Chairman’s Reserve 1931 je prémiový rum ze Svaté Lucie, který už na první pohled vypadá velmi luxusně. Minimálně tedy díky své elegantní karafě. Ale chutná i stejně tak dobře, jak vypadá? Jde jinak o směs melasových rumů stařených 6 až 11 let v sudech po bourbonu a portském s malým přídavkem domácího agricole rumu ze šťávy cukrové třtiny. A je to tradičně kombinace pot still a column still. Tato kdysi každoročně vydávaná přísně limitovaná edice je dnes již součástí základní řady značky.
Vlastnosti
Chairmans Reserve 1931 | |
---|---|
Cena | 1 654 Kč |
Cena za jednotku | 2 363 Kč/l |
Značka | Chairman's Reserve |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Karton |
Původ rumu | Svatá Lucie |
Lahvovaný | Svatá Lucie |
Styl | Golden, Blend, Reserve |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 46,0 |
Doba zrání (roků) | 6 až 11 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Bourbon, Port Cask |
Barva | Zlatá |
Chuť | Vanilka, Tabak, Rozinky, Dub, Koření, Figa, Máta |
Vůně | Portské, Ovoce |
O destilérce a značce Chairman’s Reserve
Značka Chairman’s Reserve je produkt známé destilérky z maličkého karibského ostrova s názvem Svatá Lucie (hned „vedle“ je pak Svatý Vincenc a Grenadiny, ale také Barbados či Martinik). Kdysi na ostrově fungovalo několik palíren, dnes funguje už jen jedna – St. Lucie Distillers. Jednu z nich – The Dennery Distillery, ještě ve 30. letech minulého století založila rodina Barnardových (na což mimochodem odkazuje i náš rum „1931“). A to hlavně díky velkým plochám osázené cukrové třtiny, které vlastnily a tedy i množství „zbytkové“ melasy – ze které tedy začaly vyrábět hlavně rum.
Později cukrovarnický průmysl na ostrově zaniká kvůli vzestupu cukru z cukrové řepy z Evropy a na celém ostrově tak zůstaly poslední dvě palírny (kromě Dennery ještě Geest Distillery se sídlem v Roseau). Ty proto spojily „své síly“ a v roce 1972 vzniká společnost St. Lucia Distillers Group .
Od 90. let jsou rumy Chairman’s rozmanitější
V polovině 90. let minulého století se Laurie Barnard, syn zakladatele Denise Barnarda společnosti, rozhodl, že rum ze Svaté Lucie dostane do povědomí fanoušky po celém světě. Aby vylepšil rozmanitost svých rumů, tak například k původnímu kontinuálnímu destilačnímu zařízení Coffey přikoupil ještě tři pot still měděné kotlíky John Dore 1, John Dore 2 (vše double retort pot still) a Vendôme. Dále při staření zavedl používání různých sudů (ex-bourbon, re-charred/vypálené ex-bourbon sudy, sudy po portském, brandy, bílém a červeném víně…), aby získal při blendování svých rumů co nejširší možnosti chutí a vůní. Ale také používání vlastních kmenů kvasnic při fermentaci a výrobu melasy z cukrové třtiny.
Velký restart St. Lucia Distillers v roce 2016
V roce 2016 se St. Lucia Distillers dostává do rukou GBH (Groupe Bernard Hayot). Velké nadnárodní společnosti, která téměř okamžitě začala s rozsáhlou rekonstrukcí destilérky a rozšiřováním globální distribuce jejích produktů. Tam kromě Chairman’s Reserve patří i značka Amiral Rodney (viz mou recenzi na Admiral Rodney Princessa), či TØZ Rum . GBH jinak vlastní i značky některých rumů z Martiniku, konkrétně Rhum JM a Clément .
Jak se vyrábějí rumy ze Svaté Lucie
Jak probíhá výroba rumů v St. Lucia Distillers (Chairman’s Reserve i Admiral Rodney)? Začnu melasou – ta se na výrobu rumu donedávna dovážela hlavně z Britské Guyany (ale také Brazílie, Mexika, či Panamy). Dnes už má společnost na ostrově své vlastní plantáže cukrové třtiny, které alespoň poněkud vykrývají potřebu. Fermentace melasy trvá 36 až 42 hodin pomocí vlastních kvasinek a výsledkem je kvas/rmut o síle 6-7,5% ABV. U rumů ze šťávy cukrové třtiny se používá směs kultivovaných a divokých kvasinek a fermentace v tomto případě trvá kolem 72 hodin.
K destilaci se používá jak jsem již zmiňoval několik zařízení – aktuálně jsou 4: pot-still-y John Dore 1 a John Dore 2, plus Vendôme pot still a nakonec i Coffey column still (trochu podrobněji jsem to rozebral v recenzi Admiral Rodney HMS Princessa). Destilaci v St. Lucia Distillers má na starosti Ian John (Distiller Master). Staření pak probíhá v různých typech sudů, gro v ex-bourbon, ale některé i ex-sherry, ex-porto, ex-wine…). Tuto důležitou část výroby rumu má ve společnosti Cellar Master Cyril Mangal. No a nakonec, za blendování odpovídá Deny Duplessis.
Deny Duplessis – Master Blender St. Lucia Distillery
Deny Duplessis je rodák ze Svaté Lucie a ve společnosti pracuje již 12 let. A jako hlavní Master Blender od roku 2018 . Na tuto pozici jej zavedl Evanius Harris, legenda destilérky, který tam byl master blenderem více než 30 let. Denyho první rum Chairman’s 2009 Vintage vyhrál v roce 2021 zlatou medaili na Mezinárodní soutěži vín a lihovin (IWSC).
Základní řada rumů značky Chairman’s Reserve
- Chairman’s Reserve Original – blend rumů stařených 4-5 let, 1/3 John Dore 2, 1/3 Column Lower Plate, 1/3 Column Medium Plate
- Chairman’s Reserve Legacy – blend rumů stařených 5-6 let, 1/5 John Dore 1, 1/5 John Dore 2, 1/5 Vendôme, 1/5 Column Lower Plate, 1/5 Column Medium Plate
- Chairman’s Reserve Forgotten Cask – blend rumů stařených 6-11 let, 1/3 John Dore 2, 1/3 Column Lower Plate, 1/3 Column Medium Plate
- Chairman’s Reserve 1931 – blend rumů stařených 6-11 let, 1/5 John Dore 1, 1/5 John Dore 2, 1/5 Vendôme, 1/5 Column Lower Plate, 1/5 Column Medium Plate
- Chairman’s Reserve Spiced Rum – sladký kořeněný rum, 40% ABV
- Chairman’s Reserve White – blend stařených i nestářených rumů, pot still + column still, 43% ABV
- speciální Vinted edice: příklad Chairman’s Reserve Vintage 2009
Chairman’s Reserve 1931
Chairman’s Reserve 1931 je rum vytvořený na počest založení destilérky The Dennery Distillery. Ta byla vlastně jednou ze zakládajících společností nynější St. Lucie Distillers. Palírnu slavnostně spustil právě v roce 1931 Denis Barnard – zakladatel značky Chairman’s. Původně se jednalo o samostatnou edici limitovaných vydání s názvem St Lucia Distillers 1931. První z nich se ocitlo na trhu již v roce 2011 na 80. výročí výroby rumu na Svaté Lucii. Následně se každý rok naláhvovalo pár exkluzivních rumů. Během 6 let to byla vždy jinak sestavená směs. Od roku 2017 (tedy jen rok poté, co lihovar převzali Groupe Bernard Hayot) se stal tento rum součástí základní řady značky Chairman’s Reserve – to znamená, že má stabilní recepturu a je v podstatě stejný napříč všemi vydanými šaržemi.
Chairman’s Reserve 1931 – co je to vlastně za blend a jak se vyrábí
Pojďme si nyní říci více o našem „novodobém“ rumu Chairman’s Reserve 1931. Jedná se vlastně o blend různé starých rumů ve věku 6 až 11 let. Ve směsi má být více než 14 různých destilátů, vytvořených na všech typech destilačních zařízení, kterými destilérka disponuje. Přesné zastoupení je jedna pětina (1/5) John Dore 1, (1/5) John Dore 2, (1/5) Vendôme, (1/5) Column Lower Plate a (1/5) Column Medium Plate. Většina je tedy z melasy, maličkým množstvím je zastoupen i jejich agricole rhum vyrobený ze šťávy z vlastní cukrové třtiny. Rumy pak stárnou v sudech po bourbonu a část po portském víně. Lehce přefiltrovaná směs se pak lahvuje při 46% ABV.
Jak vypadá láhev
Jak jsem již zmiňoval v úvodu, tak „1931“ vypadá opravdu exkluzivně – vypracovaná skleněná karafa s robustní dřevěnou zátkou. Rum jinak drží tuto svoji podobu již od prvního vydání v roce 2011. Včetně dárkové kartonové kazety, která je laděna do zelené khaki se zlatými písmeny. Na bílém poli pak s názvem rumu a logem značky.
Pokud se náhodou ptáte, co jsou to tam za dva „kopečky“, tak to je „Pitons“. Konkrétně Gros Piton (velký – 770 m nm) a Petit Piton (malý – 743 m nm). Pitons je národním symbolem ostrova Svatá Lucie.
Jak voní a chutná Chairman’s Reserve 1931?
Ok, vůně je opravdu opravdu nádherná. Krásně sladká po ovoci, cítit jak vliv portského, tak znaky „agricole“ rhumu. Poznatelná je i zemitá prašnost.
V chuti se objevují rozinky, fíky, pepř, dubová tříslovitost, vanilka, sladký tabák a náznak máty. Do chuti se přirozenou zemitostí a posečenou trávou přepisuje agricole rhum a unikátně obzvláštňuje tento blend. V jistém momentě v ústech cítit i grepovou hořkost, ale ta okamžitě přechází do nasládlé chutě. Tělo je příjemně komplexní, plné. Chutě v ústech naskakují jedna za druhou. Přál bych si vyšší voltáž, ale i tohle je rumový zážitek.
Rozeznatelné chutě v krku cítit poměrně dlouho po dopití (vzhledem k 46% ABV). Doznívá pepř, dřevo, tmavá čokoláda.
Jak tento rum chutnal ostatním
- rum-x.com – 8,0/10
- RumRatings.com – 8,3/10
- distiller.com – 3,25/5,00
Recenze z RumX
Hodnocení z Rum Ratings
Cena
Cena tohoto blendu je srovnatelná i se staršími singly caskami v sudové síle. Jedná se ovšem o komplexní rum s krásně oblým tělem plným chutí, takže si své místo v rumové poličce obhájí.
Moje hodnocení na závěr
Výhody
- zajímavý mix melasového rumu a rumu ze šťávy
- příjemný dozvuk v krku
Závěr recenze: Vyvážené a komplexní kombo pot still, column still, melasového rumu i agricole. Skutečně neuvěřitelně krásně voní a skvěle chutná. Je zcela jasné, že pro někoho bude 46% voltáž (v cenovce přes 1 700 Kč) nízká. Rum je komplexní, tělo krásně plné chutí ovoce, pepře, dřeva, vanilky. Objevují se také zemité a travnaté náznaky agricole složky. Pokud máte rádi dospělé rumy, Chairman's Reserve 1931 chcete mít na poličce, i když není levný.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Chairmans Reserve 1931
Mohlo by vás zajímat
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Chairman's Reserve Vintage 2009 - jak chutná ročníkový rum ze Svaté Lucie?
- Chairman's Master's Selection for Svet nápojov - pot still limitka ze Svaté Lucie
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?