Botran Roajú je pravý Ron de Guatemala. To znamená, že rum se v této středoamerické zemi kompletně vyrábí. Od sklizně cukrové třtiny, přes její zpracování na „Virgin Honey of Cane“ alias panenský třtinový med, destilaci, staření až po lahvování. Roajú je jinak speciální blend rumů stařených v dynamické soleře v sudech po americké whiskey, sherry a portském, který nakonec finišuje v sudech od španělského vína z Burgosu. Odkud mimochodem pocházeli i bratři Botránovi, kteří tuto značku založili.
Vlastnosti
![]() Botran Roajú | |
---|---|
Cena | 1 440 Kč |
Cena za jednotku | 2 057 Kč/l |
Značka | Ron Botran |
Objem láhve (l) | 0,70 |
Balení | Tuba |
Původ rumu | Guatemala |
Lahvovaný | Guatemala |
Styl | Blend, Solera |
Typ (hlavní složka) | Třtinový sirup |
Obsah alkoholu (%) | 40,0 |
Doba zrání (roků) | 8 až 20 |
Styl zrání | Tropické |
Zrání-typ sudu | Sherry Cask, Port Cask, Americká whiskey |
Barva | Měděná |
Chuť | Vanilka, Med, Třešně, Broskev, Máslo |
Vůně | Karamel, Ovoce, Broskyně, Hrozny |
Botran Roajú - navigace v článku
Videorecenze
Ron Botran – pár slov o značce
Značka Ron Botran vznikla v roce 1940 . Tedy jen rok na to, jak bratři Venancio (v roce 1913 přijel do Guatemaly jako první a začínal jako obchodník ve městě Quiché), Felipe, Jesús, Alejandro, Andrés Botránovi ( rodina Botrán Merino ) založili v guatemalském městě Quetzaltenango (dnes druhé největší v zemi 333 m) destilérka Industria Licorera Quezalteca.
V roce 1944 se pak čtyři největší guatemalské destilérky* spojily do jedné průmyslové skupiny Industrias Licoreras de Guatemala , která funguje dodnes, a která je stále pod palcem rodiny Botrán (v čele představenstva společnosti je vnuk Jesúsa Botrána – Roberto García Botrán). Kromě Ron Botran mají ve svém portfoliu i světově nejznámější guatemalský rum Zacapa (jen pro zajímavost, od roku 2011 má 50% podíl u značky Zacapa i nadnárodní skupina Diageo), ale i Venado, Ron XL, Colonial Artenasal a další.
* Industrias Licoreras de Guatemala = Industria Licorera Guatemalteca (založena v roce 1914), Industria Licorera Euzkadi (1930), Licorera Zacapaneca (1930) a Industria Licorera Quezalteca (1939).
Zajímavost: v logu značky Botran můžeme vidět národního ptáka Guatemaly. Kvesal chocholatý (v originále quetzal guatemalteco) je pestrobarevný pták s dlouhým ocasem, který žije v tropických lesích krajiny. Není to žádné překvapení, vždyť i samotná destilérka sídlí ve městě, které nese jeho jméno – Quetzaltenango. Peří tohoto ptáka kdysi Mayové používali jako platidlo ai díky tomu se národní měna Guatemaly jmenuje „quetzal“ (1 Guatemalský quetzal = 3,13 Kč). Jinak ho také mají na státní vlajce či znaku.

Pták Quetzal je národní symbol Guatemaly
Ron Botran – produktové portfolio
Rumy Botran mají aktuálně tři různé produktové linie . První je standardní , kde jsou rumy běžně dostupné i na domácím trhu, vhodné do koktejlů (například bílé rumy Botran Cristalino či Reserva Blanca, zlatý Botran Oro, ale také Botran 8 a 12). Druhá je speciální edice prémiových rumů . No a konečně třetí je kolekce určená pro Evropu, která zahrnuje řadu Guatemalan Oak a Vintage Wine Special for Europe (včetně našeho Roají).

Botran – základní rumové portfolio
Za zmínku (a ochutnání) určitě stojí:
- Botran Infinito : 12-25 let, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted a až 6 různých typů sudů po víně (sherry, portské, Amarone, Sauternes, Riba del Duero a Marsala)
- Botran Rare Blend: poslední verze je „ex-agave spirit cask “, předešlá „Guatemalan Oak“ má na alkotipu svou recenzi
- infuzovaný spiced rum Botran Cobre : blend 5-20 letých rumů destilovaných na copper pot-stille, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted a ex-port tawny, infuze: kardamon, skořice, hřebíček a zázvor
- Botran 18 : 5-18 let, dynamická solera ex-whiskey, ex-whiskey medium toasted, ex-sherry oloroso, ex-port tawny
Kde a jak se vyrábí rum Botran
Rum Botran se vyrábí/destiluje konkrétně v destilérce DARSA , která patří pod společnost Ingenio Tululá v Retalhuleu založené již v roce 1904. Od roku 1918 zde pak začal fungovat cukrovar a dnes společnost dokáže zpracovat třtinu z více než 5 500 hektarů plantáží. Pokud je cena za cukr vyšší, zaměřují se na jeho výrobu. Naopak, pokud klesne, přednost dostává výroba panenského sirupu/medu a melasy (poměr sirup vs melasa je přibližně 60% vs 40%).

Cukrovar Ingenio Tulula – Guatemala (https://www.facebook.com/licoresdeguatemala/)
DARSA
Destilérka DARSA vyprodukuje ročně více než 75 milionů litrů alkoholu (zdroj ) různého typu (průmyslový, medicínský, spotřební, dehydrovaný, neutrální…) a druhu (stařený a nestářený, těžký i lehký rum, kávové likéry, ochucené lihoviny, gin, vodku). Rum , který produkuje (Botran atd.), má také chráněné označení původu PDO (Protected Designation of Origin ) „Ron de Guatemala“. Zároveň jako první destilérka na světě získala certifikát udržitelnosti ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) na celý výrobní proces.

DARSA distillery, Guatemala (https://www.facebook.com/licoresdeguatemala/)
Výroba rumu Botran
Rum Botran se vyrábí ze dvou odrůd cukrové třtiny – Preciosa a Chapina , které jsou známé svým vysokým obsahem cukru. Sklizeň probíhá v hlavní sezóně přibližně od listopadu do dubna a dnes se provádí většinou už jen mechanicky. Jak vzniká samotný panenský sirup ? Z čerstvé vymačkané šťávy se mechanicky odseparuje hlína a zbytky rostlin a následně se nechá vařit při teplotě 75°C (na melasu se vaří jen do teploty 60°C).
Fermentace je pomalá
Fermentace šťávy probíhá ve fermentovacích tancích 100 až 120 hodin a používá se jak přerušovaná, tak kontinuální. K dispozici je celkem 5 takových tanků, každý o objemu 30 tisíc galonů (v přepočtu přibližně 115 tisíc litrů). K fermentaci používají vlastní patentované kvasinky vyrobené z ananasu.
Destilace probíhá na speciální koloně
Destilace probíhá v multikolónu (column still), která má až 12 sloupců , uspořádaných do 7 jednotek, přičemž nejvyšší z nich má až 24 pater! Destilát pro Botran rumy z kolony vychází o síle 88% ABV.
Staření
Staření probíhá v dynamické soleru v různých typech sudů . Rumy Botran začínají v sudech po americké whiskey a po několika letech pokračují ve středně zuhelnatělých ex-whiskey cask, které podle blenderů značky (přesněji blenderek – vysvětlím později) přidávají rumu to správné množství vanilkových, karamelových, ovocných a sušených ovocných aromat. Nakonec se do procesu ještě zapojí sudy po portském víně Tawny a sherry Oloroso. Všechny zmiňované sudy se jinak mohou použít 5 až 8 krát (maximálně).

Casa Botran
Všechno to probíhá v Casa Botran – centru zrání rumů Botran . Kromě toho zde naleznete muzeum a prodejnu vzpomínkových a dárkových předmětů včetně celé alko produkce.

Casa Botran – návštěvnické centrum, muzeum a sklady sudů (https://agexporthoy.export.com.gt/)
Ron Botran = 3 Maestras Roneras
Za rumy značky Ron Botran stojí rovnou 3 master blenderky alias „maestras roneras“ – Magda López, Leslie Taracena a Yasmin Chapeton . Vedoucí postavou týmu je Magda Lopez (Master blender a Aging Facality Manager), která se guatemalským rumům věnuje již 30 let a při rumu Botran navazuje na práci Pedra Alonsa, historicky prvního master blendera značky. Yasmin Capeton se při výrobě Botran rumu věnuje zejména jeho staření. A konečně Leslie Taracena řídí výzkum a vývoj nových blendů.
- Leslie Taracena
- Yasmin Chapeton
- Magda López
O rumu Botran Roajú
Botran Roajú je blend guatemalských rumů , které se vyrábějí fermentací „panenského medu“ ze šťávy cukrové třtiny a následně destilací v kontinuální koloně. Staření těchto rumů pak probíhá 8-20 let v dynamické soleru, to znamená v nejrůznějších typech dubových sudů a to vše v nadmořské výšce 2300 metrů nad mořem. Průměrná teplota v této oblasti dosahuje 14 °C, což mimo jiné znamená, že i andělský podíl je o dost menší než u klasického tropického zrání (je to přibližně 5% ročně).
Roajú je pak speciální v tom, že výsledný blend ještě finišuje v sudech po víně z Burgosu. Což je jinak region, ze kterého do Guatemaly emigrovali bratři Botránovi. Rum se nakonec lahvuje při síle 40% ABV , a podle dostupných informací se nedoslazuje, ani není filtrován za studena (non chill filtered).
Typy sudů použitých při staření rumu Botran Roajú
- dynamická solera
- ex-american whiskey
- ex-american whiskey medium toasted
- ex-sherry Oloroso
- ex-port Tawny
- finish
- ex-Roa del Duero Wine (Ribera del Duero)
Víno z Roa de Duero
Roa de Duero je španělské městečko (2 220 obyvatel) nacházející se v jižní části provincie Burgos. Má dlouhou vinařskou tradici, která dokonce sahá až do dob Římské říše. Roa je jinak také sídlem Regulační rady pro označení původu (DO) vinařské oblasti Ribera del Duero* , která je jednou z jedenácti oblastí „jakostního vína“ v rámci autonomního společenství „Kastilie a León“ (Castilla y León) nacházejícího se v severní polovině španělského vnitrozemí východně od portugalských hranic.
*Vína vyráběná v oblasti Ribera del Duero DO pocházejí téměř výlučně z červených hroznů . Naprostá většina produkce je z odrůdy „Tinto Fino“ což je jinak místní název pro Tempranillo, která dominuje celé severní části španělského poloostrova. Tinto Fino se pak často, ale ne vždy, doplňuje Malbecem, Merlotem as Cabernet Sauvignon. Kromě Roa de Duero jsou v rámci této oblasti známá i vína z okolí španělského města Peñafiel (nemýlit si s portugalským Penafielem), či centra regionu Aranda de Duero.

Vinice z oblasti Ribera del Duero – v pozadí hrad Peñafiel (Kastilie a Léon, Španělsko)
Design láhve a balení
Botran Roajú vypadá opravdu elegantně a stylově – láhev i dárková tuba . Lahve z této „evropské kolekce“ mají cylindrický tvar, na vrchu ukončený o něco ostřeji než u linie klasických rumů značky. Kratší hrdlo má na konci velkou dřevěnou zátku s umělým korkem. Grafický design je pak laděn do stříbrna s výraznými zelenými prvky. A má připomínat cestu prvního z bratrů Botranovců ze španělského Burgosu do Guatemaly.
Jinak název rumu „Roajú“ vlastně tvoří dvě slůvka. Roa jako místo původu zakladatelů značky a zdroj sudů vína a Xelajú, což je zase domorodý mayský název města Quetzaltenango, odkud zase tento rum vlastně pochází.
Roa + Xelajú = Roajú
Jak chutná a voní
Ve vůni je hodně ovocnosti, čerstvé ovoce, broskve, hrozny, karamel. Je poměrně výrazná a intenzivní, sladká, příjemná.
Chuť charakterizuje hladkost, máslové cappuccina, z ovoce třešně a broskve, přidává se i vanilka a med. V ústech a v krku rum jednoduše charakterizuje slovo jemnost. Až kapučínově hladký pocit, který doplňují ovocné tóny s trochou medové vanilky.
Závěr je krátký, jednoduchý, rychle odeznívá jemná vanilka.
Co na rum říkají ostatní?
- rum-x.com – 7,6/10
Recenze z RumX
Mé hodnocení
Závěr recenze: Rum Botran Roajú navnadí výraznějšími sladkými ovocnými vůněmi, ale v ústech působí méně výrazně, spíše hladce. Je to jakýsi jemný dotek kapučínových nasládlých chutí, přecházejících do ovoce, vanilky a medu. Často mi na degustace chodí vinaři, kteří nezvyknou pít destiláty. Toto je něco, co si by si snadno dokázali vychutnat a neodrovná jim to chuťové pohárky. Rum pro všechny co hledají nižší voltáže, žádný přidaný cukr a máslovou jemnost.
Hodnocení autora
- Vůně a chuť
- Dozvuk
- Poměr cena kvalita


Vývoj ceny Botran Roajú
Mohlo by vás zajímat
-
Ron Botran Rare Blend Guatemalan Oak - limitka v luxusním balení ideální pro nenáročného rumáře
-
Dos Maderas Atlantic - jak chutná rumová novinka s finišem v ex-sherry od osvědčené značky ze Španělska?
-
Ron La Progresiva de Vigia 8 - lehká kubánská rumová limitka (recenze)
-
Clément Rhum 10y - agricole rum z Martiniku (recenze)
-
Rum Shark Venezuela 2009 61,5% „Salto Angel“ - jak chutná španělská unikátní sudovka?
-
El Dorado 15 - vstup do světa typických guyanských rumů
-
Kirk and Sweeney Sherry Single Barrel - dominikánská rumová limitka s finišem po sherry
-
Papa's Pilar Rye Whiskey Barrel Finished - blend karibských rumů s finišem po žitné whisky
-
S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?
-
Foursquare 2011 - 22. vydání Exceptional Cask Selection, jak chutná tento ročníkový bajan rum?