Pivo je v našich končinách velmi oblíbeným druhem alkoholu. Víte však, jaký obsah alkoholu mají jednotlivé stupně piva?
Mnoho lidí si myslí, že pivo 12 obsahuje 12% alkoholu, pivo 11 má obsah alkoholu 11% a podobně. Není to ovšem pravda. V našem článku se dozvíte, jak to je s obsahem alkoholu v pivu a co to vlastně znamená, pokud pijete 10 stupňové pivo.
Stupně piva - navigace v článku
Stupně piva – takhle to je
Nejvíce se u nás konzumuje pivo s označením 10% nebo pivo 12%. No a mnozí konzumenti si myslí, že tento údaj mluví o tom, kolik procent alkoholu tento zlatý mok obsahuje. Není to ovšem pravda.
Procenta, která se na lahvičce nebo plechovce piva uvádějí, nemluví o tom, jaký je v pivu podíl alkoholu. To, jaký má dané pivo podíl alkoholu, naleznete obvykle pod tímto údajem. No a podíl alkoholu v pivu se pohybuje kolem 4 až 4,5%.
Co znamenají stupně piva
Stupňovitost piva označuje množství zkvasitelného extraktu, tedy podíl látek, které se při procesu vaření uvolní z ječného sladu a z chmele. Pokud tedy sáhnete pod desetistupňovém pivu, tedy po pivu s označením 10 %, (v minulosti označované jako 10°. pozn. red.), saháte po pivu, které má v sobě 10 procent těchto látek. Pro lepší představu jde o to, že v jednom litru příštího piva je 100 gramů zkvasitelného extraktu.
Pokud je v pivu vyšší obsah zkvasitelného extraktu, který mohou kvasinky přeměnit na alkohol, logicky je i obsah alkoholu vyšší. Platí tedy, že pivo 12 má obsah alkoholu vyšší než pivo 11 či pivo 10.
Víte, jak se vyrábí pivo?
Pro lepší pochopení toho, jak vlastně v pivu vzniká alkohol, je fajn podívat se alespoň stručně na proces jeho výroby. K výrobě piva je zapotřebí slad, chmel a kvasinky. Nejprve dochází k takzvanému šrotování, což je mechanické rozdrcení ječného sladu na sladový šrot. Při šrotování je důležité, aby se co nejlépe zachovaly obaly zrn. Ty pak slouží jako velmi podstatná filtrační vrstva při scezování.
Následuje proces vystírání, čili míchání sladu s vodou určité teploty. Teplota vody závisí na tom, jaký typ piva se vaří. Voda se s ječmenem důkladně promíchává, čímž vzniká hustá kaše. vystěrka. Ta se v dalším procesu vaření piva označuje jako dílo nebo rmut.
Další etapou u zrodu piva je rmutování. Řeč je o procesu štěpení složitých škrobů na zkvasitelné cukry. Způsobů rmutování je několik, v závislosti na tom, jaký druh piva se vaří.
Po rmutování následuje scezování. Ve scezovací kádi se odděluje kapalná část rmutu od pevných zbytků sladu. Ty se označují za mláto a často se používají ke krmení dobytka. Scezování trvá zhruba tři až čtyři hodiny a na jeho konci je sladina. Jedná se o čirou sladkou tekutinu.
Sladina se pak vaří s chmelem, čímž vzniká tzv. mladina. Mladina se poté zchlazuje v chladiči na teplotu kolem 8-10°C. No a konečně se dostáváme do finálne. Mladina, která byla v chladiči zchlazená a provzdušněná, je obohacena o pivovarské kvasnice a dochází k procesu kvašení. Během něj se teplota postupně snižuje a na závěr kvašení se kvasnice odpustí.
Délka procesu kvašení je různá, obvykle je to však kolem 10 či 12 dnů. No a právě během procesu kvašení se mění zkvasitelné cukry na alkohol a CO2. Po skončení kvašení se pivo zchladí a dostáváme se k procesu ležení. Proces ležení může být různý, ať už klasický, dvoufázový nebo jednofázový. Po skončení tohoto závěrečného procesu je pivo připraveno k plnění.
Obsah alkoholu v pivu
Jaký je tedy obsah alkoholu v pivu? Prohlédněte si přehlednou tabulku, ve které se dozvíte, obsah alkoholu v různých druzích piva.
Druh piva | Procento alkoholu |
---|---|
Pivo 8% | 3 až 3,4% |
Pivo 10% | 3,5 až 4,5% |
Pivo 11% | 4,6 až 4,8% |
Pivo 12% | 4,9 až 5,3% |
Pivo 14% | 5,5 a více |
IPA | cca 4,4% |
Nealkoholické pivo | 0,5% |
Radler | 1,5 až 2,5% |
Zdroje informací a zajímavé odkazy:
- https://www.unknownbrewing.com/how-much-alcohol-is-in-beer/ – obsah alkoholu v pivu
- https://www.buchvald.sk/postup-pri-vyrobe-piva/ – jak se vyrábí pivo
Tento článek v žádném případě nenabádá k užívání alkoholu, má jen striktně informativní charakter! I z toho důvodu neručíme za případné nežádoucí následky, které by mohly být výsledkem jeho nadměrné konzumace. Platí to jak na všeobecné články o alkoholu, či srovnávání a recenze jednotlivých produktů, tak i na uvedené recepty na míchané alkoholické nápoje. Web AlkoTip.cz je určen pouze pro osoby starší 18 let.
Článek je zařazený do kategorie: Pivo
“Platí tedy, že pivo 12 má obsah alkoholu vyšší než pivo 11 či pivo 10.” S touto větou bych úplně nesouhlasil. Záleží na stupni prokvašení. V Česku se obecně piva nenechávjí zcela prokvasit, protože zbytek zkvasitelného extraktu, který neprokvasi, dává pivu plnost chuti. V zásadě tedy může 11° pivo mít větší obsah alkoholu než 12°.