Lagavulin 16 y je jedna z nejznámějších zakouřených single malt whisky, které jsou pro ostrov Islay, protože odtud tato whisky pochází, charakteristické. Ten totiž oplývá specifickými podmínkami. Četná rašeliniště a voda přes ně přetékající, dávají whisky z této oblasti osobitý ráz v kombinaci s ostrovním podnebím.
Daleko široce jde o nejstarší (nejdéle zrající) sériově produkovanou peated malt whisky v okolí. Mezi znalci je považována za ukázkový příklad a díky své kvalitě a originalitě si dokázala doslova podmanit celý svět. Já jsem měl to štěstí, že se mi k ní nedávno podařilo „přičichnout“ a tak vám teď můžu zprostředkovat své dojmy.
Srovnání - Parametry
Parametry Lagavulin 16y ve srovnaní s vítězi testu
Pro náročné Lagavulin 16y | Vítěz testu Talisker 10y | Lidová volba Four Roses Bourbon 40% | |
---|---|---|---|
Cena | 2 199 Kč | 999 Kč | 464 Kč |
Cena za jednotku | 3 141 Kč/l | 1 427 Kč/l | 663 Kč/l |
Značka | Lagavulin | Talisker | Four Roses |
Objem láhve (l) | 0,70 | 0,70 | 0,70 |
Balení | Čistá láhev | Karton | Čistá láhev |
Původ whisky | Skotsko | Skotsko | USA |
Oblast | Islay | Skye | Kentucky |
Typ whisky | Peated Single Malt | Peated Single Malt | Straight Bourbon Whiskey |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 | 45,8 | 40,0 |
Doba zrání (roků) | 16 | 10 | 5 |
Zrání-typ sudu | Bourbon | Americký dub | Americký dub |
Barva | Jantárovo zlatá | Jantárová | Zlatá |
Vůně | Koření, Vanilka, Rašelina, Hustý kouř | Koření | Med, Vanilka, Květiny, Ovoce |
Chuť | Vanilka, Rašelina, Dym, Dub, Koření, Sušené ovoce | Sůl, Dym | Vanilka, Koření, Jablko, Hruška, Med |
Lagavulin 16 - navigace v článku
Historie a současnost Lagavulin ve zkratce
Lagavulin je známá skotská palírna na ostrově Islay, která byla oficiálně založena v roce 1816 (na papíře, neoficiálně totiž funguje již od roku 1724!) ve městě Port Ellen na jižním pobřeží ostrova (palírna je přesně ve středu mezi Ardbeg a Laphroaig). Zajímavost: zakladatel Johna Johnstona byl nalezen utopený v kádi s whisky.
Od roku 1890 je whisky z Lagavulinu důležitou složka známé blended whisky White Horse (vyrábí se smícháním 40 druhů whisky z vybrané řady sladových a obilných whisky z celého okolí nížiny Highland a ostrova Isley). Ještě na konci 19. století se majitelé (Sir Peter Mackie) snažili získat i sousední palírnu Laphroaig, což ale tedy nevyšlo a nakonec vedlo k dlouholeté obchodní válce. Mimochodem, Laphroaig je dnes na prvním místě na žebříčku prodejnosti whisky z Islay. Lagavulin je na druhém.
Co se týče výroby whisky, tak tato palírna je zajímavá tím, že ačkoli v ní najdete obligátní dva páry destilačních kotlů, ty rektifikační, tedy používané při druhé destilaci, jsou větší než surovinové kotle používané na začátku (což samozřejmě jinde bývá právě naopak), takže jsou při „práci“ zaplněny jen na 90%. Výsledný destilát se pak plní drtivé většině případů do sudů po bourbonu, kterých mají jen v areálu palírny více než 5 tisíc kusů (další sudy jsou pak i na „pevnině“).
Na ostrově Islay je toho víc, co můžete objevovat
Lagavulin je jinak jedna z celkem devíti palíren nacházejících se na skotském ostrově Islay. Mezi ostatní patří již zmíněné Laphroaig a Ardbeg, dále Kilchoman, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila a Ardnahoe.
Jinak, značka Lagavulin dnes patří pod mamutí nadnárodní korporaci Diageo. Stejně jako již zmiňovaná blended whisky White Horse a další světoznámé značky jako je Johnnie Walker, Buchanan, J&B, Grand Old Parr, The Singleton, Talisker, Haig Club.
Lagavulin whisky – základní nabídka a limitky
Značku Lagavulin prezentuje hlavně „naše“ 16letá verze. V nabídce naleznete i nějaké omezené edice Distiller’s Edition, kde whisky zraje i v sudech po Pedro Ximenez sherry. Plus 8, 10 a 12 letá verze whisky. Velmi populární jsou však i limitované edice – například 26 a 12 letý Lagavulin v sudové síle (Special Release* – edit říjen 2022: dostupný již i 12letý Lagavulin v nejnovější edici Diageo Special Release 2022). Whisky je také součástí limitované série whisky Game of Thrones – 9 letá Lagavulin Game of Thrones House Lannister (podívejte se na všechny whisky v sérii).
Rychle rozchytané bývají i limitky každoročně vydávané u příležitosti konání jazzového festivalu na ostrově. Pro zajímavost zmíním, že k letošnímu (mimochodem nedávno skončenému 7.-9. 10. 2022) festivalu byly vydány rovnou dvě láhve: Lagavulin Jazz Festival Exclusive 59,5% 7y (2 490 lahví) a Lagavulin Jazz Distillery Exclusive 5 14y (3 000 lahví). Obě lahvované v sudové síle.
*Lagavulin 12y The Lion’s Fire Special release 2021
- ze série Diageo Special Releases 2021 (uváděná na trh každoročně od roku 2001)
- série 2021 se skládá z 8 značek, které patří pod Diageo, konkrétně Mortlach 13y, The Singleton of Glendullan 19y, Talisker 8y, Lagavulin 26y, Lagavulin 12y, Cardhu 14y, Oban 12y, Royal Lochnagar 16y
- více tipů na investiční alkohol naleznete v našem pravidelně aktualizovaném článku: Tipy na investiční alkohol + jak na to (pár základních pravidel)
- dostupná ještě i v sérii Diageo Special Releases z roku 2020 (Lagavulin 12y Special Release 2020 56,4%)4 169 KčLagavulin The Lion's Fire Special release 2021 12y v eshopu Heureka.cz
TIP č.1: srovnání cen ve všech dostupných eshopech TIP č.2: možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
Lagavulin 16 – pár slov o jejích vlastnostech a jak se vyrábí
Whisky byla dlouho známá (od roku 1989 tím, že ve srovnání s ostatními byla až extrémně rašelinová. To už neplatí zhruba od poloviny 90. let 20. století, kdy se obsah fenolu v ječném sladu postupně snižoval z 55 ppm na nynějších (od roku 2010) přibližně 35 ppm (tj. fenolových částic na milion).Co je jinak ale stále docela dost.Pro srovnání takový Highland Park 12y má jen 3 ppm, Talisker 10 do 22 ppm…
Klasický 16letý Lagavulin dozrává v sudech z amerického dubu po bourbonu. Další 16letá whisky ze série Distillers Edition to má také, jen ještě pak několik měsíců „odpočívá“ v sudech po sherry Oloroso. Whisky po dozrání v sudech ještě před lahvováním projde filtrováním při zachlazení, přibarvuje se a upravuje na konečných 43% alkoholu.
Lagavulin 16 y může být vaše srdcovka (tak jako u mě)…
Jen jí třeba dát šanci… Je tedy trochu dražší, takže možná by stálo za to poohlédnout se na začátek po nějakých degustačních vzorcích, ideálně s jinými peated whisky pro srovnání. Pokud už máte za sebou nejslabší Highland Park 12 či středně zakouřený Talisker 10, tak v tom případě jste již připraveni i na tuto lahůdku.
Jak tedy vypadá, voní a chutná?
Při pohledu na samotnou láhev se podle mě nezdržíte povzdechu. Typicky štíhlá láhev s „baňatým“ hrdlem s retro etiketou as výraznou číslicí 16 vypadá fakt exkluzivně (detto i samotná dárková kazeta se zlatým nápisem Lagavulin 16y). Ve sklenici zase na vás pak bude čekat naprosto věrná zlatavě-jantarová barva moku. Mimochodem, já jsem pro degustační účely použil svou oblíbenou „tulipánovou“ skleničku, která dokáže ideálně uvolnit vůni a lépe rozvinout její chuť.
Vůně whisky? Připravte se na pořádnou nálož rašeliny a kouře, jódu, ovocného sherry a vanilky, přičemž všechny pěkně na sebe navazují s opětovným kouřovým zakončením. Aroma je to více než příjemné, doporučuji whisky nechat po zatočení i minutku-dvě postát než do sklenice „vnoříte“ svůj nos.
Chuť Lagavulin 16 je typická plná, jemná a… suchá. Nechybí samozřejmě rašelina a jód, dokonce ani kořeněný dub, barevný pepř a decentní slanost moře (mořské řasy?). Závěr je pěkně štiplavější za vanilkou a sušenými datly.
A to si ani neumím představit jak chutnala ještě zakouřenější verze Lagavulin 16, nyní je to totiž už „jen“ 35 ppm*. Proto pokud najdete láhev vydanou před rokem 2010 nezapomeňte mi sem do komentářů hodit své degustační zážitky. Děkuji.
A co cena?
Připravte se na to, že při Lagavulin 16 budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ještě donedávna jste si mohli gratulovat, když jste u nás za 0,7 l láhev vysolili „pouze“ 1 700-1 800 Kč. Nyní není výjimkou cena přesahující bez mrknutí oka 2 950 Kč. Takže se soustřeďte a hledejte ho v akci – třeba i v našem cenovém srovnávači (ale můžete se poohlédnout třeba i po zahraničních eshopech – pokud máte někoho venku, kdo by vám whisky pak dovezl domů).
16 letý Lagavulin v podstatě chválí všichni (zkušenosti ostatních)
Je až neuvěřitelné, kolik fanoušků u nás a ve světě má tato legendární whisky. A většina z nich ji považuje za vrchol dosavadního bádání ve světě exkluzivních whisky. Proto určitě hodně napoví i množství recenzí a zkušeností, kterými Lagavulin 16 oplývá na specializovaných webech jako je whiskybase.com či distiller.com). Toto je pár z těch nejzajímavějších:
Zajímavé recenze z whiskybase
„Právě proto miluji rašelinu Lagavulin, je jako kouř a svěží vánek od moře a přitom tak bezstarostná a sladká. Kořeněná ostrost vytlačuje sladký/kouřový pocit v ústech. Dlouhý, příjemný a jednoznačný je i závěr. Nevím, jestli má smysl srovnávat tyto láhve s novým Port Ellenem oproti Whitehorse, možná jsou starší láhve jemné a sladké a novější zase trochu drsnější… a „mužnější“?…“
„V nose nejprve ucítíte jemný rašelinový kouř, med, a vůni slaniny opečené na nedalekém ohništi. V chuti je to hlavně med, ovoce, oleje, kouř, lehká vůně slaniny. Závěr pokračuje z chuti se všemi příchutěmi, které najdete na patře, s přidáním trochu soli a přetrvávajícím olejovým kouřem…“
„Podle mě je to nejlepší rašelinová whisky do sto eur. Silná a mastná na jazyku, ale snadno se pije. Nejlepší způsob, jak ji ochutnat, je podle mě jen s trochou vody…“
„Při první ochutnávce bylo potřeba si na něj zvyknout a od té doby chutná s každým dalším pokusem lépe. Fantastická whisky! Vůně je intenzivní, aromatická, kouř, sladké tmavé ovoce, potom trochu soli a jódu, staré dřevo. Chuť: nejprve hodně sladkého kouře a popela, silný začátek. Pak slaný a jódový, sherry, trochu pepře a čokolády. Závěr je velmi dlouhý s množstvím kouře, příjemného pepře, sherry, vanilky a čokolády…“
Zajímavé recenze z distiller.com
„Přemýšlel jsem, jak popsat tuto úžasnou whisky, ale má slova asi nevystihnou, jaká opravdu je, takže… Silná rašelinová kouřost v nose, příliv mořské vlhkosti a náznak jódu i na konci. Pak na patře je na začátku silně rašelinová, ale se stejnou charakteristikou mořské vůně, jód je přítomen, ale ne ohromující, a pak se pomalu vytrácí, aby uvolnil místo pro sladkost karamelizovaného ovoce a koření, s tmavým ovocem a ořechy na konci. Rašelina je opravdu vynikající – nenajdete lepší příklad superkouřové rašelinové whisky, která je tak příjemná jako tato. Jednoznačně jedna z mých nejoblíbenějších!…“
„Vůně: slaná voda stříkající na kameny, karamelový a pomerančový nádech, hodně rašeliny, jódu a solanky. Chuť: začíná zuhelnatělou rašelinou a přechází do lehčí slané a uzené sušené ryby s několika náznaky červeného jablka, karamelu a karamelu na závěr chuti. Závěr: vanilka, máta a těžký pepř podbarvený větším množstvím rašeliny. Je to skvělá skotská whisky k tomu, že její cena je nižší než 100 USD. Pokud máte rádi těžké medicínské a rašelinové aroma a chutě, je to skvělý nálev na běžný večer. I když je tak těžká jako Ardbeg Uigeadall, ale stále je v ní hodně kouře. Závěr je v tomto případě příjemný a dlouhotrvající. Hodnota: Za 100 USD podle mě nedostanete mnohem lepší skotskou než tuhle...“
„Hladký rašelinový kouř plný bohatosti. Měl jsem už nespočet lahví a právě toto je skvělá volba pro každou speciální příležitost. Široce daleko nejlepší…“
„Zemitý mastný tabák v doutníku zabalené do náplasti. Komplexní, ale zároveň jednoduchá vůně a chuť. Závěr je odvážně kouřový, ale rychle se rozplyne do osvěžující máty. Jedna z nejwhisky jaké znám…“
Toto je od méně nadšených fanoušků whisky
„Ačkoli se mi zdála zajímavá, kouř mi přišla spíše jako kouř z ohně a měla tendenci překrývat ostatní chutě. Asi po 20 minutách se v chuti objevuje sladkost, která získává na síle. Určitě bych si dal ještě jednu (a také jsem si ji dal), ale není to moje oblíbená…“
„Dá se na peated whiskey získat návyk? Protože když mi přítel koupil čistou 16letou whisky Lagavulin v Glencairnu a já jsem ji poprvé ochutnal, najednou jsem si uvědomil, že moje vnímání peated whisky je dost odlišné. Berte proto moji recenzi s rezervou (rozuměj: já opravdu NEJSEM na těžkou rašelinu).
Přesto, Kriste všemohoucí, při této whisky cítím jen a jen kouř. Ale ne štiplavý a spalující kouř. Spíš něco jako umami, slaný kouř. Možná podobný uzení pečeného masa, pomalu a potichu. Ale pro nezasvěcené platí, že takový silný zásah rašeliny může být pro ně dost šokující a nepříjemný. Závěr je mastný a kouřový s trochou pepře. Soudě podle recenzí jde pravděpodobně o zcela prvotřídní příklad rašelinové whisky. S tímto vědomím si myslím, že se pekelně rychle vrátím do své vlastní dráhy a zůstanu raději u Bourbonu a dubových sudů…“
Hodnocení Lagavulin 16y na Heurece
Lagavulin 16y je TOP zakouřená whisky z Islay
To je prostě fakt a proto pokud vám konečně přišly na chuť rašelinové zakouřené whisky, tuhle prostě nemůžete vynechat. Lagavulin je totiž nejvíce zakouřená ze všech whisky na Islay (samozřejmě kromě nekonvenční single malt Bruichladdich Octomore, kde je slad nadýmen až na 115 ppm a více podle varianty, ale to už je na jiný článek či recenzi…). Lagavulin 16 doporučuji popíjet s kapkou vody, takže jeho chuť je pak díky tomu po zamíchání elegantně rozvinuta a následně po pár minutách si jej už můžete vychutnávat. Na ledě to už ale v tomto případě bude opravdová škoda takové extra whisky.
Jinak, z ostrova Islay byste neměli vynechat ani další parádní kousek – Ardbeg 10 y, podle více fanoušků i expertů je dokonce ze všech nejkomplexnější. Podle mnohých je to zase Lagavulin 16, který by měl být i o něco přímočarejší. Nebo víte co? Co takhle rovnou raději otestovat všech 9 palíren na ostrově? 🙂
O kvalitě Lagavulin 16 mimochodem svědčí například i známka od asi nejznámějšího průvodce světem skotské whisky Michaela Jacksona, který jí udělil dokonce až 95 ze 100 (podle jeho vlastních slov je whisky se známkou od 90 výše prostě geniální).
Zdroje a zajímavé odkazy
- https://www.malts.com/en-row/brands/lagavulin
- https://www.malts.com/en-row/distilleries/lagavulin
- https://www.malts.com/en-row/products/single-malt-whisky/lagavulin-16-year-old-single-malt-scotch-whisky-70cl
- https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/50829/lagavulin-16-year-old
- https://distiller.com/spirits/lagavulin-16
- https://whisky.nethar.cz/forum/viewtopic.php?p=71748
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Výhody
- nejdéle zrající sériová peated single malt whisky
- plná chuť, přímočará, hodně rašeliny, soli, ovoce
- jedna z nejvyhledávanějších skotských whisky
Závěr recenze: Extra zakouřená 16letá single malt whisky z Islay, která ve své „třídě“ těžko najde konkurenci (a tomu samozřejmě odpovídá i vyšší cena).
Hodnocení autora
- Chuť
- Vůně
- Barva
- Design
- Cena
Vývoj ceny Lagavulin 16y
Mohlo by vás zajímat
- Aberfeldy 12y - jak chutná tato oceňovaná single malt z Highland? (recenze)
- Highland Park Thorfinn - recenze investiční whisky
- Johnnie Walker The John Walker - recenze investiční whisky
- Craigellachie 24yo Exceptional Cask 1992 - recenze investiční whisky
- Glenfiddich 18 yo Small Batch Reserve, tato skotská oslovuje i náročné, mě nevyjímaje
- Lagavulin The Lion's Fire Special release 2021 12y 56,5%
- Lagavulin 12 yo Special Release 2022 57,3%
- Cameronbridge 26y Special Release 2022 56,2%
- Macallan Aera
- The Balvení PortWood 21y