Jak chutná belgické pivo Hoegaarden a kde jej výhodně koupit

Petra Lyžičiarová Téma
13. prosince 2022 1

Belgické pivo Hoegaarden si i v našich končinách získalo své příznivce a jeho popularita roste. Chuť tohoto pšeničného piva je jiná, na jakou je většina milovníků tohoto nápoje zvyklá. No a i to je důvod, proč si ho mnozí oblíbili. Na druhé straně jsou zase takoví pivaři, kteří mu na chuť prostě nepřišli.

Chcete-li se dozvědět, jak se toto populární belgické pivo vyrábí, jak chutná a kde jej můžete koupit, přečtěte si náš článek.

Co je pivo Hoegaarden a jak chutná

Pivovar Hoegaarden produkuje několik druhů piva různých příchutí, přičemž za vlajkovou loď můžeme bezpochyby považovat tradiční bílé belgické pivo typu ale, které se označuje také jako Belgian white ale. Toto pšeničné kvasinkové pivo se i dnes vyrábí podobně, jako tomu bylo ještě v roce 1445. Jedná se o nefiltrované pivo s obsahem alkoholu 4,9%, takže je silnější než běžná piva, která se u nás pijí.

Hoegaarden je pšeničné kvasinkové pivo, kvašené je svrchu a dokvasované je v láhvi. Jedná se o ochucené pivo, které má jemně kořeněnou a nakyslou chuť. Tou se výrazně liší od ležáků. Pivo vzniká bez filtrace, prochází však dvěma procesy přirozené fermentace. Hořkost v tomto pivu je velmi jemná, chuť bychom spíše mohli charakterizovat jako svěží s lehkým náznakem pomeranče a výraznější chutí koriandru.

Pivo Hoegardeen ve sklenici

Pivo Hoegardeen je díky své typické chuti oblíbené po celém světě

 

Druhy piva Hoegaarden

Když se řekne Hoegaarden, většina lidí, kteří toto pivo znají, mají na mysli Hoegaarden White. Kromě něj však tento pivovar produkuje i jiné druhy piva, tak se na ně podívejme trošku podrobněji.

Hoegaarden White

Zde se jedná o originální belgické bílé pivo typu ale. Toto pivo vzniklo tak, že středověcí mniši přidali do kyselého pšeničného piva suroviny z druhého konce světa. Recept na dnešní Hoegaarden White je inspirován kreativitou těchto mnichů. Pivo je osvěžující a jeho chuť je podmanivá a nepodobá se chuti žádného jiného piva na světě. Cítit v ní svěží citrus v kombinaci se zemitým koriandrem a hodí se k různým typům jídel.

Hoegaarden Cherry

Hoegaarden Cherry je spojením tradičního pšeničného piva s trochou přírodní třešňové šťávy a aroma třešňových květů.

Hoegaarden Agrum

Další sezónní záležitostí je Hoegaarden Agrum. Představuje spojení tradičního belgického pšeničného piva s ovocem agrum. Tento sladký citrus skvěle doplňuje chuť pomerančové kůry, která je v tradičním pivu Hoegaarden.

Hoegaarden Citrus

Během letních měsíců určitě ochutnejte spojení pšeničného piva s výraznými citrusy. Dostane se vám pořádné dávky osvěžení. Někteří toto pivo označují i jako Hoegaarden Lemon, ale originální název je Hoegaarden Citrus.

Hoegaarden Rosée

Toto pivo obsahuje menší procento alkoholu a má svěží malinovou chuť. Je poněkud sladké a velmi osvěžující, což z něj činí ideální pivo na horké letní dny.

Hoegaarden Rosée v plechovkách

Zajímavým chuťovým zážitkem je i Hoegaarden Rosée

 

Jak se Hoegaarden vyrábí

Výroba tohoto piva má svá pravidla, která se přísně dodržují, díky čemuž má Hoegaarden pivo svou specifickou chuť i texturu. Během výrobního procesu se pečlivě smíchávají přírodní ingredience a vytváří se charakteristická osvěžující chuť. Pivo prochází dvakrát fermentačním procesem, ale není filtrováno, takže je ve výsledku zakalené.

Nejprve vzniká slad, a to tak, že se nechá naklíčit ječmen, který se následně usuší a rozemele. Potom se vytvoří něco jako těsto ze sladu, vody a pšenice, a to se postupně zahřívá až na teplotu 75 stupňů. Takto se škrob ze sladu a pšenice přeměňuje na cukr. Směs se sterilizuje zahřátím na teplotu nad sto stupňů a během varu se k němu přidává koriandr a pomerančová kůra a také chmel. Potom se bylinky, kůra a chmel odstraní ze směsi a tekutina se nechá vychladnout na 19 stupňů. Tehdy začíná proces fermentace, do tekutiny se totiž přidávají kvasinky. Tato fermentace trvá 5 dní.

Po první fermentaci se pomocí centrifugy z piva odstraňují kvasinky a nastává pasterizace. Potom se do piva přidá trochu kvasinek a cukru a nápoj je připraven k plnění do lahví nebo soudků. To ovšem není konec. Láhve a soudky jsou pak umístěny do místnosti s teplotou od 21 do 25 stupňů, díky které vzniká oxid uhličitý. Dochází tedy ke druhé fermentaci a ta trvá v láhvi přibližně týden, v soudku dva týdny. Teprve poté se pivo distribuuje.

Pivovar Hoegaarden

Pivovar Hoegaarden

 

Kde koupit a kolik stojí

Pivo Hoegaarden nekoupíte kdekoliv, ale není těžké se k němu dostat. Seženete ho i v kamenných obchodech – například v Tescu či v Metře, případně v síti potravin Yeme. V nabídce jej mají i některé internetové obchody specializující se na prodej piva a dalšího alkoholu. Chcete-li toto pivo ochutnat, najdete ho také v nabídce některých piváren a barů. Pivo se prodává ve skleněné láhvi o objemu 0,33 litru, případně v plechovce. Cena za jednu láhev se pohybuje kolem dvaceti korun.

Zjistit cenu piva Hoegaarden

 

Něco z historie

Město Hoegaarden patřilo už od středověku k městům, ve kterých byla silná tradice vaření i pití piva i jiného alkoholu. První zmínky o vaření piva v tomto městě pocházejí z roku 1445. V tomto období byla Belgie součástí Holandska, tedy dnešního Nizozemska. To mělo v té době mnoho kolonií, a z některých z nich dovážely exotické koření.

První pšeničné pivo bylo podle historických zdrojů velmi kyselé. Mniši v Hoegaardenu, kteří se vaření piva věnovali, však začali experimentovat koriandrem a pomerančovou kůrou z kolonie Curaçao. A tak vznikl recept na slavné pivo Hoegaarden.

Tradice vaření piva v Hoegaardenu byla velmi silná. V 19. století bylo v tomto malém městečku, které má dnes kolem 6 tisíc obyvatel, až 30 pivovarů a 9 palíren. V polovině 20. století však přišla krize a pivovary začaly krachovat. Poslední pivovar v Hoegaardenu byl zavřený v roce 1957.

V roce 1966 se situaci rozhodl řešit mlékař Pierre Celis, který začal pivo vyrábět nejprve v podkroví svého domu. Tam si vytvořil soukromý pivovar. Pivo vařil z pšenice, chmelu a přidával do něj koriandr a pomerančovou kůru. Toto pivo si získalo takovou oblibu, že v roce 1980 přesunul jeho výrobu do větších prostor místní továrny, která původně vyráběla nealkoholické nápoje.

V roce 1988 však pivovar zasáhl požár a Celis jej prodal novému majiteli, významnému pivovaru inBev. V roce 2005 se výroba piva měla přemístit do nových velkých prostorů ve městě Jupille. Bohužel místní obyvatelé nesouhlasili s tím, aby se zde vyrábělo pivo, a tak zůstal pivovar i nadále ve městě Hoegaarden. Jeho zakladatel Pierre Celis se však po požáru přestěhoval do Spojených států, konkrétně do Texasu. No a tam založil nový pivovar, který nese jeho příjmení – Celis.

Zdroje informací a zajímavé odkazy:

‼️ Upozornění:

Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.


Jak se vám líbil tenhle článek?
4.6/5 - (26 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Připravuji pro vás obsah AlkoTipu. Baví mě příprava míchaných nápojů, hledání tipů na kvalitní alkohol a poznávání nových zajímavých chutí. Ráda experimentuji s chutěmi, mám ráda pestrost a nebráním se ani netradičním kombinacím. Nejčastěji testuji sladší alkohol a likéry.

Komentáře

Chutnalo mi pivo tmavší barvy, Hoegaarden Verbotenfrucht/nebo tak nějak/ Na etiketě je Adam a Eva u stromu.
Je možné ho někde u nás koupit.
Před lety bylo k dostání v Tescu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..