Ouzo (čti úzo) je suchý aperitiv, resp. anýzový likér, který se běžně konzumuje zejména v Řecku. Vyrábí se z rektifikovaných lihovin, které prošly procesem destilace a aromatizace. Jeho chuť je podobná jiným anýzovým likérům jako pastis, sambuca, rakı a arak. Ouzo můžete pít samotné vychlazené nebo jej můžete smíchat s vodkou a ledem podobně, jako je tomu u absintu. Samozřejmě, ouzo je součástí i mnoha drinků, o kterých si více povíme níže v článku.
Co se týče jídla, ouzo se nejvíce hodí ke středomořské kuchyni, jako jsou ryby, saláty, kalamáry a jiné. Zajímavostí tohoto likéru je jeho mléčné zbarvení, o kterém se také více dozvíte už za malou chvíli. Také si můžete podle našich receptů vyzkoušet připravit různé drinky s použitím likéru ouzo. K tomu kousek historie a opět tak získáte další zajímavé informace o netradičním likéru.
Co je Ouzo?
Ouzo je čirý alkoholický nápoj typický pro Řecko. Ouzo se vyrábí ze zbytků hrozna, do tohoto destilátu se pak přidávají všechny aromatické bylinky, které vytvoří výslednou nezaměnitelnou chuť. Kromě anýzu jsou to semínka fenyklu, lékořice, koriandr, skořice, hřebíček, máta a další. Konkrétní složení už potom záleží na samotném výrobci. Některé ouza jsou více aromatické, některé méně a liší se také obsahem alkoholu. Ouzo lze popsat jako chuť podobnou absintu, který je podobný lékořici, ale je jemnější.
Ouzo 12 je anýzový likér s mimořádným aroma historie a tradic. Každá jedna láhev je reprezentativní pro duši Řecka. Vypít jej můžete zředěný s vodou nebo ledem, bez vody v podobě panáku nebo v jednom z míchaných drinků.
Je výborný pro přípravu drinků, jako například Ouzini, Ouzotini či Ouzo Lemonade a další nápoje s obsahem tohoto likéru.
Jak se pije Ouzo
Ouzo se obvykle mísí s vodou, přičemž se stává zakaleným bílým nápojem. Je to kvůli přítomnosti anetolu, esenciálního oleje z anýzu. Ten je rozpustný v alkoholu, ne však ve vodě. Zředění alkoholu vodou způsobí jeho oddělení, čímž se vytvoří emulze, jejíž jemné kapičky rozptylují světlo. Tento proces je také patrný při přípravě absintu. Setkat se můžete i s verzí, kdy je ouzo smíchán s citrónem, citrónovým džusem, vodou a sirupem.
V moderním Řecku se popíjí pomalu, obvykle smíchán s vodou nebo ledem během několika hodin během večera. Podává se s kostkami ledu v malé sklenici. V jiných zemích je tradicí mít ouzo v autentických řeckých restauracích jako aperitiv, podávaný v panáku a hluboce vychlazený před začátkem jídla. Nepřidává se žádná voda ani led, ale nápoj se podává velmi studený, dostatečně k tomu, aby se v nápoji při podávání vytvořily krystaly.
Sklenice pro servírování Ouzo
Likér Ouzo není náročný na nějaké speciální sklenice. Podávat jej můžete buď v „panákových“ skelniocích nebo běžné úzké vyšší sklenice. Nic však nezkazíte ani jiným typem, jelikož Ouzo nemá přiřazen žádný konkrétní druh sklenice.
Vybrat si můžete například z těchto:
Ouzo jako „suché kladivo“
Při pití likéru ouzo buďte však opatrní. Ouzo lze hovorově označit jako obzvláště silný nápoj. Důvodem je jeho obsah cukru, který zpomaluje vstřebávání etanolu v žaludku, a proto může konzumenty zavádět, aby si mysleli, že mohou pít víc, protože se na začátku necítí být opilí. Potom se objeví kumulativní účinek etanolu a člověk se poměrně rychle opije. To je důvod, proč se v Řecku obecně považuje pití ouzo za „suché kladivo“. Přítomnost potravy, zejména tuků nebo olejů, v horní části trávicího systému prodlužuje vstřebávání etanolu a zlepšuje intoxikaci alkoholem. Proto pijte ouzo s rozumem a přitom si dopřejte nějaké dobré jídlo.
K jakému jídlu se Ouzo hodí?
Ouzo se často podává s malým talířem různých předkrmů zvaných mezes, obvykle malými čerstvými rybami, kalamáři, hranolky, olivami a sýrem feta. Ouzo lze popsat jako chuť podobnou absintu, který je podobný lékořici, ale je jemnější. Vzhledem k jeho původu se samozřejmě nejvíce hodí ke středomořské kuchyni.
Historie Ouzo
Říká se, že ouzo má kořeny v řecké brandy tsipouro ze 14. století. Jedna verze této brandy byla prý ochucena anýzem, kterou začali nazývat ouzo. Ouzo se začalo destilovat ve velkém až kolem 19. století. Moderní destilace ouza se rozmohla na začátku 19. století po nezávislosti Řecka. První pálenku ouzo založil v Tyrnavosu v roce 1856 Nikolaos Katsaros a zrodilo se tak slavné ouzo Tyrnavou. Když začátkem 20. století upadl absint do nemilosti, ouzo bylo jedním z produktů, jejichž popularita naopak stoupala.
V roce 1932 výrobci ouzo vyvinuli metodu destilace pomocí měděných destilačních přístrojů, která je v současnosti standardní metodou výroby. Jedním z největších producentů ouzo je dnes Varvayanis nacházející se ve městě Plomari v jihovýchodní části ostrova Lesbos. 25. října 2006 Řecko získalo právo označovat ouzo jako výlučně řecký výrobek. Evropská unie nyní uznává ouzo, jakož i řecké nápoje tsipouro a tsikoudia, jako výrobky s chráněným označením původu, což zakazuje evropským výrobcům kromě Řecka a Kypru používat tento název.
Jak vznikl název Ouzo?
Vznik názvu Ouzo má dvě verze. Navzdory nim jej však hlavní řecké slovníky odvozují z tureckého slova „üzüm“ – hrozny.
1. verze:
Populárním odvozením je italské „uso Marsiglia“ – pro použití v Marseille – které bylo vyraženo na vybraných přepravkách se zámotkami (útvary, které vytvářejí některé dospělé a zralé larvy hmyzu před zakuklením) bource morušového vyvezeného z Tyrnavosu v 19. století. Toto označení mělo znamenat „vyšší kvalitu“, o které se předpokládalo, že ji má lihovina destilovaná jako ouzo.
2. verze:
Během návštěvy Tesálie v roce 1896 zesnulý profesor Alexander Philadelpheus poskytl cenné informace o původu slova „ouzo“, které nahradilo slovo „tsipouro“. Podle profesora se z tsipouro postupně stalo ouzo po následující události: Thesálie v průběhu 19. století vyvážela jemné kukly do Marseille, a aby se produkt rozlišil, odchozí přepravky byly označeny nápisem „uso Marsiglia“ – italský výraz „k použití v Marseille“. Jednoho dne lékař Anastas (Anastasios) Bey náhodou navštívil město Tyrnavos a byl požádán, aby ochutnal místní tsipouro. Po ochutnání nápoje lékař okamžitě zvolal: “Toto je uso Marsiglia, moji přátelé” – odvolávajíc se na jeho vysokou kvalitu. Termín se následně šířil ústním podáním, až se tsipouro postupně stalo známým jako ouzo.
Jak se vyrábí Ouzo
Výroba ouzo začíná destilací rektifikovaného lihu 96 % objemových. alkoholu (ABV) v měděných destilačních přístrojích. Přidává se anýz, někdy s jinými aromaty, jako je badyán, fenykl, masticha, kardamon, koriandr, hřebíček a skořice. Aromatické přísady jsou často přísně střežené „recepty“ společnosti a odlišují jedno ouzo od druhého. Výsledkem je ochucený alkoholový roztok známý jako ochucený ethylalkohol nebo běžněji než ouzo kvasinky.
Kvasinky ouzo se poté destilují. Po několika hodinách destilace se získá ochucený destilát s přibližně 80 % ABV. Lihovina na začátku destilace (hlavy) a na konci (ocasy) se obvykle odstraní, aby se zabránilo lehkým a těžkým alkoholům a aromatickým látkám. Hlavy a ocasy se obvykle smíchají a znovu destilují. Produkt této druhé destilace může být použit k výrobě ouzo jiné kvality. Tuto techniku dvojité destilace používají někteří palírny k odlišení svých produktů.
Výrobci vysoce kvalitního ouza „100 % z destilace“ v této fázi postupují ředěním vodou, čímž se ouzo dostane do konečného ABV. Většina výrobců však kombinuje „droždí ouzo“ s levnějším ethylalkoholem ochuceným 0,05 procenty přírodního anetolu před zředěním vodou. Řecký zákon nařizuje, že v tomto případě nemůže droždí ouzo tvořit méně než 20 procent konečného produktu.
Cukr lze přidat před zředěním vodou, což se provádí většinou s ouzo z jižního Řecka. Konečná ABV je obvykle mezi 37,5 a 50 procenty, povolené minimum je 37,5 procenta. Samotná výroba ouzo nezahrnuje fermentaci.
ABV – Alcohol by volume
Alkohol podle objemu je standardní míra toho, kolik alkoholu je obsaženo v daném objemu alkoholického nápoje.
Výhody a nevýhody likéru Ouzo
Stejně jako většina alkoholických lihovin, mírné množství ouzo může pomoci tělu absorbovat železo z potravy, jakož i snížit krevní tlak rozšířením krevních cév. Staří Řekové dokonce věřili, že anýz pomáhá při úlevě od bolesti, ztíženém močení a snižuje žízeň. Anýz je však znám tím, že pomáhá uklidnit trávicí trakt, čímž snižuje nadýmání a snižuje plynatost. Může také zmírnit křeče a průjem. Samozřejmě, jako každý silný alkohol, jakékoli výhody získáte jen při pití s mírou. Vedlejší účinky nadměrného pití je snadno převáží.
Lepek, sacharidy a kalorie v ouzo
Technicky obilný alkohol neobsahuje žádný lepek, protože protein se odstraňuje během destilace. Lidé s celiakií však mají problémy i s třikrát destilovanou vodkou. Ovšem ouzo na bázi hrozna nebude obsahovat vůbec žádný lepek. Problém je jen v tom, že málokterý výrobce otevřeně prohlásí, zda je alkoholový základ vyroben z hroznů nebo z obilí. Mezitím může dávka ouzo obsahovat 100 až 110 kalorií v závislosti na množství použitého cukru. Podobně bude obsahovat 10 až 15 gramů sacharidů.
Ouzo a míchané drinky
Ouzo je díky své jemné anýzové chuti oblíbenou součástí mnoha drinků. Například na Kypru tvoří základ koktejlu zvaného Ouzini. Podívejte se také na další koktejly, do kterých můžete zamíchat tento anýzový likér.
Ouzini
Ingredience:
- 30 ml Ouzo
- 75 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 30 ml čerstvé citrónové šťávy
- 2 kapky likéru Bitter
- plátek pomeranče
- cukr
Postup: Nejdříve přejeďte plátkem pomeranče po okraji sklenice a obalte ho cukrem. Nyní dejte do šejkru led, ouzo, štávy, likér a dobře promíchejte. Následně sceďte do sklenice a podávejte ozdobené plátkem pomeranče.
Ouzotini
Ingredience:
- 30 ml Ouzo
- 30 ml vodky
- 60 ml ananasové šťávy
- 1 čl. čerstvé limetkové šťávy
- cukr
Postup: Všechny ingredience přidejte do šejkru s ledem a důkladně protřepejte, dokud dobře nevychladnou. Přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobte. Přestože citrónový plátek je oblíbenou volbou pro zdobení, i loupaná okurka výborně doplňuje chutě tohoto drinku, vyzkoušejte.
Ouzo Lemonade
Ingredience:
- 60 ml Ouzo
- 45 ml citrónové šťávy
- 1 čl. medu
- minerálka
- lístky máty
- citron
Postup: Nalijte ouzo a citrónovou šťávu do šejkru a přidejte lístky máty. Šejkrujte, aby se uvolnily oleje a ingredience přeneste do vychlazené sklenice. Přidejte med a míchejte, dokud se nerozpustí a poté dolijte vodou. Pokud dáváte přednost něčemu šumivému, můžete použít sodovou vodu. Ozdobte plátkem citrónu, přidat můžete, ale nemusíte malý stonek rozmarýnu.
Kde koupit Ouzo a jaká je jeho cena
Pokud byste začali chodit z obchodu do obchodu, možná byste na Ouzo natrefili, avšak raději jděte na jistotu a zalovte na internetu. Přestože si připlatíte za dopravu desítek korun, máte jistotu, že vám přijde domů přesně to, co hledáte a dokonce bez nějaké velké námahy. Klikněte si například na známý porovnávač Heureka.cz, který vám ukáže hned několik eshopů nabízejících tento likér.
Ouzo likér se prodává v 0,7 l nebo 1 l lahvičkách. Ty 0,7-litrové se pohybují v cenách v rozmezí 269-440 Kč a 1-litrové stojí přibližně 440-580 Kč. Ceny jsou na více e-shopech různé, proto si prohlédněte více nabídek.
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- více drinků s obsahem Ouzo naleznete zde – https://bespokeunit.com/spirits/ouzo/cocktails/
- historie a výroba Ouzo – https://en.wikipedia.org/wiki/Ouzo
- zajímavosti o Ouzo – https://bespokeunit.com/spirits/ouzo/#what
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Článek je zařazený do kategorie: Články
Mohlo by vás zajímat
- Den svatého Patrika na zeleno - historie, tradice a zvyky (kde a s čím ho slavit)
- Co nemíchat s alkoholem - kratom, CBD, antikoncepce, antibiotika a jiné?
- Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve - jak jsou na tom pivo, víno, destiláty?
- Vybíráme nejkrásnější dárková balení Jack Daniels
- Co pomáhá na kocovinu? 6 fungujících tipů
- Katar 2022: pivo STOP, nevadí, takhle to někteří fanoušci umí obejít...
- Vybíráme alkohol a přípitek na svatbu - jaký a kolik
- Jak rychle vystřízlivět – fungují rady na odbourání alkoholu v krvi?
- Jak si připravit domácí punč (alko i nealko)
- Tatratea - jak chutná tradiční slovenský tatranský čaj?