Ron La Progresiva de Vigia 8 je kubánský rum v lehkém španělském stylu, který má na svědomí „Bodega Vigía“. Před časem jsem měl na stole Ron La Progresiva „13“, takže mě docela zajímalo, jaký bude mezi nimi rozdíl. Jak tedy chutná a voní tento rum? Všechno podstatné najdete v mé recenzi.
Vlastnosti
Ron La Progresiva de Vigia 8 | |
---|---|
Cena | 1 059 Kč |
Cena za jednotku | 1 513 Kč/l |
Značka | Ron La Progresiva |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Čistá láhev |
Původ rumu | Kuba |
Lahvovaný | Kuba |
Styl | Golden, Blend |
Typ (hlavní složka) | Melasa |
Obsah alkoholu (%) | 41,0 |
Doba zrání (roků) | 8 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Americký dub, Bourbon |
Barva | Tmavě jantarová |
Chuť | Dřevo, Rozinky, Citrusy, Koření, Ovoce, Meruňka |
Vůně | Dřevo, Skořice, Kouř, Ovoce |
Ron La Progresiva de Vigia 8 - navigace v článku
Původ rumu – Bodega Vigía
Ron La Progresiva de Vigia 8 je pravý kubánský rum, za kterým stojí nově založená společnost Ron Vigía SA alias „Bodega Vigía“ (od roku 2020). Rum se produkuje přímo na Kubě v Central Enrique Varoně (bývalá destilería Nauyú), která se nachází v kubánské provincii Ciego de Ávila v centrální oblasti ostrova.
Na světový trh jej pak uvádí The Island Rum Company (Norsko/Španělsko) – přesněji její dceřiná společnost Island Rum Brands SL Jedná se vlastně o společné dílo zmíněných Evropanů a AZCUBA Sugar Group , což je jinak hlavní výrobce a dodavatel cukru a alkoholu ve vlastnictví kubánského státu. Takové spojení (kapitál 50/50, spolupráce dohodnutá minimálně na 30 let) je na Kubě stále jen vlaštovkou, čest výjimkám jako je Havana Club či Eminente .
Základní rumové portfolio značky Ron La Progresiva aktuálně zahrnuje kromě našeho La Progresiva 13 také první suchý spiced kubánský rum Black Tears a limitku La Progresiva 500 pro oslavu 500. výročí vzniku Havany.
Kubánský rum
Historie rumu na Kubě se datuje k začátku 16. století, kdy se na ostrově díky španělům objevila cukrová třtina a první aguardiente (předchůdce rumu). Kubánský rum jak jej známe dnes, se začal formovat zhruba v polovině 19. století.
Výrobě rumu na Kubě svědčí i přírodní podmínky – podnebí je samozřejmě tropické, ale je poněkud zmírňováno severovýchodními pasáty. Stabilní klima však pomáhá udržovat i karibský proud, který přivádí teplejší vodu od rovníku. Na druhou stranu však kvůli tomu (+ že Kuba leží za vstupem do Mexického zálivu) jí hrozí častěji hurikány, které se zde nejčastěji vyskytují v září a říjnu. Průměrná teplota se na Kubě jinak pohybuje od 21 °C v lednu až po 27 °C v červenci. V nížinách ročně spadne 600 až 1200 mm srážek, ve vyšších polohách to bývá také dvojnásobek.
Pro kubánský rum je typické, že má sušší a dřevitější charakter , což souvisí zejména se stařením. Ve výsledku můžete od nich očekávat jemnější a komplexnější chuťový profil v porovnání s ostatními „španělskými“ rumy. I díky tomu Kubu často nazývají také jako Isla del Ron – Rumový ostrov.
Mezi nejznámější současné originální značky kubánského rumu patří zejména Havana Club, Legendario, Cuba, Isla del Tesoro, Eminente, Sao Can, Santiago de Cuba, ale také Arecha, Mulata, Kawama, Varadero a další.
Denominación de Origen Protegida Cuba para Ron (DOP Cuba) – chráněné označení původu
„Ron Cubano“ je chráněné označení původu. Takový rum pak musí splňovat několik podmínek. V první řadě musí pocházet z Kuby – kompletně . To znamená, že musí být vyroben z melasy, která byla získána výhradně z cukrové třtiny vypěstované a zpracované na Kubě.
A musí se držet základních hodnot kubánské rumové tradice (což zahrnuje přírodní podmínky, jedinečný proces výroby rumu a legendárních Maestro Roneros). Držitelem ochranné známky je stát a pouze ten rozhoduje o udělení povolení používat toto označení (více informací).
Základní pravidla ve zkratce:
- melasa musí být z kubánské cukrové třtiny
- zrání/staření musí probíhat minimálně ve dvou fázích
- 1. fáze musí trvat 2 roky (24 měsíců) a musí probíhat v dubových sudech o objemu 180-200 litrů (použitých)
- 2. fáze pak probíhá podle potřeby , přičemž velikost dubových sudů je rovněž 180-200 litrů (na výjimku i větší – do 500 litrů)
- případná třetí fáze se aplikuje při prémiových rumech – probíhá v nejstarších a několikrát použitých sudech
- věk rumu se vždy počítá až od druhé fáze staření
- zajímavost : do doby staření (věk rumu) se nezapočítává období, kdy teplota klesá pod 15 °C
- maximální alkoholová síla kubánského rumu je stanovena na 41% ABV, výjimku tvoří super prémiové rumy
Dostupná fakta o rumě Ron La Progresiva de Vigia 8
Ron La Progresiva de Vigia 8 je typický kubánský blend rumových základů , kde každý jeden z nich by měl mít minimálně 8 let. Dále – osmička v názvu rumu má také naznačit, že konkrétně tento rum pochází z 8 šarže. Co přesně to ovšem znamená jsem už nikde nenašel. Každopádně se však jedná o limitovanou edici a pro celý svět bylo vyrobeno jen 4272 lahví (spiritradar má ale na stránce uvedeno 4000 ks).
Postup výroby je stejný jako u základního rumu značky Ron La Progresiva de Vigia 13 . To znamená, že melasa se nechá nakrátko fermentovat (nejčastěji se udává 24 hodin), přičemž se k tomu používají domácí ušlechtilé kvasinky. Potom následuje destilace v multikolonových destilačních zařízeních (column still). Jedna část – těžší rumy – aguardiente, se destilují na výsledek 74-78% ABV, lehčí složka se destiluje na 94,4-96% ABV (což je již v podstatě naprosto neutrální alkohol). Aguardiente nejprve zraje dva roky a nakonec se dekantuje a filtruje přes dřevěné uhlí, čímž se zbaví barvy a usazenin. Teprve potom se může smíchat s lehkým destilátem a vodou – jinak by se nemohl nazývat Ron Cubana. Tato směs tvoří základ rumu, který se pak dále mísí s jinými rumovými základy (z jiných sudů – věkově, velikostně, obsahově…). Výsledný blend je tak úplně do detailu dílem zkušeného Maestra Ronera.
Jak vypadá láhev
Že je to kubánský rum, možná poznáte i podle tvaru láhve. Samozřejmě není to štíhlá krasavice á la Havana Club či Legendario, právě naopak. Je to jedna pěkná „macatá“ kubánská matrona s kratičkým hrdlem , na kterém trůní velký korkový uzávěr s emblémem společnosti. Na přední etiketě název rumu obklopuje z jedné strany destilační kolony az druhé sudy s rumem a cukrová třtina. Na zadní zase naleznete základní informace o rumu.
Vůně a chuť rumu a srovnání s Ron La Progresiva de Vigia 13
Ve vůni se do jisté míry Ron La Progresiva de Vigia 8 podobá 13, cítit jak tím kouř, tak koření (skořice) a dřevo. V nose píchá o něco méně nepíchá ale co mě okamžitě potěšilo je sladkost šťavnatého ovoce. Vůně je prostě sladší, ovocnější než u 13.
Chuť navazuje na ovocnou vůni. Rum je pocitově sladší než 13, tělo začínám příjemným, jemným pepřem, na podbnebí vyskakují rozinky a jemný náznak meruněk. Vyzrálé dřevo zvýrazňuje a rozjasňuje ovocné chutě.
V krku rum nevydrží příliš dlouho a také v závěru je spíše sladší, hladší a daleko ovocnější než 13.
Moje hodnocení na závěr
Závěr recenze: Melasový sloupek Ron La Progresiva de Vigia 8 mi zcela usnadnil cestu k pozitivnímu hodnocení kubánského rumu. Nejsem velkým fanouškem tohoto stylu. K mému překvapení je Limitada 8 je ovocnější, hladší, plnější, kulatější a hlavně pitelnější a příjemnější než 13. Typické dřevo a koření jsou zde krásně doplněny o sladkost citrusového šťavnatého zralého ovoce. Rum je přitom stále lehký a svěží. Cena je trochu vyšší, ale pokud ho seženete blíže k 40 €, stojí za to.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita
Vývoj ceny Ron La Progresiva de Vigia 8
Mohlo by vás zajímat
- Ron La Progresiva de Vigia 13 - pravý kubánský rum, suchý, tak trochu zakouřený a velmi lehký (moje recenze)
- Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
- Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
- Admiral Rodney HMS Formidable je nejtěžší kolonový rum v produktové řadě značky
- Ron Patridom XO Oloroso Cask Finish - jak chutná dominikánská limitka s finišem v ex-sherry sudech?
- Coconut Cartel Special - co se stane, když guatemalský rum v sudové síle naředíte kokosovou vodou ze Salvádora?
- Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
- Worthy Park Single Estate 12y - jak chutná dvanáctiletý rum z Jamajky?
- S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
- Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?