Clément Rhum 10y – agricole rum z Martiniku (recenze)

Vladimír Rejholec Recenze a hodnocení
26. června 2024 0
Clément Rhum 10y
  • Balení: Karton
  • Původ rumu: Martinik
  • Lahvovaný: Martinik
  • Styl: Agricole
  • Typ (hlavní složka): Čistá třtinová šťáva
  • Obsah alkoholu: 42,0 %
  • Doba zrání: 10 roků
  • Chuť: Vanilka, Sušené ovoce, Skořice, Tráva, Zemitosť
  • Vůně: Dřevo, Koření, Květiny, Tráva, Zemitost
  • Dostupnost: Skladem
  • Další parametry...
Zařazeno do: Rumy /
2 199 Kč s DPH Prohlédnout nejlepší nabídku
Alkohol.cz

Clément Rhum 10y je originální agricole rum z Martiniku, který se vyrábí ze šťávy cukrové třtiny. Po destilaci minimálně 10 let tráví v dubových ex-bourbon sudech a zčásti také v nových francouzských z limuzínského dubu.

porovnání cen

Clément Rhum 10y je nejlevnější v Heureka.cz za 1 587 Kč. Je o 612 Kč levnější než v Alkohol.cz.

Alkohol.cz ⭐️ 97% zboží skladem!
⭐️ doprava: osobně v Praze, doprava po Praze (do 90 minut!), Uloženka, Zásilkovna...
⭐️ doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč
2 199 Kč Do obchodu Alkohol.cz
Heureka.cz ⭐️ srovnání cen ve všech dostupných eshopech
⭐️ možnost bezpečného nákupu "oranžovým tlačítkem"
1 587 Kč Do obchodu Heureka.cz

Vlastnosti

Clément Rhum 10y
Clément Rhum 10y
Cena2 199 Kč
Cena za jednotku3 141 Kč/l
ZnačkaClément
Objem láhve (l)0,70
BaleníKarton
Původ rumuMartinik
LahvovanýMartinik
StylAgricole
Typ (hlavní složka)Čistá třtinová šťáva
Obsah alkoholu (%)42,0
Doba zrání (roků)10
Styl zráníTropické
Zrání-typ suduBourbon, Francouzské limousinské duby
BarvaZlatá
ChuťVanilka, Sušené ovoce, Skořice, Tráva, Zemitosť
VůněDřevo, Koření, Květiny, Tráva, Zemitost

O značce Clément Rhum

Homère Clément - portrét z roku 1902

Homère Clément – portrét z roku 1902 (https://commons.wikimedia.org/)

Historie této značky začíná v roce 1887 na Martiniku, tehdejší francouzské kolonii. Právě tehdy se do vlastnictví pana jménem Homère Clément (lékař a starosta městečka Le François) dostává „Domaine de L’Acajou“, cukrovar a 43 hektarová plantáž. V době krize způsobené dovozem levného třtinového cukru z Jižní Ameriky, hledal další možnosti využití. Rozhodl se proto cukrovar zrušit a místo něj postavil lihovar. A začal vyrábět rum rovnou z čerstvé volné šťávy z cukrové třtiny místo melasy.

Technologii destilace převzal od nejlepších mistrů výroby armagnacu. A rum nechával dozrávat v sudech z francouzského limuzínského dubu po koňaku a fortifikovaných vínech. Stal se tak průkopníkem nového moderního rumového stylu „Rhum Agricole“ . Destilérka začala výrazněji prosperovat s příchodem 1.světové války as tím spojené zvýšené spotřebě alkoholu. Po válce už jeho syn Charles Clément vytváří značku rumu Acajou a začíná jej vyvážet i do Francie. V roce 1940 pak vzniká i naše značka Clément . Společnost koncem 80. let minulého století následně přebírá rodina Hayot (GBH).

Krátká chronologie z historie Clément rumu

  • 1848 – Bylo zrušeno otroctví na ostrově (přesně 22.května). Aktuální vlastník panství Acajou, paní Françoise Mailletová, se pojí se svými bývalými otroky, aby cukrovar a plantáž dále fungovaly.
  • 1852 – Letos se v La Trinité narodil Homère Clément . Syn krejčího a vnuk osvobozených otroků.
  • 1867 – Panství Ajacou začíná čelit vážnějším finančním obtížím a cukrovar se zavírá (v roce 1886 pak přišel definitivní bankrot, a Ajacou převzala věřitelská společnost Crédit Foncier Colonial)
  • 1885 – Mladý Homère se vrací na Martinik po úspěšném studiu medicíny v Paříži a otevírá si praxi v Le François. Už v následujícím roce (1886) se stává starostou této obce a zároveň i generálním rádcem a poslancem parlamentu – Clement je skvělým příkladem vzniku elity afrického původu v 19. století.
  • 1887 – Homère Clément kupuje Domaine de l’Acajou.
  • 1917 – vzniká lihovar k uspokojení potřeb alkoholu během 1. světové války. Fungoval až do roku 1988, kdy byla výroba přesunuta do lihovaru Simon.
  • 1923 – Homère Clément umírá ve věku 71 let a vedení společnosti přebírá jeho syn Charles, vzniká první značka rumu rumu s názvem Ajacou
  • 1944 – na trhu se poprvé objevuje značka Clément
  • 1946 – staví se první sklady na zrání rumu, dnešní kapacita činí více než 12 tisíc sudů stařeného rumu
  • 1973 – Letos umírá Charles Clément ao společnost se začínají starat jeho synové Georges Louis, který vede lihovar na Martiniku a Jean-José, který se ve francouzském Bordeaux stará o prodej rumu ve Francii a rozšiřuje exportní trhy
  • 1986 – Rhum Clément má nového vlastníka, společnost GBH (Groupe Bernard Hayot) se sídlem na Martiniku. Dostává jméno Habitation Clément na počest rodiny, která ji vlastnila celé století. Zajímavost: kromě tohoto rumu GBH v roce 2016 získali i St. Lucia Distillers s jejími značkami Chairman’s Reserve a Admiral Rodney, na Martinku pak vlastní ještě i značku Rhum JM
  • 1988 – Clément otevírá návštěvnické centrum
  • 1996 – letos se hlavní budova bývalého panství stává chráněnou historickou památkou. Shodou okolností se v témže roce přiznává agricole rhumu z Martiniku chráněné označení původu AOC (Appellation d’Origine Contrôlée)
Habitation Clément distillerie

Habitation Clément distillerie (http://habitation.fondation-clement.org/)

 

Výroba rumu Clément

Rhum Clément je zemědělský „agricole“ rum, který se na Martiniku tradičně destiluje ze šťávy z cukrové třtiny a vyrábí podle přísných pravidel AOC (appellation d’origine contrôlée).

Sběr a zpracování cukrové třtiny

Existuje více než 4000 odrůd cukrové třtiny a na výrobu rumu z Martiniku podle AOC lze použít pouze 29 schválených . Sklizeň probíhá když třtina dosáhne zralosti a dosáhne výšky 4 metry. Sklizeň probíhá jednou ročně zpravidla v období od ledna do července pomocí speciálních kombajnů. Kvalita je rozhodující faktor, v souladu s AOC musí mít třtina obsah cukru nad 14 Brix-ů (brix je jednotka cukernatosti). Mimochodem, L’Habitation Clément, zemědělský majetek společnosti se rozprostírá na ploše 160 hektarů.

Drcení třtiny pak probíhá již do několika hodin po sklizni , aby se zachovala čerstvost a vůně třtinové šťávy. Drcení se provádí 3x po sobě až do uvolnění vší šťávy. Odpad, alias „bagasa“, se pak používá jako palivo do parních kotlů.

Fermentace, destilace a zrání rumů Clément

Následuje fermentace šťávy z cukrové třtiny, kterou nazývají francouzsky „Le Vesou“ . Ta nejprve kvasí 24-36 hodin. Potom se přidají kvasinky, které cukr přemění na alkohol. Výsledný „produkt“ má v souladu s normami AOC obsah alkoholu 3,5% a pH 3 až 4. Destilace probíhá ve sloupcové koloně, přičemž v ní ve výsledku vychází destilát o síle 71% ABV . Bílý rum si před lahvím jde ještě odpočinout na 6 až 8 měsíců do tanků z nerezavějící oceli. Rum na staření podle AOC „musí absolvovat“ minimálně 3 roky v dubových sudech.

Julien Thimon – Master Master/Master Blender

Cellar Master/Master Blender společnosti se jmenuje Julien Thimon a je na této pozici od roku 2021. Nahradil dosavadního hlavního master blendera/sklepního mistra rumů Clément, Roberta Peroneta, který v prosinci 2020 po více než 30 letech práce odešel do důchodu. Thimon ale není žádný nováček. Byl totiž pravou rukou Peroneta celých 18 let než převzal jeho post. Cellar Master Julien Thimon je tak od té doby zodpovědný za správu téměř 12 000 sudů v šesti sklepech na zrání v sídle společnosti Habitation Clément.

Julien Thimon a Robert Peronet

Julien Thimon (na obrázku vlevo) vs Robert Peronet (https://viaatv.tv/rhum-clement-le-maitre-de-chai-passe-la-main/)

 

Základní řada rumů značky

Sortiment značky je poměrně široký, nabídku pro rumové fajnšmekry v první řadě tvoří zrající rumy, kde patří kromě našeho 10 letého rumu také Clément XO, VSOP, VS.

  • Clément Rhum 10y – 10 let ex-bourbon a nové sudy z francouzského dubu, 42% ABV
  • Clément XO – 6 let stařený agricole rhum, ex-bourbon + nové sudy z amerického dubu, 42% ABV
  • VSOP – 4 roky stařený agricole rhum, ex-bourbon + nové sudy z amerického dubu, 40% ABV
  • VS – 3 roky stařený agricole rhum, ex-bourbon + nové sudy z amerického dubu, 40% ABV

Clément Rhum v eshopu

 

Pak zde máme rumy nestářené , které jsou ideální do drinků jako je Clément Blanc (bílý rum s ABV 40, 50 nebo 55% ABV), či Amber Clément (zlatý rum s ABV 40%). A rumové likéry Punch Clément s nejrůznějšími příchutěmi a síle jen 18% ABV (mango, maracuja, ananas, piňacolada, kokos…).

Nesmíme zapomenout ani na Clément Rhum Canne Bleue – tento jednodruhový!?! bílý rum se destiluje z jediné odrůdy cukrové třtiny „Canne Blue“, která se vyznačuje purpurově-modrými odstíny. Existují různé ročníkové varianty. Habitation Clément také pravidelně vydává rumy pro rumové fajnšmekry a sběratele (kolekce Cuvée & Vintage Rhums a limitované série Clément Single batch ).

 

Martinik – pár slov o zemi a její rumové tradici

Martinik , nebo když to chcete správně francouzsky tak Martinique , je malý ostrov v Karibském moři (součást Malých Antil), který se nachází mezi Dominikou a Svatou Lucií. Je to takzvaný zámořský departement Francie (DOM) , takže toto území je považováno za nedílnou součást Francie a tedy i EU.

Samotný ostrov má rozlohu 1128 km² (má přibližně 65 km na délku a cca 27 km na šířku). Na tomto území žije přibližně 360 tisíc obyvatel , z nichž asi 90% tvoří černošská populace. Úředním jazykem je samozřejmě francouzština, ale rozšířená je také takzvaná antilská kreolština. Hlavní město? Fort-de-France, přičemž v jeho oblasti žije téměř polovina populace ostrova (cca 140 tisíc obyvatel).

Ostrov objevili námořníci Kryštofa Kolumba v roce 1502 a přivítat je přišla jen hrstka původního obyvatelstva – Karibové. Na začátku 17.století ostrov osídlili francouzští farmáři a už za chvíli se díky nim na území rychle rozšířily cukrové plantáže. A od roku 1636 se sem začali dovážet i otroci z Afriky. Na konci 18. a začátku 19.století (1794-1815) byl Martinik chvíli i pod britskou nadvládou. Francouzi však ostrov získali zpět a později v roce 1848 bylo na Martiniku zrušeno otroctví. Martinik byl oficiálně uznaným francouzským zámořským departmentem až v roce 1946.

Podnebí Martiniku je tropické a má dvě hlavní období – od července do listopadu je to období dešťů, od ledna do poloviny dubna období sucha. Sopečná půda ostrova je velmi úrodná a cukrové třtině se zde díky tomu nadmíru daří.

Martinik na mapě

 

Z rumové historie Martiniku / AOC Rhum Martinique

Martinik spolu s Guadeloupe je rodištěm francouzského rumu . Destiláty z cukrové třtiny se vyráběly již od založení prvních plantáží a cukrovarů, jen tehdy se ještě vyráběly z melasy. Takový rum byl však již tehdy zcela vítaným dodatečným příjmem. Přišla však globální cukrová krize a hodnota třtinového cukru na světových trzích prudce poklesla. Proto se více menších výrobců rumu odhodlalo na pálení destilátu rovnou ze šťávy cukrové třtiny – zrodil se francouzský rumový styl. I díky této „otočce“ se Martinik rychle stává předním světovým vývozcem rumu.

Aby si pozici upevnil, tak už od 70. let minulého století se v zemi snažili dospět k dohodě o vzniku chráněného označení původu (AOC) . To se ostatně podařilo až v roce 1996 . I tak se však Rhum Agricole Martinique stává vůbec prvním AOC rumem na světě . Mezi nejznámější rumové palírny, které produkují AOC Rhum Martinique patří kromě „naší“ destilérky Clément také Depaz, JM, Neisson, Dillon, Trois Rivières, HSE, Saint James… Prohlédněte si rumovou mapu Martiniku (zdroj: klac.fr):

Martinique AOC destilérky - mapa

 

AOC Rhum Martinique

AOC Rhum Martinique - logo AOC certifikace zahrnuje celkem 23 míst na Martiniku , specifikuje typy odrůd cukrové třtiny, které mohou být povoleny. Rovněž se jí omezuje celkový výnos plantáže aby se zabránilo nadprodukci. Rovněž není povoleno zavlažování ani hnojení. Třtina se po sklizni hned drtí a lisuje za studena, aniž by se do výsledné směsi přimíchával cukrový sirup nebo melasa. Následná fermentace může trvat maximálně 48 hodin. No a po destilaci musí mít výsledný produkt mezi 65 až 75% ABV.

Bílý rum se poté musí skladovat ještě 3 měsíce. Pokud je uložen v sudech na minimálně 12 měsíců, může se označovat jako jantarový rum. Zralý rum může nést své pojmenování až tehdy, co v sudu stráví minimálně 3 roky. Toto je pár základních pravidel, pokud byste si to chtěli prostudovat podrobněji – tak tady máte z první ruky .

 

Clément Rhum 10y – základní charakteristika

Clément Rhum 10y je rum z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Fermentovaný a destilovaný (column still) podle přísných pravidel AOC. Ze základní řady Clément je nejstarší – po destilaci dozrával 10 let v sudech po bourbonu a nových francouzských dubových sudech. Stáčí se při síle 42% ABV.

Ocenění rumu

Ocenění rumu Clément Rhum 10y

 

Jak vypadá balení a láhev

Láhev Clément rumu poznáte zcela spolehlivě. Je masivní a elegantní a svou etiketou připomíná spíše nějaký koňak než rum. Luxusní dojem vyvolává také kvalitní zátka vyrobená z přírodního korku. V pěkné černé dárkové krabičce potěší každého rumového nadšence.

Clément Rhum 10y

 

Jak Clément Rhum 10y chutná a voní

Vůně je suchá, poněkud kořeněná, ale hlavně octová a zemitá. V nose působí až mírně sirnatě. Typický agricole – den odleželá posečená tráva. Po dopití ve sklenici cítit také jarní květiny květiny.

V chuti je olejnatost, kořenitost skořice, zemitost a den odleželá posečená tráva. Do toho se krásně mísí sladkost vanilky a mix sušeného ovoce. Chutě se pěkně otevírají, ale netrvají dlouho a chybí jim „grády“. Trochu slabší tělo si rozhodně ptá vyšší voltáž. Asi bych měl méně pít sudovou sílu.

Dozvuk je kratší až středně dlouhý a v krku doznívají hlavně ovocné tóny.

Clément Rhum 10y

 

Co na tento rum říkají ostatní

Recenze z RumX

‼️ Tim/rumX (7,4/10) Velmi kyselé a suché tóny v nose, jen med poskytuje určitý kontrast. Typické Agricole, ale poněkud tenké. Plný záchvat v ústech: ostrý, suchý, bylinný. V závěru překvapivě opět prosvítá více ovoce (meruňky) a sladké cukrové třtiny. Celkově mě však rum nepřesvědčuje.
‼️ Beach-and-Rum/rumX (7,5/10) Typické agricole poznámky. Sladké, ovocné, travnaté ale pro mě i trochu nevyvážené a kořeněné. Stále to není špatný rum.

Hodnocení z Rum Ratings

‼️ Tomy / rumratings (9/10) Clément Rhum 10y Agricole byl destilován z čerstvé vymačkané šťávy z cukrové třtiny a zrající minimálně 10 let v kombinaci panenských a znovu zuhelnatělých dubových sudů, čímž se získal výjimečně starý Agricole Rhum s jedinečnými vlastnostmi skořice a vanilky. Vůně odhaluje aromatickou intenzitu surového dřeva, sušeného pepře a pečeného ovoce, což vede k teplým pekařským chutím, které přecházejí do nepředstavitelně zdlouhavého závěru.
‼️ Falcon91Wolvrn03 / rumratings (7/10) Toto jsem ochutnal bok po boku s ročníkem Clement 6 a Clement Homere. To se kvalitou a chutí přiblížilo Homere. Ve skutečnosti to mám raději než Homere. Chutná a voní po agricole s dubem, pepřem, mandlemi a skořicí, s jemně květinovým akcentem. Je to velmi pěkná agricole, i když na můj vkus poněkud suchá.
‼️ matbli / rumratings (9/10) Jeden z mých zatím oblíbených rumů a první Agricole, který jsem vyzkoušel. Velmi aromatické s ovocným charakterem pomerančů, pomerančové kůry, sušeného ovoce, dubu a kakaa. Suché a mírně ostré v závěru s čokoládovými tóny a pepřem.

Zkušenosti z Distiller

‼️ Fran-ois-Xavier-Sobczak / distiller (4,25/5,00) Intenzivní tóny vanilky, jemného dřeva a dobře promíchaného pepře. Ústa jsou plná vůní hořké kávy, růží a exotického ovoce. Na závěr cítit sušené ovoce a jemně opečené tóny. Délka je hluboká a měkká.

 

Mé hodnocení

Závěr recenze: Pokud jste doposud pili jen rumy španělského a britského stylu, u agricole rhume Clément si musíte zvyknout na jiný repertoár chutí a vůní. Typická svěžest kombinovaná se zemitostí, dubová suchost v kombinaci se sladkou vanilkou, posečená tráva, květiny a sušené ovoce. Rum působí poněkud „zředěně“, chybí mu výraznější tělo. Ale jinak je velmi dobře pitelný, hlavně pokud preferujete sušší rumy a rádi experimentujete. Pokud jste agricole rumy předtím nepili, připravte se prostě na jiný styl. Za zmínku stojí i to, že na mé degustaci chutnal většině ak mému překvapení i dámám. Tento výlet za francouzskými rumovými poklady ale něco stojí. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Hodnocení autora
  • Vůně a chuť
  • Dozvuk
  • Poměr cena kvalita
74%

Clément Rhum 10y

✅ Cena: 2 199 Kč

Chci Clément Rhum 10y Alkohol.cz
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny Clément Rhum 10y


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitních rumů. Několik let jsem úplně abstinoval i kvůli tomu, že mi obyčejný alkohol vlastně nikdy moc nechutnal a nechyběl mi. Potom jsem objevil rumy. Začalo mě bavit jejich ochutnávání a publikační činnost. Rozmanitost chutí a vůní, svět zrání v dřevěných sudech, na tropických ostrovech, tradice, historie. Pravidelně se účastním rumových degustací ve všech formách: offline, online i soukromých. Můj Instagram @alko.tip.

Hodnocení
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Přidej hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Clément Rhum 10y
Clément Rhum 10y
Hodnocení 3.5 hvězd
Cena 2 199 Kč