Sabráž (sabrage) je efektní způsob otevírání láhve šampaňského nebo jiného perlivého vína či sektu pomocí šavle, tedy „sabre“. Tato technika se stala populární za dob Napoleona, kdy se takto otevíralo šampaňské po úspěšných francouzských taženích. Dnes je to zajímavý způsob jak ohromit své okolí stylovým useknutím hrdla láhve.
Vyberte šampaňské na sabráž z našeho velkého srovnání
NÁZEV | HODNOCENÍ | CENA |
---|---|---|
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku | |
![]() | Ukázat nabídku |
Z historie sabráže
Sabráž, alias sabrage, se stala populární již během Napoleonských válek na začátku 19. století. Napoleonova vojska často slavila svá vítězství otevíráním lahví šampaňského právě pomocí „sabre“. Tento akt byl při tom symbolem vítězství a triumfu. Sám Napoleon byl znám svým výrokem: “Vítězství si zaslouží šampaňské, porážka ho potřebuje.”
Sabráž byla také projevem vojenské pýchy a dovednosti, protože vyžadovala určitou dávku obratnosti a odvahy. Obklopují ji různé legendy. Například jedna říká, že Madame Clicquot, známá francouzská majitelka šampaňského domu, nabídla vlastní šavle mnoha francouzským vojákům, aby mohli otevírat láhve stylově.
Sabráž – podrobný postup
Příprava
- Láhev šampaňského nebo jiného šumivého vína nejprve je třeba zachladit. Vestoje na 6 až 8 °C a přibližně 2 hodiny před samotnou sabráží. Použijte kvalitní šumivé víno, které má v láhvi tlak alespoň 3 atmosféry (u šampaňského to řešit nemusíte, vyšší tlak má každé jedno). Jinak hrozí, že hrdlo láhve se vám „odstřelit“ nepodaří.
- Z láhve odstraňte fólii, která pokrývá korek a krk láhve. Následně i drátěný uzávěr, který drží korek (agrafa). Nezapomeňte také na to, že sabráž můžete provést jenom u láhve, která má klasický tvar s viditelným švem a dostatečně ohraničeným výstupkem na hrdle.
- Najděte zmiňovaný šev láhve – je jejím nejslabším místem ideálním na úder.
- Držte láhev v úhlu 30 až 45 stupňů, přičemž její dno by mělo být mírně vyšší než korek. Držte ji pevně na spodku, ne příliš blízko krku. Ujistěte se ještě, že láhev je opravdu suchá a čistá, aby se zabránilo smyku ruky.
- Položte plochou stranu šavle* podél těla láhve. Následně posuňte šavli podél švu směrem k hrdlu láhve v jednom hladkém, rozhodném pohybu.
- Úder musí být opravdu pevný a přesný (ale ne nutně velmi silný, nejdůležitější je plynulost pohybu), zaměřený na bod, kde šev potkává se skleněným výstupkem hrdla láhve.
- Po úspěšné sabráži zkontrolujte, zda není náhodou někdo ve vašem okolí zraněn a zda nikde nezůstaly žádné části skla.
*Na sabráž se používá speciální šavle (sabre), ale i mačeta, či alespoň velký neohebný nůž.
Bezpečnost je prvořadá
Při sabráži byste si měli v první řadě chránit oči a použít při ní ochranné brýle. Tedy toto je jediný způsob, jak zabránit případnému poranění zraku. Elegance a styl je pak druhá věc. Ještě před otevíráním láhve se ujistěte, zda nikdo není v blízkosti trajektorie odletujícího koroku nebo skla. Pokud se sabráží teprve začínáte, je vhodné začít pod dohledem zkušeného člověka. Nebo si to nejprve vyzkoušejte „nanečisto“ o samotě.
Podívejte se na názorné video sabráže
Sabráž je opravdu fascinující a efektní technika, avšak vždy je třeba pamatovat na bezpečnost při jejím provádění. Někteří mistři dokáží provést sabráž například i pomocí lžíce, skleněnou sklenicí nebo dokonce i podpatkem boty. Vy to prosím nezkoušejte. Inspirujte se přiloženým videem:
Článek je zařazený do kategorie: Šampaňské, Zajímavosti
Mohlo by vás zajímat
-
Šampaňské - velké srovnání, z těchto 7 si určitě vyberete + jak jej správně podávat a ostatní zajímavosti
-
Na přípitek hlavně šampaňské a prosecco, ale i jiné nápoje - kdy se hodí a z jakých sklenic?
-
Za jak dlouho vyprchá alkohol z krve - jak jsou na tom pivo, víno, destiláty?
-
Vybíráme nejlepší Prosecco - tyto láhve jsou v roce 2025 top, pro náročnější i lidová volba
-
Kolik kalorií má alkohol - dejte pozor nejen při hubnutí