S.B.S Belize 2005 recenze – jaký je 18letý single cask z Belize?

Vladimír Rejholec Recenze a hodnocení
26. září 2024 0
S.B.S Belize 2005
  • Balení: Karton
  • Původ rumu: Belize
  • Lahvovaný: Dánsko
  • Styl: Golden, Single Barrel
  • Typ (hlavní složka): Melasa
  • Obsah alkoholu: 58,0 %
  • Doba zrání: 18 roků
  • Chuť: Dřevo, Čokoláda, Karamel, Rozinky, Třtinový cukr
  • Vůně: Vanilka, Čokoláda, Kokos, Karamel
  • Dostupnost: Skladem
  • Další parametry...
Zařazeno do: Rumy /
3 666 Kč s DPH Prohlédnout nejlepší nabídku
Alkohol.cz

S.B.S Belize 2005 je single cask rum ze speciální edice S.B.S rumů od nezávislého dánského plniče 1423.dk. Tento je konkrétně melasový rum z belizejské Travellers Distillery. Destilovaný v koloně v roce 2005 dozrával v sudech po bourbonu celých 18 let. Jak chutná tato vzácnost, lahvovaná v počtu pouhých 275 kusů? To vám prozradím v této recenzi, jak jinak.

Vlastnosti

S.B.S Belize 2005
S.B.S Belize 2005
Cena3 666 Kč
Cena za jednotku5 237 Kč/l
ZnačkaS.B.S
Objem láhve (l)0,70
BaleníKarton
Původ rumuBelize
LahvovanýDánsko
StylGolden, Single Barrel
Typ (hlavní složka)Melasa
Obsah alkoholu (%)58,0
Doba zrání (roků)18
Styl zráníTropické
Zrání-typ suduBourbon
BarvaZlatá
ChuťDřevo, Čokoláda, Karamel, Rozinky, Třtinový cukr
VůněVanilka, Čokoláda, Kokos, Karamel

S.B.S – Single Barrel Selection – super limitované rumy z celého světa

S.B.S The 1423 Single Barrel Selection rumy - logo značky S.B.S, neboli Single Barrel Selection, je speciální značka rumů od dánského nezávislého plniče z Dánska 1423 – World Class Spirits*. Série rumů pochází vždy jen z jednoho sudu a v nabídce najdete vlastně „celý svět“. Což pokrývá opravdu široké portfolio nejrůznějších rumových stylů a rysů, které jsou charakteristické pro tu kterou rumovou zemi. S.B.S se zaměřuje na rumy, které se lahvují přímo ze sudů, bez jakýchkoli přídatných látek a filtrace chladem. S vyšší voltáží, často rovnou v sudové síle.

Rumy z této série pocházejí přímo z konkrétní destilérky – buď se získají přímo, nebo jsou od rumového zprostředkovatele. Sudy s rumem pak směřují do Dánska, kde je skladují ve vlastním skladu, který se nachází v Ringu nedaleko Odense. V některých případech jej však nechají finišovat i v novém sudu – děje se tak tehdy, když mu chtějí dodat další výraz, který odpovídá chuťovému profilu rumu. Každý jeden sud se pak pravidelně individuálně kontroluje až do okamžiku, kdy tento rum podle blenderu dosáhne vrcholu své kvality. Nakonec se ručně plní do lahví. Ty mají uniformní vzhled – všechny etikety S.B.S jsou nastaveny stejným způsobem a zobrazují co nejvíce specifikací. Každá země původu má potom svůj vlastní barevný kód.

Single Barrel Selection rumy 1423 World Class Spirits

 

S.B.S (Single Barrel Selection) jsou vydávány v přísně limitovaném množství. Doposud se jim podařilo vyprodukovat již více než 170 různých vydání z nejrůznějších rumových zemí. Nechybí klasika Jamajka, Barbados, Trinidad a Guyana, rovněž Kuba, Dominika, Venezuela, ale například i exotika jako Austrálie, Réunion, Francouzské Antily, Ghana, Thajsko, či dokonce i domácí Dánsko.

pozri rumy S.B.S v eshope

 

*1423 – World Class Spirits

1423 - World Class Spirits - logo Společnost 1423 – World Class Spirits založil ještě v roce 2008 Joshua Singh spolu se svým bratrem a ještě jedním kamarádem, když se jim podařilo vytvořit první rum k prodeji. Po jeho vydání pokračovali v získávání kontaktů a své působení v Evropě posílili distribuční aktivitou. Jako první s nimi podepsal kontrakt Ron Centenario z Kostariky, poté Bristol Spirits z Británie. Dnes zastupují nejrůznější značky rumu a dalších destilátů jako je Tres Hombres, Fair Transport, Bristol Spirits, Rum Company, Wild Tiger Rum, Worthy Park. Ale i Wemyss Malts Whisky, By the Dutch (arrack) nebo Pinkster Gin.

Vlastní produkce

Z jejich vlastních značek je to Ron Patridom (dříve známý jako Ron Esclavo), ale také Ron Cristóbal, obě z Dominiky, nebo Compañero (Panama). No a samozřejmě i tato speciální edice limitovaných vydání rumů z celého světa S.B.S-Single Barrel Selection. Kromě toho mají ve svém portfoliu i 24 Days of Rum – originální rumový kalendář nebo degustační The Gin Box.

Kromě toho nabízejí i další služby jako je možnost zajednat si svůj vlastní soudek rumu, nebo vytvořit rovnou celý rumový brand. Takto na objednávku vyrobili například i Rammstein Rum, který v Evropě zaznamenal opravdu velký úspěch.

 

Základní informace o rumu S.B.S Belize 2005

S.B.S Belize 2005 je rum, který vyprodukovala Travellers Distillery, která mimochodem sídlí rovnou v hlavním městě tohoto maličkého středoamerického státu – v Belmopanu. Jedná se o melasový rum destilovaný v koloně (column still) v roce 2005 a lahvovaný v lednu 2023 při sudové síle 58% ABV.

Rum tropicky dozrával až 18 let v ex-bourbon sudu. Rum je non-chill filtered, tedy nefiltrovaný chladem, bez přídatných látek, cukru a barviv. Vydán v limitovaném počtu 275 kusů .

 

Jak vypadá láhev a balení

Všechny láhve S.B.S jsou tvarem stejné – pěkně zaoblené s robustní korkovou zátkou na hrdle a se stejným designem etikety či dárkové krabice. Na etiketě pak naleznete množství relevantních informací o konkrétním rumu. Jednotlivé země jsou barevně odlišeny – Belize má přidělenu „světle fialovou“. Dárková krabička má uprostřed s výřezem, aby bylo vidět co jste si to vlastně koupili. Jednoduché, praktické, ale i snadno rozpoznatelné – beru bez výhrad.

 

Travellers Distillery

Travellers Liquors - logoJak jsem již zmiňoval, tento rum pro S.B.S vyrobili v Belize v destilérce Travellers. Tento velký lihovar, největší v zemi, patří společnosti Travellers Liquors Limited, která v něm ale vyrábí opravdu nejrůznější druhy alkoholu. A tedy nejen rum, ale také vodku, gin, brandy, nebo dokonce i likéry a víno z bělizejského ovoce. Za jejich vlajkovou loď se ale i tak považuje rum značky One Barrel, který se vyváží do celého světa.

V roce 1992 prošla destilérka modernizací, hlavně destilačních zařízení, také tam však upustily i od řízené fermentace, kdy se do procesu zapojuje kyselina k jejímu urychlení. Výsledkem je tedy výroba rumu z kvalitní melasy z domácích zdrojů, která podstupuje přirozenou fermentaci. Dvojitá destilace pak probíhá v třísloupcové koloně – triple column still, kterou si na začátku tisíciletí přivezli z Nového Mexika v USA (dříve tam jejich rumy destilovala menší kolona, ale i pot still). Tato nová tříkolona produkuje 3 typy rumu – neutrální destilát z třtiny s ABV 95-96%, poté rum na staření, který kolonu opouští při 90% ABV a nakonec i vysokoesterový rum o síle přibližně 85-87% ABV.

Palírna samotná funguje v Belmopan-u, sklad sudů „warehouse“ však mají v Belize City (bývalé hlavní město až do roku 1961, kdy bylo do velké míry zničeno hurikánem Hattie). V Belize City probíhá nejen staření rumu, ale ho tam také blendují a plní do lahví. Travellers Distillery významně podporuje místní komunitu, když například až 70 % jejich zaměstnanců tvoří svobodné matky. Také tam dbají na to, aby jejich metody byly šetrné k životnímu prostředí. V roce 2008 pak otevřeli i malé muzeum, které pro návštěvníky mapuje rumovou historii Belize, jejíž hlavní část tvoří právě destilérka Travellers .

Travellers Liquors - muzeum a Heritage center

Travellers Liquors – muzeum a Heritage center

Travellers Distillery a její průnik na americký trh

Prosadit se na trhu v USA je snem mnoha výrobců destilátů. Travellers Destillery se to podařilo nejprve s vodkou „Cane Juice Vodka“, která se aktuálně prodává ve 38 státech. Rum přišel na řadu v roce 2005 – nejznámější aged dark rum „One Barrel Rum“ se dnes prodává ve 20 státech USA (kromě „1“ Barrel, mají v základní nabídce také „3“ Barrel a „5“ Barrel rum – tj. 1- roční, 2letý a 5letý rum).

Další oblíbené rumové značky Travellers:

  • Don Omario Vintage Rum
  • Aged Dark Rum
  • Classic Gold Rum
  • Cristal Parrot Lite Rum
  • Classic White Rum
  • Kuknat Rum (kokosový rum)

Rumy Travellers Distillery, Belize

Rumy z Belize v eshopu

Začátky Travellers

Travellers ještě jako malý bar založil Jaime Omario Perdomo v roce 1953 v Belmopanu, hlavním městě Belize. Svůj podnik pojmenoval Travellers (neboli Cestovatelé), protože většina jeho hostů do Belmopanu akorát přicházela, nebo naopak odcházela. V baru se podávalo pivo, likéry a různé destiláty včetně lokálního rumu. Ten si Perdomo blendoval sám, jak bylo v těch dobách na Belize naprosto běžné v mnoha podnicích. Postupem času se jeho rumové výtvory stávaly stále populárnějšími, což ho přimělo k tomu, aby svému rumu zajistil konzistentnost a stálou kvalitu.

Právě tehdy vznikl rum, který se stal vlajkovou lodí společnosti – ONE BARREL. Problém nastal, když díky větší konkurenci se k rumům dostatečné kvality neuměl tak snadno dostat. Proto spolu s partnerem Luisem Albertem Espatem začali stavět přímo v Belmopanu vlastní lihovar. V roce 1983 si pak Perdomo zaregistroval společnost Travellers Liquors Limited. V roce 1989 se spoluvlastník Alberto Espat rozhodl svůj podíl ve společnosti odprodat a od té doby je plně pod kontrolou rodiny Perdomo. Dnes společnost řídí děti Dona Omaria. Dcery Amanda a Magali vedou podnik a na výrobu přímo v lihovaru dohlíží syn Myito Perdomo.

Don Omario Perdomo - zakladatel Travellers

Don Omario Perdomo – zakladatel Travellers (https://www.onebarrelrum.com/)

 

Pár faktů o Belize + rumová tradice země

Belize je maličký státek na východním pobřeží Střední Ameriky, který sousedí s Mexikem na severozápadě a s Guatemalou na západě a jihu. Má přibližně 400 tisíc obyvatel. Území dnešního Belize nejprve tvořilo součást Mayské říše, kterou v 16.století zničili španělští conquistadorové Hernán Cortés a spol. V 17. století zemi obsadili Britové a od roku 1862 byla jejich kolonií, která nesla název Britský Honduras (mimochodem, Belize je jediná anglicky mluvící země Střední Ameriky). Název Belize nese od roku 1973, kdy získala status autonomie. Od roku 1981 Belize získalo naprostou nezávislost. Stále však patří mezi země Commonwealthu a hlavou státu je tak dosud britský panovník (aktuálně tedy Karel III).

Belize na mapě - hlavní město Belmopan

Rumová tradice Belize

V Belize se narozdíl od karibských zemí cukrový průmysl neudomácnil tak brzy. První cukrovou třtinu sem dovezli až přibližně v polovině 19. století mexičtí farmáři, kteří se usadili v severní části tehdy Britského Hondurasu. Zakládaly se první plantáže a cukrovary, přičemž o něco později se do procesu budování cukrovarnické kultury zapojili i američtí osadníci. Tradice výroby rumu je ještě mladšího data. První větší lihovary začaly v Belize vznikat až v 50. letech minulého století.

Aktuálně největším producentem je Travellers Distillery ao něco méně produktivní je pak lihovar Cuello. Jen poměrně nedávno (v roce 2016) vznikla i další destilérka s názvem Copall Tree Distillery, která sama sebe pasuje do role malého, ekologicky smýšlejícího výrobce organického rumu (jmenuje se originálně „Copalli“). K jeho produkci používají jen šťávu z cukrové třtiny a používají při tom pot still i column still destilační zařízení. Obecně rumy z Belize jinak mají původně typicky španělský styl – jsou lehké, a v drtivé většině jsou vyráběny v koloně…

 

Jak S.B.S Belize 2005 voní a chutná?

Vůně je silná, bohatá, sladká, po čokoládě a karamelu. Rum v nose rozvíjí také aroma kokosu a vanilky, pochopitelně cítit i silnou sudovost. I bez dodatečných informací o této láhvi je podle vůně jasné, že zde jde o dlouhý pobyt v sudech.

Chuť? Neskutečná intenzita, zároveň okrouhlost a skvěle integrovaný alkohol. Pronikavá hřejivá chuť sušených rozinek, sudovost, spálený cukr, karamel, čokoláda. V ústech i v krku je rum prostě sladký (samozřejmě, ne zde žádný přidaný cukr). Pil jsem i daleko silnější (ABV >65%) Belize z Travellers destilerie, takže umím srovnávat. S.B.S Belize 2005 a jeho 58% postačuje, aby pokryl chuťové potřeby náročného rumáře.

Závěr je dlouhý, objevuje se dřevo a hořká čokoláda.

 

Jak chutná ostatním

Hodnocení z Rum Ratings

‼️ Morten Graenge / rumratings (9/10) Prvotřídní rum. Destilován v Belize v roce 2005. Lahvovaný v Dánsku v lednu 2023. 58%. Celkem 275 lahví. Je to poněkud chuťová exploze. Chutná fantasticky, jedinou nevýhodou je, že na konci trochu hodně hoří.

 

Cena

Baví mě, stojí-li takhle dobrý rum 3 500 – 3 700 Kč. Skvělý poměr cena/kvalita.

 

Moje hodnocení na závěr

Závěr recenze: Útok na čichové a hlavně chuťové ústrojí zvaný S.B.S Belize 2005 je rozhodně jeden z nejlepších rumů z Belize, které jsem pil. Integrace alkoholu a tedy skvělá pitelnost, okrouhlost, sladkost v chuti, dlouhý dojezd. Ta krásná karamelová nasládlost v ústech nastupuje prakticky okamžitě po ochutnání a vydrží dlouho. Super je také cena. V době psaní recenze dokonce jen 3 500 Kč, ale i za původní cenu 3 700 Kč se vyplatí. Pokud máte rádi Foursquare rumy a kvalitní Belize jste dosud neměli, nebo chcete prostě kvalitní rum v sudové síle, toto S.B.Sko rozhodně doporučuji. Btw - láhev byla pro většinu účastníků překvapením večera na jedné z našich single cask degustací.

Hodnocení autora
  • Vůně a chuť
  • Dozvuk
  • Poměr cena kvalita
89%

S.B.S Belize 2005

✅ Cena: 3 666 Kč

Chci S.B.S Belize 2005 Alkohol.cz
Please wait...
Please wait...
Vývoj ceny S.B.S Belize 2005


Autor článku
Vladimír Rejholec

Popularizátor, milovník a nadšenec kvalitních rumů. Několik let jsem úplně abstinoval i kvůli tomu, že mi obyčejný alkohol vlastně nikdy moc nechutnal a nechyběl mi. Potom jsem objevil rumy. Začalo mě bavit jejich ochutnávání a publikační činnost. Rozmanitost chutí a vůní, svět zrání v dřevěných sudech, na tropických ostrovech, tradice, historie. Pravidelně se účastním rumových degustací ve všech formách: offline, online i soukromých. Můj Instagram @alko.tip.

Hodnocení
Zatím se zde nenachází žádný komentář.
Přidej hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

S.B.S Belize 2005
S.B.S Belize 2005
Hodnocení 4.5 hvězd
Cena 3 666 Kč