Takže konečně se mi do rukou dostal také základní rum značky Papa’s Pilar. Po Sherry Casku, si tedy nyní řekneme jak chutná a voní Papa’s Pilar Dark Rum. Jinak jde vlastně o směs nejrůznějších karibských rumů, které se destilovaly jak v koloně, tak pot stillu a dozrávaly v nejrůznějších typech sudů.
Papa's Pilar Dark Rum je nejlevnější v Alkohol.cz za 999 Kč. Je o 301 Kč levnější než v Heureka.cz.
![]() | ⭐️ 97% zboží skladem! ⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... ⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč | 999 Kč | Do obchodu Alkohol.cz |
![]() | ⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech ⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem" | 1 300 Kč | Do obchodu Heureka.cz |
Vlastnosti
![]() Papa's Pilar Dark Rum | |
---|---|
Cena | 999 Kč |
Cena za jednotku | 1 427 Kč/l |
Značka | Papas Pilar |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Čistá láhev |
Původ rumu | Carribean Blend, blend Central America and West Indies |
Lahvovaný | USA |
Styl | Dark, Blend, Solera |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 43,0 |
Doba zrání (roků) | 5 až 24 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Bourbon, Sherry Cask, Port Cask |
Barva | Tmavě mahagonová |
Chuť | Dřevo, Karamel, Javorový sirup, Koření, Ořechy |
Vůně | Dřevo, Karamel, Javorový sirup, Ořechy |
O značce Papa’s Pilar
Na úvod pár slov o výrobci a značce. Papa’s Pilar je rum z amerického Key West na Floridě. Od roku 2013 jej vyrábí společnost Hemingway Rum Company alias Papa’s Pilar Distillery pod záštitou Hemingway LTD (ta má na starosti udělování licencí ke komerčnímu využití produktů spojených s legendárním spisovatelem Ernestem Hemingwayem). V tomto případě se používá spisovatelova familiární přezdívka „Papa“ a název jeho rybářské lodi „Pilar“.
Papa’s Pilar rum je v současnosti dostupný ve 34 státech na domácím trhu v USA a také v několika zemích v Evropě (například Švédsko, Dánsko, Řecko, Česká republika a Slovensko).
Pár slov o výrobě rumu
Papa’s Pilar tvoří nejrůznější rumy z Karibiku, Střední a Jižní Ameriky – hlavně by to měl být Barbados, Dominikánská republika, Panama, Venezuela a nějaké rumy by měly pocházet přímo z Floridy. Poměrně komplikované směsi jsou destilovány column still a pot still. Jsou stařeny v soleře, nejprve v domovských zemích, následuje finish v USA, a v různých druzích sudů – ex-bourbon, ex-port a ex-sherry. Zajímavostí je, že rumy značky se pak lahvují v Kentucky, kde to má na starosti společnost Strong Spirits z Bardstownu.
Ron Call – Papa Pilar Master Blender

Ron Call – Master Blender Papa’s Pilar (https://www.papaspilar.com/)
Master Blender rumů Papa’s Pilar se jmenuje Ron Call. Tento veterán svou kariéru začínal ještě v roce 1974 u bourbonového giganta Jim Beam jako laboratorní technik. Za 16 let se tam propracoval až na manažera kvality. Během té doby pracoval s jedním velikánem destilářského umění. „The Virtuoso“ Master Distiller – Frederick Booker Noe II , pro Jim Beam pracoval více než 40 let a mimochodem byl rodinným přítelem Call-ovců. Ten ho naučil umění destilace a stárnutí – což je podle něj něco, co se ve škole jen tak nenaučíte.
V roce 1990 pak „přestoupil“ z Kentucky na Floridu a whisky vyměnil za rum. Ve společnosti Florida Distillers pracoval na známém rumu Cruzan, přičemž jeho dílem jsou všechny jeho chuťové varianty, ale také oceňovaný single barrel rum. Pro Papa’s Pilar začal pracovat jako Master Blender (či Master Distiller chcete-li) již od počátku, to znamená v roce 2012 (první rumy z jejich dílny pak spatřily světlo světa již následující rok). Na starosti má nejen výběr destilátů z nejrůznějších rumových destinací, ale i sudů, které se používají pro finiš jednotlivých vydání.
Jelikož je ze sedmé generace rodiny „whiskydistillerů“ jeho první vášeň byla samozřejmě whisky. Ale jak sám říká, vždy ho to táhlo k rumu. Proč? Protože je jemný a vyvážený a líbí se mu, že můžete zcela změnit jeho profil prostřednictvím umění míchání a stárnutí. Některý bourbon může být drsný, připálený nebo má i nějaké „zelené“ tóny, které se mu ne vždy líbí, ale pěkně vyzrálý rum má krásně hladký, středně plný profil.
Papa’s Pilar Dark Rum
Papa’s Pilar Dark Rum je základní rum značky spolu s bílým Papa’s Pilar Blonde. Obsahuje zmiňovanou směs karibských a amerických rumů, destilovaných v koloně (column still) i v kotlíku (pot still). Staření probíhá v soleře v ex-bourbon a ex-port sudech. Po nablendování ještě finišuje v ex-sherry sudech. Číslo „24“ uvedené na láhvi pak znamená, že nejstarší rum ve směsi má až 24 let. Ještě jednou připomenu, že se jedná o typickou soleru, tohoto „starobylého“ rumu tam proto bude fakt jen minimální množství…
Jen pro informaci ještě uvedu, že předešlý recenzovaný rum značky Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks vychází z tohoto našeho „Dark“ rumu, jen je tam ještě jeden extra finiš v sudech po sherry Oloroso.
Ocenění rumu
Rum Papa’s Pilar Dark získal také několik prestižních ocenění, jako je Dvojitá zlatá medaile ze San Francisco World Spirits Competition (2013), nebo Dvojitá zlatá medaile v The Best Aged Rum (2015). Z těch novějších je to pak například Zlatá medaile z The Spirits Business, 2022.
Láhev rumu od Papa’s Pilar je opravdu zajímavá
Balení Papa’s Pilar rumů je po designové stránce opravdu zajímavé. Originální tvar má připomínat polní láhev z doby druhé světové války, které se Hemingway aktivně zúčastnil. Šroubový uzávěr má zase tvar kompasu a je dokonce i na řetízku. Po praktické stránce, rozuměj nalévání rumu do sklenice, to ale není zrovna nejšťastnější řešení. S lahví, která je v podstatě bez hrdla, se při nalévání hlavně do užší sklenice tedy dost natrápíte. Ale vypadá fakt efektně a v barové skříňce zaujme hned na první pohled.
Na přední straně pak nechybí velký nápis s názvem rumu. Pod ním je celkem výrazné „solera“ číslo 24. No a nad ním emblém s červeným kohoutem, který je jinak neoficiálním maskotem floridského Key West.
Jak rum voní a chutná?
Výrazná vůně udeří do nosu sladkými tóny oříšků, spáleného cukru a karamelu, javorového sirupu a dřeva. Master blender věděl, co dělá, když rum nezředil na nezáživných 40, ale příjemných 43%. Znát to už v nose. Vůně jsou silnější a hutnější.
Dřevo a spálené tóny zde vytvářejí na malou chvilku pocit hořkosti, ale ten je absolutně válcován sladkostí, oříšky, javorovým sirupem, perníkovým kořením a karamelem. Rum je evidentně trochu doslazený a tělo postrádá komplexnost, ale pitelnost je zde na šíleně vysokém levelu.
Trochu škoda, že chutě v krku nevydrží déle. Chutě postupně doznívají, cítit medově sladkou hřejivost.
Co na něj říkají ostatní?
- rum-x.com – 7,3/10
- RumRatings.com – 7,6/10
- distiller.com – 4,01/5,00
Recenze z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Zkušenosti z Distiller
Cena
Být trochu levnější a mít jaký-taký marketing, tento rum by byl hit na způsob Plantation XO, Zacapy, nebo (ze sladšího soudku) Bumbu. V decentním rumovém baru může klidu téct potokem.
Základní přehled rumů Papa’s Pilar
Papa’s Pilar rumy mají v core range (základní řadu značky) samozřejmě základní verze Blonde a Dark. K těm se postupně přidala i další speciální vydání, kde se ještě pracuje s finiši v zajímavých sudech, včetně našeho Sherry Oloroso casks. Značka však také vydává i limitky, naposledy to byl například Papa’s Pilar Ernest v počtu pouhých 400 ks a v ceně 599 dolarů za láhev (primárně určeno na americký trh).
- Papa’s Pilar Blonde Rum – bílý rum, nejstarší destilát v blende má 7 let
- Papa’s Pilar Dark Rum – tmavý prémiový rum, nejstarší rum v blende má 24 let
- Papa’s Pilar Spanish Sherry Casks – finiš v sudech po španělském sherry Oloroso (moje recenze )
- Rye Whiskey Barrel Finished Rum – finiš v sudech po žitné whisky
Krátké zhodnocení
Závěr recenze: Pro běžného rumáře šíleně pitelná pecka, kterou musí mít. Papa's Pilar Dark Rum vlastně není moc odlišný od Spanish Sherry Casks, který jsem recenzoval nedávno - chybí mu jen finiš po Oloroso sherry. V chuti se krásně přepisují pražené oříšky, javorový sirup, perníkový pepř, kopec karamelu – a vlastně mu ani ten sherry finiš nechybí. Ty 3% navíc ve voltáži jsou citelné a velmi rumu pomohly zvýraznit aromatický i chuťový profil. Ve své kategorii si cenu určitě obhájí a nebál bych se doporučit jej. Ale za to hrdlo láhve (nemotorné nalévání) bych vraždil – vizuální efekt musel ustoupit praktičnosti.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita


Vývoj ceny Papa's Pilar Dark Rum
Mohlo by vás zajímat
-
Papa's Pilar Spanish Sherry Casks – jak chutná rum z floridského Key West s finišem v sudech po sherry?
-
Botran Roajú - aneb jak chutná originální guatemalský rum finišovaný v sudech od vína z Burgosu (recenze)
-
Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
-
Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
-
Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
-
Rum Shark Venezuela 2009 61,5% „Salto Angel“ - jak chutná španělská unikátní sudovka?
-
El Dorado 15 - vstup do světa typických guyanských rumů
-
Kirk and Sweeney Sherry Single Barrel - dominikánská rumová limitka s finišem po sherry
-
S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
-
Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?