Udělejte si koktejl Margarita – jednoduchý recept + ingredience

Vladimír Rejholec
13. března 2023 0
Drink margarita - se solí a limetkou na okraji

Margarita je jedním z nejpopulárnějších koktejlů v severních státech a to z dobrého důvodu. Kombinuje štiplavost limetky a sladkostí pomerančového likéru s výraznou silou tequily, čímž klasická Margarita zapadá do všech správných tónů. To, odkud pochází, však není samozřejmé.

Někteří tvrdí, že koktejl byl vynalezen v roce 1948 v Acapulcu v Mexiku, kdy dallaská společenská dáma pro své hosty smísila blanco tequilu s Cointreau a šťávou z limetky. Jiní říkají, že Margarita, což ve španělštině znamená květ sedmikrásky, byla nezbytným zvratem Daisy, koktejlové šablony obsahující líh, citrusy, pomerančový likér, sodu a citrusové plody, pomerančový likér a minerálka. Udělejte jeden s tequilou a vynechejte minerálku a dostanete Margaritu. Ale nezávisle na tom, jak nebo kdy byla vynalezena, Margarita si získala srdce pijících.

Při výběru tequily je důležitá kvalita. Doporučujeme vybrat si blanco ze 100% modré agavy. Pokud to není uvedeno na etiketě, jedná se o mixto – tequilu složenou z až 49% tajemných cukrů. A i když mnoho lidí sáhne po hotové sour mix, použití čerstvé šťávy z limetky výrazně zlepší nápoj. Pak tady máme pomerančový likér. Co pro někoho je povinná složka, pro jiné není nutné a místo sladidla použijí agavový sirup. Tímto způsobem dostanete Tommyho Margaritu, která byla vytvořena začátkem 90. let v mexické restauraci Tommyho v San Francisku.

Drink margarita shaker, kovový panák a přetlačovač na stole

Drink margarita – šejkr, limetky, odšťavňovač, sklenice a led na stole

 

Když se mluví o Margaritách, je snadné ztratit se v příbězích o tom, kdo vymyslel nápoj, nebo se zaseknout v diskusích o tom zda ze solí nebo bez soli; triple sec, Cointreau nebo Grand Marnier. Podle našeho názoru je toto zkoušená a ověřená verze receptury pro nejlepší Margaritu, kterou můžete připravit. Zapamatujte si ji a vždy ohromíte své návštěvníky nebo svou rodinu.

 

Ingredience

  • 60 ml blanco tequily
  • 15 ml pomerančového likéru (Cointreau nebo triple sec)
  • 30 ml šťávy z čerstvě vymačkané limetky
  • 15 ml agavového sirupu
  • Dekorace: kolečko z limetky

 

Postup

  • Přidejte tequilu, pomerančový likér, šťávu z limetky a agavový sirup do šejkru na koktejly naplněného ledem a protřepejte, dokud to není dobře vychlazené.
  • Přeceďte do sklenice na kameny přes čerstvý led.
  • Dekorujte kolečkem z limetky (volitelné).

Jak se vám líbil tenhle článek?
4.3/5 - (12 votes)
Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitních rumů. Několik let jsem úplně abstinoval i kvůli tomu, že mi obyčejný alkohol vlastně nikdy moc nechutnal a nechyběl mi. Potom jsem objevil rumy. Začalo mě bavit jejich ochutnávání a publikační činnost. Rozmanitost chutí a vůní, svět zrání v dřevěných sudech, na tropických ostrovech, tradice, historie. Pravidelně se účastním rumových degustací ve všech formách: offline, online i soukromých. Můj Instagram @alko.tip.

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..