oříšků, spáleného cukru, také medu a muškátového oříšku. Master blender věděl, co dělá, když rum nezředil na nezáživných 40, ale příjemných 43%. Znát to už v nose. Vůně jsou silnější a hutnější.
V chuti se pěkně ukazují sladké tóny čokolády, vanilky a švestek přerušuje jemná nahořklost, oříšky a pepř. Přestože jeho základ (Papa’s Pilar Dark Rum) je jemně doslazený, z Papa’s Pillar rumů mi přijde nejsušší.
Kratší až středně dlouhý závěr nechává doznít pěkný mix sladších chutí s kapkou pepře a dřevité hořkosti.
Co na něj říkají ostatní?
- rum-x.com – 7,6/10
- RumRatings.com – 7,8/10
- distiller.com – 4,58/5,00
Recenze z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Zkušenosti z Distiller
Krátké zhodnocení
Závěr recenze: Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished je stejně jako „základní“ Dark Rum pro občasné, ale i běžné rumáře šíleně pitelná věc. Solidní rum s příjemným chuťovým profilem, ideální pro ty, co z nějakých důvodů nechtějí zkoumat vysoké voltáže a zároveň hledají něco zajímavého. Tak jako ve všech Papa's Pillar rumech, i zde jsou oříšky, dřevo, sladkost a jemná hořkost. Povedený finish v Rye Whiskey Barrel přináší čokoládu, zralou ovocnost a muškátový oříšek. Z produktové řady značky mě tento rumík bavil nejvíc. No třeba počítat s tím, že je i nejdražší (aktuálně 1 600 Kč).
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished
Mohlo by vás zajímat
- Papa's Pilar Dark Rum – jak chutná zajímavý solera blend z Floridy vyrobený na počest Hemingwaye?
- Papa's Pilar Spanish Sherry Casks – jak chutná rum z floridského Key West s finišem v sudech po sherry?
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Ron Patridom XO Oloroso Cask Finish - jak chutná dominikánská limitka s finišem v ex-sherry sudech?
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?