Mezan Guyana 2005 – jak chutná rum z guyanské Demerara Distillers od nezávislého plniče

Vladimír Rejholec Recenze a hodnocení
20. listopadu 2024 0
Mezan Guyana 2005 láhev
  • Balení: Karton
  • Původ rumu: Guyana
  • Lahvovaný: Skotsko
  • Styl: Golden
  • Typ (hlavní složka): Melasa
  • Obsah alkoholu: 40,0 %
  • Doba zrání: 10 roků
  • Chuť: Dřevo, Citrusy, Banán, Anýz, Lékořice
  • Vůně: Citrusy, Anýz, Whisky, Lékořice
  • Dostupnost: Skladem
  • Další parametry...
Zařazeno do: Rumy /
1 333 Kč s DPH Prohlédnout nejlepší nabídku
Alkohol.cz

Mezan Guyana 2005 je rum z guyanské Diamond Distillery, který lahvoval nezávislý bottler Mezan. Jedná se o starší vydání, kde ještě není přesně uvedeno, jak dlouho probíhalo staření (měl by to být ale 10 letý rum), ani kolik času při tom strávil v Evropě. Hned na úvod dám jednu zajímavost – na první pohled byste ani nevěřili, že tento rum pochází ze stejné destilérky jako El Dorado. Je slámově žlutý bez dobarvování karamelem, bez zrnka cukru, non-chill filtered… Jak tedy chutná?

porovnání cen

Mezan Guyana 2005 je nejlevnější v Alkohol.cz za 1 333 Kč. Je o 152 Kč levnější než v Heureka.cz.

Alkohol.cz ⭐️ 97% zboží skladem!
⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna...
⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč
1 333 Kč Do obchodu Alkohol.cz
Heureka.cz ⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech
⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
1 485 Kč Do obchodu Heureka.cz

Vlastnosti

Mezan Guyana 2005 láhev
Mezan Guyana 2005
Cena1 333 Kč
Cena za jednotku1 904 Kč/l
ZnačkaMezan
Objem láhve (l)0,70
BaleníKarton
Původ rumuGuyana
LahvovanýSkotsko
StylGolden
Typ (hlavní složka)Melasa
Obsah alkoholu (%)40,0
Doba zrání (roků)10
Styl zráníKontinentální, Tropické
Zrání-typ suduBourbon
BarvaSvětlá sláma
ChuťDřevo, Citrusy, Banán, Anýz, Lékořice
VůněCitrusy, Anýz, Whisky, Lékořice

Mezan – nezávislý rumový bottler z Británie

Pro začátek mám pro vás pár informací o značce Mezan. Nezávislý rumový bottler z Velké Británie nakupuje nejrůznější rumy z různých karibských zemí (Jamajka, Barbados, Trinidad, Guyana, Panama, Dominika a další), které si potom doma sami nablendují. Dříve však ještě proběhne kontinentální staření. Podobným stylem to dělají i další nezávislí plnitelé jako je Transcontinental Rum Line, Cadenhead, Rum Nation, či Plantation .

Mezan rum - logo

Mezan se primárně zaměřuje na unikátní vydání z jednotlivých lihovarů (single distillery) a jednotlivých ročníků (single vintage). Jedinou výjimkou dosud je Mezan XO Jamaica, se kterým Mezan vlastně začínali. Byl to jejich výchozí bod – jak tento rum nazval Neil Mathieson*, majitel společnosti Spirimonde LTD., která má Mezan ve svém portfoliu. Jamaica XO je tak trvalou součástí nabídky značky (viz mou recenzi).

Další pozitivní informací je, že při výrobě rumů Mezan neprobíhá žádné doslazování, dobarvování a jsou jen jemně filtrovány – bez použití studené filtrace (čili jsou non-chill filtered). Jen pro zajímavost uvedu, že Mezan skladuje a lahvuje své rumy ve skotské palírně Torabhaig .

rumy Mezan v eshopu

 

*Neil Mathieson a rumy Mezan

Neil Mathieson, celým jménem John Neil Macleod Mathieson, je zakladatel společnosti Spirimonde LTD. (funguje již od roku 2001, dříve Eaux De Vie Ltd.). Neil je jinak z rodiny, která již více než století obchoduje s whisky a dalšími destiláty, takže k rumům to nikdy neměl moc daleko. Právě jeho nápad byl dovážet kvalitní karibské rumy a ve Velké Británii je ještě nechat zrát kontinentálně. Takto pak vznikla značka Mezan. Prvotní vizí bylo jen naláhnout nějaký pěkný rum a rozhodnutí padlo na Jamajku. Od toho bodu se Neil začíná více zajímat o profily jamajských chutí a vzniká Mezan Jamaica XO – ústřední bod, od kterého se bude dále vše odvíjet. Mathieson tehdy sám nastavoval chuťové profily svých rumů – sestavoval směsi, vybíral sudy a rozhodoval o délce staření.

Momentálně se Mathieson věnuje intenzivnější skotské whisky (cca od roku 2017). Například pro jeho Torabhaig Distillery a jejich privátní značku Mossburn. Destilérka se nachází na skotském ostrově Skye, kde vznikla jako druhá v pořadí za známou Talisker Distillery. Dnes jsou ale jinak na ostrově již 4 palírny. Kromě Talisker a Torabhaig je to také Isle of Skye Distillery a Pràban na Linne.

Neil Macleod Mathieson - Mezan independent bottler - facebook

Neil Macleod Mathieson

 

Mezan Guyana 2005 Diamond

Mezan Guayana 2005 je melasový rum z guayanské destilérky Diamond společnosti Demerara Distillers Limited (DDL). Mělo by se jednat o 10 letý rum*, staření probíhalo nejprve v Karibiku a později v Evropě (nespecifikované) a v sudech z bílého amerického dubu po bourbonu. Destilován v roce 2005 na legendárním dřevěném pot still-u Port Mourant, který dokáže vyprodukovat rum s těžkým tělem, značným obsahem esterů a bohatým ovocným charakterem. Mimochodem, toto dřevěné dvojité kotlíkové destilační zařízení pochází z Port Mourant Estate (založeno 1732) a po uzavření destilerie bylo přemístěno do Uitvlugt, která byla také zavřená, až nakonec skončilo v Diamond Destillery. Rum Guyana 2005 je, jako každé vydání od Mezan, bez přidaného cukru nebo barviv a nefiltrována chladem (jemně mechanicky filtrováno ale ano). Rum je nakonec stáčen při síle 40% ABV.

*jedná se o starší plnění Mezan, kde se ještě neuváděly některé informace o věku. Pro srovnání uvedu, že novější vintage rum Mezan Guyana 2008 je také Double pot still, destilovaný v roce 2008 a stáčený 2020, ale již při síle 46% ABV. Věk 12 let – tropické staření 3 roky v Guyaně + kontinentální 9 let. V ex-bourbon sudech.

 

Pár slov o destilérce Diamond Distillery / Demerara

Diamond Distillery je jediná destilérka v jihoamerické Guyaně, která má jinak již více než 300 letou tradici výroby rumu. Společnost Demerara Distillers Limited (DDL) patří také mezi největší producenty v celém Karibiku. Rumy tohoto lihovaru jsou součástí nejrozmanitějších rumových směsí řady značek. Destilérka sídlí na břehu řeky Demerara, oblasti, která je známá pěstováním cukrové třtiny, která se dokonce považuje za nejkvalitnější na světě. Tato třtina má vysoký obsah cukru díky specifickým půdně-klimatickým podmínkám. Diamond samozřejmě k výrobě svých rumů pak používá melasu jedině z domácího zdroje. Také se tam používají vlastní kvasinky.

Jako jediná na světě má v držení několik unikátních destilačních zařízení, díky čemuž jsou rumy od Demerara vyhledávány mnoha nezávislými bottlery. Ke staření se používají hlavně ex-bourbon sudy. Těch má v zásobě neuvěřitelné množství – až 100 tisíc sudů. Pro srovnání: barbadoský Forsquare jich má přibližně 45 tisíc, trinidadská Angostura 75 tisíc.

Rovněž je dobře vědět, že tato moderní destilérka používá postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Odpad z destilace slouží jako hnojivo na třtinových plantážích. Bagasa, neboli vlákna stonku, které zůstávají jako odpad po zpracování cukrové třtiny, se zase používá jako palivo.

Unikátní destilační zařízení Demerara Distillery

Destilérka díky konsolidaci (takto se na Guyaně říká privatizaci a rušení starých lihovarů) získala řadu unikátních destilačních zařízení z celé země. Názorným příkladem je Port Mourant still, který vydestiloval i tento náš rum. Legendární double wooden pot still pochází z Port Mourant Estate. Dalším unikátním kouskem je Versailles single wooden pot still. Což jinak nemá nic společného s Francouzskem, ale spíše s tím, že destilační zařízení pochází z Versailles Estate, který byl jedním z nejmenších lihovarů na Guyaně (zavřený začátkem 70. let). Oba zmíněné dřevěné kotlíky/alembiky (Wooden Pot Stills) jsou poslední na světě (aktivní) a dodávají vyrobeným rumům neuvěřitelnou hloubku a složitost, kterých se moderními přístroji jednoduše nedají dosáhnout. Původně sloužily k výrobě námořních rumů Demerara Navy (Demerara VAT Stills).

Diamond (DDL) distillery - Port Mourant, Versailles and Diamond High Ester stills.

Dále je tam také dřevěný Coffey Enmore z další padlé guyanské destilérky z Enmore Estate. Takzvaný EHP Wooden Continuous Coffey Still byl vyroben v roce 1880 na zakázku a je jediný na světě, který je dosud v provozu. Pokračujeme ještě dál? Samozřejmě. Ve vlastnictví Demerara Destillery je také French Savalle Still ještě z 18. století – čtyřsloupcová kolona z Uitvlugt Estate. Z tohoto zařízení vychází až 9 různých typů rumů, od nejlehčích až po středně těžké.

El Dorado rum

Nejznámějším produktem Demerara Distillers je jejich rum značky El Dorado . A je to rovnou celá kolekce stařených rumů ve věku 3 až 25 let. Apropo, uvedené roky na láhvi jsou pak věk nejmladšího rumu ve směsi (nejstarší může být o mnoho let starší). Já jsem z nich zatím ochutnal „jen“ El Dorado 12y (viz recenzi).

rumy El Dorado v eshopu

 

Master Distiller a Master Blender Demerara Distillers

Je jasné, že tak velký lihovar musí mít celý tým blenderů, kteří drží kvalitu rumů Demerara na co nejvyšší úrovni. My si představíme dva nejhlavnější, kteří to mají v DDL všechno pod palcem. Jedním je hlavní Master Distiller Lennox Shaun Caleb a tím druhým zase zástupce něžnějšího pohlaví Master Blender Sharon Sue-Hang-Baksh.

Lennox Shaun Caleb

Master Distiller lihovaru Demerara Distillers Limited (DDL) Lennox Shaun Caleb má bakalářský titul na prestižní univerzitě Princeton v oboru chemického inženýrství. Ve společnosti nejprve pracoval po boku George Robinsona, který na této pozici pracoval více než čtyři desetiletí. Po nástupu se podílel i na návrhu a projektování, instalaci a uvedení nových destilačních zařízení do provozu (plně integrovaná, vícetlaková, pětisloupová kolona a dvousloupová kolona Coffeyho typu). I jeho zásluhou vstoupila Demerara do nového tisíciletí v moderním hávu v harmonii se starými tradicemi řemesla „Demerara Heritage Stills“.

Lennox Shaun Caleb - Master Distiller Demerara Distillers

Lennox Shaun Caleb (https://www.facebook.com/eldoradorums/)

Sharon Sue-Hang-Baksh

Sharon Sue-Hang-Baksh začínala ve společnosti Demerara Distillers Limited jako chemička v roce 1995 po absolvování univerzity s bakalářským titulem z chemie. Nejprve v oddělení kvality v pozici manažerky zabezpečení kvality, ředitelky zabezpečení kvality a technické ředitelky. Mimo jiné je také držitelem titulu MBA v oblasti obchodního managementu. Jako Master Blender i přes své přírodovědné vzdělání trvá na tom, že blendování „je spíše umění než věda“. A to už více než dvě desetiletí (v roce 2024 to bude již 29 let).

Sharon Sue-Hang Baksh - Master Blender Demerara Distillers

Sharon Sue-Hang Baksh (https://www.facebook.com/eldoradorums/)

 

Jak vypadá láhev Mezan Guyana 2005

Přestože se jedná o starší vydání, moc změn na láhvi vidět tedy není. Tedy co se týče tvaru, protože ten je víceméně stejný: robustní láhev s hrubším dnem a zúženým hrdlem. Zrovna naše Guyana má ještě plechový uzávěr (aktualizovaná vydání již mají chválabohu korek). No a samozřejmě největší plus, Mezan začal uvádět také přesný věk svých rumů, včetně rozdělení na tropické a kontinentální staření. U Mezan Guyana 2005 se bez toho snad ještě nějak obejdeme.

 

Jak voní a chutná

Jelikož tento rum zrál primárně v Evropě, je v chuti a vůni značně odlišný od rumů stařených v tropech Guyany.

Vůně je poměrně výrazná, anýz, citrusy, lékořice. Rum zrál v sudech po bourbonu a na vůni to znát, má výrazný nádech whisky.

Chuť je svěží a v prvním momentě v ústech nasládlá. Anýz a lékořice jsou typické pro Port Mourant pot still. Přestože rum je zředěn na 40%, chutě jsou příjemně výrazné. Rozeznatelné jsou dřevité tóny, citrusy a banány.

V kratším závěru ubývá sladkosti a více nastupuje kořenitost a slaná suchost. Mé hodnocení snižuje hlavně přerod chutí a krátký závěr.

 

Co na tento rum říkají ostatní

Zkušenosti z Rum Ratings

‼️ mistercoughy / rumratings (9/10) Stal jsem se velkým fanouškem řady rumů Mezan. Jsou neslazené, nebarvené, velmi chutné a cenově dostupné. Tento pochází z dřevěného dvojitého kotlíkového destilačního zařízení, které bylo přemístěno z Uitvlugt (již zavřená guyanská destilérka – pozn. autora) do lihovaru Diamond v Guyaně (kde se vyrábějí rumy El Dorado) a zraje 10 let. Pár zatočení ve sklenici rychle rozptýlí alkohol natolik, že nechá skutečně vyniknout tropické banány a zelenou a černou papriku. Lahodný až do konce. Kdyby tento rum vyráběli výrobci El Dorado, byl by namísto přirozené, krásné zlaté barvy hnědý, byl by dvakrát dražší a byl by posypán 30 gramy cukru. Na druhé straně, lidé z Mezanu dělají rum správně.
‼️ Marc Cardinal / rumratings (8/10) Krásná světle zlatá barva tohoto rumu destilovaného ve dvojitém kotlíkovém destilačním přístroji z lihovaru Port Mourant. Ve vůni se objevují tóny bílého ovoce, jako je hruška, bílá broskev. V chuti je to spíše tropické ovoce, velmi jemné s kořenitou a dubovou dochutí a příjemnou délkou. Tuto krásnou světlou barvu má na svědomí zrání v opětovně použitém dubovém sudu. Tato krásná světlá barva je způsobena zráním v dubových sudech, které byly použity více než 4krát a které byly napuštěny předchozím alkoholem. Důvodem je, že se už více nebarví.

Hodnocení z RumX

‼️ Christoph/rumX (7,0/10) Téměř dobrý. Profil Mezan Guyana 2005 je poměrně plochý a velmi rozředěný a závěr není dostatečně jemný. Směs hrušek, meruněk a citrusových plodů, které se v závěru stávají dost kouřovými.
‼️ Hendrik Fröhlich/rumX (7,2/10) Moc se mi to líbilo. Dobrý úvod do Port Mourantu. Vyšší obsah alkoholu by rumu dobře slušel. Závěr poněkud krátký.

Zkušenosti z Distiller

‼️ Rodolfo-Correa / distiller (4,00/5,00) Trochu hot, ale jinak funky a banán. Olejnatý závěr. Dobré k popíjení. Jsem zvědavý, jestli ho vyzkouším i v koktejlu.

 

Moje hodnocení na závěr

Výhody

  • cena
  • skvělý původ

Nevýhody

  • slabší závěr
  • nižší 40% voltáž

Závěr recenze: Najít dobrou Guyanu za rozumné peníze je velmi obtížné. Mezan nám sice přinesl rum zředěný na 40%, ale za rozumné peníze, stále dostatečně komplexní a plný chutí. Ani nižší voltáž mu neubrala na surové síle, která vychází z desilace Port Mourant pot still-em. Je aromaticky i chuťově výrazný, s těžkým plným tělem. Výrazný anýz a lékořice, doplňují koření, dřevo a citrusy. Počáteční sladkost v krátkém závěru přechází do kořenitosti a slané suchosti. Pokud by měl vyšší voltáž a tropické zrání namísto evropského, poskočil by do jiné ligy. Ale také cenové. Je to poměrně komplikovaný rum pro pokročilejší jazyk rumáře.

Hodnocení autora
  • Vůně a chuť
  • Dozvuk
  • Poměr cena kvalita
71%

Mezan Guyana 2005 láhev

✅ Cena: 1 333 Kč

Chci Mezan Guyana 2005 Alkohol.cz
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Mezan Guyana 2005


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitních rumů. Několik let jsem úplně abstinoval i kvůli tomu, že mi obyčejný alkohol vlastně nikdy moc nechutnal a nechyběl mi. Potom jsem objevil rumy. Začalo mě bavit jejich ochutnávání a publikační činnost. Rozmanitost chutí a vůní, svět zrání v dřevěných sudech, na tropických ostrovech, tradice, historie. Pravidelně se účastním rumových degustací ve všech formách: offline, online i soukromých. Můj Instagram @alko.tip.

Hodnocení
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Přidej hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Mezan Guyana 2005 láhev
Mezan Guyana 2005
Hodnocení 3.5 hvězd
Cena 1 333 Kč