Ron Cristóbal Niña je dominikánský rum, který nese ve svém názvu nejen jméno slavného mořeplavce Kryštofa Kolumba, ale také jedné z jeho lodí, s nimiž „dobýval“ Ameriku. Jinak je to rum ze šťávy cukrové třtiny, a už pak tradičně column still, stařený 8 až 12 let v ex-bourbon sudech. V recenzi vám prozradím jak chutná, několik důležitých informací a pár zajímavostí k tomu.
Ron Cristóbal Niña je nejlevnější v Heureka.cz za 1 025 Kč. Je o 165 Kč levnější než v bestdrink.cz.
⭐️ 97% zboží skladem! ⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna... ⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč | 1 029 Kč | Do obchodu Alkohol.cz | |
⭐️ doba dodání zhruba 2 dny ⭐️ způsob platby: platební karta, bankovní převod, dobírka, hotově (v prodejně) | 1 190 Kč | Do obchodu bestdrink.cz | |
⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech ⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem" | 1 025 Kč | Do obchodu Heureka.cz |
Vlastnosti
Ron Cristóbal Niña | |
---|---|
Cena | 1 029 Kč |
Cena za jednotku | 1 470 Kč/l |
Značka | Ron Cristóbal |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Tuba |
Původ rumu | Dominikánská republika |
Lahvovaný | Dominikánská republika |
Styl | Golden |
Typ (hlavní složka) | Čistá třtinová šťáva |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrání (roků) | 8 až 12 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Bourbon |
Barva | Zlatá |
Chuť | Vanilka, Čokoláda, Karamel, Máta |
Vůně | Vanilka, Dřevo, Citrusy, Koření, Květiny |
O značce Ron Cristóbal
Ron Cristóbal je rum z Dominiky, který byl nazván na počest svého „objevitele“ Kryštofa Kolumba. Právě on při objevování Ameriky nejprve narazil na ostrov, který nazval Hispaniola. Ten je dnes je rozdělen mezi dva nezávislé státy – Haiti a Dominikánskou republiku. Rum Ron Cristóbal se vyrábí v největší dominikánské destilérce Alcoholes Finos Dominicanos pro dánského nezávislého plniče 1423 – World Class Spirits.
Na vzniku společnosti 1423 se podílel Joshua Singh, který se pro výrobu rumu spolu se svými přáteli rozhodl po návštěvě jednoho nejmenovaného veletrhu s whisky v Dánsku. Právě tam je po jednom únavném dni nakonec ohromil jeden vystavovatel, který propagoval pro změnu rum. A rumový šílenství mohlo začít.
Společnost funguje od roku 2008, kdy v listopadu byl nalahován první rum společnosti – blend pocházel z Barbadosu a Trinidadu. Na trhu se poté objevil hned v úvodu roku 2009. Vtipné je, že díky malé chybě při expedici tohoto rumu vlastně vznikl i název této společnosti. Vzorek jejich debutového rumu měl původně číslo 14423, tiskařský skřítek však způsobil, že se při tom jedno číslo vynechalo a název 1423 byl najednou na světě.
Po vydání svého prvního rumu pokračovali v získávání kontaktů a své působení v Evropě posílili distribuční aktivitou. Jako první s nimi podepsal kontrakt Ron Centenario z Kostariky, poté Bristol Spirits z Británie. Dnes zastupují nejrůznější značky rumu a dalších destilátů jako je Ron Esclavo (resp. nově Ron Patridom, který mimochodem Joshua Singh považuje za svůj největší úspěch ve světě rumového průmyslu), SBS – Single Barrel Selection, Ron Compañero, Tres Hombres, Fair Transport, Bristol Spirits, Rum Company, Wild Tiger Rum, Worthy Park. Ale i Wemyss Malts Whisky, By the Dutch (arrack) nebo Pinkster Gin.
Za zmínku určitě stojí i jejich exkluzivní 24 Days of Rum – originální rumový kalendář , který se prodává ve více než 10 zemích po celém světě.
Rumové portfolio Ron Cristóbal
Ron Cristóbal má v základní řadě rumy Ron Cristóbal Niña a Ron Cristóbal Pinta . Rovněž je tam bílý rum Ron Cristóbal Blanco, zlatý „Oro“ a „Gran Añejo“ – ty se budou hodit pro přípravu rumových drinků . No a pod názvem třetí Kolumbové lodi Santa Maria pak vycházejí četné limitky. Aktuálně je to Santa Maria Islay, dále Chenin Blanc, Pinot Noir, Marsala, Tokaji, Vintage 2009 (ex-bourbon) a Vintage 2009 (finish wine cask).
- Ron Cristóbal Pinta – 6 až 8 let ex-bourbon, 40% ABV
- Ron Cristóbal Niña – 8 až 12 let ex-bourbon, 40% ABV
- Blanco – nestářený rum, 38% ABV
- Oro – 1 až 3 roky ex-bourbon, 38% ABV
- Gran Añejo – 3 až 5 let ex-bourbon, 40% ABV
- Ron Cristóbal Santa Maria Islay – stařený 15 let, finiš ex-Islay whisky, celkem vydaných 1 509 lahví, 44% ABV
- Chenin Blanc – 13 let, finiš ex-Chenin Blanc wine, 921 lahví, 45% ABV
- Pinot Noir – 13 let, finiš ex-Pinot Noir wine, 944 lahví, 43% ABV
- Marsala – 13 let, finiš ex-Marsala wine, 902 lahví, 44% ABV
- Tokaji – 13 let, finiš ex-Tokaji wine, 802 lahví, 44% ABV
- Vintage 2009 (ex-bourbon) – 13 let, 2 063 lahví, 45% ABV
- Vintage 2009 (ex-bourbon + finish wine cask) – 13 let, 923 lahví, 43% ABV
Zajímavost: původní designový koncept rumů Ron Cristóbal vs aktuální zpracování
A takhle vypadá Ron Cristóbal dnes
Pár slov o destilérce Alcoholes Finos Dominicanos
Rumy Ron Cristóbal se vyrábějí v moderní destilérce Alcoholes Finos Dominicanos (AFD) poblíž města San Pedro de Macorís v Dominikánské republice. Je jedna z „nejzelenějších“ na světě. Destilérka je naprosto soběstačná co se týče energie. „Zelenou“ ji získávají z dřevnatých zbytků cukrové třtiny alias „bagasy“. Bioodpad vyprodukovaný při výrobě se dále používá, například „vinassa“, alias zbytková kapalina z destilace, jako výborné přírodní hnojivo. Oxid, který se produkuje při fermentaci, se zase sklízí do tlakových nádob a používá se dále. Například i na sycení šumivých nápojů, sodovek a limonád.
Podnik byl otevřen v roce 2010 s investicí 42 milionů dolarů, přičemž je na něj navázáno 700 přímých a 1700 nepřímých pracovních míst (údaj z roku 2018). Palírna byla jinak spolufinancována Evropskou unií (zdroj) prostřednictvím programu rozvoje rumového průmyslu v zemích AKT (Afrika, Karibik a Tichomoří), který realizovala Asociace výrobců rumu a lihovin ze Západní Indie (WIRSPA).
Třtina na výrobu pochází z vlastních plantáží společnosti a dalších dodavatelů (vše by ale mělo být z Dominiky), přičemž to vychází zhruba na 80 tisíc hektarů plochy. Mlýn dokáže zpracovat až 50 tisíc tun třtiny a i díky tomu se ročně v tomto podniku vyrobí téměř 20 milionů litrů destilátu, přičemž na export jde až 2/3 produkce. Závod jinak funguje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, jen jednou ročně se z důvodu všeobecné údržby aplikuje 35 denní odstávka. Alkohol se po destilaci ředí demineralizovanou vodu na 70% ABV a směřuje do sudů na stárnutí. Sudy jsou vyrobeny z amerického (o objemu 200 litrů) a francouzského dubového dřeva (objem 230 litrů).
Rumy se vyrábějí ze šťávy cukrové třtiny (respektive pasterizovaného sirupu) , ta pak podstupuje fermentaci kvasinkami, které jsou vyvinuty v laboratořích společnosti. Destilace probíhá, jak jsem již několikrát zmiňoval, ve velké sloupcové koloně (column still).
Jaké značky stojí na rumech této destilérky?
V destilérce se od začátku vyrábí jeden z nejznámějších dominikánských rumů Ron Barceló a také Ron Siboney. Ale například také „eko“ rum Terra Verde pro dánského nezávislého plniče A Clean Spirit). Něco určitě jde i do rumu Relicario, pak i pro „Dominican republic rum“ další nezávislé společnosti Compagnie des Indes. A pro 1423 World Class Spirits se tam vyrábí i další značka, tentokrát s názvem Patridom Rum.
Ron Cristóbal Niña
Ron Cristobal Niña je rum ze šťávy/sirupu z cukrové třtiny. Destilován ve sloupcové koloně v největší destilérce na Dominice – Alcoholes Finos Dominicanos. Po destilaci se ukládá do ex-bourbon sudů, kde stárne 8 až 12 let . Láhev je při 40% ABV. O přidaném cukru sice oficiálně není zmínka, ale určitě tam je (podle měření, které mám z webu thefatrumpirate je tam 41 g/l) a samozřejmě také přírodní karamel na přibarvení. A abych nezapomněl, neměl by být filtrován chladem, tj. „non chill-filtered“ (zdroj).
Rum nese jméno legendární Kolumbovy lodi Niña
Kolumbus jich měl na začátku více (kromě Niny i Pintu a Santa Marii), a jména všech tří si Ron Cristóbal samozřejmě propůjčil . Trochu historie podle mě nezaškodí. Pojďme se proto nyní podívat na Kolumbovu loď jménem Niña, jejíž jméno nese náš rum.
Karavela Niña se původně jmenovala Santa Clara, ale jelikož byla nejmenší ve flotile lodí, které měl Kryštof Kolumbus v roce 1492 při své první plavbě směr Západní Indie, přejmenovali ji „La Niña“, neboli malá holčička. Nebo to spíše bude tím, že majitelem lodi byl Juan Niño a její název vznikl jako slovní hříčka (ze šp. Niño = chlapec, Niña = dívka).
Niña absolvovala s Kolumbem celkem tři objevné cesty. Na první vyrazili z Palos de la Frontera v Kastilii 3. srpna 1492 a „ameriku“ (Bahamy) objevili za úsvitu 12. října 1492. Niña byla součástí Kolumbovy flotily i při jeho druhé cestě 25. září 1493. Během ní zase bylo objeveno jižní pobřeží Kuby a Jamajky. Poté, co ji v roce 1495 na Hispaniolu (domov dnešní Dominikánské republiky a Haiti) poškodil cyklon, se domů do Španělska dostala až 11. června 1496. Před svou poslední zdokumentovanou plavbou ji ještě stihli zajmout a ztratit korzáři (při odchodu z přístavu Cagliari v Sardinii), aby se nakonec vrátila na Hispaniolu v roce 1498 jako předvoj Kolumbové v pořadí již třetí výpravy do Nového světa. Poslední záznam v archivech říká, že v roce 1501 ještě podnikla obchodní plavbu na Perlové pobřeží ostrova Cubagua (dnes patří Venezuele). Po ní se jí stopa námořních cest už nadobro vytrácí…
Jak vypadá láhev
Láhve Ron Cristóbal se vyznačují dost nezaměnitelným designem. Dobový portrét Kryštofa Kolumba na etiketě je sice trochu jiný, než jej známe z našich učebnic zeměpisu/dějepisu (viz původní designový návrh výše), ale jinak to působí zcela originálně. Samotná láhev je opravdu štíhlá a více připomíná úzké láhve od vína. Podobně i dárková tuba, která je graficky vyvedena na stejný způsob. Je tam také barevné rozlišení – pro rum Ron Cristobal Niña je charakteristická zelená barva na bílém podkladu (pro Pintu modrá, Santa Maria se všemi jejími limitovanými vydáními je zase na exkluzivním zlatohnědém podkladu…). Úzké hrdlo láhve, ze kterého se dobře nalévá, je pak ukončeno tradičním korkem.
Vůně a chuť rumu
Vůně je kořeněná, s náznaky dřeva a sladké vanilky. Na pozadí se ukazují náznaky květin a sladkého citrusového ovoce.
Hladká chuť je jemně nasládlá, svěží. Střední tělo ukrývá menší komplexnost chutí, ale rum se pije velmi snadno. Chuť je reprezentována hlavně mátou, čokoládou, karamelem a vanilkou. Delší pobyt v sudu po bourbonu se příjemně podepsal na jemnosti tohoto (poznatelně) Dominikánského rumu.
V kratším závěru cítit doznívající sladkost, postupně tmavou čokoládu a dřevitou nahořklost.
Co na něj říkají ostatní
- RumRatings.com – 7,3/10
- rum-x.com – 7,1/10
- distiller.com – 4,21/5,00
Distiller
Vůně: Ovocná a květinová.
Chuť: Spálený cukr, ovoce
Závěr: Velmi hladký, ale poměrně rychle mizí
Rum-X
Rum Ratings
Mé zhodnocení na závěr
Výhody
- lehce pitelný rum s jemnou chutí
- příjemná cena
Závěr recenze: Ron Cristóbal Niña, pojmenovaný po jedné z Kolumbových lodí, je příjemné pití pro všechny, kteří hledají jemný, nasládlý nekomplikovaný rum ve španělském stylu, k pohodovému popíjení. Dominikánský rum destilovaný na koloně a zralý v sudech po bourbonu má chuť máty, vanilky, dřeva, karamelu a čokolády. Příjemná alternativa k rumům od Zacapy, Cihuatánu, či Barcela. Na poličce oko potěší elegantní vysoká úzká láhev s tubou. Velké plus je příjemná cena zhruba 1 000 Kč.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Ron Cristóbal Niña
Mohlo by vás zajímat
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Ron Patridom XO Oloroso Cask Finish - jak chutná dominikánská limitka s finišem v ex-sherry sudech?
- Coconut Cartel Special - co se stane, když guatemalský rum v sudové síle naředíte kokosovou vodou ze Salvádora?
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?