Margarita je jedním z nejpopulárnějších koktejlů v severních státech a to z dobrého důvodu. Kombinuje štiplavost limetky a sladkostí pomerančového likéru s výraznou silou tequily, čímž klasická Margarita zapadá do všech správných tónů. To, odkud pochází, však není samozřejmé.
- typ nápoje: koktejl
- hlavní alkohol: blanco tequila
- doplňkový alkohol: pomerančový likér (Cointreau nebo triple sec)
- ostatní ingredience: pomerančový likér, šťáva z čerstvě vymačkané limetky, agavový sirup a případně kolečko limetky na ozdobu
- typ sklenice: sklenice na Margaritu nebo koktejlové sklenice
Někteří tvrdí, že koktejl byl vynalezen v roce 1948 v Acapulcu v Mexiku, kdy dallaská společenská dáma pro své hosty smísila blanco tequilu s Cointreau a šťávou z limetky. Jiní říkají, že Margarita, což ve španělštině znamená květ sedmikrásky, byla nezbytným zvratem Daisy, koktejlové šablony obsahující líh, citrusy, pomerančový likér, sodu a citrusové plody, pomerančový likér a minerálka. Udělejte jeden s tequilou a vynechejte minerálku a dostanete Margaritu. Ale nezávisle na tom, jak nebo kdy byla vynalezena, Margarita si získala srdce pijících.
Při výběru tequily je důležitá kvalita. Doporučujeme vybrat si blanco ze 100% modré agavy. Pokud to není uvedeno na etiketě, jedná se o mixto – tequilu složenou z až 49% tajemných cukrů. A i když mnoho lidí sáhne po hotové sour mix, použití čerstvé šťávy z limetky výrazně zlepší nápoj. Pak tady máme pomerančový likér. Co pro někoho je povinná složka, pro jiné není nutné a místo sladidla použijí agavový sirup. Tímto způsobem dostanete Tommyho Margaritu, která byla vytvořena začátkem 90. let v mexické restauraci Tommyho v San Francisku.
Když se mluví o Margaritách, je snadné ztratit se v příbězích o tom, kdo vymyslel nápoj, nebo se zaseknout v diskusích o tom zda ze solí nebo bez soli; triple sec, Cointreau nebo Grand Marnier. Podle našeho názoru je toto zkoušená a ověřená verze receptury pro nejlepší Margaritu, kterou můžete připravit. Zapamatujte si ji a vždy ohromíte své návštěvníky nebo svou rodinu.
Ingredience
- 60 ml blanco tequily
- 15 ml pomerančového likéru (Cointreau nebo triple sec)
- 30 ml šťávy z čerstvě vymačkané limetky
- 15 ml agavového sirupu
- Dekorace: kolečko z limetky
Postup
- Přidejte tequilu, pomerančový likér, šťávu z limetky a agavový sirup do šejkru na koktejly naplněného ledem a protřepejte, dokud to není dobře vychlazené.
- Přeceďte do sklenice na kameny přes čerstvý led.
- Dekorujte kolečkem z limetky (volitelné).
Článek je zařazený do kategorie: Drinky z likérů, Drinky z tequily
Mohlo by vás zajímat
- Jungle Bird – recept na exotický drink, kde nechybí rum, campari a samozřejmě ananas
- Casino koktejl – recept na klasický staromódní ginový drink (do 3 minut hotovo)
- Sidecar je excelentní koktejl s koňakem - prozkoumejte recept na klasiku míchaných nápojů
- Grasshopper – recept na okouzlující zelený likérový koktejl se smetanou
- Godfather – recept na elegantní drink z whisky a amaretta (1 minuta)
- Beton, alias becher-tonic – recept na originální český drink, který je za minutku hotov
- Singapore Sling - recept na tradiční koktejl s exotickým nádechem (5 minut)
- Alžírská káva - náš oblíbený kávový pamlsek s vaječným likérem a šlehačkou (kompletní recept)
- Bavorák drink - rychlý recept na oblíbený ČR & SR nápoj (2 minuty)
- Bramble je ikonický koktejl z ginu a ostružinového likéru – recept a jeho příprava (5 minut)