Jak připravit Negroni drink – originální italský recept

Veronika Štrbová
2. října 2022 0
Alko drink v malých sklenicích s pomarančem

Negroni je nepopiratelně jedním z nejznámějších aperitivů na světě. Tato mírně hořká směs vyrobená jen ze tří ingrediencí se stala jedním z nejpozoruhodnějších koktejlů všech dob. Sofistikovaný drink Negroni vyzařuje chlad, elegantní jednoduchost a trochu tajemství, podobně jako jeho původ. Koktejl je tak neuvěřitelně slavný, že často ani není uveden v barových nabídkách, ale lze jej připravit tak snadno jako gin s tonikem.

Základ tohoto drinku tvoří gin, campari a vermut. Dozdoben je pomerančovou kůrou a doplněn ledem. Co je to vlastně za zvláštní, hořký, jasně rudý nápoj, který pro vás barman tak nadšeně připravuje? Čtěte dále a zjistěte vše, co potřebujete vědět o Negroni a naučte se několik receptů na další variace drinku Negroni (přejít rovnou na recept).

Recept na Negroni drink

Negroni drink není vůbec složitý pro přípravu. Obsahuje jen tři přísady, kterými je gin, vermut a campari ve stejném poměru. Samozřejmě nezapomeňte na ledové kostky a na dozdobení pomerančovou kůru. Tento nápoj se považuje převážně za aperitiv, ale můžete jej klidně popíjet i během večera s přáteli. Tradiční koktejl Negroni se míchá, neprotřepává se v šejkru. Do sklenice s ledem postupně přidáváte ingredience a nakonec jemně promícháte.

Dozdobení Negroni

Nápoj Negroni ve sklenici s pomerančovou kůrouKdyž máte všechny přísady promíchané, nakonec použijte pomerančovou kůru. Chyťte ji do obou rukou, zkrouťte do vlnky a tím dodáte vašemu nápoji pomerančový nádech. Následně tuto pomerančovou vlnku vložte do sklenice jako ozdobu. V některých případech se používá i celý měsíček pomeranče, ovšem není to nutné.

Co budete potřebovat pro přípravu drinku:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml campari
  • 30 ml sladkého červeného vermutu
  • pomerančová kůra, led

Ingredience

Gin

Hlavní složkou drinku Negroni je gin. Tento alkohol je vyráběn destilací obilného kvasu a je ochucený jalovkami. Nejznámější typ ginu, obvykle používaný v míchaných nápojích, je London Dry Gin. Vyrábí se tak, že neutrální obilný destilát se po přidání rostlinných látek redestiluje. Kromě jalovce se obvykle přidává citrusové aroma, ať už citrónové nebo pomerančové.

Mezi další rostlinné látky, které mohou být použity patří anýz, kořen andělika, kořen lékořice, skořice, limetková kůra, grapefruitová kůra, šafrán, baobab, koriandr, muškátový oříšek a mnoho jiných. V případě, že byste chtěli podpořit český trh, zakoupit si můžete Gin Gin Czech Republic.

Beefeater Gin
Beefeater London Dry Gin 40% 1 l (holá láhev)

Vysoce kvalitní gin Beefeater je jediný prémium London Dry Gin, který se destiluje v Londýně. Osvěžující, čistý a zároveň ostrý gin s jemným nádechem citrusů a ovoce, vyvážený chutí koření. Barva je jasná a čistá v bezbarvé láhvi. Vyrábí se z čistého obilného alkoholu a destiluje se výhradně s přírodními rostlinnými ingrediencemi.

Prodává se ve více než 170 zemích na světě. Je výborným základem pro různé koktejly, použít jej můžete např. na drink Long Island Iced Tea a jiné drinky s obsahem ginu.

595 Kč

Campari

Campari patří mezi hořké italské lihoviny, a řadí se mezi bittery (bitter je alkoholický preparát ochucený rostlinnými látkami, které mu dodávají hořkou, kyselou nebo hořkosladkou chuť). Má jasnou červenou barvu, ale hořkou a botanickou chuť s jemnou sladkostí. Je těžké pít Campari přímo, ale krásně sedne se sodou nebo dokonce s pomerančovým džusem. Pochází z roku 1860 a původně se tento alkohol vyráběl v Miláně.

Tvoří jednu třetinu drinku Negroni, a je to (pravděpodobně) jediná ingredience, kterou byste neměli v tomto nápoji ani v jeho variacích zaměnit. Přestože patří Campari mezi klíčové ingredience Negroni, v některých zemích jej přece jen nahrazují jinou přísadou, jako například Cappelletti z Itálie, Calisaya z Oregonu či světoznámý Aperol. Všechny tyto hořké bittery lze v drinku použít, ale s žádným nedosáhnete stejnou originální chuť Negroni.

Campari Bitter 25% 0,7L
Campari Bitter 25% 0,7 l (holá láhev)

Campari je druh bitteru, který má typickou zářivě červenou barvu a je charakteristický lahodnou hořkou chutí. Je to alkoholický aperitiv vyráběný na bázi vyluhování hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce v alkoholu a vodě. Obsahuje 25 % alkoholu.

Campari se podává s ledem jako aperitiv a může být také součástí různých míchaných nápojů. Přidáním pomerančové nebo grapefruitové šťávy neztrácí svoji charakteristickou chuť. Je vhodnou ingrediencí v drincích jako Americano, Campari Spritz či Negroni Sbagliato.

Vermut

Vermut je „aromatizované víno“, do kterého byl přidán alkohol a jehož charakteristická chuť bylo dosaženo použitím vhodných látek z bylin rodu pelyněk. První vermut namíchal v roce 1786 v Turíně Antonio Benedetto Carpano. Nesl název Punt-é-Mes. Italský vermut je červený a sladký, francouzsky bílý a suchý. U nás nejznámější vermut je Cinzano Bianco, Martini Rosato či Carpano Antica Formula. Vermut se vyrábí ze 2.-3. ročních vín, do kterých se následně přidává směs koření a bylinek. Následně se příští vermut dosladí a fortifikuje čistým alkoholem na 15 objemových %.

Cinzano Bianco 15% 1,0L
Cinzano Vermouth Bianco 15% 1 l (holá láhev)

Cinzano Bianco je u nás nejznámější druh vermutu, který se podává jako aperitiv na mnoha oslavách. Je vyráběn ze základu kvalitního italského bílého nebo červeného vína, alkoholu a cukru, ve kterém se pak louhuje kombinace bylin a koření.

Receptura je tajná, ale k základním kořením, které můžeme nalézt v chuti Cinzana, patří muškátový oříšek, koriandr, jalovec, pomerančová kůra, hřebíček a tou nejdůležitější je pelyněk.

 

Příprava nápoje

U jakéhokoli nápoje panuje neshoda v tom, jak jej nejlépe připravit. V případě Negroni se tvrdí, že nápoj by měl být připraven litím přísad přímo na led ve sklenici, ve které se bude podávat, mírně promíchaný a poté ozdobený trochou pomerančové kůry ve tvaru zatočené vlnky. Nápoj se míchá v poměru 1:1:1, přičemž poslední složkou je voda ve tvaru ledu. Přidat můžete do sklenice buď jednu velkou kostku ledu nebo více menších, avšak určitě ne drcený led, protože ten rychle taje a rozředí váš koktejl.

Prohlédněte si tři famózní postupy přípravy Negroni:

How To Make a Negroni Cocktail Home | Pro | Expert

 

Tipy na sklenice pro Negroni drink:

Negroni se podává ve sklenicích na whisky, podobně jako proslulý koktejl Old Fashioned. Můžete zvolit jednu opravdu velkou kostku ledu nebo více menších, ale rozhodně nepoužívejte příliš drobný led, drink by se vám až moc rychle ředil vodou.

Rona Sklenice COOL 250 ml, 6 ks
412 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Crystalex Sklenice WATERFALL 300 ml, 6 ks
329 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Crystalex Sklenice SANDRA 290 ml, 6 ks
306 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz
Bohemia Jihlava Sklenice HAVANA 300 ml, 6 ks
1 253 Kč
Do obchodu SklenenyShop.cz

Ukázat více

 

Co je Negroni a jak chutná

Sofistikovaný Negroni vyzařuje chlad, elegantní jednoduchost a trochu tajemství, podobně jako jeho původ. Negroni pochází z Itálie a patří dokonce mezi 10 nejoblíbenějších koktejlů na světě. Těžko totiž odolat skvělé kombinaci ginu, hořkého campari a sladkého vermutu. Spojením těchto tří ingrediencí tedy získáte výjimečný světoznámý koktejl Negroni.

Nezapomeňte však ani na pomerančovou kůru. Ta se přidává do drinku nakonec, v podobě vlnovky, kterou takříkajíc provoníte váš drink. Chuť Negroni je hořká, zachází však mírně do sladka, pocítíte také bylinné a květinové tóny. Tento klasický koktejl ve stylu aperitivu může vypadat jako okouzlující, rubínově červená, sladká italská pochoutka, je však rafinovaná, poněkud trpká a plná překvapení. Negroni, ačkoli je jednoduché na přípravu jen ze tří míchaných ingrediencí, je ďábelsky komplexní, osvěžující a vrstvené hořkými, pikantními tóny grapefruitu a jalovce.

Ptáte se, jestli není Negroni drink příliš hořký? Vůbec ne. Sladký vermut vyvažuje své klasické hořké a bylinné vlastnosti a vytváří lahodnou směs, která je přesně dostatečně hořká. Máte-li už dost příliš sladkých nebo kyselých koktejlů, Negroni přináší zcela novou úroveň hloubky chuti, která se dobře přizpůsobí každému ročnímu období. Jasné citrusové příchutě dělají Negroni osvěžujícím v létě, zatímco hořké, bylinkové tóny vás zahřejí v chladnějších zimních měsících.

Zajímavosti o Negroni:

  • Méně autentický, ale zato jemnější nápoj vznikne smícháním ginu, červeného vermutu a bílého vermutu.
  • V USA bývá často servírováno s perlivou vodou a ozdobeno citrónem (spíše než jinak běžnějším pomerančem).
  • Během horkých letních dnů bývá ředěno sodou, aby se zmírnily účinky alkoholu.

 

Další varianty drinku Negroni

Existuje opravdu mnoho variant tohoto drinku.

Boulevardier – charakteristický nápoj spisovatelky Erskine Gwynne, která nahradila gin v Negroni bourbonem nebo žitnou whisky, čímž vytvořila bohatší, tmavší a sladší nápoj
The Old Pal – který se poprvé objevil v knize Harryho MacElhona The ABCs of Cocktails v roce 1922, jako lihovinu používá kanadskou whisky a používá spíše suchý vermut než sladký
Negroni Sbagliato – bylo údajně vytvořeno, když jeden barman nějak náhodně použil prosecco namísto ginu v Negroni
Kingstone Negroni – gin byl v minulosti nahrazen jamajským rumem
Negroski – opět je rozšířeno nejvíce v Itálii, tentokrát je ale gin nahrazen vodkou

 

Historie Negroni drinku

Negroni drinku předcházelo Americano

V roce 1860 měl Gaspare Campari, který vyrobil tuto lihovinu, bar s názvem „Caffè Campari“. Tam vyrobil nápoj s názvem Milano-Torino, směs Campari (z Milána), sladkého vermutu (z Turína) a sodové vody s plátkem citronu nebo pomeranče. Příběh říká, že nápoj se stal během prohibice mezi Američany v zahraničí tak populární, že jej nakonec změnili na Americano.

 

1.verze vzniku Negroni

Jeden příběh říká, že Negroni je pojmenováno podle hraběte jménem Camillo Negroni, který strávil spoustu času ve Spojených státech jako hazardní hráč a kovboj. Po první světové válce se vrátil do italské Florencie, kde pracoval v baru „Caffè Casoni“. Tam si v roce 1919 objednal své Milano-Torino s ginem namísto sody. Nová variace byla stále žádanější, a tak v důsledku její popularity rodina Negroni založila lihovar Negroni, který vyráběl hotovou verzi s názvem Antico Negroni 1919.

2.verze vzniku Negroni

Protiklad k výše uvedenému je, že koktejl vytvořil v Senegalu koncem 19. století generál Pascal Olivier de Negroni. Podle generálových potomků a záznamů o zachování v Senegalu se kapitán francouzské armády podělil o tajemství Negroni po celém městě Dakar. Některé zprávy dokonce naznačují, že koktejl byl vytvořen k oslavě manželství mezi generálem a jeho milovanou manželkou.

Navzdory diskutabilnímu příběhu o původu je jedna věc jistá: Negroni je lahodně dokonalý, lehce připravený celosezónní koktejl, který povzbudí chuť k jídlu a nadchne každého milovníka míchaných drinků.

 

„Je Negroni mužský nápoj?“

Běžná otázka, která se pravděpodobně objevila, když James Bond začal považovat Negroni za jeden z jeho oblíbených nápojů (samozřejmě, když nepopíjel Martini). Negroni ovšem není ani mužský ani ženský nápoj, je to nápoj pro každého. Na Negroni je něco velmi cool a rovnostářské, díky čemuž muži i ženy vyzařují eleganci s naprostou jednoduchostí. Negroni není žádný slabý nápoj, tento drink má průměrný obsah alkoholu kolem 24% ABV.

💡 Co znamená zkratka ABV?

ABV – Alcohol by volume

Alkohol podle objemu je standardní míra toho, kolik alkoholu je obsaženo v daném objemu alkoholického nápoje.

 

Negroni week

V průběhu let si drink Negroni získal uznání jako jeden z nejlepších koktejlů na světě. Výsledkem toho je, že nyní je mu věnováno sedm dní plných oslav, kterých zúčastněné bary a restaurace dávají část výtěžku z prodeje Negroni na charitu. Stručně řečeno, týden Negroni je o zvednutí sklenice pro dobrou věc. V roce 2022 vyšel Negroni week na 12. – 18. září 2022. Na této celosvětové akci mísí barmani Negroni a jeho nejrůznější variace.

3 recepty na přípravu různých variant Negroni:

Kingston Negroni

Nápoj Negroni ve sklenici s pomerančovou kůrouIngredience:

  • 30 ml jamajský rum
  • 30 ml sladký vermut
  • 30 ml campari
  • led, pomerančová kůra

Příprava:
Smíchejte všechny ingredience a promíchejte s ledem. Přeceďte do kamenné sklenice přes velkou kostku ledu a ozdobte dlouhou oříznutou pomerančovou kůrou.

 

Negroni Sbagliato

Nalévání vermutu a prosecca do jedné skleniceIngredience:

  • 30 ml vermut
  • 30 ml campari
  • 30 ml prosecco
  • led, pomerančová kůra

Příprava:
Zkombinujte vermut a Campari ve sklenici naplněné ledem. Nalijte prosecco, promíchejte, aby se spojily všechny přísady a ozdobte.

 

Boulevardier

Míchaný drink ve sklenici s ledemIngredience:

  • 45 ml bourbon
  • 30 ml campari
  • 30 ml sladký vermut
  • led, pomerančová kůra

Příprava:
Všechny ingredience dobře promíchejte s ledem v míchací sklenici a poté sceďte do vychlazené sklenice. Ozdobte pomerančovou kůrou.

 

Zdroje informací a zajímavé odkazy:

‼️ Upozornění:

Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.4/5 - (19 votes)

Mohlo by vás zajímat

Autor článku
Veronika Štrbová

Ráda si vychutnávám skvělé drinky v příjemné společnosti rodiny či přátel. Přestože mám své favority, nebráním se novým chutím a vyzkouším i zatím nepoznané míchané nápoje, o kterých se vám ráda zmíním i zde. Samozřejmě dbám i na profesionální stránku, a proto si dávám na obsahu záležet. Tak, na zdraví!

Komentáře
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

🔥 nový Rumový kalendář 2023