Carúpano Reserva Privada 21y je nejstarší rum ze základní kolekce známé venezuelské značky. Typicky „španělský“ rum je vlastně blend 6 až 21 letých melasových rumů stařených v sudech z amerického bílého dubu (ex-bourbon). Rum jsem nedávno ochutnal a v této recenzi se podělím o své degustační zážitky. Určitě však nevynechejte ani spoustu zajímavých informací, které vám tuto zajímavou značku do detailu přiblíží.
Vlastnosti
![]() Carúpano Reserva Privada 21y | |
---|---|
Cena | 1 475 Kč |
Značka | Carúpano |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Tuba |
Původ rumu | Venezuela |
Lahvovaný | Venezuela |
Styl | Blend, Reserve |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrání (roků) | 6 až 21 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Americký dub, Bourbon |
Barva | Zlatá |
Chuť | Čokoláda, Kokos, Karamel, Švestka, Kakao, Máslo |
Vůně | Dřevo, Sušené ovoce, Sušené švestky, Koření, Ořechy |
Carúpano Reserva Privada 21y - navigace v článku
Ron Carúpano – pár slov o značce a samotném výrobci

https://ceovenezuela.com/
Rumy Carúpano pocházejí z dílny venezuelské společnosti Destilería Carúpano, CA. Ta má své sídlo ve stejnojmenném údolí Carúpano (Macaparana ve státě Sucre) na místě zvaném Hacienda Altamira. Tento Rumový dům byl založen již v roce 1762 španělským kapitánem Felixem del Fierrem, jehož hlavní „byznys“ byl do té doby obchod s otroky. Oceňuji, že výrobce se nepokouší tento fakt v dnešní době nijak zamlžovat – je to prostě fakt a basta. No a podle tohoto by to tedy mohl být vůbec nejstarší výrobce rumu v zemi.
V té době se ve Venezuele objevila první destilační zařízení a pálil se v nich základní nestářený alkohol z třtiny (aguardiente). A Felix del Fierro ho na své haciendě poprvé nechal vyzrát. Podle oficiální definice podle venezuelských zákonů (rum musí zrát minimálně dva roky), je tedy Carúpano vlastně kolébkou venezuelských rumů.

Carúpano v roce 1888 za dob Tamáse Massianiho (https://www.facebook.com/people/Ron-con-Clase)
Původní Hacienda Altamira byla zavřena v roce 1901 po smrti jednoho z jeho majitelů korsického rodáka Tomáse Massianiho, který do města Carúpano přišel v roce 1830, a který provozoval v té době nejvýznamnější obchodní společnost na východě Venezuly.
Provoz se opětovně obnovil až v roce 1954, kdy se dostává do rukou rodiny Morrisonových a Alejandra Hernandeze (zakladatel společnosti Industrias Pampero, dalšího venezuelského producenta, který stojí za známou značkou rumů Pampero). Spolu založili pro tento účel novou společnost Destilería Carúpano, CA. V roce 1962 však toto partnerství končí a Carúpano dále řídí už jen Morrisonovi. A je to tak dodnes – již po 4 generace. Mimochodem, ve Venezuele je to jeden z mála rodinných podniků v tomto odvětví. Například již zmíněné Pampero patří pod nadnárodní kolos Diageo.
Jak se rum Carúpano vyrábí
Výroba rumu Carúpano probíhá na dvou místech. Společnost nemá vlastní plantáže cukrové třtiny a tedy ani cukrovar, nevyrábí melasu a nevlastní ani fermentační tanky a destilační zařízení. Základní destilát pro výrobu svých rumů si tedy vybírá z produkce jiného lihovaru. Tím je obrovský cukrovar a destilérka v Yaracuy (CA Destilería Yaracuy/CADY). Odtud mimochodem berou základní destilát také mnohé další venezuelské značky rumu, například Ron Roble a další.
Melasa, ze které se vyrábějí rumy v Yaracuy, má úroveň brix (obsah čisté sacharózy) v rozmezí 68 až 78%, po zředění kolem 20%. Fermentace pak trvá 48 až 92 hodin. K destilaci jde roztok o obsahu 7 až 9 % ABV. Ta probíhá ve velkých multikolonách. Výsledný rum má 96% ABV.
- Destilería Yaracuy https://www.facebook.com/ChivacoaDeVerdad/
- Destilería Yaracuy (https://www.facebook.com/ChivacoaDeVerdad/)
Výroba dále probíhá již v Haciendě Altamiro. To znamená hlavně staření, které trvá minimálně 2 roky v ex-bourbon sudech z bílého amerického dubu (podmínka DOC). Díky specifickému klimatu v údolí Macaparana má rum Carúpano ve výsledku unikátní vlastnosti. V oblasti je vysoká vlhkost díky blízkosti Karibského moře a vysoké teploty ve dne, které přes noc klesají až o 10 °C.
Sudy s rumem se skladují na šesti patrech a v průběhu staření se nedoplňují. Andělská daň dosahuje 14% ročně – v nejvyšším patře pod střechou. Na závěrečné ředění rumu na požadovanou koncentraci alkoholu se používá voda z místní řeky Chuare, ke které má Carúpano exkluzivní přístup.
- zdroj fotografií: https://www.roncarupano.com/
Zajímavosti a ocenění
- Carúpano získal první mezinárodní ocenění již na Světové výstavě v Paříži v roce 1889
- z nejnovějších ocenění je to zase například Double Gold San Francisco World Spirits Competition (SFWSC) 2023 v kategorii Extra-Aged Rum
- ve Venezuele je třetím nejprodávanějším rumem za Ron Santa Terese a Cacique, ale zase před Diplomático
- i díky aktivitě Destilería Carúpano, CA vzniklo v roce 2003 chráněné označení původu „ Ron de Venezuela “
DOC Ron de Venezuela
Chráněné označení původu bylo pro venezuelský rum uděleno 4. listopadu 2003 . Kromě Ron de Venezuela má takové označení už jen venezuelský kokos z Pecaya a kakao z Chuao. Základní podmínkou je staření minimálně po dobu 2 let v sudech z bílého amerického dubu. Melasa musí mít venezuelský původ a rum nesmí mít žádnou příměs destilátu z jiné země. Standardně bez úprav, to znamená bez přidávání aditiv, které ovlivňují barvu, chuť nebo vůni rumu.
DOC Ron de Venezuela smí aktuálně používat 16 značek: Barrica, Bodegas 1800, Bucare, Caballo Viejo, Cacique, Calazán, Cañaveral, Carúpano, Diplomático, Estelar, Quimera, Ocumare, Pampero, Roble Viejo, Santa Teresa, Veroes.
Z produktového portfolia značky (všechny rumy jsou lahvovány při 40% ABV)
- Carúpano Especial – blend 2 až 6 letých rumů ideální na koktejly
- Exclusiva – blend rumů ve věku od 4 do 12 let, pro samostatné popíjení i do mixu
- Limitada – první z prémiových rumů značky, blend 5 do 18 letých sušších a komplexnějších rumů (viz mou recenzi)
- Privada – „náš“ recenzovaný rum je blend 6 až 21 letých rumů
- Carúpano Legendario – sběratelský kousek, neblendovaný single cask rum, který má 25 let (andělský podíl při takovém dlouhém staření tvoří až 80-85%), ročně jde ven jen 500 lahví (očíslované křišťálové broušené karafy v semišovém puzdře) se pohybuje přibližně 750-800 € za láhev
Carmen López de Bastidas – Master Blender Carúpano
Ještě si řekněme o tom, kdo má v Carúpanu na starosti blendování a staření rumu. Je to dáma, která se jmenuje Carmen López de Bastidas. Pro Destilería Carúpano CA pracuje již 33 let a ve Venezuele byla vůbec prvním Master Blenderem „v sukni“ .
Vystudovaná chemička (univerzita v hlavním městě Caracas) se v roce 1990 vrací do rodného města Carúpano a začíná kariéru ve zmiňované společnosti. Nejprve na pozici specialisty kontroly kvality na nově vytvořeném oddělení, na kterou ji doporučil její přítel a mentor Giancarlos Mazzocchi. Chemický inženýr, který 30 let pracoval jako manažer kontroly kvality v Industrias Pampero, ji po prvním pohovoru vedl ve společnosti Destilería Carúpano prvních a nejdůležitějších 6 měsíců její kariéry. Jejím druhým mentorem byl pak inženýr Gilberto Briceño, který dříve pracoval pro francouzského výrobce vín a lihovin Pernod Ricard.
Jaké základní charakteristiky mají podle Carmen definovat rum? V první řadě autentičnost, to znamená, že jedinečné vlastnosti každého rumu jsou výrazně ovlivněny místem, kde dozrává. Dále je to kvalita, ke které lze dospět jedině velkou profesionalitou a mistrovstvím vyvážených láskou a obětavostí vloženou do celého procesu výroby rumu.
Oblíbený koktejl? Drink s názvem „The Carmen“, který pro ni vytvořil Carlos Bustamante, hlavní barman v Alto – renomované restauraci v Caracasu. Ingredience: čokoládový likér, kondenzované mléko, kávový likér, a Carúpano 21y. A v tomto pořadí je třeba ho i navrstvit (poslední jde rum). Navrch ještě jde tyčinka skořice…

Carmen López de Bastidas (https://www.roncarupano.com/)
Carúpano Reserva Privada 21y
Carúpano Reserva Privada je rum, který se vyrábí z melasy. Destiluje v koloně (column still) a zraje v údolí Macarapana přímo v Haciendě Altamira. Jedná se vlastně o blend 6 až 21 letých rumů, které dozrávají v ex-bourbon sudech z bílého amerického dubu. Na požadovanou koncentraci 40% ABV se před lahvováním ředí demineralizovanou vodou získanou z místního zdroje. Důležitá informace – rum neobsahuje žádné přidané látky k dobarvení, ani cukr . Sladké tóny jsou přirozený důsledek stárnutí rumu.
Jak vypadá láhev
Co říci k balení Carúpano Reserva Privada 21y? Je to takový „vyčančený“ latino styl – ve zlatém provedení. Láhev má jinak velmi elegantní tvar. Je z průhledného skla s tlustým dnem a ideálně dlouhým úzkým hrdlem, ze kterého se rum výborně nalévá do sklenic. Ukončeno je kvalitní korkovou zátkou. V této ceně by to měla být samozřejmost.
Na přední straně svítí číslo „21“, které nás informuje o věku nejstaršího rumu v blendu (což je pěkně vysvětleno na zadní etiketě). I díky masivní dárkové tubě je to potom opravdu exkluzivní dárek pro každého příznivce kvalitního rumu.
Vůně a chuť rumu
Od prvního ovonění je jasné, že půjde o elegantní, nasládlý, máslově hebký rum.
Nos se zaplní dřevem, méně výrazným pepřem, sušeným ovocem, švestkami. Velice pěkné a příjemné čichání.
Chuť je vláčná a máslová, kokosová, na patře se ukazují sladké tóny kakaa a čokolády, karamelu a švestkového kompotu. Chutný sladký rumový koláč od babičky.
Dozvuk zní v tónech 40% rumu, takže není moc intenzivní. Přesto je krásně plynulý, hřejivý a integruje do sebe pepř, sladkost, dřevo a čokoládu.
Takové pití mi připomíná Matusalem Gran Reserva 23 či Zacapu 23 .
Jak Carúpano Reserva Privada 21y chutná ostatním
- RumRatings.com – 7,9/10
- rum-x.com – 7,0/10
Hodnocení z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Cena
Je jasné, že za 1 600 – 1 700 Kč se dají koupit jiné divočiny. Pokud vám ale divočina nesedí, máte-li raději kultivovanost, sladkost a jemnost španělských rumů, Carúpano Reserva 21 Privada určitě vyzkoušejte.
Moje hodnocení na závěr
Výhody
- máslová jemnost
- příjemná sladkost čokolády, karamelu a sušeného ovoce
- pěkná tuba
Závěr recenze: Melasový 40% blend 6 až 21 letých rumů, Carúpano Reserva 21 Privada, s chráněným označením D.O.C Ron de Venezuela, je pro mě velmi příjemné překvapení. Za 1600-1700 Kč se neutopíte v esterech a nezacítíte olejnatou technickost, ale ochutnáte elegantní, lehce pitelný a máslově jemný rum. Je v něm krásně cítit sladkou čokoládu, karamel, ale i sušené ovoce. švestky. Není divu, že získal tolik ocenění na mezinárodních soutěžích a je třetím nejprodávanějším rumem ve Venezuele (za Ron Santa Teresa a Cacique, ale před Diplomático). Rozhodně ho vyzkoušejte, pokud máte rádi rum jako Zacapa 23 nebo Matusalem Gran Reserva 23.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita


Vývoj ceny Carúpano Reserva Privada 21y
Mohlo by vás zajímat
-
Carúpano Reserva Limitada 18y - jak chutná pravý Ron de Venezuela z nejstaršího „rumového domu“ v zemi?
-
Botran Roajú - aneb jak chutná originální guatemalský rum finišovaný v sudech od vína z Burgosu (recenze)
-
Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
-
Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
-
Rum Shark Venezuela 2009 61,5% „Salto Angel“ - jak chutná španělská unikátní sudovka?
-
El Dorado 15 - vstup do světa typických guyanských rumů
-
Kirk and Sweeney Sherry Single Barrel - dominikánská rumová limitka s finišem po sherry
-
Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
-
S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
-
Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?