Ron La Progresiva de Vigia 13 – pravý kubánský rum, suchý, tak trochu zakouřený a velmi lehký (moje recenze)

Vladimír Rejholec Recenze a hodnocení
28. září 2024 0
Ron La Progresiva de Vigia 13 detail láhve
  • Balení: Karton
  • Původ rumu: Kuba
  • Lahvovaný: Kuba
  • Styl: Golden, Blend
  • Typ (hlavní složka): Melasa
  • Obsah alkoholu: 41,0 %
  • Doba zrání: 11 až 15 roků
  • Chuť: Sušené ovoce, Citrusy, Dub, Figa, Kouř
  • Vůně: Dřevo, Karamel, Citrusy, Koření, Kouř
  • Dostupnost: Skladem
  • Další parametry...
Zařazeno do: Rumy /
1 099 Kč s DPH Prohlédnout nejlepší nabídku
Alkohol.cz

Ron La Progresiva de Vigia 13 je originální kubánský rum, který je pěkný, lehký, zajímavý, a hlavně ve zcela dobré ceně. Jak chutná? Tak trochu za kouřem, tak trochu za dubem… Nebojte se, v recenzi vám o tomto rumu prozradím ještě víc než dost. Na úvod řeknu jen tolik: pro fanoušky španělských rumů a zvláště těch kubánských je to skvělá možnost jak ochutnat i něco jiného než všude přítomný Havana Club.

porovnání cen

Ron La Progresiva De Vigia 13 je nejlevnější v Heureka.cz za 983 Kč. Je o 116 Kč levnější než v Alkohol.cz.

Alkohol.cz ⭐️ 97% zboží skladem!
⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna...
⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč
1 099 Kč Do obchodu Alkohol.cz
Heureka.cz ⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech
⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
983 Kč Do obchodu Heureka.cz

Vlastnosti

Ron La Progresiva de Vigia 13 detail láhve
Ron La Progresiva De Vigia 13
Cena1 099 Kč
Cena za jednotku1 570 Kč/l
ZnačkaRon La Progresiva
Objem láhve (l)0,70
BaleníKarton
Původ rumuKuba
LahvovanýKuba
StylGolden, Blend
Typ (hlavní složka)Melasa
Obsah alkoholu (%)41,0
Doba zrání (roků)11 až 15
Styl zráníTropické
Zrání-typ suduAmerický dub, Bourbon
BarvaTmavě jantarová
ChuťSušené ovoce, Citrusy, Dub, Figa, Kouř
VůněDřevo, Karamel, Citrusy, Koření, Kouř

Původ rumu

Ron La Progresiva de Vigia Mezcla 13 je pravý kubánský rum, za kterým stojí nově založená společnost Ron Vigía SA alias „Bodega Vigía“ (od roku 2020). Rum se produkuje přímo na Kubě v Central Enrique Varoně (bývalá destilería Nauyú), která se nachází v kubánské provincii Ciego de Ávila v centrální oblasti ostrova.

Na světový trh jej pak uvádí The Island Rum Company (Norsko/Španělsko) – přesněji její dceřiná společnost Island Rum Brands SL. Jedná se vlastně o společné dílo zmíněných Evropanů a AZCUBA Sugar Group, což je jinak hlavní výrobce a dodavatel cukru a alkoholu ve vlastnictví kubánského státu. Takové spojení (kapitál 50/50, spolupráce dohodnutá minimálně na 30 let) je na Kubě stále jen vlaštovkou, čest výjimkám jako je Havana Club nebo Eminente.

Central Enrique Varona

Central Enrique Varona (Foto: Pastor Batista, http://www.invasor.cu/)

Rumové portfolio značky Ron La Progresiva aktuálně zahrnuje kromě našeho La Progresiva 13 také první suchý spiced kubánský rum Black Tears a limitku La Progresiva 500 na oslavu 500. výročí vzniku Havany.

Kubánský rum

Historie rumu na Kubě se datuje k začátku 16. století, kdy se na ostrově díky španělům objevila cukrová třtina a první aguardiente (předchůdce rumu). Kubánský rum jak jej známe dnes, se začal formovat zhruba v polovině 19. století.

Pro kubánský rum je typické, že má sušší a dřevitější charakter, což souvisí zejména se stařením. Ve výsledku můžete od nich očekávat jemnější a komplexnější chuťový profil v porovnání s ostatními „španělskými“ rumy. I díky tomu Kubu často nazývají také jako Isla del Ron – Rumový ostrov.

Mezi nejznámější současné originální značky kubánského rumu patří zejména Havana Club, Legendario, Cubay, Isla del Tesoro, Eminente, Sao Can, Santiago de Cuba, ale také Arecha, Mulata, Kawama, Varadero a další.

Značky kubánského rumu

 

Denominación de Origen Protegida Cuba para Ron (DOP Cuba) – chráněné označení původu

El Ron de Cuba - DOP Cuba - logo „Ron Cubano“ je chráněné označení původu . Takový rum pak musí splňovat několik podmínek. V první řadě musí pocházet z Kuby – kompletně . To znamená, že musí být vyroben z melasy, která byla získána výhradně z cukrové třtiny vypěstované a zpracované na Kubě.

A musí se držet základních hodnot kubánské rumové tradice (což zahrnuje přírodní podmínky, jedinečný proces výroby rumu a legendárních Maestro Roneros). Držitelem ochranné známky je stát a pouze ten rozhoduje o udělení povolení používat toto označení (více informací).

Základní pravidla ve zkratce:

  • melasa musí být z kubánské cukrové třtiny
  • zrání/staření musí probíhat minimálně ve dvou fázích
  • 1. fáze musí trvat 2 roky (24 měsíců) a musí probíhat v dubových sudech o objemu 180-200 litrů (použitých)
  • 2. fáze pak probíhá podle potřeby, přičemž velikost dubových sudů je rovněž 180-200 litrů (na výjimku i větší – do 500 litrů)
  • případná třetí fáze se aplikuje při prémiových rumech – probíhá v nejstarších a několikrát použitých sudech
  • věk rumu se vždy počítá až od druhé fáze staření
  • zajímavost: do doby staření (věk rumu) se nezapočítává období, kdy teplota klesá pod 15 °C
  • maximální alkoholová síla kubánského rumu je stanovena na 41% ABV , výjimku tvoří super prémiové rumy

Maestros Roneros

Za každým kubánským rumem stojí Maestros Roneros. V tomto případě by to měly být dámy (alespoň tedy podle informací z oficiálního webu). Já jsem se dopátral ke jménům Marta San Nicolas a Idania Blanco. Ale…

…ale u kubánských rumů se o master blenderech obecně moc nedozvíte (čest výjimkám, zmíním později*). Kubánský Maestro Ronero totiž pracuje hlavně v anonymitě, přičemž jeho cíl je jediný – zachovat dědictví kubánského rumu (já vím, že to zní jako z propagační brožurky, ale je to opravdu tak – Maestros Roneros a jejich znalosti jsou na Kubě dokonce prohlášeny za kulturní dědictví národa). Maestro Ronero do detailu ovládá všechny aspekty výroby kubánského rumu a je to pro něj celoživotní poslání. Tajemství stárnutí a blendování rumu si předávají z generace na generaci.

Aktuální mistři a aspiranti na titul Maestro Ronero Cubano

Aktuální mistři a aspiranti na titul Maestro Ronero Cubano (Foto: Alain L. Gutiérrez Almeida, https://oncubanews.com/)

*Samozřejmě existují i výjimky, protože Kuba se světu otevírá stále více a například za takovým rumem Eminente stojí jeden z nejmladších maestro roneros Cesar Martí (1976) z bodegy „Ronera Central“. Hlavní mistr, tedy El Primero, je Maestro de Ron Cubano dnes Juan Carlos Gonzáles Delgado (na fotografii druhý pán na lavičce zprava).

 

Ron La Progresiva de Vigia 13

Jak už to bývá u některých rumů „dobrým“ zvykem – i zde se název rumu inspiruje více směry. Například od „de Vigía“ – což jsou jinak prémiové rumy z bodegy určené pro vzácné návštěvy. Takovou láhev dostal například i Barack Obama v roce 2015 při své návštěvě Kuby od Raúla Castra (a k tomu kubánské doutníky samozřejmě).

Další inspirací je kubánská usedlost asi 13 km od Havany s názvem Finca Vigía, kterou vlastnil sám Ernesto Hemingway. Právě tam napsal několik ze svých největších děl (Komu zvoní do hrobu či Stařec a moře) – při pohledu na Havanu a Floridský průliv (vigilia v překladu znamená i rozhledna). Spisovatel je jedna z největších světových osobností spojovaných s tímto ostrovem. „La Progresiva“ zase v překladu znamená „postupně“ a odkazuje na staření tohoto rumu, který se během něj postupně vyvíjí a mění.

Výroba

Pojďme nyní k výrobě rumu. Hned na začátek je třeba uvést na pravou míru jednu věc a to, že 13 v jeho názvu neznamená, že se jedná o 13 letý rum (i když to není daleko od pravdy). Je to označení rumového blendu. Ten obsahuje rumové báze 11, 13 a 15 letých rumů . Pečlivě vybrané sudy na staření rumu dříve uchovávaly bourbon. Postup výroby je jinak typický pro kubánský rum – to znamená melasa se nechá nakrátko fermentovat (nejčastěji se udává 24 hodin), přičemž se k tomu používají domácí ušlechtilé kvasinky.

Následně se destiluje v multikolonových destilačních zařízeních (column still). Jedna část – těžší rumy – aguardiente, se destilují na výsledek 74-78% ABV, lehčí složka se destiluje na 94,4-96% ABV (což je již v podstatě naprosto neutrální alkohol). Aguardiente nejprve zraje dva roky a nakonec se dekantuje a filtruje přes dřevěné uhlí, čímž se zbaví barvy a usazenin. Teprve potom se může smíchat s lehkým destilátem a vodou – jinak by se nemohl nazývat Ron Cubana. Tato směs tvoří základ rumu, který se pak dále mísí s jinými rumovými základy (z jiných sudů – věkově, velikostně, obsahově…). Výsledný blend je tak úplně do detailu dílem zkušeného Maestra Ronera.

Ron La Progresiva de Vigia 13 je jinak vyroben bez přidaného cukru, barviv či jiných přídatných látek. 5,5 g cukru na litr je přirozeného původu. Lahvovaný při 41% ABV („alkoholovější“ kubánský rum se vyskytuje opravdu jen zřídka).

 

Jak vypadá láhev

Že je to kubánský rum možná poznáte také podle tvaru láhve. Samozřejmě není to štíhlá krasavice á la Havana Club či Legendario, právě naopak. Je to jedna pěkná „macatá“ kubánská matrona s kratičkým hrdlem, na kterém trůní velký korkový uzávěr s emblémem společnosti. Na přední etiketě název rumu obklopuje z jedné strany destilační kolony a z druhé sudy s rumem a cukrová třtina. Na zadní zase naleznete základní informace o rumu.

Speciálně i pár slov o kartonu

Dárkový karton je velmi elegantní s originálním výtvarným zpracováním. Vpředu je vyobrazena typická destilační kolona, vzadu sudy s rumem a obligátní cukrová třtina. Uvnitř vás pak čeká překvapení – obrázky známých národních symbolů, které jsou vtipně „obohacené“ lahví rumu Ron La Progresiva de Vigia. Takto se například i Slovensko připojuje k revoluci popíjení…

Najdi rozdíl…

 

Vůně a chuť rumu

Vůně není moc výrazná a je spíše tak lepkavě sladká – karamelová, kořeněná, dřevitá, citrusová, velmi jemně zakouřená.

Chuť je suchá svěží citrusová, s výrazným dubovým dřevem, více cítit zakouřenost, částečně i znaky sušeného ovoce – fíky. Líbí se mi lehký profil (typický pro column still), rum je nenáročný, ale doporučuji ho spíše milovníkům zakouřených rumů. Já mezi ně sice nepatřím, ale Ron la Progresiva de Vigia 13 naštěstí není žádný kouřový extrém.

Závěr je pak delší, kořeněně štiplavý, doznívá zakouřené dřevo a svěží citrusy.

 

Jak Ron La Progresiva de Vigia 13 chutná ostatním

Hodnocení z RumX

‼️ Stefan Persson / rumX (7,4/10) Nezaměnitelný kubánský rum o něco lepší než Havana Club Seleccion de Maestros.
‼️ Godspeed/rumX (7,9/10) Docela obecný lehký rum. Vůně: aceton a bílý grapefruit, přítomná vůně alkoholu. Chuť: V útoku vodnatá vanilka, po které okamžitě následuje silné pálení alkoholu, které je ovšem vyvážené. Vanilka zůstává přítomna, ale je zde převaha zcela obecné chuti lehkého rumu, která se rychle rozptýlí a je lehce zapomenutelná. Závěr: Sotva přítomen, rychle se vytrácí. I když jsem ochutnal z malého 5 cl vzorníku, necítil jsem se nijak zvlášť nakloněný k tomu, abych to celé dopil. V ústech je prostě nesmírně obecný. Mám rád vanilkové tóny, ale tady nedokážou zcela zapůsobit. Zcela zaběhnutý lehký sloupcový (column still) tichý rum, nenechte se však oklamat údajem o věku.
‼️ Portman/rumX (7,0/10) Líbí se mi, ale považuji ho za poněkud méně komplexní a méně zajímavý než mladší Eminente Reserva 7. Tak méně sladký „dominikánský rum“.

Hodnocení z Rum Ratings

‼️ Graham Davie / rumratings (7/10) Kouřový kubánský rum. Dostal jsem ho jako dárek, velmi mě potěšil. Chuť je kouřová s dubem a jemným nádechem ovoce. Lehčí, než jsem si představoval, ale reálně dobrý k popíjení. Nejsem fanoušek koktejlů, takže nemůžu moc ohodnotit, ale podle mě je na to až příliš lehký. Vychutnejte si jej raději samotný, na ledě.
‼️ Dzuzzu / rumratings (7/10) Hezká barva, dobrá chuť i závěr. Cena je poněkud vyšší za tento rum, měl by být levnější, ale stále dobrý poměr hodnota/kvalita.

 

Cena

Příjemné překvapení je cena. 1 100 – 1 200 Kč je podle mě maximálně adekvátní částka za rum této kvality. Pokud máte rádi kubánské rumy typu Seleccion de Maestros od Havana Club, ještě i pár kaček ušetříte.

 

Moje hodnocení na závěr

Výhody

  • zakouřenost (pokud ji máte rádi)
  • svěží suchý dřevitě citrusový profil
  • příjemná cenovka

Nevýhody

  • zakouřenost (pokud ji rádi nemáte)

Závěr recenze: Slabý začátek v nose ukončen překvapivě dlouhým závěrem, který dovolí vychutnat si rum co nejdéle. Zajímavá kombinace suché zakouřené dřevité chutě s citrusy a sušeným ovocem. Pokud hledáte lehký svěží suchý kubánský rum, pili jste řekněme Havana Club Seleccion de Maestros, Ron la Progresiva de Vigia 13 je zajímavou alternativou. Pozitivně hodnotím i příjemnou cenovku 1 100 - 1 200 Kč a zajímavý design láhve v kubánském stylu. Hodí se také do koktejlů nebo long drinků jako Negroni, Hemingway Daiquiri, Cuba Libre.

Hodnocení autora
  • Chuť a vůně
  • Dozvuk
  • Poměr cena kvalita
71%

Ron La Progresiva de Vigia 13 detail láhve

✅ Cena: 1 099 Kč

Chci Ron La Progresiva De Vigia 13 Alkohol.cz
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Ron La Progresiva De Vigia 13


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitních rumů. Několik let jsem úplně abstinoval i kvůli tomu, že mi obyčejný alkohol vlastně nikdy moc nechutnal a nechyběl mi. Potom jsem objevil rumy. Začalo mě bavit jejich ochutnávání a publikační činnost. Rozmanitost chutí a vůní, svět zrání v dřevěných sudech, na tropických ostrovech, tradice, historie. Pravidelně se účastním rumových degustací ve všech formách: offline, online i soukromých. Můj Instagram @alko.tip.

Hodnocení
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Přidej hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Ron La Progresiva de Vigia 13 detail láhve
Ron La Progresiva de Vigia 13
Hodnocení 3.5 hvězd
Cena 1 099 Kč