Celkoví víťezové testu
La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG | Cinzano Prosecco | Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG |
---|---|---|
Vítěz testu | Lidová volba | Pro náročné |
|
|
|
Svěží a jemné prosecco z nejlepší oblasti, ani extra suché ani přeslazené - tak akorát. | Sladší prosecco ověřené značky a v základní kvalitě DOC - pro samostatné popíjení i k různým pokrmům. Perfektní do Aperol Spritz. | Dražší prosecco v podstatě nejvyšší možné kvality, které je určitě třeba ochutnat. Sami znáte ten rozdíl. |
399 Kč (532 Kč/l) | 279 Kč (372 Kč/l) | 940 Kč (1 253 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz |
Připravili jsme pro vás výběr z toho nejlepšího ze světa prosecca. Dnes je na trhu k dispozici opravdu velké množství produktů různých značek. My jsme brali v úvahu samozřejmě primární kvalitu nápoje, ale také jeho dostupnost v obchodě a samozřejmě cenu. Jelikož každému chutná něco jiného (suché, extra suché, sladké…) snažili jsme se seznam koncipovat tak, aby si z něj mohl vybrat opravdu každý.
V přehledné tabulce pak naleznete porovnání důležitých parametrů a specifických charakteristik vína a následně i krátkou recenzi každého prosecca z našeho výběru. Pokud o tomto populárním víně ještě nic nevíte, doporučujeme vám přečíst si náš článek, kde se dozvíte spoustu informací. Co to vlastně prosecco je, jak se dělí, jak se podává, do jakých míchaných drinků jde a spoustu dalších zajímavostí.
Nejlepší Prosecco na základe porovnávacího testu 2024
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo | 5. místo | 6. místo | 7. místo | 8. místo |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz testu | Pro náročné | Lidová volba | |||||
La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG | Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG | Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry | Prosecco Sensi 18K Gold Brut 11% | Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Brut Millesimato 11% | Hamsik Prosecco Treviso DOC Extra Dry | Martini Prosecco | Cinzano Prosecco |
399 Kč (532 Kč/l) | 940 Kč (1 253 Kč/l) | 331 Kč (441 Kč/l) | 440 Kč (587 Kč/l) | 364 Kč (485 Kč/l) | 294 Kč (392 Kč/l) | 279 Kč | 279 Kč (372 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku bestdrink.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz |
4 nejlevnější kvalitní Prosecco do 331 Kč
1. místo | 2. místo | 3. místo | 4. místo |
---|---|---|---|
Martini Prosecco | Cinzano Prosecco | Hamsik Prosecco Treviso DOC Extra Dry | Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry |
279 Kč | 279 Kč (372 Kč/l) | 294 Kč (392 Kč/l) | 331 Kč (441 Kč/l) |
Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Alkohol.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz | Ukázat nabídku Drinkcentrum.cz |
Recenze 8 nejlepších vín Prosecco pro rok 2024
Vítěz testu
1. La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut DOCG
Barva vína je slámově žlutá se zcela vytrvalým jemným perlením. Vůně je přirozeně ovocná a květinová – velmi lehké tóny hrušky a jablka, jasmínu a tymiánu, možná i liči. Chuť přiměřeně ovocná, nechybí jasná kyselinka, kterou ještě více podporuje intenzivní perlení.
Ideální pro letní osvěžení, jako aperitiv, ale i k různým pochutinám a jídlům (mořské plody například) a určitě pro míchaný drink Aperol Spritz asi nenajdete lepší prosecco. V našem srovnání vaše první volba.
Verdikt: Svěží a jemné prosecco z nejlepší oblasti, ani extra suché ani přeslazené – tak akorát.
Výhody
- harmonická šťavnatá a svěží chuť s dlouhým závěrem
- prosecco z nejlepší oblasti (DOCG)
- ruční sběr a delší zrání při nižší teplotě
- velmi nízký obsah síry
Pro náročné
2. Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze DOCG
Prosecco Superiore di Cartizze DOCG je víno z úplné špice takzvané prosecco pyramidy – je vyrobeno pouze z hrozna odrůdy Glere, které je vypěstováno v oblasti Cartizze (celá plocha vinic má jen 107 hektarů), která má specifické půdně-klimatické podmínky a dokáže vyprodukovat jedinečnými vlastnostmi. Je sladší (Dry) a nabízí intenzivní vůni plnou ovocných tónů a růží. A samozřejmě svěží a harmonickou ovocnou chuť (příjemně nasládlou). Zlatá barva a jemné perlení jen podtrhuje výjimečnost tohoto prémiového prosecca. Bude se hodit nejen jako aperitiv, ale také k suchým dezertům (á la makronky) a exotickým kořeněnějším jídlům.
Takové víno je dosti vzácné a je proto samozřejmě i dražší, ale podle nás stojí za to ho minimálně ochutnat. Dobré prosecco této značky však seženete i levněji – například Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Millesimato je pro běžné příležitosti velmi dobrá volba.
Verdikt: Dražší prosecco v podstatě nejvyšší možné kvality, které je určitě třeba ochutnat. Sami znáte ten rozdíl.
Výhody
- unikátní víno z nejlepšího „prosecca“ oblasti (Superiore di Cartizze)
- svěží ovocně-květinová chuť a vůně
- jemné a dlouhotrvající perlení
3. Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry
Barva prosecca je jak jinak v barvě slámy s jemným zelenkavým odstínem. Ve vůni někteří rozeznávají akáciové květiny, pro nás ostatní je prostě příjemná ovocně-květinová. Svěží chuť je hladká a ovocná (typicky zejména za jablky). Perlivost perzistentní. Parádní aperitiv v dobré ceně, k čerstvému sýru či světlému masu, můžete z něj něco obětovat i na nejznámější letní drink Aperol Spritz.
Verdikt: Hezké mladé chutné prosecco nejlepší třídy DOCG potěší nos i chuťové pohárky. Není úplně nejsušší, takže po něm sáhnou i ti, kteří při proseccu mají v ústech rádi alespoň náznak sladkosti.
Výhody
- přiměřená cena
- osvědčená kvalita v nejlepší kategorii DOCG
- dlouhotrvající perlení, konzistentní chuť i vůně
4. Prosecco Sensi 18K Gold Brut 11%
Příjemně suché prosecco má přirozenou žlutou slámovou barvu. Vůně je decentní za ovocem a květinami. Chuť má vyváženou strukturu, „kyselinku“ je ovšem opravdu pěkně cítit. Výborné jako aperitiv, ale i k lehčím jídlům, těstovinám salátům a podobně. Perlivost je docela dlouhotrvající a jemná.
Za ten obal si sice trochu připlatíte, ale na stolech ve kbelících s ledem bude vypadat opravdu luxusně. Ani chuťově nezklame. Nějaké ocenění na potvrzení? Například v roce 2021 na Prague Wine Trophy stříbrná medaile (ročník 2019).
Verdikt: Suché svěží Prosecco v pěkné zlaté láhvi. Jemné, s pěknou a dlouhou perlivostí ze základní kategorie prosecca DOC.
Výhody
- výborné sušší prosecco – k osvěžení, jako aperitiv, k jídlu
- pěkná láhev – promyšlený „zlatý“ design
5. Hamsik Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Brut Millesimato 11%
Konkrétně toto prosecco má příjemnou a elegantní vůni za ovocem a květinami (růže a jasmín). Chuť je svěží, očekávejte méně cukru (brut/10-12 g/l). Převládají ovocné tóny jablek a hrušek, možná ucítíte i trochu ananasu a banánů.
Ze širokého portfolia značky pak doporučujeme vyzkoušet také prémiové Prosecco Superiore di Cartizze DOCG.
Verdikt: Výborné prosecco pro každou příležitost. Jako aperitiv i k jemným předkrmům nebo rybám.
Výhody
- prosecco z nejlepší oblasti (DOCG)
- z renomovaného vinohradnictví
- příjemná svěží chuť a buket
6. Hamsik Prosecco Treviso DOC Extra Dry
Šumivé víno má nažloutlou slámovou barvu. Vůně je více ovocná – za jablky a citrusy. Chuť je svěží a vyvážená až bychom řekli, že je nenápadná, perlivost perzistentní. Hezká láhev á la šampaňské se na stole neztratí. Nápoj zase jako aperitiv či k vybraným pochoutkám (různá předkrmy, zeleninové saláty), do míchaných drinků (Aperol Spritz, Hugo Spritz…). V nabídce značky je ale například také prémiové (ale i velmi drahé) prosecco Superiore di Cartizze DOCG.
Verdikt: Prosecco pro méně náročné uživatele víno v adekvátní kvalitě za normální pořizovací cenu – dobře vypadá, dobře se pije, na běžné příležitosti nemusíte řešit jiné.
Výhody
- dobrá cena
- přiměřená kvalita
- 100% z odrůdy Glera
7. Martini Prosecco
V zelené láhvi s velkým nápisem „Martini“ na etiketě je víno tradičně slámové barvy, Extra Dry (v rámci prosecca tedy polosladké) a je klasifikováno jako DOC – což je základní kategorie zahrnující vlastně celý region Veneto (konkrétně toto prosecco je z oblasti Friuli- Venezia Giulia). Chuť je svěží s příjemným jemným perlením. Vůně je obecně ovocně-květinová.
Solidní prosecco, které tedy ale extra nevyniká v žádném směru, si můžete dopřát optimálně vychlazené jako aperitiv, ale i v míchaném drinku. Pokud na něj v obchodě nenatrefíte, podobně je na tom například i Cinzano Prosecco (a cenově ještě níže).
Verdikt: Prosecco v základní kvalitě od celosvětově známé a ověřené značky. V solidní ceně a pěknou perlivostí.
Výhody
- přiměřená chuť i vůně, ideální perlivost
- ověřená značka
- dobrá cena
Lidová volba
8. Cinzano Prosecco
Láhev je standardní (0,75 l) s výraznou bílou etiketou, na které dominuje nápis Cinzano. V ní se nachází pěkné svěží šumivé víno slámově žluté barvy s jemným a docela dlouhým perlením. Čistá vůně je květinově ovocná (citrusy, zelená jablka, možná i trochu mandle a bylinky), chuť jemná ovocná za jablky a broskvemi, závěr i exotické ovoce a hořké mandle.
Je sladší než většina značek prosecca v našem srovnání – označení Dry znamená, že má minimálně 17 g cukru na litr (max. 32 g/l). Pro srovnání doporučujeme vyzkoušet i osobitější a sušší víno nejvyšší kategorie DOCG – například La Tordera Prosecco Brunei Valdobbiadene Brut.
Verdikt: Sladší prosecco ověřené značky a v základní kvalitě DOC – pro samostatné popíjení i k různým pokrmům. Perfektní do Aperol Spritz.
Výhody
- ověřená celosvětově známá značka
- pro milovníky sladšího prosecca
- výborná cena
Prosecco – co to vlastně je, jak se vyrábí a jak chutná
Prosecco je šumivé víno z Itálie, které pochází striktně z vinic ze severních regionů Veneto (Benátsko) a Friuli. Pravé prosecco, chráněné ochrannou známkou, musí obsahovat minimálně 85% odrůdy hroznů Glera (ještě do roku 2009 se tato odrůda jmenovala jednoduše Prosecco). Zbytek, tedy maximálně 15%, může tvořit jakékoli jiné bílé víno (kategorie DOC, u kategorie DOCG to mohou pouze odrůdy Verdiso, Perera a Bianchetta).
Prosecco je ideální zejména jako osvěžení během horkých letních dnů a také díky němu tak můžeme prožívat alespoň vzdáleně bezstarostný italský styl. Rovněž se však hodí i pro párování s jídlem.
Z historie
Předpokládá se, že víno z této oblasti znali již staří Římané pod názvem Puccino ještě před naším letopočtem. Každopádně první písemná zmínka o tomto šumivém víně pochází z roku 1754, kde prosecco vzpomíná Aureliano Acanti ve svém díle „Il Roccolo“.
Jak se vyrábí
Prosecco se nejčastěji vyrábí pomocí metody zrání Charmat-Martinotti. Vylisovaná čistá hroznová šťáva se během sedimentace v tancích ochlazuje na 5 až 10 °C. Čirý mošt pak prochází druhotným kvašením, přičemž dříve se smíchají jednotlivé odrůdy vína dohromady (spolu s cukrem a kvasinkami). Směs se přečerpá do tlakových nerezových nádob (autoklávů), čímž následujícím fermentováním víno získává jemné bublinky – typické právě pro prosecco. Toto kvašení trvá 30 dní.
Jak chutná?
Prosecco je svěží víno s ovocnou chutí, kde tedy dominuje hlavně sadové ovoce jako jablka a hrušky, meruňky a broskve… Většinou neobsahuje mnoho zbytkového cukru, takže obecně se řadí spíše k sušším vínům.
Rozdělení Prosseco
Víno můžeme dělit podle různých kritérií. U Proseccu jsou nejhlavnější tyto:
- perlení/„šumivost“
- cukernatost/množství zbytkového cukru
- oblast pěstování
Prosecco podle nasycení
- spumante
- frizzante
- tranquillo
- prosecco col fondo
Spumante
Spumante je originální šumivé víno, které charakterizuje perlivost až 5 barů (3-5 ba). V případě potřeby ideální náhrada francouzského šampaňského.
Frizzante
Frizzante je perlivé víno, které je charakteristické sníženým stupněm perlení (1-2,5 barů), což se docílí snížením tlaku v autoklávech během druhé fermentace. Bývá levnější než spumante.
Tranquillo
Tiché prosecco není tedy tak častý jev, ale za ochutnání určitě stojí. Získává se z nejhustěji vysazených vinic. Nenasycené víno musí samozřejmě také splňovat stejné podmínky jako šumivé.
Prosecco Col Fondo
Tento typ vína se nazývá také pétillant naturel (pét-nat), neboli přírodně perlivé (tradiční). Stupeň perlení je ještě nižší než je tomu u frizzante. Víno v láhvi ještě fermentuje a obsahuje sediment (je lehce zakalené). Je to živé šumivé víno s jemným perlením a charakteristickou vůní za čerstvě upečeným chlebem.
Prosecco podle zbytkového cukru
Už jsme zmiňovali, že prosecco je víceméně sušší víno, samozřejmě v rozumném rozpětí. Zbytkový cukr se pohybuje v rozmezí 0 až 32 gramů na litr vína od zcela suchého až po mírně sladké. Víno s cukernatostí nad 32 g/l (až do 50 g/l) bývá obvykle již doslazováno.
- brut zero
- extra brut
- brut
- extra dry
- dry
- demi-sec
Brut zero
Je určeno pro milovníky nejsuššího vína. Je totiž zcela bez cukru a to mluví za vše. Taková vína spadají nejčastěji do kategorie Prosecco DOCG.
Extra brut
Víno s cukernatostí do 6 gramů na litr lze také považovat ještě za velmi suché. Náznak cukru pak alespoň o trochu víc zvýrazňuje chuťové tóny. Většina DOCG Prosecca patří do této kategorie.
Brut
O „chlup“ sladší víno obsahuje 6 až 12 gramů cukru na litr. V kategorii jsou hlavně DOC Prosecco, ale také pár kousků zařazených do DOCG. Chuť je intenzivnější – více ovocnější a květinová.
Extra Dry
Sladší verze Prosecca má 12 až 17 g cukru na litr. Jedná se o jemnější vína s výraznými ovocnými tóny a s lehkým květinovým a citrusovým podtónem.
Dry
Nejsladší verze Prosecca má 17 až 32 g cukru na litr. V chuti převládají hlavně tóny zralého ovoce a květin. I mezi nimi však najdeme vína zařazená v nejkvalitnější DOCG kategorii.
Demi-sec
To už snad ani není Prosecco (pár kousků z kategorie DOC). 32 až 50 g cukru na litr vína je už opravdu dost.
Prosecco podle oblasti
Prosecco se primárně rozděluje podle oblasti, kde vzniká. V tomto směru existují dvě základní kategorie:
- DOCG
- DOC
Prosecco DOCG
Nejlepší a nejoblíbenější Prosecco, které splňuje ta nejpřísnější kritéria v rámci výroby a parametrů (například, že povolený výnos hroznů z těchto vinic je maximálně pouze 13,5 tuny na hektar), je označeno známkou DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita). Zahrnuje vína ze dvou oblastí:
- území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano (provincie Treviso), vína nesou název Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
- území 19 obcí u města Asolo, tato vína nesou název Asolo Prosecco Superiore DOCG
Prosecco Conegliano Valdobbiadene má ještě dvě podkategorie – DOCG Cartizze a DOCG Rive.
- DOCG Rive – víno ze strmých svahů z kopců v této oblasti, jedná se o nejkvalitnější vinice v celkovém počtu 43 a s omezením výnosu pouze 13 tun hrozna na hektar, povolena je pouze ruční sklizeň
- DOCG Cartizze – celkem pouze 107 hektarů vinic v oblasti na nejstrmějších svazích San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol s maximálním výnosem pouhých 12 tun hroznů, absolutní špička mezi prosecco
Prosecco DOC
Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata) pochází ze širší oblasti sklizně, přesněji z 9 provincií regionů Veneto (Belluno, Padova, Treviso, Venezia, Vicenza) a Friuli Venezia Giulia (Gorizia, Pordenone, Terst a Udine). Rovněž jsou známy 2 podskupiny – DOC Treviso a DOC Trieste.
- DOC Treviso – víno v základní kvalitě z regionu Treviso, které charakterizuje příznivější podmínky pro pěstování hrozna, má tak pochopitelně i největší zastoupení na trhu za nízkou cenu
- DOC Trieste – víno v základní kvalitě z okolí města Terst
Takto vypadá oblast, kde se víno na prosecco pěstuje, plus takzvaná pyramida kvality (zdroj ):
Nealko prosecco, Bio, Vegan, růžové…
Kromě základního rozdělení samozřejmě existuje ještě řada dalších možných variant Prosecca. V poslední době se například vyhledává i Bio „Organic“ Prosecco, nebo i ve verzi pro vegany. Nesmíme zapomenout ani na rozdělení podle barvy – 99% prosecco je bílé víno, před nedávnem však k němu oficiálně přibyla i růžová varianta (Rosé)… Existuje dokonce i nealkoholické prosecco.
Organic „BIO“ Prosecco
Toto víno pochází z hrozna, které se pěstují podle pravidel ekologického zemědělství, to znamená žádné chemické postřiky ani umělá hnojiva. Kvašení pak probíhá bez přidaných látek s důkladnou regulací obsahu SO₂.
Vegan Prosecco
Toto víno se zase před lahvováním nečiří pomocí mléčného proteinu, ale používají se alternativní prostředky jako minerální jíl a další. Případně se úplně nefiltruje. Rovněž se při pěstování révy nepoužívají k hnojení kostní moučky či tekuté rybí emulze. Jsou označeny symbolem V-Label.
Prosecco Rosé
Od roku 2020 je na světě oficiální i růžové prosecco, které ale musí splňovat několik náležitostí. Hrozny musí pocházet z „prosecco oblastí“, na 85-90% musí obsahovat odrůdu Glera a na 10-15% Pinot Nero DOC (ne IGT). Minimální délka fermentace je 60 dní a Rosé může být pouze v kategoriích Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na etiketě musí být deklarován ročník. Prosecco ROSÉ si nejlépe vychutnáte při teplotě 5-7 stupňů.
Nealko Prosecco
Takové nealko „prosecco“ (tedy ne pravé, maximálně ještě tak pocházející z vinic v oblasti Veneto) je ideální pro těhotné ženy, řidiče… Vlastně potěší každého, kdo má chuť na osvěžující šumivé víno – jen tedy bez alkoholu.
Jak vybrat dobré prosecco?
Závisí jen na vás jaké chutě a vlastnosti preferujete. Každopádně nejlepší, prémiové prosecco, bude označeno jako DOCG a nejvyšším levelem je pak Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že bude i nejdražší.
U naprosto nejlevnějších lahví si ale dávejte pozor abyste kupovali opravdové pravé prosecco, které má svou ochrannou známku a tudíž musí splňovat přesná kritéria. Podobně jako u šampaňského se totiž stává, že se toto exkluzivní víno falšuje a za originál se jen vydává.
Pravé prosecco má na hrdle láhve kolok, který má vlastní sériové číslo a které vlastně vypovídá o kvalitě nápoje. Ten přiděluje ještě před plněním lahví speciální úřad, který nejprve vyhodnocuje vzorky dodané výrobci.
Cena Prosecco a kde jej koupit
Levné prosecco do 240 Kč
Prosecco v základní verzi (DOC) můžete koupit doslova již za pár eur (0,7 l). Dávejte si při tom ale pozor, aby bylo pravé. Ideální pro větší spotřebu na párty a do koktejlů. Pro fanoušky (nové i staré) však doporučujeme poohlédnout se ve vyšší cenové kategorii, kde byste se měli dostat už i k prémiovému prosecci s označením DOCG.
Zlatá střední cesta do 360 Kč
Perfektní prosecco vás bude stát maximálně 240 – 360 Kč (za 0,7 l), kde se vlastně v tomto rozpětí nachází většina značek a výrobců. Výběr je opravdu široký, závisí na vašich preferencích.
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Prosecco s cenovkou do 490 Kč
Víno s cenou někde mezi 360 – 590 Kč už může být zajímavější z několika důvodů. Samozřejmě se jedná na 99 % o kvalitní víno s označením DOCG. Cenu zvyšuje například i opravdu povedený ročník, ze kterého se stočilo méně lahví. Nebo je to nějaká limitovaná edice vydaná při speciální příležitosti…
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Prémiové prosecco v ceně od 490 do 1 200 Kč
Za prémiové prosecco s označením Prosecco DOCG Cartizze můžete klidně zaplatit i více než 500 Kč za sedmičku. Luxusní italské šumivé víno tedy něco stojí (ale ještě má stále daleko na některé značky pravého a předraženého francouzského šampaňského, že?).
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku | ||
Ukázat nabídku |
Kde ho dostanete ke koupi (i v akci)
Základ je si pořídit kvalitní prosecco. To znamená nebrat v úvahu úplně nejlevnější perlivé víno, na které natrefíte v každé samoobsluze a supermarketu (Lidl, Tesco…). Ideální na nákup budou specializované obchody, kde vám při výběru dozajista dokáží poradit. Pokud již máte svoji značku, respektive typ, který preferujete, případně chcete vyzkoušet něco nového, tak v takovém případě se vyplatí i nákup přes internet v ověřených eshopech. Nemusíte při tom spěchat, na výběr máte neuvěřitelné množství produktů v široké škále vlastností vína i cen (a kolikrát natrefíte na oblíbené prosecco v akci či slevě). A nemusíte pro něj nikde chodit…
A kolik litrů by to mohlo být?
Kromě oblíbené „sedmičky“ (0,75 l), a řekněme že i litrovky, jsou to i velkoformátová balení v objemu tři, šest, či dokonce devět litrů! Takové velké láhve prosecca se budou hodit jako originální dárek ale také jako dobrá zásoba kvalitního pití na vaší párty či oslavě.
Známé a oblíbené značky Prosecco
Značek tohoto originálního italského šumivého vína je na trhu opravdu docela dost a zahrnují jednak rovnou vinařství, kde se toto víno dodělává a jednak producenty, kteří víno z těchto vinic v této oblasti prodávají pod vlastní značkou (podívejte se například na Hamsik Winery).
Mezi nejznámější prosecco značky ale patří například Mionnetto, Bortolin Angelo, Anno Domini, Bedin, Andreola, Bepin de Eto, Bisson, Cantine Vedova, Casa Belfi, Corvezzo, La Tordera, Giusti nebo také Ruggeri, De Stefani, Rebuli, Contarini, Maschio a mnohé další.
Jak se pije Prosecco
Nejlepší na proseccu je, že jej lze pít kdykoli, jakkoli a v podstatě s čímkoli. Bez nadsázky. Je to oblíbený letní nápoj, který dokáže osvěžit. Je totiž obecně spíše sušší typ šumivého vína a pokud jej vychladíte na ideální teplotu (5 až 8 °C), tak lepší vínový nápoj na zahnání žízně nenajdete. Také jej však můžete přidat do více míchaných drinků. Bude se hodit k mnoha jídlům i jako aperitiv.
K čemu se hodí? V podstatě ke všemu
Prosecco je v tomto směru jedním z nejvšestrannějších vín. Pokud si jej nedáte jako aperitiv ještě před jídlem, klidně si jej můžete dopřát jako doplněk k nejrůznějším jídlům. Ať už je to typicky italské jako pizza, pasta, těstoviny, saláty, dezerty, nebo i ryby a mořské plody, thajská či jiná exotická kuchyně.
- suché prosecco: předkrmy, rizoto, těstoviny, zelenina a mořské plody
- sladší Extra Dry: jako aperitiv, čerstvé sýry, světlé maso, mušle
- ještě sladší prosecco Dry: suché dezerty (makrónky, máslové sušenky…), kořeněná exotická jídla
- nejsladší prosecco demi-ec: klasické dezerty, na sorbet
A při jaké teplotě by to mělo být?
Ideální teplota při podávání prosecca by se měla pohybovat v rozmezí 5 až 8 °C. S vychlazením vína si dejte včas, přece jen to chvíli trvá (což například nepotěší v případě neočekávané návštěvy). Ale nezoufejte, máme pro vás pár tipů, jak to elegantně zvládnout bez stresu.
Jak správně chladit prosecco – tipy a triky
- láhev ideálně zchlaďte na 3 až 5 °C, víno se totiž při rozlévání totiž téměř okamžitě oteplí o pár stupňů a hned jej máte v ideální teplotě k pití (5-8 °C)
- do mrazničky ne, raději ji zabalte do vlhké studené utěrky – příliš rychlé a razantní snížení teploty totiž může doslova „zrušit“ vůni vína, láhev obalená v utěrce uložená zpět do ledničky je mnohem lepší řešení
- abyste udrželi příznivou teplotu vína v láhvi je fajn, pokud budete mít po ruce nádobu s ledem, do které ji vložíte po každém nalévání (pokud tam přidáte ještě trochu vody a soli, nízká teplota se udrží ještě snadněji)
- led si do sklenice s vínem určitě nedávejte, jakmile si ho zbytečně rozředíte, co tak místo toho zkusit raději například zmražené bobulky hroznů
A v čem? Ideální sklenice na prosecco…
Tak správně by to mělo být ve velkých sklenkách na víno (ideální tulipánového tvaru). Tedy alespoň tak to dělají samotní Italové. Díky tomu se víno dokáže lépe rozvinout a krásně voní. Na druhou stranu, i flétny (úzké sklenice na stopce) mají své kouzlo a také příznivce, kteří zase poukazují na to, že prosecco si v nich déle udrží bublinky.
Pár tipů na sklenice na prosecco
Nejznámější míchané nápoje s proseccem
Aperol Spritz
Suverénně nejznámější a nejoblíbenější míchaný drink s proseccem je Aperol Spritz. K přípravě potřebujete kromě prosecca (9 cl) samozřejmě také Aperol (6 cl), sodu (3 cl) a led. A něco k dozdobení sklenice jako je plátek pomeranče například. Příprava je jednoduchá – opravdu podrobně to máte v našem článku (i s videem).
Hugo Spritz
Na perfektní italský spritz budete potřebovat prosecco (9 cl), bezový likér nebo v originále bezový sirup (6 cl), sodu (3 cl), led a větvičku máty. Na ozdobu plátek citronu a mátu. Hugo Spritz slovem i obrazem naleznete v našem článku.
Bellini koktejl
Na slaďoučký benátský drink budete kromě prosecca (10 cl) potřebovat i broskvový likér (5 cl) a broskvový džus (5 cl). V originále je to ale jen čerstvé broskvové pyré a prosecco v poměru 3 díly vína a 1 díl pyré. Všechny ingredience by ale měly být pořádně vychlazené, protože tento koktejl se podává bez ledu.
Nejčastější dotazy
Kvalitní prosecco se pomalu ale jistě stává králem šumivých vín, takže stoupá i počet jeho příznivců, které zajímá řada věcí týkajících se nejen jeho výroby ale i způsobu podávání. Na několik nejzajímavějších a nejčastějších otázek naleznete odpovědi i na tomto místě:
❓ Kdy jej vypít a jak dlouho jej lze uskladňovat?
Prosecco je třeba ideálně vypít co nejdříve po jeho otevření, protože perlení se ztrácí rychleji než je tomu například u šampaňského. Ale nemusíte se bát, zachlazená láhev v nádobě s ledem vám samozřejmě vydrží také docela dlouho. Nejlepší a nejsvěžejší je prosecco v prvním roce roku jeho stáčení, při delším skladování (maximálně do 3 let, ideálně někde na chladném a tmavém místě) nabývá poněkud těžší a zralejší květinově ovocné tóny.
❓ Co je Glera?
Glera je odrůda hroznů, ze kterých se vlastně Prosecco vyrábí (minimální zastoupení v nápoji je 85 %). A aby to bylo pravé prosecco, musí být vinice z oblasti Veneto. Dříve se odrůda nazývala jednoduše jen Prosecco, to se však od roku 2009 změnilo a umožnilo vínu a výrobcům získat celosvětovou ochrannou známku.
❓ Prý existuje také australské Prosecco, je to pravda?
Je to pravda, ale má to háček. Prosecco má ochrannou známku vázanou na geografický region, takže to víno, které se dodělává v Austrálii třeba z hroznů odrůdy Glera (jinak, na celkové výměře 120 hektarů), by se podle správnosti takto označovat nemělo. A už se ani neoznačuje. Nedávno (2022) ve sporu totiž nadobro uspěli italští vinaři a ti australští tedy název Prosecco již používat nemohou.
❓ Chutná prosecco jinak než šampaňské?
Ale jistě, i když to na první pohled není až tak zřejmé. Jsou přece obě šumivé. Prosecco je v chuti více ovocné a květinové, mladé a svěží. V šampaňském zase naleznete kromě primárních chutí citrusových plodů a ovoce i více sekundárních až terciárních chutí. Čili například tóny sušenek, sýra, mandlí, chleba a toastů… I perlení je jiné – jemnější (díky zrání v láhvi, které vytváří v láhvi větší tlak).
❓ To znamená, že se i jinak vyrábí?
Ano. Zatímco u šampaňského probíhá druhotné kvašení přímo v láhvi (tradiční metoda Champenoise), prosecco druhotně kvasí ve velkých nerezových tancích (italská metoda Charmat-Martinotti).
Pár slov na závěr
Quo vadis, Prosecco? Snadná odpověď: Stále vpřed! Toto italské „šampaňské“ je totiž v posledních letech opravdu velkým hitem a v prodeji už dokonce předběhlo dosud nejpopulárnější francouzské šampaňské. A není se moc co divit, toto svěží šumivé víno totiž vyniká nejen svou lehkou ovocně-květinovou chutí, ale i „akurátními“ bublinkami. A hodí se vlastně pro jakoukoli příležitost. Takže pokud máte chuť na opravdu originální víno, které vás dokáže potěšit, tak Prosecco bude opravdu skvělá volba.
Zdroje a zajímavé odkazy
- https://en.wikipedia.org/wiki/Prosecco
- https://www.prosecco.wine/it/territori
- https://winefolly.com/wines/prosecco/
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Do testu jsme vybrali Prosecco pouze z ověřených eshopů
Mohlo by vás zajímat
- Na přípitek hlavně šampaňské a prosecco, ale i jiné nápoje - kdy se hodí a z jakých sklenic?
- Sabráž - aneb jako na efektní otevírání šampaňského šavlí (přesný postup i s videem)
- Šampaňské - velké srovnání, z těchto 10 si určitě vyberete + jak jej správně podávat a ostatní zajímavosti
- Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve - jak jsou na tom pivo, víno, destiláty?
- Kolik kalorií má alkohol - dejte pozor nejen při hubnutí