Cihuatán Sahumerio je rumová specialitka z dílny populární salvádorské značky. Rum vznikl jako oslava lásky, kterou v mayské symbolice představuje oheň a orlí bohyně Chantico, která ho hlídá. Za tímto blendem 12-14 letých rumů opět jednou stojí hlavní Master blenderka Cihuatánu Gabriela Ayala, pro kterou je právě tento rum srdeční záležitost.
Cihuatan Sahumerio je nejlevnější v Alkohol.cz za 1 399 Kč. Je o 331 Kč levnější než v Warehouse1.cz.
⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 2000 Kč ⭐️ doprava: Zásilkovna (79 Kč), DPD (99 Kč), Messenger (129 Kč), osobní odběr (Karlín) ⭐️ doručení do 3 dnů od objednávky | 1 730 Kč | Do obchodu Warehouse1.cz | |
⭐️ 97% zboží skladem! ⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... ⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč | 1 399 Kč | Do obchodu Alkohol.cz | |
⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech ⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem" | 1 450 Kč | Do obchodu Heureka.cz |
Vlastnosti
Cihuatan Sahumerio | |
---|---|
Cena | 1 730 Kč |
Cena za jednotku | 2 471 Kč/l |
Značka | Cihuatán |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Karton |
Původ rumu | Salvádor |
Lahvovaný | Salvádor |
Styl | Golden, Blend |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 45,2 |
Doba zrání (roků) | 12 až 14 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Americký dub, Bourbon |
Barva | Zlatá |
Chuť | Vanilka, Dřevo, Med, Citrusy, Kakao, Pražené oříšky |
Vůně | Citrusy, Koření, Kouř, Ovoce, Květiny, meruňka |
Cihuatán – originální rum ze Salvádora
Cihuatán je originální rum, který pochází ze Salvádora. Ten jinak jako jediná země Střední Ameriky nemá přístup ke Karibskému moři (její pobřeží patří Tichému oceánu). Salvádor se postupně otevírá světu a dává tak zapomenout na pověst jednoho z nejzaostalejších a nejnebezpečnějších států Střední a Jižní Ameriky. Jednou z dalších zvláštností je také fakt, že etnické složení obyvatelstva tvoří z 90% mestici, z 9% běloši a z 1% Indiáni. V zemi tak nenajdete žádné potomky černých Afričanů jako je tomu v okolních zemích.
O destilérce Cihuatán a výrobě rumu
V Salvádoru je jediná rumová destilérka (dokonce je to jediný lihovar v zemi). Jmenuje se Licorera Cihuatán S.A. DE C.V (se sídlem v El Paisnal) a je samostatnou divizí velké salvádorské společnosti na zpracování cukrové třtiny a výrobu cukru Ingenio La Cabaña. Moderní destilérka je jinak poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z bagasy – vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Vztah k ekologii navíc zvýrazňuje fakt, že všechny odpadní látky, které při výrobě rumu vznikají, se dále zpracovávají. Rumy Cihuatán se zde produkují již od roku 2004, přičemž první rum značky se na trh dostal až o 11 let později v roce 2015.
- 2015 : Cihuatán 8y (rebrand Indigo 2020)
- 2016 : Cihuatán 12y (rebrand Cinabrio 2020)
- 2018 : Cihuatán Nahual
- 2019 : Cihuatán Nikté
- 2020 : Cihuatán Sahumerio
- 2020: Cihuatán Xaman
- 2022: Cihuatán Alux
- 2023: Cihuatán Suerte
Jak se vyrábí
Cihuatán rum se vyrábí z melasy. Ta se smíchá s vodou a kvasinkami a 36 hodin fermentuje ve velkých nádržích. Tento „roztok“ se pak destiluje v multikolóně, přičemž základ produkce tvoří dva typy čerstvého rumu. Jeden je lehký, který nazývají „Nantli“ (matka) – a je to základní mateřský rum značky (vychází z poslední kolony při 94,9% ABV). Ten druhý je těžší („Tajtli“, tedy otec) a obsahuje i množství žádoucích kongenérů. Jeho destilace probíhá ve speciální koloně (ocel + měď), která jej umožňuje destilovat na 75% ABV.
Lehký rum se nechává stárnout v nových sudech z amerického dubu. Těžký zase stárne ve středně vypálených sudech po bourbonu. Pro rozšíření senzorických profilů svých rumů si však již pořídili a používají i další sudy – z francouzského dubu po sherry, koňaku, francouzských fortifikovaných vínech Rivesaltes a z domácího dřeva ceiba Maya.
Mimochodem, oba typy čerstvě vydestilovaných rumů se naskladní do sudů po naředění na 65% ABV. Staření pak probíhá ve skladu/bodeze v horizontální pyramidové soleře, v nadmořské výšce cca 270 m n.m. (při teplotě v rozmezí 28 až 34 °C a relativní vlhkosti 63 až 66%). Andělská daň se tam pak pohybuje mezi 7-8% za rok.
Pár dalších faktů a zajímavostí „ze zákulisí“
- kromě svého Cihuatánu vyrábějí i neutrální nestárený destilát, který pak prodávají různým bottlerům v zemi, který tento alkohol pak prodávají pod vlastní značkou
- jejich cukrovar vyrábí tolik melasy, že se vyváží dál – výrobní kapacita destilérky nestíhá zpracovat „odpad“ z výroby 120 tisíc tun cukru ročně (údaj z roku 2016), cukrovar je třetí největší v zemi
- cukrová třtina pochází hlavně od nezávislých pěstitelů (více než 700) z údolí Cihuatán a jeho blízkého okolí, ale mají i nějakou menší výměru vlastních plantáží
- do rumu se přidává jen minimální množství cukru (do 18 g na litr)
Co vlastně znamená slůvko „Cihuatán“
Název značky je odvozen od údolí Cihuatán, které je dnes vzácným archeologickým nalezištěm. Mimochodem, v domorodém jazyce pipil (podobný aztéčtině) „cihuatan“ znamená „vedle ženy“ nebo „zem za spící ženou“. Podle legendy to byla bohyně, která se kdysi dávno usadila v údolí a obdarovala ho bohatou úrodou a hojností. Cihuatán – první Ron de El Salvádor tedy i takto vzdává hold své starověké kultuře a bohaté mytologii.
Cihuatán je designová špička mezi rumy
Poté, co Cihuatán designově rebrandoval (v roce 2018 to byla první vlaštovka Nikté, v 2019 komplet core range značky), se mezi fanoušky a odborníky rázem propracoval mezi špičkové prémiové rumy. Na svědomí to má brandingová agentura Appartement103, která má na starosti celé portfolio značky. Cihuatánu takto dodali zcela novou vizuální identitu. Od vývoje názvů produktů, přes výtvarné a řemeslné zpracování láhve a dárkového obalu, až po kompletní reklamní kampaň. O výjimečnosti zpracování hovoří i několik ocenění, z nichž nejvýznamnější je Double Gold za design na International Spirits Challenge (2020).
Gabriela Ayala – Cihuatán Master Blender
Na celý proces výroby Cihuatánu, který zahrnuje vše od fermentace, přes destilaci a staření, až po blendování, dohlíží hlavní Master Blender (Maestra ronera) společnosti Gabriela Ayala. Původně chemická inženýrka nějakou dobu nejprve pracovala v cukrovarnickém průmyslu a v roce 2014 nastoupila v Licorera Cihuatán. Rumy se tam jinak začaly destilovat a ukládat do sudů, jak jsem již zmiňoval výše, již od roku 2004, přičemž první láhve Cihuatán se na trhu objevily v roce 2015.
Gabriela nově na rumech značky spolupracuje s Alejandrem Henríquezem , kterého přitom zaučuje do všech tajemství blenderského řemesla. Při tvorbě rumů má jen jeden prvořadý cíl. Dosáhnout stavu, aby byl rum po jeho ochutnání takovým smyslovým zážitkem, který by se dal přirovnat například k emoci vyvolané při poslechu písní či obdivování obrazů. Apropo, kdybyste jí chtěli pogratulovat k narozeninám, tak si zakroužkujte datum 1. prosinec 😉
Juan Alfredo Pacas
Juan Alfredo Pacas (1986) je srdce i mozek Cihuatánu. Spolumajitel a viceprezident společnosti Licorera Cihuatán. Ale také výrobní ředitel v Café Pacas. Juan je totiž již 5. generace rodiny Pacasových, která se významně zasloužila o pěstování a zpracování kávy v Salvádoru. Dnes obhospodařuje celkem 525 hektarů kávových plantáží.
Juan se k rumu dostal až poté, co jeho otec Fernando Alfredo Pacas s dalšími akcionáři v roce 1996 odkoupil od státu cukrovar v El Paisnal. A v roce 1999 i nefungující lihovar. V roce 2000 přišel s nápadem vyrábět první salvadorský rum a nakonec se jeho sen v 2004 splnil. V roce 2014 nakonec zakládá dceřinou společnost Licorera Cihuatán Company, kterou vede dosud.
Cihuatán Sahumerio
Cihuatán Sahumerio je v pořadí třetí limitka z dílny Cihuatán, která přišla na řadu po velmi úspěšných vydáních Cihuatán Nahual a Cihuatán Nikté. Jedná se o blend 4 archivních rumů (lehčích i těžších) stařených 12 až 14 let v dubových ex-bourbon sudech. Výsledný rum byl pak lahvován při síle 45,2 %.
Toto limitované vydání jinak zahrnuje necelých 30 000 lahví a každá z nich je ručně označena unikátním číslem. Takže pokud jej chcete ochutnat, s jeho dostupností by relativně delší dobu neměl být problém.
Gabriela Ayala vytvořila tento rum s cílem dosáhnout co nejvíce tónů, které by se podobaly tomu, co Mayové pálili při svých Sahumerios: „To, co Mayové pálili ve svých Sahumerios, ve mně vyvolalo láskyplné vzpomínky a připomnělo mi můj oblíbený svátek a to, jako se vždy na konci roku celá moje rodina sejde, aby vyzdobila betlém a naplnila ho vůní kadidla, mechu a sušených květin.“
Jak ho pít a s čím se páruje
Na oficiální stránce značky doporučují Cihuatán Sahumerio pít buď čistý nebo i s většími kostkami ledu. Já souhlasím, každému podle chuti. V létě s ledem pro trochu osvěžení, jindy klidně jen tak k popíjení v křesle u domácího krbu. Jak je to s párováním ? K rumu se podle toho bude hodit zejména steak. Ale i sýry – zejména ty, které jsou co nejvíce „umami“ (podívej se co to je), jako je například starý dobrý parmazán. A ještě datle.
Legenda Sahumerio
Nebyl by to Cihuatán, aby se při svém rumu neinspiroval nějakou zajímavou mayskou legendou. V případě Cihuatán Sahumerio je to celé o lásce. Tu u Mayů představoval symbol ohně. Ten prý v „domácím krbu“ udržovala bohyně Chantico*, která měla jinak podobu orlice. No a konkrétně „ Sahumerio “ se jmenovala posvátná nádoba na oheň (po našem kadidelnici).
Takto se ale nazývá i samotný rituál, při kterém se pálí různé vonné bylinky a koření. Rituál probíhal tak, že vždy se pálilo něco jiného a každé z toho mělo jiný význam. Například sušené květiny = romantika, sušené ovoce = rodina, kadidlo = přátelství, kakaové boby a různá semena, máslo = ochrana. Všechny tyto tóny byste v tomto rumu měli najít i vy!
*Mnoho lidí má co se týče starých předkolumbovských kultur v Jižní a Střední Americe „hokej“. Včetně mě. A Cihuatán v tomto také není zrovna nejdůvěryhodnější zdroj. Ve svých marketingových příbězích se odkazuje na Mayy, ale zmiňovaní bohové jsou aztéčtí. Například i teď – Chantico figurovala v aztéckém náboženství, kde byla „ta, která přebývá v domě“, a která vládla nad ohněm v rodinném krbu. Jinak se Mayové v Salvádoru opravdu vyskytovali. I jejich přímí předchůdci Olmékové. Hlavní kulturní entitou na území dnešního Salvádora však byli Pipilové, alias kultura Nahua.
Láhev a dárková tuba
Při pohledu na láhev a dárkovou tubu Cihuatánu zaplesá srdce každého výtvarně založeného fanouška rumu. Originální design je mezi ostatními značkami snadno rozpoznatelný. I díky tomu jednoznačně patří do kategorie prémiových rumů. Konkrétně Cihuatánu Sahumerio jasně dominuje majestátní hořící orel (na etiketě i dárkovém kartonu). Právě takto byla totiž někdy vyobrazována bohyně Chantico. Celý výjev ještě více podtrhuje fialové pozadí.
Zaujmou embosované detaily i speciální textura papíru . Hrdlo láhve je ukončeno luxusním dubovým uzávěrem, který má nahoře laserem vygravírované logo značky a nápis „Rum of Mayan Gods“. Pod ním je zlatý štítek s ručním očíslováním každé láhve.
Jak voní a chutná
V poměrně komplexní vůni vyskakuje sladké ovoce, hlavně meruňky a citrusy, značná dávka koření a kadidlový kouř. Místy je vůně až vínová.
V olejnaté chuti jsou intenzivní citrusy, pomerančová kůra, med, vanilka, dřevo a na pozadí pražené oříšky. Chuť je komplexnější, než by se mohlo zdát, 20g/l přidaného cukru ji zjemňuje až do máslova. Voltáž 45% se Sahumerii náramně hodí.
Dozvuk výraznější a delší než u mladšího Indiga. Na závěr doznívají máslově sladké, ovocné a až kakaové tóny. Velice velmi příjemné.
Cihuatan limitky mi chutnají. Pokud bych si ze čtveřice Suerte, Alux, Sahumerio a Nikte měl vybrat jeden, tak by to byla těžká volba. Asi bych se rozhodoval mezi Alux a Sahumerio.
A jak chutnal ostatním
- RumRatings.com – 7,1/10
- rum-x.com – 6,9/10
Recenze z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Cena
Na ceně není zajímavá ani tak částka, kterou stojí, spíše rozdíly mezi slovenskými a českými eshopy. Ale nebudu se nad tím zbytečně zamýšlet. Jelikož je Sahumerio limitka, cena je vyšší. V době psaní recenze ještě nějaké ty láhve skladem jsou, ale časem prostě nebudou (stejně jako už není Nahual ani Nikté).
Další zajímavé rumy Cihuatan
Rum Cihuatán Sahumerio je z limitované edice , ve které dosud vyšly Cihuatán Nikté , Cihuatán Alux a nově i Cihuatán Suerte. Z dalších speciálních Cihuatánů ještě zmíním iCihuatán Obsidiana (duty free).
Představme si také „core range“, tedy základní řadu značky . Vlajkovou lodí je 8letý Cihuatán Indigo. Za ním následuje dvanáctiletý Cinabrio, poté bílý rum Jade, a nakonec prémiový vyzrálý Xaman XO.
- Cihuatán Indigo 8y – základní rum značky, staření probíhá 8 let v sudech po bourbonu, je laděn do modra „indigo“
- Cinabrio 12y – staření probíhá 12 let v sudech po bourbonu, laděný do cihlově červená „cinabarit“, věnovaný mayskému bohu slunce Kinich Ahau
- Xaman XO – rum nejprve dozrával 15 let v sudech po bourbonu a pak ještě 1 rok v sudech ze speciálního dřeva ze stromu Ceiba, historicky první XO rum ze Salvádora, věnovaný mayskému bohu Xaman Ek (Bůh svatosti a zbožnosti, jehož symbolem je nejjasnější hvězd Malá medvědice – Severka/Polárka a kopálový strom)
- Cihuatán Jade – bílý rum značky, 4 roky stařený rum v ex-bourbonových dubových sudech, ideální do koktejlů
Žhavá novinka ze zákulisí značky
Jen před pár dny bylo ohlášeno speciální vydání kolekce Cihuatán Folklore-Dualidad. Objeví se pouze v 8 zemích světa. V samotném Salvádoru, ve Francii (první země v Evropě kde se Cihuatán oficiálně začal prodávat), v Německu, Švýcarsku, Itálii, Belgii, Slovensku a také v České republice!
Mé zhodnocení na závěr
Výhody
- jemně sladký rum, který se výborně pije a ocení jej široké spektrum rumářů
- zajímavé kombo jednoduchosti a komplexnosti zároveň
- limitka v krásné láhvi a tubě inspirovaná mayskou kulturou
Nevýhody
- cena
Závěr recenze: V relativně krátké době jsem pil limitky Cihuatánu Suerte, Alux a Sahumerio. Všechny tři mají cosi do sebe a každá láhev si najde své rumové fanoušky. V Sahumeriu se bije jednoduchost chutě a vůně s komplexností, je to jakýsi hybrid mezi těžším britským melasovým rumem z pot stillu se španělským sirupovým lehkým rumem z kolony. Stále však vyhrává vlna jemnosti a máslosti. Nasládlé Sahumerio nabídne (na Cihuatán) netradiční komplexní, výrazně ovocnou, až vinnou vůni a spíše tradiční, velmi jemně sladkou chuť, ve které se tlačí do popředí citrusy a med. Cena odpovídá ostatním limitkám Cihuatánu, tu je třeba prostě akceptovat. Pokud máte rádi jemně nasládlé rumy a chutná vám základní nabídka v podobě Indigo či Cinabrio, Sahumerio rozhodně doporučuji. Mně chutnalo.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Cihuatan Sahumerio
Mohlo by vás zajímat
- Cihuatan Cinabrio 12y - příjemný salvádorský rum (moje recenze)
- Cihuatán Indigo 8 letý rum ze Salvádora - takto chutná (moje recenze)
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Cihuatán Alux - jemně sladká salvádorská limitka stařená po sherry a koňaku (recenze)
- Cihuatan Suerte - jemně sladká rumová limitka ze Salvádoru
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?