Mezan Guyana 2005 je rum z guyanské Diamond Distillery, který lahvoval nezávislý bottler Mezan. Jedná se o starší vydání, kde ještě není přesně uvedeno, jak dlouho probíhalo staření (měl by to být ale 10 letý rum), ani kolik času při tom strávil v Evropě. Hned na úvod dám jednu zajímavost – na první pohled byste ani nevěřili, že tento rum pochází ze stejné destilérky jako El Dorado. Je slámově žlutý bez dobarvování karamelem, bez zrnka cukru, non-chill filtered… Jak tedy chutná?
Mezan Guyana 2005 je nejlevnější v Alkohol.cz za 1 333 Kč. Je o 152 Kč levnější než v Heureka.cz.
⭐️ 97% zboží skladem! ⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... ⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč | 1 333 Kč | Do obchodu Alkohol.cz | |
⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech ⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem" | 1 485 Kč | Do obchodu Heureka.cz |
Vlastnosti
Mezan Guyana 2005 | |
---|---|
Cena | 1 333 Kč |
Cena za jednotku | 1 904 Kč/l |
Značka | Mezan |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Karton |
Původ rumu | Guyana |
Lahvovaný | Skotsko |
Styl | Golden |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrání (roků) | 10 |
Styl zrání | Kontinentální, Tropické |
Zrání-typ sudu | Bourbon |
Barva | Světlá sláma |
Chuť | Dřevo, Citrusy, Banán, Anýz, Lékořice |
Vůně | Citrusy, Anýz, Whisky, Lékořice |
Mezan – nezávislý rumový bottler z Británie
Pro začátek mám pro vás pár informací o značce Mezan. Nezávislý rumový bottler z Velké Británie nakupuje nejrůznější rumy z různých karibských zemí (Jamajka, Barbados, Trinidad, Guyana, Panama, Dominika a další), které si potom doma sami nablendují. Dříve však ještě proběhne kontinentální staření. Podobným stylem to dělají i další nezávislí plnitelé jako je Transcontinental Rum Line, Cadenhead, Rum Nation, či Plantation .
Mezan se primárně zaměřuje na unikátní vydání z jednotlivých lihovarů (single distillery) a jednotlivých ročníků (single vintage). Jedinou výjimkou dosud je Mezan XO Jamaica, se kterým Mezan vlastně začínali. Byl to jejich výchozí bod – jak tento rum nazval Neil Mathieson*, majitel společnosti Spirimonde LTD., která má Mezan ve svém portfoliu. Jamaica XO je tak trvalou součástí nabídky značky (viz mou recenzi).
Další pozitivní informací je, že při výrobě rumů Mezan neprobíhá žádné doslazování, dobarvování a jsou jen jemně filtrovány – bez použití studené filtrace (čili jsou non-chill filtered). Jen pro zajímavost uvedu, že Mezan skladuje a lahvuje své rumy ve skotské palírně Torabhaig .
*Neil Mathieson a rumy Mezan
Neil Mathieson, celým jménem John Neil Macleod Mathieson, je zakladatel společnosti Spirimonde LTD. (funguje již od roku 2001, dříve Eaux De Vie Ltd.). Neil je jinak z rodiny, která již více než století obchoduje s whisky a dalšími destiláty, takže k rumům to nikdy neměl moc daleko. Právě jeho nápad byl dovážet kvalitní karibské rumy a ve Velké Británii je ještě nechat zrát kontinentálně. Takto pak vznikla značka Mezan. Prvotní vizí bylo jen naláhnout nějaký pěkný rum a rozhodnutí padlo na Jamajku. Od toho bodu se Neil začíná více zajímat o profily jamajských chutí a vzniká Mezan Jamaica XO – ústřední bod, od kterého se bude dále vše odvíjet. Mathieson tehdy sám nastavoval chuťové profily svých rumů – sestavoval směsi, vybíral sudy a rozhodoval o délce staření.
Momentálně se Mathieson věnuje intenzivnější skotské whisky (cca od roku 2017). Například pro jeho Torabhaig Distillery a jejich privátní značku Mossburn. Destilérka se nachází na skotském ostrově Skye, kde vznikla jako druhá v pořadí za známou Talisker Distillery. Dnes jsou ale jinak na ostrově již 4 palírny. Kromě Talisker a Torabhaig je to také Isle of Skye Distillery a Pràban na Linne.
Mezan Guyana 2005 Diamond
Mezan Guayana 2005 je melasový rum z guayanské destilérky Diamond společnosti Demerara Distillers Limited (DDL). Mělo by se jednat o 10 letý rum*, staření probíhalo nejprve v Karibiku a později v Evropě (nespecifikované) a v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu. Destilován v roce 2005 na legendárním dřevěném pot still-u Port Mourant, který dokáže vyprodukovat rum s těžkým tělem, značným obsahem esterů a bohatým ovocným charakterem. Mimochodem, toto dřevěné dvojité kotlíkové destilační zařízení pochází z Port Mourant Estate (založeno 1732) a po uzavření destilerie bylo přemístěno do Uitvlugt, která byla také zavřená, až nakonec skončilo v Diamond Destillery. Rum Guyana 2005 je, jako každé vydání od Mezan, bez přidaného cukru nebo barviv a nefiltrována chladem (jemně mechanicky filtrováno ale ano). Rum je nakonec stáčen při síle 40% ABV.
*jedná se o starší plnění Mezan, kde se ještě neuváděly některé informace o věku. Pro srovnání uvedu, že novější vintage rum Mezan Guyana 2008 je také Double pot still, destilovaný v roce 2008 a stáčený 2020, ale již při síle 46% ABV. Věk 12 let – tropické staření 3 roky v Guyaně + kontinentální 9 let. V ex-bourbon sudech.
Pár slov o destilérce Diamond Distillery / Demerara
Diamond Distillery je jediná destilérka v jihoamerické Guyaně, která má jinak již více než 300 letou tradici výroby rumu. Společnost Demerara Distillers Limited (DDL) patří také mezi největší producenty v celém Karibiku. Rumy tohoto lihovaru jsou součástí nejrozmanitějších rumových směsí řady značek. Destilérka sídlí na břehu řeky Demerara, oblasti, která je známá pěstováním cukrové třtiny, která se dokonce považuje za nejkvalitnější na světě. Tato třtina má vysoký obsah cukru díky specifickým půdně-klimatickým podmínkám. Diamond samozřejmě k výrobě svých rumů pak používá melasu jedině z domácího zdroje. Také se tam používají vlastní kvasinky.
Jako jediná na světě má v držení několik unikátních destilačních zařízení, díky čemuž jsou rumy od Demerara vyhledávány mnoha nezávislými bottlery. Ke staření se používají hlavně ex-bourbon sudy. Těch má v zásobě neuvěřitelné množství – až 100 tisíc sudů. Pro srovnání: barbadoský Forsquare jich má přibližně 45 tisíc, trinidadská Angostura 75 tisíc.
Rovněž je dobře vědět, že tato moderní destilérka používá postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Odpad z destilace slouží jako hnojivo na třtinových plantážích. Bagasa, neboli vlákna stonku, které zůstávají jako odpad po zpracování cukrové třtiny, se zase používá jako palivo.
Unikátní destilační zařízení Demerara Distillery
Destilérka díky konsolidaci (takto se na Guyaně říká privatizaci a rušení starých lihovarů) získala řadu unikátních destilačních zařízení z celé země. Názorným příkladem je Port Mourant still, který vydestiloval i tento náš rum. Legendární double wooden pot still pochází z Port Mourant Estate. Dalším unikátním kouskem je Versailles single wooden pot still. Což jinak nemá nic společného s Francouzskem, ale spíše s tím, že destilační zařízení pochází z Versailles Estate, který byl jedním z nejmenších lihovarů na Guyaně (zavřený začátkem 70. let). Oba zmíněné dřevěné kotlíky/alembiky (Wooden Pot Stills) jsou poslední na světě (aktivní) a dodávají vyrobeným rumům neuvěřitelnou hloubku a složitost, kterých se moderními přístroji jednoduše nedají dosáhnout. Původně sloužily k výrobě námořních rumů Demerara Navy (Demerara VAT Stills).
Dále je tam také dřevěný Coffey Enmore z další padlé guyanské destilérky z Enmore Estate. Takzvaný EHP Wooden Continuous Coffey Still byl vyroben v roce 1880 na zakázku a je jediný na světě, který je dosud v provozu. Pokračujeme ještě dál? Samozřejmě. Ve vlastnictví Demerara Destillery je také French Savalle Still ještě z 18. století – čtyřsloupcová kolona z Uitvlugt Estate. Z tohoto zařízení vychází až 9 různých typů rumů, od nejlehčích až po středně těžké.
El Dorado rum
Nejznámějším produktem Demerara Distillers je jejich rum značky El Dorado . A je to rovnou celá kolekce stařených rumů ve věku 3 až 25 let. Apropo, uvedené roky na láhvi jsou pak věk nejmladšího rumu ve směsi (nejstarší může být o mnoho let starší). Já jsem z nich zatím ochutnal „jen“ El Dorado 12y (viz recenzi).
Master Distiller a Master Blender Demerara Distillers
Je jasné, že tak velký lihovar musí mít celý tým blenderů, kteří drží kvalitu rumů Demerara na co nejvyšší úrovni. My si představíme dva nejhlavnější, kteří to mají v DDL všechno pod palcem. Jedním je hlavní Master Distiller Lennox Shaun Caleb a tím druhým zase zástupce něžnějšího pohlaví Master Blender Sharon Sue-Hang-Baksh.
Lennox Shaun Caleb
Master Distiller lihovaru Demerara Distillers Limited (DDL) Lennox Shaun Caleb má bakalářský titul na prestižní univerzitě Princeton v oboru chemického inženýrství. Ve společnosti nejprve pracoval po boku George Robinsona, který na této pozici pracoval více než čtyři desetiletí. Po nástupu se podílel i na návrhu a projektování, instalaci a uvedení nových destilačních zařízení do provozu (plně integrovaná, vícetlaková, pětisloupová kolona a dvousloupová kolona Coffeyho typu). I jeho zásluhou vstoupila Demerara do nového tisíciletí v moderním hávu v harmonii se starými tradicemi řemesla „Demerara Heritage Stills“.
Sharon Sue-Hang-Baksh
Sharon Sue-Hang-Baksh začínala ve společnosti Demerara Distillers Limited jako chemička v roce 1995 po absolvování univerzity s bakalářským titulem z chemie. Nejprve v oddělení kvality v pozici manažerky zabezpečení kvality, ředitelky zabezpečení kvality a technické ředitelky. Mimo jiné je také držitelem titulu MBA v oblasti obchodního managementu. Jako Master Blender i přes své přírodovědné vzdělání trvá na tom, že blendování „je spíše umění než věda“. A to už více než dvě desetiletí (v roce 2024 to bude již 29 let).
Jak vypadá láhev Mezan Guyana 2005
Přestože se jedná o starší vydání, moc změn na láhvi vidět tedy není. Tedy co se týče tvaru, protože ten je víceméně stejný: robustní láhev s hrubším dnem a zúženým hrdlem. Zrovna naše Guyana má ještě plechový uzávěr (aktualizovaná vydání již mají chválabohu korek). No a samozřejmě největší plus, Mezan začal uvádět také přesný věk svých rumů, včetně rozdělení na tropické a kontinentální staření. U Mezan Guyana 2005 se bez toho snad ještě nějak obejdeme.
Jak voní a chutná
Jelikož tento rum zrál primárně v Evropě, je v chuti a vůni značně odlišný od rumů stařených v tropech Guyany.
Vůně je poměrně výrazná, anýz, citrusy, lékořice. Rum zrál v sudech po bourbonu a na vůni to znát, má výrazný nádech whisky.
Chuť je svěží a v prvním momentě v ústech nasládlá. Anýz a lékořice jsou typické pro Port Mourant pot still. Přestože rum je zředěn na 40%, chutě jsou příjemně výrazné. Rozeznatelné jsou dřevité tóny, citrusy a banány.
V kratším závěru ubývá sladkosti a více nastupuje kořenitost a slaná suchost. Mé hodnocení snižuje hlavně přerod chutí a krátký závěr.
Co na tento rum říkají ostatní
- RumRatings.com – 7,3/10
- rum-x.com – 7,1/10
- distiller.com – 3,79/5,00
Zkušenosti z Rum Ratings
Hodnocení z RumX
Zkušenosti z Distiller
Moje hodnocení na závěr
Výhody
- cena
- skvělý původ
Nevýhody
- slabší závěr
- nižší 40% voltáž
Závěr recenze: Najít dobrou Guyanu za rozumné peníze je velmi obtížné. Mezan nám sice přinesl rum zředěný na 40%, ale za rozumné peníze, stále dostatečně komplexní a plný chutí. Ani nižší voltáž mu neubrala na surové síle, která vychází z desilace Port Mourant pot still-em. Je aromaticky i chuťově výrazný, s těžkým plným tělem. Výrazný anýz a lékořice, doplňují koření, dřevo a citrusy. Počáteční sladkost v krátkém závěru přechází do kořenitosti a slané suchosti. Pokud by měl vyšší voltáž a tropické zrání namísto evropského, poskočil by do jiné ligy. Ale také cenové. Je to poměrně komplikovaný rum pro pokročilejší jazyk rumáře.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Mezan Guyana 2005
Mohlo by vás zajímat
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Mezan Jamaica 2007 Monymusk – jak chutná 12letý single vintage rum stařený až 7 let na kontinentu?
- Mezan XO Jamaica - jednoduchý příjemný jamajský rum (recenze)
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?